vrijdag 23 december 2016

Mijn favoriete food hotspots van 2016

Zoals jullie weten, ga ik graag op stap en test ik geregeld nieuwe adresjes uit. Wat ik graag en veel doe, is in het weekend gaan ontbijten, brunchen of een coffee/tea break inlassen in een leuke stad. Ik maak er dan een dagje uit van met een shoppingtripje, stadswandeling of museumbezoek eraan gekoppeld. Het voorbije jaar kwam ik op die manier op veel leuke plekjes. Willen jullie graag weten wat de leukste hotspots zijn die ik in 2016 heb (her)ontdekt? Lees dan zeker verder!
GENT
Ik ben geboren en getogen in het Gentse (opgegroeid in Destelbergen, school gelopen in Gent-centrum). Logisch dus dat ik nog heel vaak naar Gent op stap ga. Er zijn zoooooooveel leuke adresjes... Dit is en blijft toch wel mijn favoriete stad en er gaat al heel veel moeten gebeuren om Gent van de troon te stoten! • Gust: een knusse plek op wandelafstand van de Gentse shopping area, waar je terecht kan voor ontbijt, brunch, lunch en takeaway. Ik ging er eind januari en schreef toen in mijn blogpost dat ik graag eens terug wilde gaan om het power breakfast te proeven. Het is me nog niet gelukt dus ik zal er werk van moeten maken in 2017! Als er kandidaten zijn om me te vergezellen, gelieve zich aan te melden :-)
 • Franzgustav: hier ging ik maar liefst 4 keer ontbijten het voorbije jaar dus dat wil wat zeggen. Franzgustav is een plek naar mijn hart! Ik krijg er altijd een instant huiskamergevoel. Je kan hier terecht voor koffie en thee, ontbijt, brunch of gebak. Het codewoord hier is #brunchallday - het is trouwens ook het wifi-paswoord :-) Ik kijk al uit naar mijn volgend bezoekje aan Franzgustav!
 • Clouds in my Coffee: eigenlijk ontdekte ik dit plekje al in 2014 maar ik ben er in 2016 vrij vaak geweest. Een leuke koffiebar aan de Dampoort, een eindje buiten het stadcentrum. Ideaal om het drukke stadverkeer te vermijden. Ik vind het de ideale plek om een beetje te werken, bijvoorbeeld voor of na een afspraak in de buurt. Het is er lekker rustig en je kan er allerlei lekkers eten en drinken.
 • Romain Roquette: als vegetariër en slaatjesfan van het eerste uur ga ik graag naar deze salad bar waar gezondheid en kwaliteit centraal staan. Er zijn 2 vestigingen: op de Nederkouter (in het centrum) en aan de Dampoort (buiten het centrum). Het interieur van de beide bars is ook erg de moeite!
 • Roots: nieuwkomer in het Patershol. Eerlijke en pure keuken, met een menukaart die constant aangepast wordt volgens de seizoenen en het marktaanbod. Hier ben je zeker dat wat je op je bord krijgt écht vers is. Het is er ook gewoon gezellig. Niet verwonderlijk dat dit restaurant al verschillende prijzen in ontvangst heeft mogen nemen het voorbije jaar. Meer dan terecht!
 • Al Castello: een klein spécialleke. Ik kom hier al jaren dus ik heb deze pizzeria zeker niet ontdekt in 2016. Maar het is zonder twijfel mijn favoriet Italiaans restaurant van Gent en ver daarbuiten. De pizza's zijn hemels lekker! Daarom vind ik Al Castello wel het vermelden waard in dit lijstje. Dit jaar gingen we voor het eerst met Emil en dat was een voltreffer. Hij kreeg een pizza in de vorm van een olifant! Sindsdien verwacht hij wel dat elke pizza die hij krijgt een olifantenvorm heeft; gelukkig is Pieterjan vrij creatief met pizzadeeg want ik ben het alvast niét ;-) 
 • Op de to do list voor 2017: Alice, Little Things (of course, dat ik daar eigenlijk nog niet geweest ben zeg!)


BRUGGE
Ik heb 8 jaar in Brugge gewoond dus ook hier ga ik graag op stap. Toen ik er nog woonde, had ik de indruk dat er vrij weinig "hippe" plekjes waren in de stad - ofwel wist ik ze gewoon niet zijn, dat kan ook. Maar nu schieten de leuke koffiebars en restaurants als paddenstoelen uit de grond! • Nomad: hier kan je ontbijten, brunchen, lunchen of gewoon iets drinken. Het granola-ontbijt zou ik elke dag kunnen eten! De ligging is ideaal, op een paar stappen van de winkelstraat. Dus dan moét je vooraf of achteraf nog wel eens gaan shoppen ;-)
 • Vero Caffè: een knusse plek in hartje Brugge. Ik had er een freelancer date met Anouk op een koude en regenachtige novemberdag. De verse gemberthee vond ik toen zoooo verwarmend! 
 • De Belegde Boterham: heerlijke lunchboutique. Hier kan je behalve boterhammen - uiteraard - ook slaatjes en kleine warme gerechten eten. 
 • Kok Au Vin: ook geen nieuwkomertje in mijn favorietenlijst want het is al een paar jaar het favoriete Brugse restaurant van mezelf en mijn wederhelft. Wanneer we in Brugge komen eten, gaan we vaak naar Kok Au Vin. De keuken is verfijnd en lekker, en je wordt er altijd heel vriendelijk bediend. Ik ging er vorige week nog eten met een vriendin en het zaalpersoneel zijn nog steeds dezelfde 2 mensen als toen ik de eerste keer ging met Pieterjan - ik denk een 4-tal jaar geleden. Dus dat wil wat zeggen. 
 • Op de to do list voor 2017: La Muse de Marcel, Grün 


KORTRIJK
Kortrijk leerde ik het voorbije jaar beter kennen omdat ik er een aantal klanten heb en er dus geregeld een naartoe ging. En ik moet zeggen: bij elk bezoek leer ik de stad meer appreciëren!
 • Komma in de lucht: dagcafé, strip- en vinylzaak, co-working space, expositieruimte én gelegen vlak naast de fantastische Boekhandel Theoria. Ik moet waarschijnlijk niet zeggen dat ik hier enorm graag kom :-)
 • Viva Sara Kaffée: hier vind je een ruim aanbod koffie en thee. Ik installeer mij hier altijd aan de grote gemeenschappelijke tafel met mijn laptop wegens een zeer aangename plaats om een beetje te werken en intussen mensen te spotten. Er is ook een winkeltje waar je koffie, thee en allerhande toebehoren kan kopen. Hard to resist!
 • WOW - Salads & More: in deze kleine salad bar stel je volledig zelf je salade samen, naar eigen smaak en goesting. Topconcept, volledig mijn ding. 
 • Op de to do list voor 2017: Tartine, Fanny's
ANTWERPEN
In Antwerpen kom ik eigenlijk veel te weinig. Ik vind het nochtans een supermooie stad die heel wat te bieden heeft. In A-town heb ik echt nog veel ontdekkingswerk voor de boeg :-)
 • Mirlo's: hier ging ik onlangs brunchen met Marliese. Gezellig, lekker eten en drinken, heel leuk ingericht én je kan er toffe interieurspulletjes kopen! Mirlo's wordt niet voor niets overal bejubeld...
 • Tinsel: een van de vele hippe places-to-be in de buurt van het Zuid. Huiselijke coffee bar; alles wat er op de kaart staat en wat ik zag passeren, zag er gewoon lekker uit! 
 • Op de to do list voor 2017: Barnini, Divers


BRUSSEL
Ik hou van Brussel. Ik heb hier op de blog al meermaals mijn liefde verklaard aan onze mooie hoofdstad. Pieterjan en ik gaan er vaak eens op weekend. Hij heeft er gestudeerd en heeft er een stuk van zijn hart - en ook wel van wat andere dingen, haha - verloren. Vorig weekend gingen we samen met Emil naar Brussel en ook hij vond/vindt Brussel de max want hij vraagt wanneer we nog eens terug gaan :-)
 • Pistolet Original: vergeet saaie broodjes, bij Pistolet Original eet je heerlijke pistoleekes met alles erop en eraan. Niet goedkoop maar wel lekker en vers! Aan de Zavel, sowieso een toffe buurt om in te vertoeven.
 • Houtsiplou: heerlijk café-restaurant waar je burgers en Belgische specialiteiten kan eten. De burgers zijn to die for, ook voor veggies! De inrichting van dit restaurantje is geweldig, met een kleurrijke geschiedkundige muurschildering waar je uren kan naar zitten staren :-)
 • Chicago Café: van dezelfde uitbaters als Houtsiplou en dat merk je onmiddellijk wanneer je binnenkomt. Hier hangt ook die ongedwongen, relaxte sfeer. Tip: de boterhammen zijn superlekker en de porties zijn royaal. Dit is de ideale plek om te komen eten met kinderen. Zij kunnen hier naar hartelust spelen terwijl je zelf van je eten geniet (en af en toe eens een bleitende zoon moet troosten omdat een ander kind met de felbegeerde brandweerwagen aan de haal is).  
 • Divino: klein Italiaans restaurantje op een boogscheut van de Beurs. Eenvoudige Italiaanse gerechten, lekker, niet duur. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes maar gewoon lekkere pizza en pasta. Want soms moet dat niet meer zijn hé :-) 
 • Op de to do list voor 2017: Jat' Café, Moonfood, Yeti


OOSTENDE & OMSTREKEN
Nog zo'n stad die ik steeds meer begin te appreciëren, is Oostende. Ik sta er telkens van versteld hoeveel leuke winkels, bars en restaurants er zijn. En vooral: hoeveel dingen er te doen zijn. Ik heb zo'n gevoel dat Oostende mij in 2017 veel gaat mogen verwelkomen!
 • De familie Jansen kaffiebar: hier ging ik voor het eerst op een ijskoude zondagnamiddag in november, samen emt Emil (na de kermis). We dronken er toen een heerlijke warme chocolademelk, die zo in de smaak viel dat we het daaropvolgende weekend terugkeerden, met Pieterjan erbij. Heel gezellige koffiebar met een ruime keuze aan koffie, thee, andere warme dranken en taartjes.
 • Brus: niet echt in Oostende maar wel in Gistel, gelegen tussen Torhout en Oostende. Heb ik ontdekt samen met Kelly, we gingen er al brunchen én lunchen (mijn allereerste salad in a jar!) en ik hoop dat we binnenkort nog eens teruggaan. Een mooie aawinst voor Gistel, deze plek!
 • Op de to do list voor 2017: Ora, Domino

Als ik dit allemaal herlees, is 2016 een jaar geweest met veel uitstapjes en leuke ontdekkingen. Ik kan alleen maar besluiten: meer van dat in 2017! 

Zijn jullie ook al op deze plekjes geweest? Nog andere hotspots die ik zeker eens moet bezoeken? Bring them on!

Love, Josie xo


10 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik ben daar niet geweest, behalve naar de Biovita ;-)
   Shame on me he! Zeker in 2017!!!!!!!

   Verwijderen
 2. "en ook een paar andere dingen" ik lig strike!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, zot veel adresjes! Gust moet ik ook nog eens opnieuw doen... En in Kortrijk kom ik zo vaak, maar nooit in zulke leuke lunchadresjes ("gewone" café's wel ;)), aan Fanny's ben ik al gepasseerd, zag er tof uit, maar nog niet binnen geweest. Ik ben dus kandidaat om die mee te gaan ontdekken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé ja, misschien moeten we dat wel eens doen! Ik zal je een seintje geven als ik nog eens in de buurt van Kortrijk ben. Dan kan je samen met je baby een koffietje komen drinken, dan zie ik hem ook eens! X

   Verwijderen
 4. Leuke adresjes en ik herken er een aantal van onze ontbijt -en lunchdates. ;-) La Muse de Marcel zag er heel lekker uit, maar is nogal 'open' en je kan er niet reserveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik reken op jou voor tal van nieuwe ontdekkingen in 2017! :-x

   Verwijderen
 5. Robette's in Oedelem ook eens proberen! De chef van kok au vin is er ook al enkele malen geweest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Staat op m'n lijstje! Ik probeer zeker langs te komen in 2017 :-)

   Verwijderen