woensdag 25 maart 2015

Appstublieft!


Zoals jullie wel weten ben ik vorige week veranderd van job. Ik ben nu online project manager bij Tales.be, een bedrijf dat websites, webshops en webapplicaties ontwikkelt. Een superboeiende sector, een gevarieerde functie en een tof bedrijf met lieve collega’s! Voor mijn job vertoef ik dagelijks op het www en volg ik de ontwikkelingen in de digitale wereld op de voet. Alles verandert zo snel en dat vind ik enorm fascinerend. Noem mij gerust een girl geek, ik vind dat een reuze compliment! Sommige mensen zeggen wel eens al lachend dat ik vergroeid ben met mijn smartphone. En dat is eigenlijk niet overdreven, want als ik mijn Samsung Galaxy S5 niet bij me heb, dan voel ik me gewoon niet compleet (lees: dan word ik wreed ambetanterig). En als ik op een plek kom zonder wifi of 4G (how is that even possible?), dan gebeurt het dat ik spontaan begin te trillen als ontwenningsverschijnsel. Als digital junkie heb ik uiteraard ook heel wat apps staan op mijn smartphone, waarvan ik sommige al meer gebruik dan andere. Ik zet mijn 5 favorieten op een rijtje!

1. Twitter: ik kwetter er lustig op los sinds mei 2013 en sindsdien heb ik al meer dan 4.000 tweets (nonsensicaal of diepzinnig, daar gaan we het nu niet over hebben) de wereld in gestuurd. Even scrollen door mijn feed en ik ben zo weer mee met wat er gaande is out there. Als taalkundige vind ik het een uitdaging om een gedachte zo spitant en gebald mogelijk weer te geven in slechts 140 tekens. Daarnaast is Twitter ook het kanaal bij uitstek om interessante conversaties aan te gaan en contacten te leggen met andere tweeps, en om allerhande tips en nuttige info te verzamelen. Stel: je zoekt een Italiaans restaurant in een stad die je niet kent. Zwier het dan even op Twitter en je bent meteen op de hoogte van de places to be! Ik beschouw Twitter een beetje als my window to the world. En het is bovendien een raam dat niét moet gewassen worden – so what’s not to love about that?

2. Hootsuite: ik ben intensief bezig met social media voor mijn bijberoep – ik werk als freelance copywriter onder de naam “Text Fairy” – en ik beheer ook de social mediakanalen voor mijn werkgever. Om een hele stroom aan content over verschillende kanalen te managen en social media posts efficiënt in te plannen, doe ik een beroep op Hootsuite. Ik vind het een zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app. Zo eentje die mijn leven aanzienlijk vergemakkelijkt, en dat kan ik toch alleen maar toejuichen?

3. Instagram: wie een blik werpt op mijn Instagramfeed heeft onmiddellijk door: this lady is an instaddict! Ik installeerde de app kort na de geboorte van mijn zoon Emil in februari 2013, en sindsdien is er willens nillens al heel wat babyspam de revue gepasseerd. Ik ben eigenlijk een dikke nul in foto’s trekken maar dankzij Instagram en de vele reacties op mijn foto’s krijg ik het gevoel dat ik er wel wat van bak. En dat is fijn, of course. Ik vind het leuk om mensen te volgen die mij inspireren. Zo ben ik erg geïnteresseerd in fashion & lifestyle en doe ik bakken inspiratie op via de IG-account van fashion bloggers. Ik gebruik de app ten slotte ook als “promotiekanaal” voor mijn eigen blog. Ik post over vanalles en nog wat, te veel om op te noemen… Check it out!

4. Evernote: voltijds werken, een freelance bijberoep, bloggen, een huishouden dat moet gerund worden én dan nog veel hobby’s. Evernote is een app die ik niet meer kan missen – does that even surprise you? Blogspiration, foto’s gelinkt aan een bepaalde blog, to do lists, boodschappenlijstjes,… Ik heb een klein papieren notebookje waarin ik vanalles bijhoud, maar ik durf dat al eens te vergeten. Mijn smartphone, daarentegen, heb ik overal en altijd bij me. Ik ben een zeer gestructureerd iemand die graag alles in lijstjes en overzichtjes giet. Evernote durft dus al eens overuren draaien. Ik ben ook gevoelige voor het design van app icoontjes, en die olifant van Evernote vind ik best wel schattig en mooi staan op het startscherm van mijn phone.

5. Timehop: ik leef aan 200 km/u maar ik vind het belangrijk om af en toe eens te ontspannen. Dit doe ik bij voorkeur al lopend door het bos, want meer dan 11 km/u haal ik daar niet. Mijn relax app bij uitstek is niét angry birds, maar wel Timehop. Deze katapulteert mij elke dag terug in de tijd en toont mij wat ik 1, 2, 3 of meer jaar geleden uitspookte op Facebook, Twitter en Instagram. Soms levert dat gênante OMG-momentjes op (damn, hoe haalde ik het überhaupt in m’n hoofd om daarover te tweeten?), soms word ik er ook wat emo van, bijvoorbeeld als ik een foto van mijn zoon zie van kort na zijn geboorte. Niet zelden inspireert mijn Timehop mij tot het schrijven van een nieuwe blog. Een hele fijne app die ik kan aanraden aan iedereen die houdt van een vleugje nostalgie op tijd en stond!

Ziezo, dit zijn mijn favoriete apps. Wat zijn die van jullie?


Jullie denken misschien: ze is zo'n fervent loopster en toch prijkt er geen enkele running app in haar top-5? Dat klopt, ik loop niet graag met mijn smartphone aan mijn lijf. Zo zie je maar: ik ben zo verslaafd aan het ding, maar soms - héél soms - kan ik het ook niet in mijn buurt verdragen :-)

Als jullie tussen alle 2,5 miljoen apps die er vandaag beschikbaar zijn de bomen door het (mobiele) bos niet meer zien, dan moeten jullie zeker het boek “Appstublieft” kopen, of een bezoekje brengen aan de website www.appstublieft.be (deze blogpost zal daar trouwens ook op verschijnen!). Mathias en Kristof – respectievelijk de wederhelft van een van m’n beste vriendinnen en een ex-studiegenoot – verzamelden er de beste (gratis en/of Nederlandstalige) apps. Superhandig! Mathias en Kristof zijn trouwens heel goed bezig, want er komt binnenkort een tweede Appstublieft-boek uit, dat op 9 april aan het publiek wordt voorgesteld in Gent. Je kan je hier gratis inschrijven voor de lanceringsavond. Het wordt een leuk event met interessante lezingen, een receptie en een concert achteraf. Een echte aanrader dus!

En top of the bill: ik mag ook 5 boeken weggeven! Wat moet je hiervoor doen?
* Laat me weten wat jouw aller-favoriete app is en waarom ik hem zeker ook moet gebruiken.
Word fan van mijn Facebookpagina (als je nog geen fan bent).
* Stuur een lief mailtje naar josefien@josieslittlethings.be.
* De winnaars worden bekend gemaakt op mijn Facebookpagina!
Veel succes!Lots of love, Josie xo

12 opmerkingen:

 1. Ik ben echt een app-leek. Ik gebruik in tegenstelling tot jij wel runkeeper, er us op die manier wel al een smartphone kapotgezweet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihi :-)
   neem dan deel om een boek te winnen, of breng eens een bezoekje aan de site... wie weet ben je dan binnenkort geen app-leek meer! ;-)
   groetjes!

   Verwijderen
 2. haha, ik heb geen facebookaccount meer, dus je pagina liken kan ik alvast niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha... je mag ook via deze weg deelnemen hoor als je wil :-)

   Verwijderen
  2. ok, dus het enige dat ik nog moet doen is een lief mailtje sturen? :-D

   Verwijderen
 3. Buiten Twitter (heb je net toegevoegd ;) ) en Instagram (waar ik je al volgde) natuurlijk gebruik ik ook vaak Shazam om een leuk nummer te herkennen op de radio, en dat deel ik dan naar "Google Keep", en dat is echt een super app! Het is mijn persoonlijk notitieboekje. Je kan het misschien vergelijken met Evernote, maar dan een lightversie. Een piepklein app'je waar je gemakkelijk je tekstjes of boodschappenlijstje in kan typen gewoon via internet, via je browser op de website van Google zelf. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handig!
   Shazam gebruik ik inderdaad ook geregeld, als muziekliefhebster :-)
   Merci voor je deelname... Ik hou je op de hoogte!
   X

   Verwijderen
 4. Ik neem er even mijn iPhone bij. Als eerste open ik mijn mail (maar zit standaard ingebouwd, dus tel ik even niet mee als app). Daarna gaat het richting Instagram, Twitter en Facebook (al gebruik ik die laatste louter voor professionele doeleinden, privé doe ik er weinig tot niks mee). Daarnaast gebruik ik vooral VSCO (om mijn (Instagram)foto's te nemen en te bewerken) en Swarm. Timehop vind ik ook heel fijn! En ja, ook ik ben een girl geek en ben vergroeid met mijn smartphone en eerlijk is eerlijk: I like it that way! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je deelname... Keep u posted! :-)

   Bestaat VSCO ook voor Android?

   Ik vind het ook helemaal niet erg om zo "vergroeid" te zijn met mijn smartphone. Al eens gedacht om "lid" te worden van de Belgian Girl Geeks? Elke maand een leuk event! www.belgiangirlgeeks.be

   Verwijderen
 5. Ik volg je al een tijdje en ik vermoed dat we elkaar in realtime soms wel eens (onbewust) kruisen in het Torhoutse :)

  Mijn favoriete apps:

  - Wikipanion - omdat mijn man en ik nogal vaak eens zeggen bij een liedje of een film of een acteur/actrice of tv-programma: 'Goh, hoe oud zou die eigenlijk al zijn?' Ik check er ook altijd op hoeveel afleveringen ik nog van een bepaalde serie tegoed heb (Netflix is nog niet tot in Kortemark geraakt...)

  - Yelo Play - omdat mijn zoontje nogal vaak de tv inpalmt terwijl ik aan het koken ben. En dan kan ik mijn Buren alsnog volgen tussen de soep en de patatjes

  - Spotify - omdat ik zo altijd en overal mijn favoriete muziek bij de hand heb!

  Mail is onderweg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mail goed ontvangen... Keep u posted! :-)

   Ik wist niet dat je in het Torhoutse woont... Kortemark hé? Dan zijn we elkaar zéker al eens tegengekomen! :-)

   Verwijderen