woensdag 6 juli 2016

5 x sportieve vakantielectuur

De vakantie komt eraan. Dat wil zeggen dat ik stilaan begin te denken welke boeken ik ga meenemen naar het zonnige zuiden. Op reis lees ik het liefst van al fictie - hiervoor gaat Kelly's lijstje zeker van pas komen in de boekhandel want haar tips hebben mij nog nooit teleurgesteld. Aangezien ik hou van sport, lees ik graag ook eens een sportief boek. Er ligt hier al een stapeltje sportieve lectuur klaar om verslonden te worden, zowel door mezelf als door Pieterjan. Het zal moeilijk zijn om te kiezen welk van deze vijf boeken ik eerst ga lezen... 


Run for Life is een praktisch en inspirerend boek voor vrouwelijke lopers van ieder kaliber. Of je nu een start-to-runner bent of een doorwinterd (marathon)loopster, in dit boek vind je tal van nuttige tips over:
 • Het inpassen van je loopsessies in je overvolle agenda
 • De ideale looptechniek
 • De juiste loopschoenen en -outfit
 • Goeie loopschema's
 • Motivatie voor als je even een loopdipje hebt
 • Lopen tijdens je zwangerschap en na je bevalling
 • De draad weer oppikken na een blessure
Het boek is opgebouwd rond de persoonlijke loopervaring van auteur Sam Murphy, aangevuld met wetenschappelijke kennis en ondersteund door getuigenissen van "echte" vrouwen. Kortom: een echte must-have voor loopsters!

Uitgegeven bij Stichting Kunstboek - 24,95 €


Om heel eerlijk te zijn: Live Love Run heb ik eigenlijk al uitgelezen dus het gaat niet meer mee in de reiskoffer. De dag dat ik het boek in de bus kreeg, ben ik er verwoed in beginnen lezen omdat het gewoon superleuk leesvoer is, boordevol inspirerende verhalen en tips van een hardloopjunkie. Na amper 2 dagen was het uit! Dit boek is enorm herkenbaar voor mij, al heeft Annemerel wel al veel meer bereikt dan ik. Zo heeft ze al een aantal marathons op haar palmares staan. Waarom je Live Love Run absoluut moet lezen:
 • Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken, die elk worden ingeleid met een persoonlijk verhaal van Annemerel. Erg herkenbaar, vooral het verhaal over hoe ze indertijd is beginnen lopen, met een jeansshortje en een gewone beha ;-) Vervolgens geeft ze tips (van zichzelf en van experts) over een bepaald thema: beginnen met lopen, schoenen, kledij, gadgets, blessures, motivatie, lopen in het buitenland, verschillende soorten trainingen,...
 • Annemerel wijdt een apart hoofdstuk aan voeding en deelt haar 15 favoriete recepten. De wortelmuffins staan op mijn to bake lijstje (of toch alleszins to try).
 • Je vindt in het boek heel wat haalbare loopschema's voor verschillende afstanden.
 • Er is zelfs een stappenplan voor de perfecte hardloopselfie :-)
Live Love Run is leuk geschreven en leest als een trein. Het boek bevat toffe foto's van Annemerel. Ik volg haar blog www.annemerel.com al een tijdje en ik vind haar echt een topmadam. En ze ziet er gewoon ook heel goed uit, daar gaan we niet flauw over doen :-)

Uitgegeven bij A.W. Bruna - 20 €


Met de vijftig in zicht begint Mark Rowlands, filosoof en hardloper, na te denken over de dingen die hij nog wil doen in zijn leven. Een marathon lopen is er een van. Ik moet nog 33 worden, maar een marathon staat ook op mijn bucket list. Ik voel me dus alvast aangesproken door het boek :-)
De filosofie van de duurloop is een combinatie van het verhaal van een sportieve uitputtingsslag met filosofische overpeinzingen en herinneringen aan eerdere loopervaringen. Als lezer volg je Rowlands en zijn geliefde wolf Brenin langs Franse stranden en door Ierse berglandschappen. Dat lijkt me een prachtige setting voor een boek! Ideaal om te lezen in de Zuid-Franse zon ;-)
Het boek bevat natuurlijk ook de nodige filosofische stukken, van de vrijheidsfilosofie van Sartre tot Heideggers overpeinzingen over ouder worden. Ik heb in een ver verleden op 't unief nog een vak filosofie gehad en ik vond dat enorm interessant. Ik ben razend benieuwd naar de manier waarop Rowlands dit in zijn boek gaat verwerken!
Uitgegeven bij De Arbeiderspers - 18,99 €

Wie dacht dat in België de loophype hoogtij viert, is nog niet naar Japan geweest... Dit land is werkelijk bezeten door hardlopen. Duizenden atleten wedijveren er op ongekend fanatieke wijze met elkaar tijdens estafettemarathons voor bedrijven ("ekidens" genoemd, ook bij ons heb je die). Monniken lopen 1000 marathons in evenveel dagen om de ultieme spirituele verlichting te bereiken... Crazy! Zes maanden lang gaf journalist en schrijver Adharanand Finn zich volledig over aan deze onnavolgbare hardloopcultuur om erachter te komen wat het hem zou leren over de sport en over Japan.
In De wegen van de loper pluist Finn uit of hij iets aan de Japanse trainingsbenadering kan hebben dat hem als niet-professionele hardloper sneller en beter kan maken. Zelf wil ik ook altijd beter worden in het lopen, en als het even kan ook wat sneller, dus wie weet heb ik ook wel iets aan dit boek...
Uitgegeven bij Arbeiderspers - 22,50 €

Wat enkele jaren geleden begon als een vakantieverzetje, werd al snel de grote liefde van reisjournaliste en flandrienne Ingrid Castelein. In de schaduw van de Mont Ventoux pende ze de verslagen en ervaringen neer van haar fietsritten en vakanties in de Vaucluse. Van het zwoegen op weg naar de top van de Col des Abeilles tot het loom kuieren over de wekelijkse Provençaalse markt in Bédoin. Ingrid bottelde de seizoenen in dit boek en wil met haar kleurrijke verhalen, nuttige tips en een waslijst aan fietsroutes een inspiratie zijn voor de bourgondische fietser
Wij gaan op vakantie naar Avignon en de mannen plannen een fietstrip naar de Ventoux. De fietsroutes en tips uit dit boek gaan dus zeker van pas komen voor ons! Ik zie het al volledig voor mij: terwijl de venten zweten en zwoegen op de fiets, ga ik samen met mijn vriendin en de kinderen lekker kuieren op de markt van Bédoin... :-)
Uitgegeven bij Manteau - 19,99 €

Hebben jullie al een van deze sportieve boeken gelezen? Welke lectuur nemen jullie mee in je reiskoffer?

Love, Josie xo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten