woensdag 30 april 2014

Kok Au VinIk ben absoluut geen keukenprinses, ik zal er wellicht nooit eentje worden en koester eerlijk gezegd ook geen ambities in die richting. Ik kan goed mijn plan trekken in de keuken, mijn zoon is voorlopig heel content van moeder haar kookkunsten en ik prijs mezelf gelukkig dat ik een vriend heb die, als hij tijd heeft tenminste, al eens graag kokkerelt en verrassende gerechtjes op tafel tovert. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg leuke restaurantjes om van tijd tot tijd eens lekker te gaan eten. Op dat vlak is de bovenstaande quote wel heel erg op mij van toepassing: ik vind reserveren en uit eten zoveel leuker dan alles zelf in elkaar te flansen en dan nog heel de opkuis te hebben achteraf ook. Maar bon, misschien komt dat doordat wij in ons appartement voorlopig over een très basic keukentje beschikken (denk: als we er met twee in staan is ’t gegarandeerd spel en miserie omdat we elkaar voor de voeten lopen). Wie weet word ik wel een heuse hobbykok na onze verhuis, wanneer we beschikken over een state-of-the-art kitchen… Ik vind het grappig als ik dit schrijf, but you never know.

Vroeger gingen PJ en ik heel vaak “op den bots” een hapje gaan eten, wanneer we geen zin hadden om zelf te koken of in het weekend, ge kent dat wel hé. Wij wonen vlak bij het centrum van Brugge (niet lang meer, dus profiteren is nog een 4-tal maand de boodschap) en hier schieten de leuke resto’s als paddenstoelen uit de grond. Met een kleintje in huis zijn de restaurantbezoekjes een beetje gedaald, maar dat vinden we helemaal niet erg. We hebben sinds Emils geboorte echter wel de traditie in het leven geroepen dat we minstens één keer per maand een dinner for two organiseren, buitenshuis that is. Dat lijkt niet veel, ocharme één etentje per maand, maar dat is het wél want het is soms al moeilijk in te passen in onze drukke agenda’s (ge kent dat ook wel, hé). Maar dankzij ons beider excellente planning skills lukt het allemaal héél vlotjes.


Vrijdag was het weer zover, en het was een dinner date met een extra feestelijk tintje omdat het ook nog een beetje ter ere van PJ’s 31ste verjaardag was. Deze keer trokken we naar Kok Au Vin in Brugge. We proberen elke maand iets nieuws te proberen, dus het was onze allereerste keer in deze bistro. Kok Au Vin stond wel al heel lang op ons verlanglijstje, we hadden er al veel positieve reviews over gelezen. Bovendien vind ik het een superleuke naam voor een restaurant, voor mij is dat al een reden op zich om het een bezoekje te brengen… Plus dat bespaart mij de moeite om zelf een catchy titel te bedenken voor de blogpost die ik er achteraf over schrijf J

Kok Au Vin is heel goed gelegen: op wandelafstand van het historische centrum van Brugge maar toch niet knal in de drukte, die op toeristische topdagen wel eens vapeurs en ongecontroleerde woede-uitbarstingen kan veroorzaken bij yours truly. Wij hadden ons een klein beetje mispakt qua timing want we hadden gerekend op een kwartiertje te voet van bij ons thuis. Uiteindelijk was het een half uur, maar bon, door die extra lichaamsbeweging hadden we grote honger en waren we helemaal klaar om onze buikjes rond te eten!
We hadden onze zinnen gezet op het driegangenmenu “Bib Gourmand”. Voor PJ mét passende wijnen, voor mij zonder. Ik ben namelijk zo iemand die aan één glas bij het aperitief en één glas wijn bij het eten al meer dan voldoende heeft om nét niet op de tafels te beginnen dansen. Ken uzelf, noemen ze dat J We leerden trouwens van de maître dat het “passende wijnen” zijn en dat je dus niet mag zeggen “aangepaste wijnen”. Want dat zou zoveel betekenen als dat de wijnen aangelengd zijn. En dat is mis, poes! Ik ben nochtans een enorme muggenzifter op taalkundig gebied (ik kots van dt-fouten of van “jouw” als er “je” moet staan, bijvoorbeeld) maar aan deze vaak gemaakte taalfout had ik nog nooit aandacht besteed. Alweer iets bijgeleerd dus!
Een heel vriendelijke gast trouwens, de maître, net als de rest van het personeel. De crew is vrij jong en de sfeer en de bediening los en informeel, en toch met de nodige etiquette. Daar hou ik van: alles gebeurt correct maar er mag al eens een grapje gemaakt worden tegen het personeel, en ik moet me niet generen als ik per ongeluk een beetje te luid aan het babbelen ben J
 
Als aperitief namen we allebei een gin-tonic. Op aanraden van onze ober kozen we voor een Spaans-Portugese variant, waarvan ik echt niet meer op de naam kan komen (luisteren is mijn sterkste kant niet), met een heerlijk frisse en fruitige toets. Het eten, daar had ik echt niks op aan te merken. Het was superlekker! Mijn voorgerecht, de zalm gravad lax met geitenkaas en komkommer, smaakte wel behoorlijk “aards”. Als veggie en groentefreak hou ik daar wel van, maar misschien is dat niet eenieders smaak. PJ ging voor het melklam met wortel en citrus en hij was ook heel blij met zijn keuze. Als hoofdgerecht kozen we allebei voor de vis. De vis van de dag was rog, die werd geserveerd met knolselder, paksoi en puree in een jus van Maredsous Tripel. Impeccable: meer kan en moet ik daarover niet zeggen. Het dessert was een leuk en mooi verzorgd bordje met een wentelteefje, zelfgemaakte advokaat, bosvruchtensorbet en chocomousse. A la carte was ik wellicht voor het citroentaartje met kokos gegaan, maar anderzijds ben ik blij dat ik eens iets gegeten heb wat ik anders niet zou kiezen. Ik heb het bordje tot de laatste kruimel leeg gegeten (hoewel er rozijnen in het verloren brood zaten, wat ik normaal echt niet binnen krijg) dus het moet echt wel lekker geweest zijn.
Na het eten was ik meer dan voldaan, maar ik had toch niet het gevoel dat ik ging ontploffen. Perfect qua porties, dus. We hadden geen haast om naar huis te gaan, dus we bleven achteraf nog gezellig zitten voor koffie, thee en voor PJ een digestiefke. We werden niet naar buiten gekeken, dat vind ik altijd een enorm pluspunt. Bij het buitengaan kregen we van de chef nog een vriendelijke dankjewel, goeienavond en tot ziens. Dat overtuigde ons des te meer dat we zeker nog eens moeten teruggaan naar Kok Au Vin. We proberen dan wel graag eens nieuwe adresjes uit, maar voor dit pareltje zijn we bereid om ons principes heel even, maar met alle plezier van de wereld, overboord te gooien!
Dus aan al wie op zoek is naar een toprestaurantje met een verfijnde keuken in een leuke en intieme sfeer, dat bovendien heel betaalbaar is en supergoed zit qua prijs-kwaliteit: zoek niet langer en ga naar Kok Au Vin. I promise you won’t regret it!

Kok Au Vin vind je in de Ezelstraat 21 te 8000 Brugge, tel 050 33 95 21 (reserveren is aan te raden). Lunchen kan al vanaf 14 € en het driegangenmenu “Bib Gourmand” is er aan 35 € zonder, en 53 € met passende wijnen.
Smakelijk!!
Lots of love, Josie xo

Foto's: Kok Au Vin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten