donderdag 14 januari 2016

Moeder, waarom lopen wij?

Waarom loop ik zoveel? Simpel: omdat het mij gelukkig maakt. Tijdens en na het lopen voel ik me supergoed. Het is na al die jaren een verslaving geworden die onlosmakelijk deel uitmaakt van mijn levensstijl. Ik loop ook om mijn goeie conditie te behouden en om nog vele jaren in topvorm te blijven. Dat ik er een mooi en slank loperslichaam van krijg, is een fijn neveneffect maar zeker niet de hoofdreden. Deze maand staan in running.be magazine 50 redenen om te (beginnen met) lopen. De meeste zijn zeer herkenbaar voor mij. Ik heb er 20 uitgehaald die ik graag wil delen me jullie. Wat maakt lopen nu eigenlijk zo’n interessante sport? 


1. Het moét niet intensief: de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat je 2,5 uur per week matig moet bewegen. Dat kan je doen al lopend maar even goed al wandelend, en je mag die 2,5 uur gerust spreiden over meerdere momenten. Je hoeft geen marathon te lopen om aan de aanbevolen dosis beweging te geraken. Harder better faster stronger moet niet, maar het mag natuurlijk wel hé :-)
2. Lopen houdt je jong: een vijftigjarige loper kan nog het uithoudingsvermogen van een dertigjarige halen. Dat zijn mooie vooruitzichten, vind ik persoonlijk!
3. Lopen maakt gelukkig: er komen tijdens het lopen endorfines vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen. Soms leidt dat tot de zogenaamde “runners’ high”. Hebben jullie dat al ooit eens ervaren? Ik wel, bij een afstand langer dan 10K. Dan komt er soms een moment waarop ik het gevoel heb: vanaf nu kan ik uren blijven lopen! 
4. Lopen ontstresst: het is niet alleen inspannend, maar ook ontspannend. Ideaal voor, tijdens of na een drukke dag, om even al je zorgen en bekommernissen opzij te zetten. Dan trek ik de deur achter me dicht en is het just me, myself and I.
5. Je zet alles op een rijtje: tijdens het lopen kunnen allerlei goede ideeën opborrelen. Ik maak van mijn looptoertjes gebruik om te brainstormen voor een blogpost of na te denken over een probleem of moeilijke case op het werk. Vaak kom ik thuis met een oplossing in mijn hoofd, en dat is een leuk gevoel!
6. Lopen boost je zelfvertrouwen: lopen is een bijzonder mentale sport. Als je je prestatievermogen voelt stijgen, dan krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Als ik een lange afstand gelopen heb, dan voel ik me onoverwinnelijk en kan ik de wereld aan! Of dat denk ik toch :-)7. Je raakt positief verslaafd: dit heeft alles te maken met de endorfines die vrijkomen, en waaraan je verslaafd raakt. Gelukkig wel een hele positieve verslaving, waarvoor je niet in rehab hoeft te gaan :-)
8. Lopen verscherpt je focus: het zorgt ervoor dat je mentaal sterk staat, waardoor je een scherpere focus krijgt. Niet onbelangrijk als je zoals ik met vanalles tegelijkertijd bezig bent.
9. Je mag groot dromen: lopen laat je toe om grote dromen en doelen te hebben, maar dat hoeft helemaal niet. Je moet namelijk niet groot dromen om te kunnen genieten. Ik geniet zowel van korte looptoertjes als van trainingen voor een groter doel, zoals een halve marathon. En hopelijk ooit een marathon… Want ik droom dus wél heel groot, voor moest je dat nog niet door hebben :-)
10. Je kunt jezelf verslaan: lopen is een sport waarbij je geen andere mensen nodig hebt om je grenzen te verleggen. Je gaat in de eerste plaats de strijd aan met jezelf. Ik vind het de max om mezelf uit te dagen en telkens nieuwe doelen te stellen. En dan te denken Yes I can!
11. Lopen laat het competitiebeest in je los: zet zeker eens een wedstrijd op het programma. In de eerste plaats is het leuk om met een massa andere gemotiveerde mensen samen te lopen, maar wie weet schuilt er wel een competitiebeest in jou! Een beetje onderlinge strijd af en toe kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat het plezant blijft en dat je geen vijanden maakt op het parcours ;-) Wat ik vaak doe, is tijdens de laatste meters een sprintje inzetten om nog iemand in te halen voor de finish. Beetje stout, maar anderen doen dat ook met mij hoor. Let the beast go :-)
12. Lopen leert je omgaan met tegenslagen: als loper ervaar je dat niet alles altijd loopt zoals je het zelf wilt. Een blessure, een slechte dag, een dip,… Dat kan allemaal eens gebeuren. Het kom erop aan vol te houden en dan kom je er zeker sterker uit! Deze ingesteldheid helpt mij ook om tegenslagen in het “gewone leven” te verwerken. Het is misschien wel de belangrijkste les die lopen mij geleerd heeft tot nu toe.
13. Lopen inspireert: als je loopt, leer je veel nieuwe mensen kennen: gelijkgestemde zielen, inspirerende figuren en prettig gestoorde sportievelingen. Ik vind al deze mensen inspirerend op hun manier. Ik vind het  altijd zo leuk wanneer ik aan de start sta van een loopevent tussen al die mensen die zo anders zijn dan mij, maar met wie ik toch dat ene ding gemeen heb: verslaafd zijn aan lopen.14. Gun jezelf een zonde: een beetje een foute reden, maar dat is ook een reden! Als je op kerstochtend gaat lopen, bijvoorbeeld, dan mag je jezelf ’s avonds trakteren op een extra dessert. Maak daar echter geen gewoonte van want dan heb je de verkeerde motivatie te pakken :-)
15. Lopen is gemakkelijk: trek je sportkleren aan, ga naar buiten en loop zo ver en zo lang als je wilt. Moeilijk is dat toch niet? Bovendien kan je het doen waar en wanneer je maar wilt. Je moet het alleen een beetje in je agenda plannen. Ik ga soms lopen tijdens mijn middagpauze op het werk. Als ik een weekendje weg ga of op vakantie vertrek, neem ik ook m'n loopspullen mee (veel plaats nemen die niet in). Lopen is een heel flexibele manier van sporten die je op elk moment van de dag kan doen.
16. Lopen is niet duur: investeren in een basisuitrusting kost niet veel geld. Een degelijk paar schoenen en een loopoutfit, en je bent er klaar voor! Daarnaast heb je nog een goeie dosis motivatie nodig, maar dat is volledig gratis. Je moet ze soms enkel een beetje zoeken ;-)
17. Lopen houdt je muziekkennis up-to-date: zet een nieuwe cd op je smartphone of ipod en luister ernaar terwijl je loopt. Ik loop altijd met mijn eigen "eclectische" playlists, maar zo had ik het nog niet bekeken. Ga ik zeker eens doen, ideaal om mijn muziekkennis bij te spijkeren en op mijn gemakje dat album van Tame Impala te beluisteren dat al zo lang op mijn lijstje staat!
18. Lopen doe je in weer en wind: regen en koude zijn geen redenen om niét te gaan lopen. Ik loop in alle weersomstandigheden, ik heb gewoon niet graag dat het té heet is want dan is het niet echt gezond. Maar koude, wind en regen (wat we hier vaak hebben in ons landje) kunnen me niet deren. Let erop dat je je in de winter niet té warm kleedt, want je lichaam moet kunnen ademen.
19. Lopen doet je je buurt verkennen: ga lopen in je buurt en je komt zeker op paadjes en in straatjes waarvan je het bestaan nog niet afwist. Ik doe dit als ik ga lopen tijdens m’n middagpauze. De buurt van het werk ken ik nog niet zo goed, en dan laat ik me graag verrassen. Ik kijk ook veel rond in de omgeving, dan gaat het lopen vlotter.20. Iedereen is geboren om te lopen: Bruce Springsteen zong het al, en hij heeft verdorie overschot van gelijk… De mens is geboren om te lopen, laat het ons dan vooral ook doen!

Waarom loop jij? Laat het me zeker weten in de comments hieronder!

Love, Josie xo

Bron: running.be

16 opmerkingen:

 1. Extra motivatie, jihaa! Ik ben al een tijdje terug aan het lopen en ik vraag me af waarom ik ooit gestopt was (ik weet het wel hoor, druk werk, kinderen krijgen, ...). Nu ik weer voel wat het met me doet, vind ik het doodzonde :) Moest recent wel een tijdje pauze nemen omdat mijn bekken wat instabiel was, maar het is helemaal goed aan het komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Sommige redenen zijn wel generiek natuurlijk en toepasselijk op veel sporten. Voor yoga bijvoorbeeld, gelden ook nr 1-8 en 13-16, voor mij dan toch :-) En met nummer 20 ga ik niet akkoord: de natuur heeft mij écht geen lichaam gegeven om veel te lopen (hyperflex dus zwakke pezen en gewrichten). Als ik zoveel zou lopen als jij, zou ik mijn lichaam daar meer kwaad dan goed mee doen (dixit de sportarts en de osteopaat, dus dat is echt geen excuus). Maar ik ga het toch opnieuw opnemen binnenkort, op een laag pitje: genoeg om voldoening uit te halen zonder overbelasting. Hopelijk lukt dat!
  En o ja, Bruce heeft inderdaad altijd gelijk, "born to run" kan ook figuurlijk he ;-)
  Geniet nog maar heel lang van jouw sport!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jazeker, veel redenen zijn van toepassing op andere sporten. maar aangezien ik een loopster ben, heb ik het uitsluitend over lopen :-)
   ik ben inderdaad dankbaar dat ik een "gemakkelijk" lijf heb dat niet snel last heeft van blessures, kwaaltjes en pijntjes. want ik hoor heel veel mensen die met kwetsuren zitten... lucky me :-)
   genieten zal ik doen! x

   Verwijderen
 3. Oh, ik ben zo jaloers. Mijn lief is een loper (vijfde marathon komt eraan in april) en ik benijd hem. Maar bij mij loopt het altijd stuk. Ik kan er niet van genieten (altijd pijn aan mijn rechterbeen - en ja, ik heb speciale schoenen), ik heb veel te veel tijd om na te denken waardoor het me gek maakt en ik vind het zo saai. Maar ik blijf proberen en hopen dat er een dag komt dat het wel lukt. Op conditie zou ik 5 km moeten kunnen lopen en heel soms lukt het goed...Maar ik ga dit nog heel vaak moeten herlezen om genoeg motivatie te vinden. En ik moet dringend eens een afspraak boeken bij een osteopaat of zo. Maar ik ben blij voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lukt me trouwens niet om als Sofinesse te antwoorden, enig idee wat ik fout doe? Merci!

   Verwijderen
  2. ik hoor van veel mensen dat ze het saai vinden... het is kwestie van een sport te vinden die bij je past hé. misschien een andere sport?
   toen ik 8 jaar geleden begon te lopen vond ik het ook nog niet zo leuk als nu, omdat ik in die tijd nog heel erg mijn conditie moest opbouwen. nu heb ik een supergoeie conditie, waardoor het alsmaar makkelijker gaat en dus leuker wordt.
   ik hoop voor jou dat je binnenkort van je pijn verlost bent, echt waar!

   welke marathon gaat je vriend lopen?

   p.s. ik heb dat ook bij bepaalde blogs, dat ik moeilijk of niet kan reageren... blij te weten dat je sofinesse bent, ik volg je graag! :-)
   xxx

   Verwijderen
  3. Hoi, Tom gaat samen met Lien (van wwww.lienweb.be) de marathon in Rotterdam lopen, ergens in april. Mijn doel voor 2016 is om toch ergens 1 loop van 5 km te kunnen meenemen, jammer dat die dan altijd de denigrerende naam "ladies run" hebben :)

   Verwijderen
  4. Zo tof! Ik volg Lien haar avonturen op de voet, dus ik veronderstel dat ik jouw Tom ook wel eens in the picture zal zien verschijnen :)
   Ik vind het ook niet juist dat 5K "ladies run" genoemd wordt... In Brugge kan je tijdens Dwars Door Brugge (op moederdag) ook 5K lopen en dat is wel een leuke toer. Ik heb die gelopen toen ik bevallen was en nog niet zo ver mocht lopen (is anders 15K). Dus moest je dat zien zitten... Of misschien is er bij de Stadsloop van Gent wel een 5K optie? Want Gent blijft toch de wijste stad hé :-)
   X

   Verwijderen
 4. Ik deed het lang en dan kwam ik zwaar ten val waardoor sporten niet meer ging. Vorig jaar kreeg ik goedkeuring can de dokter dat ik terug starten kon maar ja dan was ik zwanger. Maar kijk deze week ben ik terug gestart en ik hoop dat ik het kan volhouden tot de 5 km want vanaf dan wordt het leuk, even doorbijten dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Genoeg redenen om te lopen :)
  Mijn loopperiodes komen en gaan met de jaren. Momenteel loop ik zelf af en toe nog maar eens. Ik vind het pas echt leuk als ik een tijdje in een looproutine zit, dan is het zo'n gewoonte dat ik niet meer zonder kan/wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dan hoop ik voor jou dat je snel weer zo'n routine vindt! maar zolang je een andere sport hebt die je leuk vindt, dat is ook goed! x

   Verwijderen
 6. ik geraak zo moeilijk weg met de baby in huis, maar die ene keer in de week dat het dan wel lukt is het hemels!:-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat kan ik me voorstellen, met een peuter van 3 kan ik vrij gemakkelijk het pand verlaten :-)
   maar inderdaad, je moet genieten van de momenten dat het je dan wél lukt!

   Verwijderen