dinsdag 4 november 2014

Verslaafd

Dat ik verslaafd ben aan lopen, weten jullie intussen allemaal. Neem mij mijn 3 looptoertjes per week af en ik word een onuitstaanbare troela. Er zijn nog wel een aantal zaken die ik niet meer kan missen, of waarvan ik toch zeker zeer kregelig zou worden als ik ze niet meer ter beschikking had. Uiteraard kan ik niet zonder mijn kind, mijn vriend, mijn familie en vrienden, maar die beschouw ik niet als “verslavingen”, dat zijn gewoon de mensen die ik doodgraag zie. Wat dan wel? Here we go…

WATER
Ik drink de hele dag door water: dat is iets waar ik echt geen moeite voor moet doen. Op mijn bureau staat altijd een grote anderhalve liter-fles, in mijn auto ligt water, in al mijn tassen zit een flesje, en thuis is er uiteraard ook altijd water voorhanden (daar drink ik kraantjeswater, dat vind ik even lekker). Ik drink dagelijks 2 à 3 liter, aangevuld met thee en af en toe light frisdrank of een alcoholisch drankje (als ik eens zot wil doen, meestal heb ik aan één glas genoeg om in de wind te zijn). Het is intussen al meer dan 15 jaar een gewoonte, en het gevolg is natuurlijk dat ik overal mijn water moét hebben. Ik heb ook gewoon zeer snel dorst, omdat ik het gewend ben om snel mijn dorst te kunnen lessen. Als we op reis zijn, is een van de eerste dingen die ik doe als we arriveren een plekje zoeken om een voorraadje water aan te schaffen. Een ander gevolg is ook dat ik vaak naar het toilet moet, maar dat heeft eigenlijk enkel tijdens mijn zwangerschap voor problemen gezorgd omdat ik toen vrijwel elk half uur met een volle blaas zat (major disaster als ik in de file stond of weer maar eens door de winkelstraat waggelde met geen openbaar toilet in zicht binnen een straal van 1 kilometer). Maar dat zijn dingen die ik er graag bij neem. Ik voel me heel goed als ik veel drink, het zuivert mijn lichaam en ook mijn geest. Neem mij mijn water af en ik krijg gegarandeerd barstende hoofdpijn. En ja, dan word ik ambetant. En neen, dat wilt ge echt niet meemaken.

FRUIT
Met fruit heb ik exact dezelfde relatie als met water. Er zijn mensen die veel moeite moeten doen om per dag één stuk fruit naar binnen te werken, ik moet me inhouden om er niet te veel van te eten. Want trop, dat is dan ook weer niet goed… Mijn fruitverslaving is ongeveer gelijktijdig begonnen met mijn waterverslaving. Ik eet gewoon heel graag gezond en ik vind fruit een van de lekkerste dingen die er bestaan. Laat mij kiezen tussen een candy bar als vieruurtje en een stuk fruit, en ik kies gegarandeerd voor het laatste. Sommige mensen vinden dat vreemd, en ik begrijp ze wel. Maar voor mij is het echt geen opoffering om fruit te eten. Net zoals met water, zeul ik ook overal een stukje fruit met mij mee, en als ik op vakantie ben dan vogel ik ook altijd onmiddellijk uit waar ik wat fruit kan inslaan. Dat het gezond is en mij helpt mijn slanke lijn te behouden, is uiteraard mooi meegenomen. Denk nu niet dat ik nooit eens snoep, I’m still a sucker for chocolate & cheesecake. Maar zonder mijn dagelijkse portie fruit overleef ik niét, punt. Momenteel ben ik very much into mandarijntjes (de geur van sinterklaas!), ananas en kiwi’s. Appels eet ik het hele jaar door (die zijn ook het makkelijkst voor onderweg) en in de zomer leef ik me volledig uit met aardbeien, frambozen, kersen en ander rood fruit.


MUZIEK
My life is music & music is life, sweet sounds that help you take flight… Dit nummer van Felix Da Housecat is een van mijn levensmantra’s. Muziek helpt mij ontspannen, wegdromen, verwerken, kalmeren. In mijn auto staat de radio altijd lekker luid en mijn looptoertjes hebben geen enkele slaagkans als ik mijn ipod niet bij me heb. Ook thuis probeer ik zoveel mogelijk muziek op te leggen. Sinds we op den boerenbuiten wonen, geniet ik echter soms ook van de stilte. In elk geval maakt muziek mij gelukkig. Een nummer als dit horen ’s morgens vroeg, bijvoorbeeld, geeft mij een enorme energy boost voor de rest van de dag. Ik vind het ook leuk om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes in muziekland. Een wereld zonder muziek, ik kan mij dat gewoon niet voorstellen. En gij?

SUPERFOODS
Ik slenter heel graag rond in de biowinkel, en het is daar dat ik allerlei superfoods heb leren kennen. Ik weet dat veel mensen hier vrij sceptisch tegenover staan, maar ik ben verlekkerd op chia- en hennepzaad, acaï-, goji- en incabessen, moerbeien, en allerhande kant-en-klare superfood mixes (bv. die van Biotona, Purasana of Linwoods). Ik meng elke ochtend een “superfood” naar keuze door wat yoghurt, heerlijk om de dag mee te starten! Ik voeg ze ook toe aan soep, salades en veggie eenpansgerechten (als ik alleen thuis ben, that is, want voorlopig staat mijn vriend nog niet open voor deze verslaving, en dat hoeft ook niet). Ik maak daar heus geen meesterwerkjes mee die ik vervolgens op Instagram post (dat doen al genoeg anderen in mijn plaats), voor mij is dit puur functionele voeding die ik ook superlekker vind, die me veel energie geeft en waar ik me heel goed bij voel. Toegegeven: goedkoop zijn deze superfoods niet, maar ik eet er maar een paar lepels van per dag dus een verpakking gaat wel een tijdje mee. Ik geloof alleszins in de gezondheidseffecten ervan op lange termijn.
 

TANDEN POETSEN
Moest ik kunnen, ik zou mijn tanden poetsen telkens ik iets gegeten heb. Dat vers gepoetste gevoel, die frisse mond, die lekkere muntsmaak: dat is toch gewoon zo zalig! ’s Morgens en ’s avonds is natuurlijk het absolute minimum, maar ook op het werk en in mijn auto heb ik steevast mijn tandenpoetsgerief bij me voor een lekker fris mondgevoel. Het is niet altijd mogelijk, maar als het dan toch eens lukt om een snelle poetsbeurt in te lassen na mijn middagpauze op het werk, bijvoorbeeld, dan maakt dat mijn namiddag net dat tikkeltje beter. Ik moet wel opletten dat ik niet te veel en te hard poets, want ik poets op den duur het glazuur van mijn tanden en dat is uiteraard niet de bedoeling. Zoals met alle verslavingen geldt dus hier ook: trop is te veel… Maar ik ken mijn grenzen and I’m lovin’ it J

MIJN SMARTPHONE
Last but not least… Ik ben nog nét niet vergroeid met mijn smartphone, maar ik durf gerust toe te geven dat ik er zéér afhankelijk van ben. Mijn Samsung Galaxy S4 Mini is de perfecte telefoon voor mij: compact, vrouwelijk en gebruiksvriendelijk. Dankzij mijn smartphone blijf ik altijd en overal op de hoogte en ja, dat is zeer verslavend. Ik lijd aan het FOMO-syndroom: Fear Of Missing Out. In de file, in de wachtrij aan de kassa, als ik eender waar moet wachten check ik mijn twitterfeed, facebook timeline, instagram, mails, linkedin, pinterest,… Op die manier verlies ik geen kostbare tijd (denk ik). Er is vast en zeker ook een keerzijde aan dat “altijd alles willen weten”, want het zorgt ervoor dat ik een zeer gehaast leven leid  en mezelf maar weinig rust gun. Maar ik besef dat en ik probeer erop te letten om op tijd en stond de smarpthone langs de kant te leggen en gewoon te genieten van de rust. As in: een boek lezen, een serie bekijken, spelen met mijn zoon. Ook als ik op restaurant ben zal ik altijd mijn telefoon in de sjakos laten, want er is niks dat ik irritanter vind dan mensen die op restaurant de hele tijd naar hun telefoon zitten te staren. Maar ik ben dus zeker verslaafd aan mijn telefoon, en bij uitbreiding ook aan mijn tablet en laptop. En ik ben niet de enige, denk ik… 
 
Maar bon, ik denk dat het al bij al nog meevalt. Ik heb vrij veel gezonde verslavingen. Die smartphone vind ik zelf niet zo hinderlijk, we leven nu eenmaal in 2014…
Wat zijn jullie verslavingen? Let me know!
Lots of love,
Josie xo

4 opmerkingen:

 1. Verslaafd aan water en fruit? Lucky you! Zou ik ook wel willen maar ik vrees dat je jezelf moeilijk een verslaving kan opdringen. Het moet in je zitten hé. Ik ben sowieso niet echt gevoelig aan verslaving, nooit geweest. De smartphone, dat heb ik ook, maar daar probeer ik toch wat vanaf te geraken. Onder andere door bezigheidstherapieën als haken, dat ook wel wat verslavend werkt (zie ook http://denbuiten.blogspot.be/2014/11/hooked.html). En ik moet na mijn lunch iets zoet eten. Dat hoeft niet veel te zijn en maakt ook niet veel uit wat. Op kantoor zijn er mignonnetjes, that does the trick :-) Zelfs gewoon wat cola zero is voldoende, maar mijn lichaam vraagt echt om dat zoete afsluitertje als remedie tegen het namiddagdipje. Gek hé.
  Verder dan dat kom ik niet. Het tanden poetsen snap ik wel, maar ik zou het geen verslaving noemen :-) Net zoals andere must-haves in mijn leven: muziek, dansen, zingen, gezonde buitenlucht, winkelen,... Geen verslavingen, gewoon essentiële zaken die mijn leven beter maken. De mensen inderdaad buiten beschouwing gelaten, vriend en kind op de eerste plaats ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ondanks mijn verslaving aan water en fruit heb ik die drang naar zoet ook hoor! nu ja, fruit is zoet genoeg en je zal mij ook heel vaak van een cola zero zien slurpen.
   ik probeer ook bewust momenten in te lassen waarop ik de smartphone langs de kant leg. leuk dat je je met haken kan ontspannen! voor mij is dat niet ideaal, ik ben daar nogal klunzig in. ik haal vooral mijn rust uit een boek of tijdschrift lezen, veel ontspannender dan vluchtig al het nieuws op twitter te checken ;-)

   Verwijderen
 2. Je verslaving aan water, tanden poetsen en smartphone deel ik zeker ook. Hier vind je overal in huis water. We hebben zelfs twee Brita's: eentje voor boven en eentje voor beneden. :-) En als ik de hele dag weg geweest ben, is tanden poetsen absoluut het eerste dat ik bij thuiskomst doe om dat vieze gevoel meteen weg te poetsen. Bah! :-)
  Verder ben ik ook verslaafd aan mijn multivitaminesupplement 's morgens. Als ik dat één dag niet inneem, dan ben ik precies mezelf niet meer. Ik hou het wel maar bij één supplementje, hoor. Heel af en toe volg ik ook een omega 3-kuurtje maar verder dan dat ga ik niet. Voorlopig althans. ;-)
  Maar mijn grootste verslaving is wellicht eten, en bij uitbreiding drinken, koken en naar de supermarkt gaan. Ik zou wel uren kunnen rondlopen in een grote Delhaize of Carrefour om nieuwe producten te ontdekken of gewoon om inspiratie op te doen. En als ik 's morgens wakker word, ben ik gewoon blij dat ik weer mag eten. :-) Het was dan ook een pure marteling om mijn overtollige zwangerschapskilo's eraf te krijgen, want dat betekende dat ik tijdelijk moest 'dimmen' op het vlak van eten. Ik ben zo dankbaar dat het er maar vier waren en dat ze er vrij snel weer af gegaan zijn! Want diëten doe ik verder nooit. "Alles met mate" is absoluut mijn motto en ik probeer ook naar mijn lichaam te luisteren (en gelukkig heb ik ook de sportkriebels en de best goede genen van mijn mama ;-)). Maar dwing me niet om iets op te eten dat volgens mij echt niet te vreten is (omdat ik het echt niet lekker vind of omdat de bereiding mislukt is, thuis of op resto). Ik ga nog liever met honger gaan slapen dan dat ik het opeet. Eten is voor mij dus zeker niet iets louter functioneels maar is in de eerste plaats genieten... en zelfs nagenieten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. begrijp me niet verkeerd, ik eet ook heel graag! ik heb gewoon geluk dat ik graag gezond eet en mij daar ook met plezier in verdiep, ik vind dat gewoon interessant. uiteraard let ik er ook wel bewust wat op, want ik heb dan wel geen aanleg om dik te worden (door mijn actieve levensstijl vooral) maar ik mag zeker niet zomaar alles eten zonder bij te komen.
   eten betekent voor mij ook genieten en ik ga heel graag op restaurant. sinds de geboorte van emil gaan pieterjan en ik één keer per maand met ons tweetjes goed op restaurant, en dat is telkens zalig genieten. koken kan ik zelf niet zo goed maar ik heb gelukkig een vriend die al graag eens in de potten roert :-)
   met die functionele voeding doelde ik gewoon op die superfoods, die ik echt wel heel lekker vind dus dat is mooi meegenomen bovenop alle gezondheidseffecten.
   we'll talk about it zondag! ;-)

   Verwijderen