donderdag 9 juli 2015

My Kind Of Yummie

Vorige week was het weer zover: er stond ’s avonds spaghetti op het menu en ik heb mij daar van ’s morgens al zitten op verlekkeren. Ik heb dat altijd: als ik spaghetti ga eten, dan kan ik daar al van ’s morgens, of soms zelfs al dagen van tevoren, naar uitkijken. Wreed hé. Maar dat is nu eenmaal hetgeen wat ik het liefst eet, en ik kan het ook heel goed maken. Met veel groentjes en kruiden en zo. Het is daarmee ook een van de zeer weinige dingen die ik goed kan maken hoor :-)

Tijd voor een top-10 van my kind of yummie!

Spaghetti dus. Ik ben flexitariër, wat betekent dat ik geen rood vlees eet. Ik eet hoofdzakelijk vegetarisch (met vleesvervangers als tofu, tempeh, quorn, seitan en veel noten & zaden) afgewisseld met kip en vis. Biefstuk, kotelet en consoorten krijg ik écht niet door mijn strot. Maar mijn spaghetti is wél altijd bereid met runds-varkensgehakt, omdat ik vind dat dat zo hoort. Ik weet het, dat is niet echt logisch, maar ik vind ook niet dat ik altijd normaal moet zijn :-) Ondanks het feit dat ik het supergraag eet, eet ik niet zo vaak spaghetti. Daarom is het altijd groot feest als het eens op het menu staat, en dan geniet ik er ook dubbel zo hard van. Met véééééél kaas, uiteraard!


Lasagna. Omdat dat eigenlijk ook een beetje spaghetti is, maar dan in een andere vorm. Lasagna kan ik niet goed zelf maken, maar mijn mama en vriend wel. Zij kunnen het zo lekker maken dat ik niet eens moeite doe om het zelf te leren :-) Ook dit eet ik niet zo vaak. Prefab lasagna krijg ik echt niet binnen, dat smaakt in de verste verten niet naar zelfgemaakte.

Pizza. Als ik bij de Italiaan ga eten, dan neem ik in 95% van de gevallen pizza. En in 97% van de gevallen is het pizza marinara, met zeevruchten en véél look :-) Ook hier geldt: geen prefab stuff, en ik eet niet zo vaak pizza omdat ik het niet zo vlot verteer. Maar toch, dat houdt mij niet tegen om intens te genieten van een kraakverse pizza al forno. Die buikpijntjes achteraf neem ik er dan wel bij, die passeren ook wel weer…

Mijn eigen veggie creaties. Wanneer ik alleen thuis ben en enkel voor mezelf moet koken, heb ik de gewoonte om alles in 1 pan te smijten. Bijvoorbeeld wat blokjes tofu, een mix van groentjes erbij (eender wat ik liggen heb in de koelkast kan daarvoor dienen) en een beetje quinoa. Dit aanbakken in wat olie (ik gebruik kokosolie) en goed kruiden en what you get is een overheerlijk “stoofpotje”. Dat neemt amper een kwartiertje tijd in beslag. Lekker hoeft dus echt niet moeilijk te zijn!

Chiapudding is al een tijdje mijn dagelijks ontbijt. Ik ben er zot van! Het is zeer eenvoudig: de avond voordien doe ik wat amandelmelk (of sojamelk, rijstmelk of andere plantaardige melkdrank) in een afsluitbaar potje, ik doe er chiazaadjes bij en eventueel wat vanille, kaneel of agavesiroop for a sweet touch, en daarna laat ik het de hele nacht opstijven in de koelkast. De zaadjes nemen vocht op, en het resultaat is ’s morgens een lekker smeuïge pudding, die ik kan meenemen in de auto naar het werk. Supergezond, fris en enorm lekker. Bovendien vult het heel goed, een uitstekende energieleverancier. Een boterham met choco of een kom ontbijtgranen is er echt niks tegen! Veel mensen denken nu wellicht: staat dát nu waarlijk in haar top-10? Wel, het feit dat ik ’s avonds als ik in bed kruip al uitkijk naar mijn ontbijt de dag nadien, wil volgens mij wel zeggen dat chiapudding hier een mooi plaatsje verdient. Online vind je heel veel recepten, ik gebruik dat van Deliciously Ella als basis. Zeker eens proberen, I’m totally hooked on chia!


Gerookte zalm is nog zoiets waar ik een enorme zwak voor heb. Ik kan dat elke dag eten (maar ik doe het niet want trop is te veel) in een slaatje, op wat brood, of gewoon “op zijn eigen” :-) Het zit boordevol goede vetten en ijzer, en dat heb ik wel nodig aangezien ik geen vlees eet. Toen ik zwanger was, schrapte ik het van mijn menu om toxoplasmose te vermijden. De dag na mijn bevalling bracht mijn schoonmama een pak gerookte zalm mee (uit den Aldi, dat is gewoon de beste!) ter vervanging van de smeerkaas in het ziekenhuis. Ik denk dat ik die zalm nét niet met verpakking en al naar binnen gespeeld heb :-)

Flan brésiliennetaart. Toen ik vroeger verjaarde en mijn mama vroeg welke taart ik wilde, dan was er maar één antwoord mogelijk: flan brésilienne, met van die lekkere toefkes slagroom on top. Zo lekker!

Cheesecake. Als je mij nu zou vragen welke taart ik wil voor mijn verjaardag (op 10 augustus by the way, niet lang meer!), dan zal ik wellicht cheesecake antwoorden. Ik at het lekkerste stuk ooit in Las Vegas, in de Cheesecake Café in de shopping mall van Caesar’s Palace (ik herinner het mij nog haarscherp!). Zo lekker (én vettig) als in the USA maken ze dat hier helaas niet, maar die van Julie’s House kan mij ook zeker bekoren hoor.

Ananas. Naast die zoete taartjes ben ik ook verzot op heerlijk zoete ananas. Verse, welteverstaan, geen bucht uit blik. Ik koop vrijwel elke week een ananas die ik dan in stukjes snijd om er de hele week van te kunnen genieten.

Noten. Als semi-veggie moet ik zorgen dat ik voldoende vleesvervangers eet. Noten zijn een zeer goede aanvulling. Ik eet ze echter niet uitsluitend uit noodzaak, ik vind ze gewoon ook superlekker. Ik geniet eigenlijk veel meer dan een handvol noten dan van een of andere obscure candybar. Mijn favorieten zijn macadamianoten, pecannoten en cashewnoten. Noten zijn niet goedkoop, maar je eet er slechts kleine porties van, dus dan valt de prijs verhoudingsgewijs wel mee. En ze zijn zo goed voor je gezondheid, dus dat is het wel waard! Ik heb altijd en overal een klein potje noten met mij mee, en ook een stuk fruit. Ideaal voor als er een hongertje opkomt, op het werk of in de auto.


Wat zijn jullie favoriete gerechten?

Love, Josie xo

11 opmerkingen:

 1. Oh wat mis ik gerookte zalm! En die chia pudding wil ik toch eens proberen. In september, mijn me-time maandje waarin ik allerlei dingen wil doen waar mijn hoofd nu niet op staat en die ik liever "op mijn gemak" doe. Zoals nieuwe gerechten leren kennen en bereiden ;-) Lasagne staat bij mij ook zeker in de top 10. Zelfgemaakt of op restaurant, de pakjes zijn er inderdaad niets bij vergeleken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. chiapudding is echt een ontdekking geweest voor mij! ik kan nauwelijks zonder. op reis of op hotel mis ik het toch altijd een beetje!

   Verwijderen
 2. ha ik spot een ikea-kids-lepel :-p (ik ben even schuldig, ik vind die ook zo fijn ;-))

  vorige week bleef 'k mijn ouders eten en mama had spaghettisaus gemaakt... ik had de halve pot al leeg gelepeld voor ie op tafel kwam...
  Ik hou gigantisch van spinazicanneloni en brocoli-zalm-lasagne :D njamskie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, die lepels... eigenlijk is het zo dat ik meestal met die kinderlepels eet, en dat het kind met lepels van het gewone servies eet :-)
   mmmm, zalm in lasagne is ook wel lekker natuurlijk. brocolli vind ik ook superlekker! ik maak dat heel veel klaar, emil lust het ook graag.

   Verwijderen
 3. Spaghetti: check. Lasagne: check. Pizza met zeevruchten en look: dubbelcheck! Dat laatste is wel een beetje vervelend voor je medemensen, maar kijk, dan moeten die ook maar wat look eten he. Eens zo gezellig! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. awel ja, dat vind ik ook! nu ja, in een italiaans restaurant zit er toch in vrijwel elk gerecht een volledig teentje (of meer) look, dus dat is niet echt een probleem :-)

   Verwijderen
 4. spaghetti staat ook op één bij mij. Ik test soms wel eens een spaghetti in een bistro en nog nooit vond ik er één die ik lekkerder vond dan mijn eigen spaghetti (stoef stoef)....ik zie dat je er ook mais indoet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. neenee, geen maïs, dat is gele paprika. ik snij mijn groentjes nogal grof - deels uit luiheid wellicht, maar ook omdat er van mij wel wat brokskes mogen in zitten :-p

   Verwijderen
 5. Wat een leuke post! Die chiapudding, ik zou dat eens moeten proeven, ik heb geen flauw idee hoe dat smaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je :-)
   Stel je geen superzoete pudding voor à la vanillepudding. Maar wel heel fris en ik vind het echt lekker. het ideale ontbijt wat mij betreft, en gemakkelijk te maken. Da's ook belangrijk hé voor drukbezette vrouwen als wij ;-)

   Verwijderen
 6. As for me, you put it right in the article.

  BeantwoordenVerwijderen