maandag 18 augustus 2014

De Zonnegloed


Met veel dieren, buitenlucht, ruimte om rond te crossen en omringd door mensen die hij supergraag ziet. That’s how my son likes to spend his Sundays best! Om die reden was het uitstapje naar dierenpark De Zonnegloed in Oostvleteren, dat ik gisteren ondernam samen met zus- en zoonlief, een enorm succes!
Ik had al veel positieve dingen over dit park gelezen en gehoord. De Zonnegloed is meer dan een dierenpark. De dierenpopulatie is hoofdzakelijk opgebouwd uit dieren uit opvangcentra, die zwaar verwaarloosd zijn, in beslag genomen werden in louche dierenparkjes of circussen, bij handelaren of particulieren. Deze dieren hebben deskundige en liefdevolle verzorging nodig: eten, een schoon verblijf, medische zorg en vooral veel aandacht. De Zonnegloed schenkt deze dieren een tweede, nieuw leven. Een nobel doel, en dat maakt het dierenpark voor mij extra het bezoeken waard.
Wij dus gisterenmiddag richting Oostvleteren. De Belgische zomer had weer toegeslagen, want tijdens de hele autorit (vanuit Brugge een goeie 45 minuten) regende het onophoudelijk pijpenstelen. Mijn zus en ik hebben van mama geleerd om altijd positief te blijven, dus dat deden we en het werkte wonderwel. Bij onze aankomst in Oostvleteren stopte de regen, en we hebben de hele middag geen druppel meer gevoeld. Wat zeg ik, het zonnetje kwam piepen en we hadden op momenten zo warm dat er jassen moesten worden uitgetrokken! Perfect dus.
Het park is supergoed georganiseerd. Aan de ingang kan je kiezen voor het berenpad (de korte route, geschikt voor buggy’s) en een langere route, langs onverharde wegeltjes. Omdat wij een buggy met ons meezeulden – weliswaar zonder kind erin want dat stapt liever zelf, tenzij zijn beentjes moe zijn dus de buggy moet wel nog ter beschikking staan – kozen we voor het berenpad. Maar al snel raakten we – om het cliché van 2 vrouwen samen op stap maar eens te bevestigen – van het pad af en volgden we eigenlijk zonder het goed te beseffen de lange route. Maar zo hebben we wel de volledige zoo gezien! Verschillende soorten apen, 2 bruine beren (magnifiek schone beesten!), lynxen, geiten, schapen, lama’s, alpaca’s, kamelen, bizons, zebra’s, paarden, tal van vogels, stokstaartjes, een wasbeer, stekelvarkens, capibara’s, reptielen,… Je vindt ze er allemaal. Bij veel dieren zie je goed dat ze gehavend of getraumatiseerd zijn, dat is ook de reden waarom ze in De Zonnegloed verblijven natuurlijk.
Sommige dieren mag je ook zelf voederen. Dat wou onze allerkleinste, die doorgaans van het machotype is en vaak een grote mond op zet, maar al te graag proberen. Heel stoer en met veel bombarie stapte hij op de diertjes af met wat eten en reikte zijn handje. Maar wanneer hij hun warme adem dichter voelde komen, trok de kleine schijtluis zijn handje weg en begon hij te giechelen als een meisje. Heerlijk om te zien, en tegelijk besefte ik: well that’s my boy. Ik zie supergraag dieren, maar ben nooit een heldin geweest om ze zelf te voederen. Gelukkig was mijn zus mee om samen met Emil de beestjes eten te geven…


Het park is heel netjes en supermooi om door te wandelen. Er zijn langs de paden veel picknickbankjes voorzien om even te rusten of iets te eten. Aan de inkom staat aangegeven wanneer je een voedersessie kan bijwonen; zo waren wij getuige van die van de stokstaartjes (evenwel met schattige kleine dode kuikentjes, but that’s the circle of life I guess…). Er worden ook kampen georganiseerd, lijkt me heel leuk voor oudere kinderen om zo hun vakantie nuttig door te brengen!
Voor ons was de uitstap de lange autorit meer dan waard. Je rijdt door het Heuvelland en de Leiestreek en passeert langs godvergeten Westhoekdorpjes – ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar ik hou enorm van die streek! Mijn zus en ik houden net als onze kleine gangster van dieren en zijn graag buiten, dus voor ons was het tripje helemaal geen opoffering. Emil was volgens mij ook zeer content, want we hebben hem de hele middag alleen maar zien lachen, verwonderd met zijn vingertje zien wijzen naar een zoveelste gek dier, en zien dada doen (inclusief kushandjes) naar alle beestjes. Everybody happy dus…

 
Alle info over De Zonnegloed vind je op hun overzichtelijke website. Een uitstap naar dit leuke park is een absolute aanrader om met kindjes te doen, klein en groot. Mij zien ze daar zeker nog terug!*
A Sunday well spent brings a week full of content. En inderdaad, ik ben helemaal klaar voor een nieuwe week (en intussen is die vervelende maandag ook al gepasseerd), hopelijk jullie ook!
Love, Josie xo
*Al zal ik dan beslist niét meer het geitenparkje betreden, want daar loopt tussen de brave geitjes ook één creepy reuzekalkoen met rode ogen rond, die ervoor zorgde dat mijn zus en ik wel héél snel rechtsomkeer maakten uit de ren… Emil verstond er zich niet aan want hij vond het best wel een grappig beest. Maar moeder en tante deden het op dat moment bijna in hun broek… J

2 opmerkingen:

 1. Oh, dit ken ik niet, ziet er tof uit! En wat staat Katrien mooi met haar nieuwe kapsel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien een beetje ver voor jullie, maar als je er een daguitstap van maakt dan is het echt wel de moeite! wij hebben enorm genoten.
   ja ik vind haar nieuwe kapsel ook supergeslaagd, mooie zus heb ik hé :-)

   Verwijderen