zaterdag 7 september 2013

Gruwelijk Spannend Nieuw Leesvoer

Ik ben een boekenworm. Altijd al geweest. Tijdens mijn studies Germaanse heb ik aardig wat boeken, waarvan veel grote klassiekers, in mijn boekenkast weten te verzamelen. Toen was het "van moeten lezen", vaak tegen de sterren op en dus soms dik tegen mijn goesting. Maar nu (8 jaar na datum, wat gaat de tijd toch snel...) ben ik wel heel blij dat ik al deze pareltjes hier heb staan. Ik koop graag mijn boeken in plaats van ze te ontlenen in de bib. Tijdens mijn studies was dat vooral handig om er aantekeningen in te maken, maar ik koop ze toch vooral omdat ik ze mooi vind. Niet zo mooi als kleedjes, of schoenen, of juweeltjes, maar toch. Ik vind boeken mooi. Een goedgevulde boekenkast in je living hebben vind ik ook gewoon supergezellig. En een teken van wijsheid, dat ook ja. Vandaar dat ik mijn persoonlijke high brow literature, à la "The Devil Wears Prada" en consoorten, strategisch onderaan het rek heb geplaatst. Dat doet iedereen toch, niet?

Ik probeer het een beetje te beperken, maar ik schat dat hier maandelijks toch wel 1 à 2 nieuwe boeken in het o zo populaire Ikearek komen te staan (of, wegens een overvol rek, op het bijpassende tafeltje ernaast komen te liggen). Met het oog op onze bouw en de daarbijhorende fameuze "besparingsmaatregelen" zou je denken dat we ons nu eindelijk eens een kaart van de bib aangeschaft hebben. Het antwoord is neen. En de reden is simpel: in dat nieuwe huis willen we graag een volledig ingebouwde "boekenmuur" in onze living. Dus het is wel belangrijk dat we voldoende boeken hebben om die muur mee te vullen. Anders is het concept maar een beetje onnozel, niet? De waarheid is dat die fameuze book wall er pas op lange tot extreem lange termijn zal komen (lees: als er weer wat extra centjes zijn), en dat, tot op dat heuglijke moment, wij vrolijk verder onze mooie Ikearekken zullen gebruiken.

Ik lees zeer uiteenlopende genres; ik wissel graag af tussen thrillers, romans en chicklits (my guilty pleasures). Soms Nederlands, soms Engels. Mijn favoriete thrillerauteur, die met kop en schouders boven alle anderen uittorent, is Mo Hader. Zij heeft net een nieuw boek uit, "Poppenspel", en ik ben het vandaag meteen gaan kopen want ik zat er al zo lang op te wachten. De flaptekst is alvast veelbelovend:

Als onverklaarbare stroomstoringen leiden tot een serie gruwelijke incidenten op de beveiligde krankzinnigenafdeling van Amberly, slaat de angst van de patiënten over op de medewerkers. Ondanks de aanzwellende hysterie probeert psychiatrisch verpleegkundige AJ de rust te handhaven. Inspecteur Jack Caffery is op zoek naar het lichaam van een vermiste vrouw. Hij weet precies hoe het voelt als je er niet in slaagt iemands geliefde te vinden. Als AJ Caffery vraagt of hij kan helpen bij de problemen in Amberly, moeten beide mannen een bittere waarheid accepteren, voordat ze het pure kwaad in de ogen kunnen kijken.
 
 
De verhalen van Mo Hayder hebben een vast hoofdpersonage, de getormenteerde inspecteur Jack Caffery. Het zijn, zonder te overdrijven, de allerspannendste boeken die ik ooit heb gelezen. Zo van die boeken waarin je gewoon niet kunt stoppen, ook al vallen je ogen toe van vermoeidheid, heb je een dringende afspraak of moet je hoognodig naar het toilet (maar in dat laatste geval kan je het nog meenemen om in het kleinste kamertje verder te griezelen). Ze zijn zeer gruwelijk, soms zelfs op het gore af (de schrijfster geeft héél veel details) en het gebeurt dus vaak dat ik mijn bed niet meer alleen in durf na een zoveelste spannende passage. Maar dat vind ik niet erg. Want dat een boek zoiets teweeg kan brengen, dat is gewoon straf. Mo Hayder is een topauteur. Wereldklasse, punt.

Ik heb mijn eerste Mo Hayder, "Vogelman", meegenomen op vakantie naar Amerika. En hij was bijna uit toen ik uit het vliegtuig kwam. Om maar te zeggen hoe ongemeen spannend het boek is en hoe vlot het leest. Ik vind deze thrillers trouwens ideaal voor op vakantie. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, lieve lezers, maar op vakantie heb ik doorgaans veel tijd en kan ik me eens een paar uurtjes neerzetten met een boek (hoewel, met een zeer actieve baby erbij is dat niet meer zo evident, maar soit, ik heb toch nog altijd meer tijd dan thuis) en mij volledig laten meeslepen door een verhaal.

Ik heb ondertussen al Hayders boeken in mijn bibliotheek staan. Als vrienden bij mij komen aankloppen omdat ze een goed boek nodig hebben bijvoorbeeld voor op reis, wat af en toe wel eens gebeurt, dan zal ik hen altijd Mo Hayder aanraden. Op voorwaarde natuurlijk dat ik het boek achteraf zonder ezelsoren, drankvlekken of zand tussen de pagina's terugkrijg. 'Cause my books, they mean a lot to me!


Als je dus op zoek bent naar een spannend boek, niet te zwaarwichtig en vlot geschreven, koop dan gewoon een Mo Hayder. Best beginnen bij "Vogelman", dan heb je het hele levensverhaal van hoofdpersonage Jack Caffery mee, een rode draad in het verhaal. Het boek "De Behandeling" wordt trouwens momenteel verfilmd in België (met Geert Rampelbergh in de hoofdrol, yummie) en ik weet nu al dat dat een "vies filmke"gaat worden... Maar wel eentje dat ik zeker ga bekijken!

Ik kruip nu in bed met een superspannend boek! (Hopelijk kan ik slapen daarna want ik ben nog steeds home alone...)

Josie xoxo

P.S. Ik heb trouwens vandaag ook het vervolg Op "The Devil Wears Prada" gekocht, "De Wraak Van Prada". Maar ik plaats dit, net zoals in mijn boekenkast, liever onderaan mijn blogpost. Om exact dezelfde reden als bij de boekenkast :-)
P.P.S. Voor alle vragen en tips inzake een goed boek, kunnen jullie altijd bij mij terecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten