woensdag 23 december 2015

Tips // Gezond & fit het nieuwe jaar in

De feestdagen komen eraan en dat gaat voor de meesten onder ons gepaard met tal van familiefeesten, recepties, kerstborrels en nieuwjaarsdrinks. Denk: copieuze maaltijden met veel te veel gangen, hapjes, drank en dessertjes, waardoor je je soms zélf een opgevulde kalkoen voelt wanneer je het feest verlaat... Ik hou van de eindejaarsperiode omdat ik graag gezellig samen ben met mensen die ik graag zie. Van vreet- en drankfestijnen, en vooral dan van het oncomfortabele gevoel achteraf, ben ik echter geen fan. Ik slaag er gelukkig in om de feestdagen gezond en fit door te komen, zonder al te veel indigesties en extra kilo’s achteraf. Hoe ik dat doe? Ik geef jullie graag een aantal tips!


Honger jezelf niet uit voor je naar een feest gaat. Eet overdag normaal (wat je anders eet dus) en zorg dat je niet met een lege maag aan de feestdis plaatsneemt. Op die manier vermijd je dat je gaat binge eaten met alle gevolgen vandien.

Wees matig tijdens het aperitief. Ik weet het, hapjes zijn lekker en meestal niet zo groot. Maar als je van alle hapjes eentje eet, dan zit je gewoon al vol nog voor je aan het hoofdgerecht en het dessert moet beginnen. Voor mij is dat sowieso geen probleem, want ik ben vegetariër en meestal zijn er wel een paar hapjes bij met vlees – of erger nog: foie gras! – die ik wijselijk aan mij kan laten voorbijgaan.

Vermijd broodjes op tafel. Die zien er altijd heel appetijtelijk uit en ze gaan vlotjes binnen als je honger hebt… Maar voor je het weet heb je er een aantal naar binnen gesmuld. Ook koekjes bij de koffie zijn valkuilen. Ze zien er altijd zo yummie uit, maar helaas zitten ze ook boordevol calorieën… Pas op, eentje mag natuurlijk wel hé, daar is niks mis mee. Ik hou van zoet en heb het vaak moeilijk om een koekje of chocolaatje te weerstaan. Maar ik ken mijn grenzen :-)

Alcohol is een grote boosdoener. Persoonlijk heb ik daar geen problemen mee want ik drink nauwelijks tot geen alcoholische dranken. Ik vind het gewoon niet zo lekker en als ik drink voel ik me achteraf vaak heel slecht (zelfs al na één glas kan ik barstende hoofdpijn hebben). Uiteraard is een glaasje (of meer) toegestaan – ik pleit helemaal niet voor geheelonthouding, laat dat duidelijk zijn. Weet gewoon dat het een aanslag is op je lichaam en dat je er niet bepaald slanker en fitter door wordt.

Water, water en nog eens water. Ik drink elke dag veel water, zeker ook tijdens de feesten. Voor ik naar een feest ga, zorg ik dat ik voldoende water gedronken heb. En als ik ergens ga eten, zet ik altijd de waterfles dicht bij mij aan tafel :-) Ook op een party drink ik meestal water. Ik vind dat zeker niet saai en kan me even goed amuseren zonder tipsy te zijn. Ik moet dus ook nooit naar een BOB zoeken want ik kan altijd mezelf (én mijn gezin) veilig thuisbrengen – wat ook niet onbelangrijk is.

Als ik zelf gastvrouw ben, dan probeer ik te kiezen voor een gezond menu. Zo let ik erop dat ik een licht dessert maak, bijvoorbeeld een lekkere fruitsalade met de mogelijkheid om er een bolletje ijs bij te nemen voor wie wil. Ook bij de hapjes voorzie ik altijd wat kerstomaatjes, wortels en bloemkoolroosjes met dipsaus en consoorten.

Vergeet niet te bewegen. Als je op een familiefeest bent en lang aan tafel moet zitten, probeer dan af en toe eens de benen te strekken. Dit kan je doen door mee te helpen afruimen/afwassen als het bij iemand thuis is, door eens naar buiten te gaan om een frisse neus te halen, door even met kinderen te spelen,… Ik heb al ondervonden dat ik heel loom en moe word van de hele tijd aan tafel te blijven zitten, en dan eet ik gewoon veel meer dan nodig is.

Keep on moving. Gedurende de hele feestperiode blijf ik sporten zoals anders. Voor mij is de kerstvakantie geen excuus om niet te sporten. Ik heb 2 dagen verlof en de rest van de “vakantie” ben ik gewoon aan het werk. Het leven gaat dus zijn normale gangetje, waardoor ik ook blijf lopen en zwemmen zoals anders.

Durf nee te zeggen als je genoeg hebt. Ik vind het soms vervelend dat je op feesten overladen wordt met eten en drank terwijl je eigenlijk genoeg hebt. Ik ben altijd eerlijk en vraag een klein stukje dessert of een kleine portie hoofdgerecht wanneer ik voel dat ik niet zo veel honger meer heb. Soms heb ik wel het gevoel dat ik daar scheef voor bekeken word, maar ik hoef mezelf toch niet ziek te eten? Ik zeg dit natuurlijk wel altijd op een beleefde manier, dat spreekt voor zich.

Het komt er eigenlijk op neer dat ik tijdens de feesten zo normaal mogelijk doe en leef zoals tijdens de rest van het jaar, zowel op vlak van voeding als op vlak van beweging en andere activiteiten. Uiteraard geniet ik van lekker eten, maar dat doe ik veel liever met mate dan all the way met een superslecht gevoel achteraf.

Voor mij staan de feestdagen vooral gelijk aan quality time met mijn familie. Dat daar veel en meestal vrij ongezond eten en drinken bij komt kijken, daar heb ik geen problemen mee. Maar ik ga er wel graag mee om op mijn eigen manier. Ik stoor daar mijns inziens niemand mee, en zo kan ik des te meer genieten… én moet ik 2016 alvast niet starten met een flauw voornemen als “ik ga gezonder gaan eten” en “ik ga kilo’s verliezen” :-)

Hebben jullie nog tips om de feestdagen door te komen zonder extra kilo’s en een belabberd gevoel the days after?

Ik wens jullie allemaal een leuk eindejaar en een magisch, sportief en gezond 2016!

Love, Josie xo

Deze post verscheen oorspronkelijk op Ladies Fun Sports.

5 opmerkingen:

 1. Alcohol is idd vaak een boosdoener, waardoor die goeie voornemens vaak al de mist in gaan ;). Maar het kan toch soms smaken he! Wij voorzien alvast ons slaapgerief zodat we bij oma kunnen blijven slapen indien we beide niet meer als Bob kunnen fungeren. Safety first :-). Geniet van de feesten! En ik zal aan je denken als ik morgen en misschien ook vrijdag een kleine work-out doe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nooit een grote drinker geweest, en sinds ik bevallen ben, nu bijna 3 jaar geleden, smaakt het mij nog minder. Maar ik heb er geen last van ;-)
   Ik ben maandag gaan lopen, gisteren gaan zwemmen en vanavond weer gaan lopen. De volgende sportsessie zal zaterdag zijn, nu 2 dagen rust. Allez, toch zonder "intensieve" workout hé ;-)
   Jij ook fijne feesten! X

   Verwijderen
 2. Nu we alletwee thuis in verlof zijn probeer ik om de dag te lopen (al goed in geslaagd), maar ik hou echt wel van een goeie aperitief met alles erop en eraan. Ik doe dat tijdens het jaar bijna nooit dus ik profiteer er wel van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is één glas genoeg. Maar dat ligt gewoon aan het feit dat ik direct zat word :-) Dus van eentje heb ik al heel veel plezier :-p

   Verwijderen
 3. We hebben inderdaad dezelfde kijk hierop :) Fijne feestdagen! x

  BeantwoordenVerwijderen