maandag 18 april 2016

Running // Road to 25K

Op 14 maart startte ik met een 12 weken-trainingsschema met als doel tegen zondag 5 juni vlot 25K te kunnen lopen. Pieterjan zei me al lang dat ik eens een schema moest volgen in aanloop naar een halve marathon. Ik beschik namelijk over een topconditie maar ben nogal een gemakkelijke loper: het liefst van al loop ik aan een comfortabel tempo zonder veel afzien. Daar is op zich niks mis mee, ware het niet dat ik goed en wel besef dat ik veel beter kan. Het zit erin, maar het moet er gewoon eens uit komen :-) Een gericht trainingsschema is de perfecte manier om sterker en sneller te worden. Vandaar dat ik begin dit jaar de koe bij de horens vatte: ik schreef me in voor de Great Breweries Marathon (de 25K dus) en schafte me meteen ook een trainingsschema aan via Energylab. Ik zit nu aan week 6 van de 12 en het gaat heel goed. Ik heb er eigenlijk al veel uit geleerd…Eerst en vooral: het gaat hier niet om een volledig gepersonaliseerd schema opgesteld door een sportarts. Ik heb vooraf dus geen lactaat- of andere testen ondergaan. Dat was een optie, maar ik vind zoiets vrij prijzig en voor 25K vind ik het geen must. Uiteindelijk is het “maar” 4K meer dan een halve marathon. Als ik ooit een marathon loop, ben ik wel vast van plan om de nodige testen te ondergaan zodat ik een volledig Josie-proof en medisch verantwoord schema ter beschikking heb. Maar voor deze uitdaging volstaat voor mij het Energylab-schema. Ik heb daar een kleine extra som voor betaald bovenop mijn inschrijvingsgeld voor de GBM. Ik heb alle vertrouwen in de kunde van de mensen van Energylab. Maar ik besef heel goed dat het geen top of the bill schema is en dat er zeker betere opties bestaan.

Desalniettemin (oh, wat gebruik ik dat heerlijke woord toch graag) vind ik het een heel goed trainingsschema. Ik zit nu in week 6 en ik merk al veel progressie, zonder overbelasting of loopmoeheid. Ik zet de voordelen van een loopschema op een rijtje:


Het gaat overbelasting tegen
Trainen voor 25K, dat betekent veel gaan lopen. Lees: 4 trainingen per week. Dat is pittig en best veel. Maar doordat het schema verschillende soorten trainingen voorziet – duurlopen, intervaltrainingen, herstelloopjes – is er een gebalanceerde belasting. Toen ik vroeger trainde voor een halve marathon, maakte ik de fout om me louter op lange duurlopen te focussen. Want een halve marathon is toch gewoon een lange duurloop? Daardoor had ik soms eens last van gespannen kuiten of pijnlijke enkels – gelukkig zonder veel erg, ik ben gezegend met een sterk gestel. Sinds ik dit trainingsschema volg, heb ik nog geen minuut pijn of last gehad in mijn spieren. Begrijp me niet verkeerd: ik beweer niet dat alle mensen die geblesseerd raken zichzelf geforceerd hebben. Zeker niet. Mijn punt is dat een trainingsschema je kan helpen om blessures te vermijden. Geluk speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Ik besef dat ik mijn beide pollekes mag kussen omdat ik totaal niet blessuregevoelig ben.

Het doet je af en toe rust inlassen
Vier trainingen per week: dat is veel maar het betekent ook wel drie rustdagen. En dat is niet niks ;-) Ik zeg niet dat ik op die dagen lui in mijn zetel lig te vegeteren. Ik ga soms eens zwemmen, wandelen of op pad met Emil (dat beschouw ik als een mini-workout). Maar ik ga op die rustdagen zeker niet lopen of intensief sporten. Vroeger, in het pre-schema-tijdperk, had ik de neiging om zo veel mogelijk te sporten en zo weinig mogelijk te rusten. Ik redeneerde: hoe meer ik train, hoe fitter ik word. En hoe meer ik rust, hoe sneller mijn conditie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is dus niét zo, heb ik de voorbije weken geleerd. Integendeel: rustdagen zijn broodnodig en ik geniet ervan. Ik vind het des te leuker om na een dag zonder sport er de dag erna opnieuw in te vliegen. Dat werkt extra motiverend.

Het zorgt voor aangename afwisseling
Zoals ik al schreef, is het schema samengesteld uit verschillende soorten trainingen: korte en lange, extensieve (d.w.z. aan een lage hartslag met een comfortabel hé, ik kan nog goed babbelen gevoel) en intensieve (d.w.z. aan een hogere hartslag met veel meer weerstand en een zwijgt jong, ik kan niet goed meer praten gevoel). Die afwisseling is fijn. Vroeger focuste ik dus bijna uitsluitend op lange duurlopen en op den duur ging dat tegensteken. Nu is er variatie en dat voorkomt loopmoeheid. Pas op, intervaltrainingen blijven iets waar ik altijd immens tegenop zie – ik ben nu eenmaal een luie, gemakkelijke loper. Maar ik doe het wel omdat ik weet dat deze trainingen voor mij dé manier zijn om sterker en sneller te worden en mijn pace (voor niet-lopers: gemiddelde snelheid, uitgedrukt in minuten per kilometer) naar boven te krijgen. En achteraf voel ik me altijd zo goed en onoverwinnelijk! 


Het doet je vooruitgaan en dat motiveert
Dit vind ik nog het belangrijkste voordeel van al want hier doe ik het eigenlijk voor. Ik voel dat ik na 6 weken veel comfortabeler kan lopen. Ik had al een uitstekende conditie, daar niet van, maar ik was toch soms wat buiten adem. Nu heb ik daar minder last van, en ook mijn benen pruttelen minder vaak tegen. Mijn gemiddelde snelheid gaat er ook op vooruit, al is er nog werk aan de winkel hoor. Maar hey, ik heb nog 6 weken om extra vooruitgang te boeken :-) Voelen dat je progressie maakt is bijzonder goed voor de moraal. Het motiveert om het schema vol te houden tot het einde! Het scherpt mijn zelfvertrouwen aan en doet mij geloven dat ik het echt wel kan.

Het geeft je gewoon een goed gevoel
Lopen maakt mij sowieso gelukkig, ook zonder een schema te volgen. Maar nu heb ik het prettige gevoel dat ik gericht train voor een welbepaald doel. Bovendien combineer ik fysieke inspanning met een gezond voedingspatroon, en dat versterkt alleen maar het effect. Nu ja, ik eet sowieso gezond dus dat is niet echt een extra inspanning voor mij. Maar ik denk dat je wel sneller resultaat merkt met gezonde voeding, weinig suiker, geen snoep, geen alcohol,… Dat is natuurlijk een keuze die ieder voor zich moet maken, en ik vind zeker niet dat iedereen als een asceet moet leven. Ik wil alleen maar zeggen: het schema is nog zoveel effectiever als je je hele levensstijl er een beetje op afstemt. Pas op, ook ik kan hier nog beter in doen hoor. Want ik eet dan wel heel gezond, ik zou misschien toch een beetje meer moeten slapen dan gemiddeld 6 à 7 uur per nacht… Dan zou het nog zoveel beter gaan :-)


De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat er ook enkele nadelen verbonden zijn aan trainen met een schema. Het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het vergt bijvoorbeeld heel wat discipline om alle trainingen af te werken en niks te skippen als je eens een dagje geen zin hebt. Gelukkig ben ik een zeer gedisciplineerd iemand. Bovendien houdt een schema geen rekening met ziekte, off days, strontweer en dergelijke meer. Ik heb tot nu toe 1 training gemist omdat ik een keelontsteking had. Ik had wel geluk: het was in een rustweek waarin enkel maar korte, relaxed loopjes gepland stonden. Ik heb dus 1 herstelloop van 30 minuten overgeslagen. Voor de rest heb ik alle trainingen al netjes kunnen afvinken. Dat betekende wel dat ik op vriendinnenweekend “moest” gaan lopen, maar ik zag dat niet als een opgave. We zaten aan zee en het is zalig om ’s morgens vroeg te gaan joggen op het strand!

Behalve veel discipline en karakter vergt een trainingsschema heel wat planning en geregel, zeker met een partner die ook veel sport. Maar ook op dat vlak heb ik geluk: ik plan en organiseer graag en giet mijn leven graag in lijstjes en schema's :-) Ik ben overdag aan het werk en ’s avonds werk ik voor mijn bijberoep. Meestal ga ik ’s avonds na het werk lopen, voor het eten en voordat ik begin te bijberoepen. Maar soms ga ik ook tijdens mijn middagpauze, ofwel ’s morgens vroeg – afhankelijk van wat er past in onze gezamenlijke planning. Een partner hebben die je steunt in je ambities, is een echt godsgeschenk. Ik heb het heel goed getroffen met die van mij :-)

Nog een kleine kanttekening: het schema helpt mij om mijn lichaam fit, strak en gezond te houden. Door de combinatie met gezonde voeding kom ik geen gram bij, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Maar voor alle duidelijkheid: ik doe dit niét om te vermageren. Dat is helemaal niet de bedoeling, want om 25K te lopen heb ik mijn spieren en kracht meer dan nodig. Met lopen kan je perfect een paar kilo's verliezen als je wil, maar dan is het niet aangewezen om lange afstanden te lopen. Dan speel je echt met je eigen gezondheid, en dat is niet zo verstandig... 

Mijn conclusie na 6 weken? Als je traint met een welbepaald doel voor ogen (eender welke afstand), dan is een trainingsschema een aanrader om vlot en gezond vooruitgang te boeken. Het werkt écht! Het finale verdict zal ik natuurlijk pas kunnen vellen na 5 juni, maar ik ben alvast heel blij dat ik de stap gezet heb en eindelijk Pieterjans raad heb opgevolgd…

Wat mij naadloos bij de tweede conclusie van dit hele verhaal brengt: misschien moet ik eens wat meer luisteren naar mijn vent? Daar zal ik nog eens héél goed over denken ;-)

Trainen jullie met een schema? Hebben jullie een bepaald doel voor ogen?

Love, Josie xo

9 opmerkingen:

 1. Ik zou 100 km (en daarna nóg verder) willen kunnen fietsen en tegen het einde nog in staat kunnen zijn om een sprintje te trekken. Ik had EnergyLab ook voor ogen om mijn zones te laten bepalen en een eerst trainingsschema op te stellen. Goed te horen dat jij er content van bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo fijn te lezen dat alles naar wens verloopt met het schema! Stiekem beetje jaloers ;) maar het is je heel hard gegund :-) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! :-)
   Hopelijk kan jij binnenkort weer aan het lopen slaan hé :-x

   Verwijderen
 3. Super dat het trainingsschema je al veel heeft bijgeleerd! Enorm goed ook dat je geen pijn hebt en er toch genoeg rust is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben echt blij. Ik vind het echt een goede balans tussen inspanning en rust, al blijft het natuurlijk wel zwaar. Maar om een doel te bereiken, moet je soms wat hindernissen overwinnen hé :-)

   Verwijderen
 4. Heel fijn om lezen dat alles naar wens verloopt! :) Waar een wil is... En ik moest toch wel eens lachen met die tweede conclusie (ik bevind mij soms ook in die situatie ;)).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zweer bij Start to Run. Again and again omdat ik zelden het einde van de reeks haal. Al moet ik daar eens dringend iets aan doen. Wel straf dat het bij jou wel allemaal vlot loopt, veel bewondering voor!

  BeantwoordenVerwijderen