woensdag 3 februari 2016

Girl Power

Toen ik onlangs bekende dat ik mega-excited ben door het nieuws dat de Spice Girls een reünie plannen, dat mijn ogen nog altijd beginnen te fonkelen wanneer ik terugdenk aan them good old days toen Def Dames Dope hoog in de hitparade stond, en dat ik er een K3-fascinatie op nahoud, dacht ik: waarom eens niet mijn favoriete girl bands op een rijtje zetten?Bij deze presenteer ik jullie hier mijn top 5 van wijvengroepen, met mijn favoriete song er telkens bij alsook een kleine verantwoording waarom ik zo fan was/ben (voor zover ik me daarvoor überhaupt moet verantwoorden):

Def Dames Dope
Nog voor de girl power werd gebombardeerd tot hype, maakten de megacoole marina’s van DDD begin jaren ’90 uiterst dansbare en meezingbare popliedjes. Ik was toen nog maar 10 jaar, maar ik begreep al heel goed wat ze zongen. Zeker als het ging over Don’t be silly en Put a condom on your willy :-) Hun beste nummer vind ik Ain’t Nothing To It uit 1993. Met dit nummer – met schitterende lyrics als Hey hey hey hey shadada doobie doobie – geraakte de formatie rond de felgebekte zussen Axana en Larissa op één in de hitparade, en volledig terecht! Hun samenwerking met Eddy Wally vond ik ook formidabel. Axana zagen we trouwens onlangs terug als choreografe bij K3 Zoekt K3, en een lezeres wist mij te vertellen dat de gezusters vandaag de dag samen spekken verkopen op de markt in Westerlo. Behalve dat ze een beetje volumineuzer geworden zijn qua omvang, zijn ze eigenlijk niet veel veranderd vind ik :-)


Misschien moet ik maar eens naar Westerlo afzakken om hen te vragen of ze eens een reünie willen houden? Of misschien kunnen ze het voorprogramma verzorgen van…

The Spice Girls
1996 betekende een mijlpaal in de geschiedenis van de girl power en dat kwam door deze vijf losgeslagen Britse meiden. Ik herinner mij nog heel goed de zomer dat ze “Wannabe” uitbrachten. Ik was toen 13 en keek veel naar MTV. Dat nummer maakte mij supervrolijk en ik kon maar niet genoeg krijgen van die clip in dat hotel! Mijn favoriet nummer van de Spice Girls is “Who Do You Think You Are” uit 1997, een aanstekelijk liedje met een kleurrijke clip. Ik kon met het meest vereenzelvigen met Baby Spice (al was ik bijlange zo schattig niet als de blonde Emma Bunton). Bij momenten wou ik ook wel eens de Posh van den hoop zijn, hoewel die rol mij niet echt afging ;-) En ik was stikjaloers op de foot kick die Sporty Spice altijd in de camera mikte. Vandaag de dag is Sporty Mel C trouwens de spice girl met wie ik het meest gemeen heb, denk ik, al paradeer ik niet met ontblote buik ;-)


Wat die reünie betreft, kan ik alleen maar zeggen: Yes, please! Ook al zullen we het zonder Victoria moeten stellen. Wie gaat met me mee kijken wanneer het zover is? :-)

All Saints
Na de Spice Girls kregen we een hele resem girls bands op ons bord, waaronder veel flauwe afkooksels. Bij All Saints was dat niet het geval: die waren totaal anders, vond ik. De clip van hun debuut “Never Ever”, die ik wel honderden keren bekeken heb op MTV, maakte veel indruk op mij. Vraag me niet waarom, al zat het feit dat de meisjes er in baggy broeken en strakke blote buiken rondliepen misschien wel voor iets tussen. Dat was redelijk nieuw in die tijd, terwijl er vandaag niemand meer raar opkijkt als Miley Cyrus halfnaakt staat te twerken on stage. Hun beste nummer, dat tevens een van mijn favoriete liedjes aller tijden is, is ongetwijfeld “Pure Shores” uit 2000, de soundtrack van de film The Beach. Echt een zalig nummer. 


Helaas maakten de bandleden veel ruzie en zo was het snel gedaan met de mooie liedjes… Leuk weetje: de groep draaide rond de knappe zussen Nicole en Natalie Appleton, die blijkbaar allebei een voorliefde hadden voor Liams. Want Nicole trouwde met Liam Gallagher van Oasis, en Natalie rijgde de ruige Liam Howlett van The Prodigy aan haar degen. Op de vraag of ze vandaag nog samen zijn, moet ik helaas het antwoord schuldig blijven :-)

Destiny’s Child
Rond de eeuwwisseling had ik efkes een kortstondige R&B-periode. Ik was toen fan van Destiny's Child. Dat was vooral onder invloed van een vriendin die graag naar R&B en hiphop luisterde en toen zelfs dreadlocks had - als ze dit leest, zal ze wel weten dat het over haar gaat. Ik droeg toen zelf ook een broek van Carhartt terwijl mij dat eigenlijk totaal niet stond ;-) Ik kende hun album "The Writing's On The Wall" van voor naar achter. "Bills Bills Bills" vond ik de max maar "Bug A Boo" was toch mijn absolute favoriet. 


Ik was vooral fan van Destiny's Child in de beginjaren, want in de periode van "Survivor", "Bootylicious" en Queen Bee die een beetje te veel capsones begon te krijgen, vond ik het maar niks meer. Maar omdat ik dus effectief alle teksten van dat ene album uit mijn hoofd kende, vind ik dat de groep hier wel een plekje verdient :-)

Haim
Girls bands zijn niet louter een fenomeen van de jaren ’90. Dat bewijst het trio Haim, dat vandaag met verve de girl power in muziekland vertegenwoordigt. Nicole, Este en Alana zijn drie mooie zussen uit sunny LA die leuke indiepop/rocknummers maken. Hoe leuk moet dat niet zijn, samen met je zussen muziek kunnen maken? Als je Haim niet kent, luister dan eens naar “If I Could Change Your Mind” en je zal (hopelijk) begrijpen waarom ik zoveel bewondering koester voor deze zingende zussen.Waren mee in de running maar hebben het net niet gehaald: Atomic Kitten ("Right Now"), TLC ("Scrubs"), En Vogue ("Don't Let Go") en K3 ("10.000 Luchtballonnen").

Wat zijn/waren jullie favoriete meidengroepen? Zijn er girl bands die ik hier schandelijk over het hoofd zie?

Love, Josie xo

9 opmerkingen:

 1. Salt n Pepper 'Let's talk about', The Bangles 'Eternal Flame' & OPIUM natuurlijk hihi Waar is de tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omg Opium, die was ik keihard vergeten... thanks for reminding me! 😊

   Verwijderen
 2. Jeetje, ik heb zelfs nog playbackshows als DDD achter de rug :p Waar is de tijd!

  TLC en En Vogue behoren zeker tot mijn favorieten en dan was er ook Barbarella... van de Pinup Club :p Toen we hen playbackten wisten we gelukkig niet wat ze zongen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook altijd een zwak gehad voor de Spice girls... weet je dat ik zelfs naar hun optreden ging hier in België? Oh god waar is de tijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh ging jij daar naartoe... Jij was dan echt een supercoole chick! 😊
   Als ze echt opnieuw komen optreden, dan gaan we samen he 😉

   Verwijderen
 4. ik deel over ALLES je mening, ook al was ik een echte rockfanaat als tiener, die meidengroepen vond ik ook de max! Pure Shores en Never Ever. Die volumeknop gaat nog altijd volle bak open als die op de radio komen! Deze week hoorde ik nog B*Witched "C'est la vie" op de radio!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super, weer een aantal gemeenschappelijke interesses erbij :-)

   Verwijderen
 5. Ik ben volledig akkoord met alles wat je hier schrijft! Waar zijn die tijden met DDD!! En de Spice Girls! Zoveel liefde voor die clip in dat hotel (ik wou toen ook die danspasjes kunnen). Ik was ook Baby Spice (we delen dezelfde verjaardag, dat zit er wel voor iets tussen). Ik ben dus van de partij op dat concert (hopelijk valt dat niet in augustus! ;-)) Ondertussen heb ik wel 3/5 solo gezien en Geri zelfs kort ontmoet.

  Pure Shores is inderdaad het beste nummer van All Saints. Ik denk dat het huwelijk met Liam Gallagher ondertussen voorbij is, maar dat ben ik niet zeker. ;-)

  Destiny's Child was ten tijde van Bug A Boo inderdaad top! Ik kan er wel nog niet bij dat je toen broeken van Carhartt droeg. ;-)

  Wat ik ook een leuk nummer vond was B*Witched met C'est la vie.

  Om nog twee bands aan het lijstje toe te voegen: Solid Harmonie en Eternal! Die laatste heb ik zelfs een paar keer ontmoet bij Tien Om Te Zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. A ja, Eternal, die was ik vergeten! En B*Witched is inderdaad ook een leuke met C'est la vie.
  Tegen dat de Spice Girls effectief hun reünie houden, ben jij alweer volledig up and running denk ik, en dan kunnen we samen gaan :-)
  X

  BeantwoordenVerwijderen