zondag 20 november 2016

#freelancelife: voordelen & valkuilen

Ik ben nu bijna 3 maand als voltijds zelfstandige aan de slag, sowieso een van mijn beste beslissingen ooit. Wie mij volgt op Instagram, ziet af en toe eens een foto de revue passeren met de hashtag #freelancelife. Dat het freelancebestaan enorm plezant én hard werken is, hebben jullie wellicht nog al gehoord. Mijn leven als zelfstandige biedt mij tal van voordelen en ik heb ook al enkele mogelijke valkuilen ontdekt. Ik deel ze graag!DE VOORDELEN VAN HET FREELANCE BESTAAN
Onlangs had ik een slechte dag (dat overkomt mij ook wel eens hoor) en Pieterjan pepte me op door te zeggen: "Je hebt je eigen bedrijf, je doet wat je wil én je verdient er ook nog eens mooi je boterham mee. Je zou het gelukkigste meisje ter wereld moeten zijn!" Ik besefte dat hij overschot van gelijk had en ik voelde me op slag beter. Want ja, ik heb eigenlijk wel een heel schoon leven door de vele voordelen die ik ervaar als zelfstandige...

#freedom
Als zelfstandige ben ik vrij om te kiezen welke projecten ik doe en wanneer ik het wil. Geen tijd of interesse om een opdracht aan te nemen? Dan doe ik het gewoon niet - al is dat in theorie makkelijker dan in de praktijk, check de valkuilen. Op professioneel vlak ben ik zo vrij als een vogel - een fantastisch gevoel. Die vrijheid wil én kan ik nooit meer opgeven. Ik heb sowieso een enorme vrijheidsdrang op alle vlakken dus in dat opzicht ben ik echt in de wieg gelegd om te freelancen.

#flexibiliteit
Gaan lopen om 10u 's morgens, op 't gemak naar de winkel in de namiddag (samen met de vernigde gepensioneerdenbond, ik ben wellicht een van de weinige mensen die dat plezant vinden) of een lekker lange lunch met een vriendin? Dat kan ik als zelfstandige allemaal. Naar de tandarts, wat vroeger stoppen met werken omdat Emil zich niet zo lekker voelt, een dagje vrij nemen of een momentje me-time inlassen: daar hoef ik aan niemand toestemming voor te vragen. Voor mij draagt dit ontegensprekelijk bij aan mijn work-life balance. Ik werk heel hard (veel harder dan in loondienst) maar doordat ik mijn dagen volledig zelf indeel, heb ik niet het gevoel dat ik mezelf kapot werk. Een voorbeeld: overdag gaan lopen is een ideale break om mijn hoofd leeg te maken of om inspratie op te doen. Bovendien kan ik 's avonds dan ietsje meer tijd spenderen met Emil en dat geeft me een goed gevoel

Kleine nuance: ik ben nog steeds aan het afkicken van het standaard werkritme van vroeger (van 8u tot 12u en van 13u tot 17u), waardoor ik me soms wat schuldig voel wanneer ik in het midden van de dag aan het hardlopen ben of in Brugge de winkels aan het afschuimen ben na een reeds uitgelopen lunch. Omdat dat gewoon nog niet volledig juist aanvoelt. Maar ik heb het al minder moeilijk mee dan in september, omdat ik intussen al weet dat ik nu veel harder werk dan toen ik nog in loondienst werkte en dat ik die "verloren" uren van overdag ruischoots inhaal op andere momenten. 

#evenwicht
Hetgeen ik hierboven beschrijf helpt mij om m'n balans terug te vinden, die ik volledig kwijt was net voor ik voltijds zelfstandig werd. Ik heb nog een lange weg te gaan en ik betwijfel of ik ooit perfect in balans zal zijn, maar mijn freelancelife laat me alleszins toe om er bewust aan te werken. Toen ik nog fulltime in loondienst werkte in combinatie met mijn bijna-halftijds bijberoep, was ik volledig out of sync met mezelf en had ik geen focus meer op al hetgeen ik mee bezig was. Dat was een onhoudbare situatie, die op termijn verkeerd zou afgelopen zijn. Als je je hierin herkent, denk ik dat je toch best de nodige stappen onderneemt om er iets aan te veranderen... 

#qualitytime
Hoewel ik me had voorgenomen om niet meer 's avonds te werken, doe ik het toch nog op avonden wanneer ik alleen thuis ben of het erg druk is. Het is gewoon sterker dan mezelf - zie de valkuilen. Maar mijn weekends zijn weer echt weekends. Als bijberoeper werkte ik 4 tot 8 uur per weekend en daar had ik echt genoeg van. Nu zijn de weekends volledig workfree, tenzij er echt een superdringende opdracht is en ik toch alleen thuis ben. Ik kan opnieuw tijd spenderen met mijn gezin, familie en vrienden. Dat is voor mij enorm veel waard. Op avonden dat ik niet werk (die zijn in de meerderheid hoor) kijk ik weer eens naar een goeie serie, een leuk tv-programma en ik lees veel. Die momentjes voor mezelf en de mensen die ik graag zie heb ik echt gemist voor ik de grote sprong waagde; ik geniet er nu echt enorm van.  

Quality time met mijn mannen op een herfstige zondagnamiddag in Oostende
#lovemyjob
Schrijven is mijn hobby, mijn passie, mijn creatieve uitlaatklep. Dat hebben jullie hier op de blog wel al gemerkt...Ik verdien er zeer goed mijn boterham mee als freelance copywriter. Ik besef heel goed dat niet alle mensen kunnen zeggen dat ze van hun passie hun beroep gemaakt hebben. Dus ja: ik heb echt wel de schoonste job van de hele wereld en ik ben een zeer gelukkig meisje :-)

#inspirerend
Ik kom in contact met veel verschillende bedrijven en klanten, waardoor mijn netwerk zich razendsnel uitbreidt. Ik kom op veel leuke plaatsen (ik ga bijvoorbeeld geregeld eens een half dagje werken in een koffiebar, kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen) en ik ontmoet tal van andere freelancers waarmee ik van gedachten wissel. Ik vind dat enorm inspirerend en een verrijking voor mijn leven. Ik heb het gevoel dat ik elke dag bijleer, zowel over de zaken waarover ik schrijf (de ene dag over sport, de andere dag over cultuur en dan weer over IT of lifestyle: ik ben dol op die variatie!) als over het bedrijfsleven in het algemeen. Op eigen benen staan en mijn weg zoeken in het ondernemerschap stimuleert me om nog meer te ondernemen en om mijn bedrijf succesvol te maken. Het scherpt mijn ambitie aan en ik ben iemand die dat wel nodig heeft. Toen ik nog in loondienst werkte, had ik het moeilijk om mezelf te blijven motiveren.


Gaan netwerken in Plopsaland: er bestaan ergere dingen in 't leven
#girlboss
Last but not least: ik vind het een zalig gevoel dat ik mijn eigen baas ben en dat ik de hashtag #girlboss nu eindelijk ook zelf kan gebruiken :-D

FREELANCELIFE: NO (TEXT) FAIRY TALE
Zelfstandig zijn heeft heel wat voordelen maar je mag het zeker niet "romantiseren". Ik heb een goed leven als Text Fairy, maar ik leef heus niet in een sprookje. Ik heb al gemerkt dat mijn verhaal veel mensen inspireert om zelf ook te ondernemen. Daarom geef ik voor de volledigheid ook enkele mogelijke valkuilen mee waarmee je rekening moet houden.


Werken in een hippe coffee bar: superleuk maar freelancen is uiteraard niet enkel rozengeur...
#noninetofive
Ik ga niet beweren dat ik dag en nacht werk want dat is niet zo. Ik begin 's morgens om 8u (ik hoef niet te pendelen en meestal brengt Pieterjan Emil naar school) en ik stop meestal met werken rond 17u30 om E. te gaan ophalen in de naschoolse opvang. Soms neem ik een uurtje pauze om te eten, soms helemaal geen pauze wanneer ik wil doorwerken, af en toe eens een lekker lange pauze om buitenshuis te gaan lunchen of om te gaan lopen... It all depends. 's Avonds werk ik in principe niet maar op avonden dat ik alleen thuis ben, kruip ik meestal opnieuw achter mijn bureau wanneer Emil in bed ligt en ik gegeten heb (rond 20u30). Ik had me voorgenomen om dat niet meer te doen maar het is nu eenmaal sterker dan mezelf... Het verschil met toen ik nog in bijberoep werkte, is dat dat 's avonds werken nu niet meer "van moeten" is. Ik doe dat omdat ik enorm gedreven ben in wat ik doe als Text Fairy. Ik geniet er echt van, hoe raar dat voor sommige mensen mag klinken... Ik kruip meestal tegen 23 uur in mijn bed en ik slaap als een roos. Dus wakker liggen als zelfstandige, dat is bij mij zeker niet het geval en ik zou begot niet weten waarom... Maar neen, mijn werkweek is niet netjes afgebakend tot 38 à 40 uur. Hoeft voor mij ook niet, zolang ik maar van alle hierboven beschreven voordelen kan genieten :-)


Happy Text Fairy!
#timeismoney
Ik werk hard omdat ik het enorm graag doe en omdat ik geloof in mezelf en mijn bedrijf. Maar ook wel omdat elk gewerkt uur - in principe - geld waard is. Ik sta volledig zelf in voor mijn centen. No workee means no money. Geld is niet mijn drijfveer (wie zelfstandig wordt om rijk te worden is er volgens mij aan voor de moeite) maar ik wil wel voldoende verdienen om goed te kunnen leven. Het besef dat tijd geld waard is had ik totaal niet toen ik nog voor mijn baas werkte maar nu dus wel, en het zorgt ervoor dat ik zeer hard werk. 

#nevernotworking
Ik vind het heel moeilijk om de knop van het werk volledig uit te zetten, zelfs tijdens het weekend. Ik zie vaak dingen die me inspireren voor een bepaalde opdracht en ik denk geregeld na over mijn projecten terwijl ik bijvoorbeeld aan zee aan het wandelen ben. Wanneer ik in de wagen zit, brainstorm ik al eens met mezelf en ik maak van mijn autoritten handig gebruik om telefoontjes te doen. Ik ben dus eigenlijk altijd een beetje aan het werk maar voor alle duidelijkheid: ik klaag daar niet over. Integendeel: ik vind het net leuk om ermee bezig te zijn. Het geeft me een fijn gevoel omdat ik op zo'n momenten echt besef dat ik van mijn passie mijn beroep gemaakt heb. Text Fairy, dat is mijn bedrijf, dat ben ik. Dus ja, dat betekent ook dat ik mij werk wel altijd een beetje met me meedraag.

#multitasking
Toen ik pas afgestudeerd was, ging ik aan de slag als copywriter in een communicatiebureau. Daar moest ik enkel schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Mijn job als freelance copywriter vandaag bestaat echter uit meer dan schrijven alleen. Ik steek heel wat tijd in prospectie en sales: bedrijven contacteren, langsgaan, offertes maken en opvolgen,... Dat moet wel want ook al krijg ik veel spontane opdrachten binnen, ik moet zorgen dat het werk blijft binnenkomen. Je mag ook niet onderschatten hoeveel tijd administratie in beslag neemt (facturatie, contacten met mijn boekhoudster,...) en ook marketing (website, social media,...) gaat natuurlijk niet vanzelf. Kortom, je moet goed multitasken (gelukkig is dit een van mijn aangeboren talenten) en meerdere rollen tegelijk vervullen: die van zaakvoerder, sales, marketing, administratie en of course copywriter. Alle tijd die ik in de eerste 4 rollen steek, is in feite onbetaald want daar stuur ik geen facturen voor uit. Het komt er dus op aan om zeer efficiënt om te gaan met mijn tijd. Ik was vroeger al een goeie time manager en ik ben er de voorbije maanden alleen maar in gegroeid.


Mijn levensmotto!
#onzekerheid
Dit is de voornaamste reden waarom ik zo lang heb getwijfeld om de sprong te wagen. Ik heb een mooie vaste klantenbasis maar toch weet ik niet hoe mijn planning er volgende maand of over een half jaar zal uitzien. Voor een enorme planner als mezelf was dat een serieuze knop die ik moest omdraaien. Ik ben er gelukkig vlot in geslaagd om de mentale switch te maken. Ik ben me terdege bewust van de onzekerheid van mijn freelancelife maar het boezemt me weinig tot geen angst in. Zoals gezegd slaap ik ontzettend goed en van stress heb ik geen last. 

#learntosayno
Iets waar ik het moeilijk mee heb, is neen zeggen tegen opdrachten die in feite niet echt in mijn planning passen, die niet 100% mijn ding zijn of waarvoor de klant slechts een zeer beperkt budget heeft. Nochtans kan en mag ik perfect weigeren... Maar als startende zelfstandige is het denk ik vrij logisch dat je zoveel mogelijk klanten aan je wil binden en veel werk wil binnenhalen ter compensatie van de onzekerheid die ik hierboven beschreef. Ik merk wel dat ik erin groei. Neen zeggen zal moeilijk blijven voor mij maar ik onderhandel nu wel al sneller over krappe timings of over te lage budgetten.

#discipline
Ik werk thuis, ik werk alleen. Ik moet niet vertellen dat het veel discipline vergt om gefocust te werken zonder snel afgeleid te zijn. Gelukkig beschik ik over een ijzeren discipline - wie mij een beetje kent weet dat er weinig mensen gedisciplineerder zijn dan mij - en dat is nodig want al slapend of al lanterfantend word je natuurlijk niet rijk. Veel mensen zeggen me dat ze het niet zouden kunnen, zelfstandig zijn zoals ik. Vaak geven ze dan ook toe dat ze er gewoon te weinig discipline voor zouden hebben. Het vergt bijvoorbeeld wat wilskracht om op zondagochtend een aantal dringende administratieve taken uit te voeren... Je kan er natuurlijk ook een gezellige boel van maken met je schilderende zoon naast je :-)

Gezellig aan de slag op zondagochtend: ook dat hoort bij het freelancebestaan
#verantwoordelijkheid
Uiteraard heb ik veel mensen op wie ik kan terugvallen (ik vraag vaak raad aan Pieterjan, zeker over sales stuff aangezien dat zijn job is) en een groot netwerk. Maar als puntje bij paaltje komt, sta ik er alleen voor. Ik ben verantwoordelijk voor alles: dat er nieuwe opdrachten binnenkomen, dat ze goed uitgevoerd worden, dat mijn klanten tevreden zijn, dat facturen op tijd betaald worden,... Vroeger kon ik een ontevreden klant of een prospect die moeilijk deed over een offerte makkelijk doorschuiven naar mijn baas of sales-collega, nu komt het allemaal bij mij terecht. Ik heb geen collega's met wie ik eens van gedachten kan wisselen en ik moet in principe alle beslissingen alleen nemen. Ik sta er niet altijd bij stil wat voor een verantwoordelijkheid er op mijn schouders rust... Vandaar dat ik dit zeker ook tussen de valkuilen wilde plaatsen. Ik ben zelf iemand die enorm houdt van verantwoordelijkheid. Ik kan snel en makkelijk de juiste beslissingen nemen en ik sta heel stevig in mijn schoenen, waardoor ik goed kan omgaan met (negatieve) opmerkingen. Ik werk ook heel graag alleen en heb niet echt nood aan collega's. Ik compenseer die afwezigheid aan sociale contacten wel ruimschoots door veel buiten te komen en af te spreken met mensen. Ik heb dus zeker niet het gevoel dat ik aan het vereenzamen ben, verre van. Maar wie graag veel mensen rond zich heeft en het moeilijk vindt om in zijn of haar eentje verantwoordelijkheden te dragen, is wellicht minder geknipt om als freelancer aan de slag te gaan...

Conclusie, voor moest je 't nog niet doorhebben: de beslissing die ik in juli 2016 nam is de beste beslissing die ik op professioneel vlak ooit kon nemen. Ik ben supergelukkig als freelance copywriter en ik zou nooit meer terug willen naar een job in loondienst.

Ben je ook zelfstandig en is hetgeen ik opnoem herkenbaar? Ervaar jij andere voordelen en valkuilen? 
Of denk je eraan om zelf de sprong te nemen als zelfstandige en heb je nog vragen? Je mag me zeker een seintje geven hoor!

Love, Josie xo

7 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen hoe je het allemaal ervaart! :-) Ik denk dat je voor velen een inspiratiebron bent, waaronder voor mezelf!

  Je bent goed bezig Josie! Keep on going!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms vraag ik me wel eens af of het freelancen iets voor mij zou zijn. Net als jij vind ik het geregeld moeilijk om me te motiveren voor het bedrijf van een ander, terwijl me dat bij een eigen bedrijfje absoluut geen probleem lijkt. En op m'n eentje werken zonder verantwoording aan anderen te moeten afleggen lijkt me ook een grote troef :-) Maar een niche vinden, daar een (bij)beroep in opstarten en voldoende klanten aan je binden (aka het sales- en prospectiegedeelte): dat lijkt me een pak moeilijker. Jouw verhaal werkt in elk geval enorm inspirerend, dus wie weet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook echt geen natuurtalent qua sales en prospectie. Maar sinds ik het voor mijn eigen zaak "moet" doen, gaat het alsof het niks is. Als iets je passie is, dan lukt het je wel!

   Verwijderen
 3. 200% akkoord met alls wat je schreef :-) IVM Onzekerheid, ik vind dat toch vandaag niet meer waar dat werknemer zijn = zekerheid. Je kan ook morgen ontslag krijgen, en volgende maand werkloos zijn. Daarom heb ik beslist die factor niet meer te beschouwen, en ben ik in 2013 zelfstandig geworden.

  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt inderdaad een punt over die onzekerheid... Alweer een valkuil die een beetje gedicht is ;-)

   Verwijderen
 4. Jouw woorden werken alleen maar inspirerend! :-) En wat Marie Helene D in de commentaren schrijft, dicht inderdaad één van de meest (voor mij dan toch) gevreesde valkuilen!

  BeantwoordenVerwijderen