woensdag 11 september 2013

My Body ❤ Superfood

Gezonde voeding, da’s 100% mijn dada. Niet zozeer om mijn lijntje te behouden (wat natuurlijk ook mooi meegenomen is, daar ga ik zeker niet over liegen), maar omdat ik het echt lekker vind en het superbelangrijk vind om goed voor mezelf te zorgen. "Sonjakimpensgewijs" ben ik er rotsvast van overtuigd dat je bent wat je eet...
Vandaar dat ik vaak op zaterdagvoormiddag te vinden ben op de markt in Brugge en dat ik vaste klant ben in de biowinkel om de hoek. Ik ben ook al sinds mijn 18de flexitariër, wat erop neerkomt dat ik enkel kip en vis eet, geen rood vlees. Ten eerste omdat ik dat niet zo graag lust, en ten tweede omdat het gewoon veel gezonder is om niet te veel/geen vlees te eten. Op voorwaarde natuurlijk dat het gecompenseerd en aangevuld wordt met andere voedingsmiddelen. Ik eet dus veel seitan, tofu, tempeh, quorn, noten en consoorten, en ik voel me kiplekker en topfit. De lacherige commentaar van mijn vriend, die zegt dat ik “eet gelijk een konijn”, neem ik er met plezier bij.

Denk nu vooral niet dat ik zo’n persoon ben met wie niemand op restaurant durft te gaan omdat ze niks lust van de kaart. Zo iemand waarmee je in schaamte valt... Want zo ben ik dus totaal niet (of toch niet op dat vlak, hihi). Mijn lievelingsgerecht sinds jaar en dag is trouwens een lekkere hartige lasagna (bij voorkeur à la mamma), en ik laat me af en toe eens goed gaan met een vettige hap (een sappige Bicky Burger kan toch zo enorm smaken na een nachtje stappen, nietwaar?) of een zoete zonde (pralinéchocolade, cheesecake en flan brésiliennetaart kan ik maar moeilijk weerstaan als je ze voor mijn neus zet, liefst in trio). Om maar te zeggen: ik ben niet extreem in mijn liefde voor gezonde voeding, het gaat mij vooral om het juiste evenwicht te vinden en de innerlijke Josie, evenveel als mijn uiterlijk, goed te soigneren. Dat is niet echt moeilijk voor mij, want ik ben dol op alle soorten fruit, groentjes, yoghurtjes, noten enz. En ik surf graag mee op nieuwe gezonde voedingshypes. Jawel, lieve lezer, ik ben een beetje een gezondheidsfreak. Maar daar is niks mis mee, toch?
Zo ben ik momenteel totally into superfoods, waarover in de pers vrij veel verschijnt (recent nog een artikel in Vitaya Magazine). "Superfood” is de overkoepelende term voor alle soorten voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en zo – what’s in a name – een regelrechte weldaad betekenen voor je lichaam. Fruitsoorten als frambozen, bosbessen en aardbeien, bepaalde groenten zoals brocolli en koolsoorten, vette vis, granen en zaden, noten... De lijst is heel lang en al deze voedingsmiddelen zorgen voor meer vitaliteit en hebben gezondheidseffecten op korte én op lange termijn.

Ik heb onlangs açaibespoeder ontdekt in mijn biowinkel. De açaibes, die groeit langs de Amazone, is een van de meest voedzame vruchten ter wereld. De bes wordt gevriesdroogd tot een heel geconcenteerd paars poeder: 20 kg fruit voor 1 kg poeder! Ik gebruik het Purasana açaibespoeder. Een klein lepeltje (max. 5 gr) van dit paarse goedje toevoegen is al ruim voldoende om een heerlijke yoghurt/platte kaas te krijgen met lekkere bessensmaak. Echt superlekker! Je kan het ook toevoegen aan smoothies, gebak, salades,... Wellicht beeld ik het me in, maar sinds ik elke ochtend açaibespoeder door mijn kommetje platte kaas meng, voel ik me veel vitaler en heb ik nόg meer energie dan ik voorheen al had.
Het Purasana gamma bevat trouwens nog veel andere poeders en zaden zoals chia, maca, spirulina en chlorella. Allemaal zaken die nog op mijn verlanglijstje staan om uit te proberen! Dus lieve lezer, als ook jij een beetje bezig bent met gezonde voeding, dan weet je wat je te doen staat... Het Purasana-gamma is te verkrijgen in de meeste biowinkels.

Meer info op www.purasana.be.
Smakelijk! Josie xoxo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten