woensdag 4 september 2013

I ❤ Budapest

Back in sunny (yay!) Belgium en Budapest heeft mijn verwachtingen ruimschoots ingelost –zeg maar overtroffen! De stad is jong, bruisend, hip, trendy, proper en goedkoop! Ideaal voor twee thirtysomething girls die vier dagen plezier willen maken en genieten. Uiteraard zijn er de must-see’s zoals de oude stad Buda (die overigens wondermooi is, daar niet van) en de must-do’s zoals de thermale baden (wij gingen na 3 dagen rondstappen in de stad heerlijk relaxen in de Gellértbaden).


Een eindeloze opsomming van alles wat we gedaan, gezien, gedronken en gegeten hebben, zal ik hier niet neerpennen. Die is immers ook te vinden in vele reisgidsen. Speaking of which, wij gebruikten het “100% Budapest” boekje en dat kan ik iedereen aanraden. Alle “100%”-gidsen zijn overigens handig opgebouwd uit verschillende wandelingen, dus je hoeft zelf geen routes meer uit te stippelen. En aangezien ze samengesteld zijn door locals, staan ze boordevol leuke restaurantjes, bars en winkeltjes off the beaten track.

Een aantal (al dan niet verborgen) pareltjes die ik jullie graag wil meegeven, voor moesten jullie een bezoekje aan Budapest plannen...

* Castro Bisztro: café/bistro gelegen aan een klein pleintje, ademt retro en vintage. Lekkere, verse, traditionele én spotgoedkope keuken. Rustige sfeer met veel locals (Madach Imre tér 3)
* Kolor Bar: bestaat nog niet zo lang maar is goed bezig om een van de vele trendy hotspots van de stad te worden. Je kan er lunchen, iets drinken of dineren... en blijven nakaarten tot in de late (of vroege) uurtjes. Clubby allures. Gelegen in de bruisende Gozdu courtyard, een steegje waar veel leuke bars zijn. Op zondag is er bovendien de ganse dag een kunstenaarsmarkt met juwelen, handtassen, speelgoed, kledij,... Ideaal om een origineel souvenir te shoppen!

* Fogas Kert: Budapest staat bekend om zijn vele ruïnecafés, vervallen gebouwen waarvan de binnenplaats omgetoverd wordt tot een gezellig café met sfeerverlichting, bloemen, muziek... een beetje zoals een zomertuin (“kert” betekent “tuin” in het Hongaars, vandaar). Een concept dat in België ook dringend moet ingevoerd worden, vind ik! De Fogas Kert is nog maar vrij recent geopend en we raakten er toevallig verzeild omdat het slechts vijf minuutjes stappen was van ons hotel. Bijzonder sfeervol en, in tegenstelling tot andere “kerten” die we bezocht hebben, vrij rustig en niet te lawaaierig. Lekkere en goedkope cocktails (gin tonic voor amper 3 euro, waar vind je dat in België?) (Akacfa Utca 51)
* Fausto’s: wij zijn niet zo verlekkerd op de traditionele Hongaarse kost (goulash, stoofpotjes allerhande, ganzenlever, thanks but no thanks), geef ons maar een lekker Italiaantje! Over Fausto’s lazen we niks dan positieve reviews. En terecht: top bediening, eten dat smelt op de tong, en het zijn de kleine details die het ‘m doen. As in: een mandje zelfgebakken ovenverse broodjes en chips als appetizer, en overheerlijke zelfgemaakte zandkoekjes bij de koffie. Reserveren is aan te raden (Dohany Utca 3)

* Spinoza: topadresje in het hart van de Joodse buurt. Je kan er terecht voor ontbijt, lunch en diner (mét live piano). Wij gingen er elke dag ontbijten. Keuze uit verschillende breakfast formules. Gezonde meisjes als we zijn, startten we elke dag van onze trip met onze broodnodige portie vezels en vitamientjes in de vorm van een heerlijk kommetje grenola + yoghurt + vers fruit + fresh juice. Kwestie van de calorieën van 's avonds een beetje te compenseren! (Dob Utca 15)
* Doblo Wine Bar: recht tegenover Spinoza. Cosy wine bar, ideaal als afsluiter van een drukke dag. Relaxed sfeertje. Let wel, Hongaarse wijnen zijn veelal erg zoet. Dus best vragen naar de droogste wijn die ze hebben -want zelfs die smaakt meestal nog fruitig! (Dob Utca 20)


Ik heb met volle teugen genoten van mijn tripje: vier dagen op stap met mijn beste vriendin in een superleuke stad, en dat onder een niet-aflatende heerlijke nazomerzon. Z.A.L.I.G! Ik kan trouwens elke jonge mama aanraden om er eens een paar dagen tussenuit te knijpen. Ik heb mijn kleine man (en mijn grote ook hoor) vaak gemist, wees daar maar zeker van. Maar eventjes niet "mama" hoeven te zijn helpt mij wel om een nog betere mama te worden. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Tradities zijn er overigens om in ere gehouden te worden, dus we zijn al volop aan het fantaseren over onze bestemming voor volgend jaar: Rome, Parijs, Porto, Berlijn, of misschien wel New York...

Definitely to be continued!
Josie xoxo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten