dinsdag 18 maart 2014

Een Uiltje Lezen


Ik ben een boekenwurm, daarvan getuigt mijn Ikea Expedit-boekenrek dat quasi op instorten staat, deels ook omdat mijn zoon het al eens pleegt te gebruiken als zijn hoogstpersoonlijk klimrek. In ons nieuwe huis zijn we van plan een gigantische book wall te maken: oh the excitement!

Ik probeer zoveel mogelijk te lezen, al zal het wellicht altijd "te weinig" zijn naar mijn goesting. Drukdrukdruk, weetjewel... Toch probeer ik elke dag steevast af te sluiten met een paar pagina's lezen in bed, dat helpt mij om beter in te slapen (als ik al niet in slaap val tijdens het lezen, which happens to me quite frequently). En hoe langer de dagen worden, hoe meer ik lees. Momenteel ben ik bezig in de ontknoping van "De Man Van Je Leven" van Arthur Japin, een review volgt binnenkortop deze eigenste plek.

Eind april wordt naar goede jaarlijkse traditie de Gouden Boekenuil uitgereikt. Sinds ik in het vijfde middelbaar mocht zetelen in de scholenjury (een hele fijne ervaring!) ben ik de literaire wedstrijd elk jaar trouw blijven volgen. Op de shortlist van 2014 blijven nog 5 kanshebbers over, waarvan er eentje op 24 april het felbegeerde beeldje van Ever Meulen in ontvangst zal mogen nemen. De Gouden Uil genomineerdenlijst geeft mij elk jaar veel inspiratie en goesting om te lezen. Ik zet ze even op een rijtje voor jullie...


1. Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba
Ik ken Pfeijffer vooral van zijn dichtwerk, dat ik nog gelezen hebt op 't unief. Hij is daarnaast ook een bekroond romanschrijver, die bekend staat om zijn ruige uiterlijk en uitgesproken meningen. Pfeijffer woont sinds een vijftal jaar in Genua, en daar gaat "La Superba" over. Het is een roman over een labyrinthische stad waarin verschillende personages - schrijvers, heren van stand, vluchtelingen, hoeren - ronddwalen, op zoek naar zichzelf. Meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een meerstemmige roman zélf.
"La Superba" spreekt me enorm aan door de gelaagdheid, de verschillende niveaus en de locatie. De cover is duister en rauw, en dat maakt mij nieuwsgierig. Het is een boek dat ik me eerstdaags zeker ga aanschaffen!


2. Jamal Ouariachi - Vertedering
In "Vertedering" kruipt de Nederlander Ouariachi in het hoofd van een getraumatiseerde, verzuurde postkamerverantwoordelijke. Hij is zijn geloof in de liefde kwijt en heeft problemen met zijn eigen agressieve zelf. Wanneer hij een mand met verwaarloosde jonge katjes vindt, raakt hij echter bevangen door vertedering. Kort daarna wordt hij ook verliefd en begin hij stiekem te dromen van een beter leven. Maar in zijn geval is dat niet zonder gevaar...
Een duister hoofdpersonage, troosteloze setting, plotselinge ommekeer in het verhaal: dit boek ga ik heel graag lezen denk ik. Een toekomstige nieuwe aanwinst voor mijn boekenrek dus (dat bijgevolg nog een tikkeltje meer zal beginnen doorhangen).


3. Joost de Vries - De Republiek
Na de dood van Josip Brik, popfilosoof professor in de Hitlerstudies, probeert zijn rechterhand Friso de Vos Briks intellectuele nalatenschap naar zich toe te trekken. Helaas is hij niet de enige die deze ambitie koestert... Een roman over rouwverwerking, liefde, ambitie en jaloezie, die gaandeweg ontaardt in een academische satire met de allures van een spionageroman.
Ik heb al enkele reacties op het boek gelezen en die zijn zeer gemengd. Sommigen spreken van een ingewikkeld verhaald, een ware beproeving om het te lezen, een schrijver die zich maar al te graag profileert als slimste jongen van de klas met tal van intellectuele verwijzingen naar de geschiedenis en cultureel erfgoed. Anderen loven de roman om de spitsvondigheid, de humor en de schrijfstijl. Ik zou me er wel aan durven wagen, al was het maar omdat aanstormend talend de Vries (geboren in het gezegende jaar 1983, just like your truly) vorig jaar nog prijkte op de Humo-lijst met tien Nederlandstalige schrijvers voor de toekomst. Zijn debuutroman "Clausewitz" is bovendien veelgeprezen. I might give this one a try!


4. Stefan Hertmans - Oorlog en Terpentijn
Vlak voor zijn dood in de jaren '80 gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een aantal volgeschreven dagboeken. Jarenlang durfde Hertmans de cahiers niet te openen, tot hij het uiteindelijk wél deed en kennismaakte met het leven van zijn overleden grootvader. Dat bleek getekend door armoedige kinderjaren, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in WO I en een jonggestorven grote liefde. Later in zijn leven ging hij schilderen om zijn immense verdriet te verwerken. Stefan Hertmans schreef deze aangrijpende roman als ultiem eerbetoon aan zijn grootvader.
Net als bij Pfeijffer ben ik vooral bekend met Hertmans' poëzie, die ik met veel plezier gelezen en geanalyseerd heb tijdens mijn lang vervlogen jaren als studente Germaanse Talen (*nostalgie*). Ik heb over dit boek al zodanig veel positieve geluiden gehoord dat ik het zeker wil lezen. De oorlog is normaal niet mijn geliefkoosde thema (ask my BF, hij smeekt mij al jaren om hem eens te vergezellen naar In Flanders Fields...) maar hiervoor zal ik toch een uitzondering maken denk ik. Het feit dat het verhaal volledig gebaseerd is op de getuigenis van de schrijver zijn grootvader spreekt me enorm aan.


5. Jan Brokken - De Vergelding
In het Zuid-Hollandse dorp Rhoon, het geboortedorp van de schrijver, vindt in 1944 door sabotage een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de Duitsers is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen worden uit hun huizen verjaagd, alles wordt in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de soldaat en waarom? Of was het gewoon een ongeluk? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners van Rhoon elkaar verwijten hierover. In "De vergelding", met als subtitel "een dorp in tijden van oorlog", reconstrueert Brokken de gebeurtenissen aan de hand van getuigenverhoren, 185 interviews met betrokkenen en talloze processtukken. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal plots een andere wending...
Door het thema en het feit dat het een historische reconstructie is voel ik me niet direct aangesproken om dit boek te gaan lezen. Ik vrees dat dit me geen 256 pagina's lang kan boeien. Ik denk dat het meer iets voor mijn vriend is want hij leest zo'n boeken wel graag, misschien halen we het dus toch wel in huis!

Voorlopig denk ik dat het al een hele prestatie zal zijn als ik nummer 1, 2 en 4 kan lezen. Ik hou jullie op de hoogte!
Iemand van jullie al bezig in een van deze boeken? Wat vinden jullie ervan?

Happy reading!
Love, Josie xo

4 opmerkingen:

 1. Nadat ik enkele maanden geleden de TV herontdekte, hoop ik datzelfde ook te kunnen doen met lezen, hoe sneller hoe liever. Ik lees zoooooo graag maar sinds vorige zomer staat dit precies op een laag pitje, geen idee waarom. Ik heb zo m'n periodes, soms lees ik heel veel, soms lees ik maanden niets. Oorlog en Terpentijn had mijn schoonmoeder mee op skireis en ze was er vol lof over, dus die geef ik binnenkort misschien ook wel a try. Wij gaan tegenwoordig voor e-books, onze boekenkast zit vol en gezien de helft van onze leefruimte rond is en bestaat uit glas, is er geen plaats voor een grote wall :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. vroeger verslond ik boeken, na de geboorte van emil stond mijn leesverslaving logischerwijze op een laag pitje. sinds deze zomer ben ik weer goed op dreef and i like it :-)
   pas op, ik kijk ook nog altijd veel tv, af en toe eens een onnozel tv-programma en brainless entertainment is een absolute noodzaak!
   e-books zeggen mij niet veel, ik had het er dit weekend nog over met pj. ik vind mezelf behoorlijk hip en modern, maar als het op boeken aankomt, heb ik ze graag in mijn hand en tegen mijn muur :-) misschien ga ik mijn mening later wel moeten herzien, want ik vrees dat onze kinders zullen opgevoed worden met e-boards op school en dus ook alleen maar e-books...
   maar dat zien we dan wel weer :-)

   Verwijderen
  2. hehe, ik verkies eigenlijk ook een boek in mijn handen, maar liggend in bed is zo'n e-book wel handig :-) Wij hebben het ontdekt toen we met de rugzak op reis gingen naar Thailand (en dus zeer beperkt waren qua hoeveelheid bagage), hebben toen echt veel gelezen op iphone en ipod, en sindsdien doen we dat thuis ook gewoon (op de ipad dan). Vaak zijn de e-books ook net iets goedkoper dan de papieren versie. Maar ik ga volledig akkoord, het is toch niet hetzelfde, het mist charme... De inhoud is er gelukkig niet minder om :-)
   Ik hoop dat Joanna ook echte boeken zal lezen, op papier. Ze wordt het alvast gewoon gemaakt thuis ;-)

   Verwijderen
  3. wellicht een beetje studie-misvorming van mij, want ik ben boeken beginnen verzamelen op 't unief, toen wij massa's moesten lezen, en toen ik daarna stage deed in een uitgeverij is het ook niet bepaald op verbeterd :-)
   emil "leest" sinds kort ook heel graag boekjes, vind ik ook heel leuk en ik stimuleer het maar al te graag :-)

   Verwijderen