dinsdag 22 september 2015

Je weet dat je 30 bent...

Voor mijn 32ste verjaardag vorige maand kreeg ik veel leuke cadeautjes. De kampioen in originele cadeautjes is toch wel mijn allerliefste mama. Zij weet vaak leuke hebbedingetjes op de kop te tikken waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Zoals deze "Snorgids voor vrouwen van 30+", waartoe ik mezelf kan rekenen. Als 30something welteverstaan, niét als besnorde vrouw:De auteur van het boekje, de Nederlandse Liedewij Loorbach, schrijft over het "dertigerschap" en wat er zo kenmerkend aan is. Iedereen spreekt altijd over 30 alsof het het begin is van het verval, van rimpels en grijze haren, van veel zorgen en nog veel meer perikelen. Van hangborsten, flodderbuikjes en een weelderige snor - vandaar dus de titel van het boekje. 

Eens je de 30 gepasseerd bent, besef je: wat een onzin was dat toch allemaal. Dertig zijn is een feest, serieus worden is iets voor als je 40 bent - en dan nog. Dertigers hebben het eigenlijk wel razend goed voor elkaar. Het hoe en waarom daarvan, daar gaat dit leuke, vaak enorm grappige boekje over. Liedewij schrijft heel gevat en bovendien zijn er ludieke illustraties van Lien Geeroms die het nog leuker lezen maken.

Een rode draad doorheen de Snorgids zijn een aantal uitspraken "Je weet dat je 30 bent als..." Bij de meeste had ik een "hé ja"-gevoel van herkenning. Daarom wil ik er graag enkele leuke met jullie delen!

JE WEET DAT JE 30 BENT ALS...

... verjaardagsfeestjes in de namiddag plaatsvinden.
Oh ja. Terwijl we vroeger elk weekend ergens naar een feestje moesten tot in de vroege uurtjes, is er nu wel iedere maand een babyborrel waar we verwacht worden. Niet dat ik dat erg vind - zolang er nog voldoende leuke avondlijke uitstapjes zijn, kan ik daar best mee leven. Het is nu eenmaal de gang van het leven :-)

... je steeds minder bandjes kent op Lowlands.
Of op pakweg Rock Werchter. Vroeger kon ik van elke band op de line-up wel minstens één nummer uit mijn hoofd opnoemen én meezingen. Anno 2015 lukt me dat helaas niet meer zonder de hulp van Wikipedia. Lonely The Brave, CC Smugglers, FIDLAR, Red Fang, Kovacs, BADBADNOTGOOD - ik hoorde het werkelijk in Keulen (of nog véél verder) donderen toen ik deze groepen zag staan op het programma. Zeer frustrerend voor een muziekliefhebber als ik die graag met alles "mee" is.

... uitslapen op zaterdag niet meer lukt; dat verrekte werkritme ook!
Kleine nuance: uitslapen kon ik ook al niet als twintiger, ik doe dat gewoon niet graag. Voor mij is uitslapen tijdverlies, want er zijn zoveel leuke dingen die je kan doen in het weekend! Maar los daarvan word ik toch sowieso wakker rond 7u in het weekend, dus dat van dat werk/bioritme klopt zeker wel. Maar ik vind het niet erg. Trouwens, ik heb een kleine huisgenoot wiens natuurlijke wekker rond 7u staat, ook in het weekend. Dus dat loopt allemaal lekker synchroon, mij hoor je alvast niet klagen :-)

... je voor het eerst blij bent dat je jonger wordt geschat dan ouder.
Maar ja! Als iemand mij zegt "dat ik er toch zeker geen 32 uitzie", dan is mijn dag goed en straal ik met een intensiteit van wel 1000 gloeilampen altegaar. Zelfs al is het goed mogelijk dat die mensen dat enkel en alleen zeggen omdat ik hen met smekende ogen aankijk en ze in mijn puppy eyes kunnen lezen "please please please, zeg alsjeblieft dat ik er jonger uitzie dan ik ben of ik ga bleiten!"

... je je ergert aan studenten in de kroeg.
Ik erger mij niet echt aan studenten en pubers op feestjes of op café. Het is immers hun goed recht om daar te zijn - been there, done that. Maar ze doen me telkens wel beseffen dat ik zelf géén student meer ben - no longer one of them. Dat ik de min of meer gezegende leeftijd bereikt heb waarvan ik vroeger als student zei "amai, zo oud al..."

... je alle vijf de Spice Girls kunt opnoemen
Yup: Ginger, Scary, Sporty, Posh and Baby. Daar moet ik geen milliseconde over nadenken. And proud of it! :-)

... op Facebook de kroegfoto's verdrongen worden door babykiekjes
Awel ja, daar maak ik mij zelf ook schuldig aan. En dat is niet erg, want baby's zijn schattig. Maar ik let er wel op om niet van elke scheet die mijn kind laat en elk papje dat hij eet een foto te posten, want dat hoef ik van anderen hun kroost ook niet te weten, eerlijk gezegd. Ik probeer enkel foto's te plaatsen die op een bepaalde manier grappig zijn. Laat het mij gerust weten als ik te veel spam post op Facebook want ik wil echt niet zo iemand zijn die dat doet :-)

En dan nog een uitsmijtertje: Je bent jong voor je leeftijd als je bij lekker weer een naveltruitje aantrekt
Ook dit is herkenbaar. Niet dat ik met ontblote buik loop in de zomer, maar ik grijp bij mooi weer wel snel naar korte shortjes en kleurrijke topjes waarmee ik soms ook twintigers over straat zie paraderen. So what? Ik heb nog nergens gelezen dat het uniform van een dertiger een knierok is met een saaie blouse en platte schoentjes... Mijn favoriete broek van de zomer was mijn ripped jeans, waarvan mijn mama eens zeer subtiel gezegd heeft "dat dat toch eigenlijk niet meer voor mijn leeftijd is". Desondanks heb ik die broek keiveel gedragen - en die uitspraak is u al lang vergeven hoor mama :-)

Moraal van het verhaal: dertig zijn is dikke fun, maar uiteindelijk ben je toch zo jong of zo oud als je je zelf voelt! 

Weten jullie nog zo van die typische "Je bent 30 als"-frasen? Deel ze dan zeker hieronder! 

Love, Josie xo

17 opmerkingen:

 1. Ik ben nu 27 en ik betrap mezelf erop dat ik me al afgevraagd heb 'vanaf wanneer het eigenlijk niet meer gepermitteerd is om (bijvoorbeeld) een korte short te dragen'. Toen ik een paar maanden geleden een vrij korte short kocht, heb ik serieus gedacht 'hm, zou ik dat nu wel doen, misschien 'mag' ik hem maar 3 jaar meer dragen, dan koop ik dat misschien beter niet, da's anders zo zonde'. Ik kan mezelf slaan als ik zo'n dingen denk, want ik wil net niet iemand worden die zegt dat iets niet meer voor mijn leeftijd is. En toch, het blijkt sterker dan mezelf te zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I feel you! En toch: gewoon doen waar je je goed bij voelt, dan straal je dat ook uit en dan maakt het niet uit hoe oud je bent!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Als ik jou zie op je 40ste, altijd zo stralen en glunderen... Dan heb ik daar weinig schrik voor hoor! :-)

   Verwijderen
 3. Hihi, dat van de studenten: mijn zus voelde zich gisteren al oud toen ze in de Albert Hein in Gent tussen een hoop studenten stond, en zij is nog maar 25! De zaken die je opnoemt zijn ook van toepassing op "bijna-30-jarigen"... Spice Girls nostalgie enal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, in de studentenbuurt rondlopen: dat is echt zo "weird" vandaag de dag! :-)

   Verwijderen
 4. Een tijdje terug, toen ik een treinticket wilde kopen, raadde de man aan het loket mij een Go Pass aan 'omdat dat voordeliger uitkwam' voor mijn traject. Helaas, meer dan vier jaar te laat... Maar mijn dag was wel meteen goed! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zalig! Ik heb dat vorig jaar ook eens gehad, en ik heb ook de hele treinrit zitten glunderen als een klein kind :-)

   Verwijderen
 5. Als iemand heel verwonderd zegt:"ah, dat baby'tje is je tweede??"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet je dat van de andere kant bekijken: je ziet er gewoon erg jong uit om al 2 kindjes te hebben! :-)

   Verwijderen
 6. ik ben nog maar 28, dus ik heb nog eventjes... :-)

  twee weken terug voelde ik me echt oud: een paar achttienjarigen in Zaventem gaan oppikken om thuis te brengen en ze noemden me mevrouw. ik voelde me écht beledigd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh nee, ik haat het ook om "mevrouw" genoemd te worden! Ik zeg dan altijd dat dat niet nodig is, ik vind dat vreselijk.

   Verwijderen
 7. Als je meer mevrouw ipv juffrouw begint te horen....Als je begint te denken van 'is dat nog gepast voor mijn leeftijd?'....Als je jouw kinderen verteld dat je nog de tijd voor het internet en de gsm gekend hebt en ze jouw aankijken van 'echt?! Uit welk tijdperk kom jij?!' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha... Ik kan mij inbeelden dat mijn zoon mij ook raar zal bekijken als ik vertel dat ik vroeger nog naar cassettes luisterde, naar video's keek en dat ik geen gsm had tot mijn 18de :-)

   Verwijderen
 8. Yep die 'Mevrouw' is er een die hard te verteren is, ook na de grote 4! Ik denk dan altijd, allez tegen wie is die bezig? Ah ja tegen mij... Gênant :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Mevrouw" klink echt oud hé. Ik corrigeer mensen dan altijd, misschien is dat irritant maar ik voel me gewoon echt geen "madame" :-)

   Verwijderen
 9. ... Als je blij wordt van praktische cadeaus. Als 20-er vond ik het absoluut not done, maar nu krijg ik liever een blender of nieuwe badhanddoeken dan het zoveelste ding dat de verzamelde rommelhoop van de voorbije jaren hoger maakt!
  Overigens nooit een probleem gemaakt van 30 worden, ik hoop dat ik dat binnen 4 jaar ook nog kan zeggen over 40 worden. 😢

  BeantwoordenVerwijderen