zaterdag 28 december 2013

Chia jajaja!

Tijdens de feestdagen, met de bijhorende copieuze maaltijden (gin tonics als aperitief! toastjes met gerookte zalm! ovenhapjes met véééééél gesmolten kaas! kerstbûche & ijstaart! njam njam njam!), mogen we toch ook niet vergeten om af en toe de kaart te trekken van gezonde voeding. Of misschien neem je je wel voor om vanaf volgend jaar een beetje gezonder te gaan eten? Dan moet je zeker verder lezen! Want ik heb een nieuwe aanwinst in mijn keukenkast waarover ik graag iets meer wil vertellen, en die luistert naar de naam "chia".

Chiazaad is, net zoals de açaibes waarvan ik heel vaak smul, een van die zogenaamde "superfoods" waarover tegenwoordig zoveel gesproken en geschreven wordt. Chia wordt zelfs beschouwd als het summum van superfood, en wel hierom:

* Chiazaden zijn enorm voedzaam. Ze bevatten meer omega-3 dan eender welke andere voedingsbron. Ze zitten ook tjokvol antioxidanten, vezels, calcium, vitaminen en mineralen.
* Chia geeft bakken energie. Niet alleen directe energie, maar ook superpower waar je een hele tijd op kan teren. Je krijgt er een lang verzadigd gevoel van, en daarom zijn de zaden ideaal voor bij het ontbijt of voor een sportprestatie. Ik eet het 's morgens, gemengd onder platte kaas met vers fruit. En ik kijk elke avond voor het slapengaan al uit naar mijn ontbijt van de volgende dag... Ik vind het dus heel erg ekker, voor moest dat nog niet duidelijk zijn :-)
* Chia verteert heel gemakkelijk omdat de zaden niet eerst gemalen hoeven te worden. Geen opgeblazen gevoel of zo!
* De zaden zijn zeer veelzijdig. Je kan ze eten uit het vuistje, of gemengd door een smoothie, yoghurt, platte kaas, granen, een salade,... Variatiemogelijkheden troef!

Niks dan voordelen dus. En de smaak? Wel, die is heel neutraal. Jammergenoeg geen uitgesproken lekkere zoetzure smaak als açai berries dus. Maar het voordeel van die niet-zo-uitgesproken smaak is dat chia overal door gemengd kan worden. Ik vind dat het toch een bepaalde noot-achtige touch geeft. Plus het maakt je gerechten gewoon supergezond en bomvol energie en vitamines, en dat vind de gezondheidsfreak in mij ronduit fantastisch.

Ik ben dus zwaar fan van dit wonderlijke goedje:


Ik koop de chiazaden van Purasana in mijn lokale biowinkel. Ik geef toe dat ze niet zo goedkoop zijn, maar je hebt slechts een paar gram nodig om te genieten van alle weldaden die chia teweeg brengt.

Dus aan al wie het graag een beetje gezonder aan wil doen in 2014, of aan mensen als ikzelf die een enorme zwak hebben voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft, kan ik alleen maar zeggen: aan de chia ermee! :-)

Smakelijk!
Love, Josie xo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten