zaterdag 25 februari 2017

Food // Oh She Glows - Elke Dag

Ik ben geen keukenprinses maar ik heb intussen al geleerd dat lekker, snel en gezond koken helemaal niet moeilijk is. Ik volg niet zo vaak recepten; meestal improviseer ik met hetgeen ik in de koelkast liggen heb. Maar soms krijg ik van die supertoffe kookboeken in handen, boordevol recepten die ik allemaal wel zou willen uitproberen. Zoals "Oh She Glows - Elke Dag" van Angela Liddon, een prachtig kookboek met snelle veganistische recepten. Ik ging aan de slag en ik deel graag 2 receptjes met jullie!Onder veganisten is Angela Liddon net zo bekend als Nigella Lawson. Haar food blog Oh she glows is razend populair, niet alleen bij mensen die 100% plantaardig eten en mensen met bijvoorbeeld een gluten- of lactoseallergie. Haar fans zijn vooral lekkerbekken die houden van gezonde voeding en een beetje creativiteit in de keuken. Daartoe reken ik ook mezelf: ik eet heel graag (en veel, vind ik van mezelf) maar mij doe je geen plezier met een vettige hap. Ik verkies een gerecht dat me een goed gevuld en voldaan gevoel geeft in plaats van buikpijn of darmklachten nadien, want daar ben ik heel gevoelig voor. Angela Liddon is naast blogger ook mama van een zoontje en echtgenote van een partner die graag een goed stuk vlees eet - alweer een herkenningspunt met mezelf :-) 

Liddon is intussen toe aan haar tweede kookboek (dit was het eerste). De gerechten rond gezond genieten. En genieten, dat begint al bij het doorbladeren van het boek en het zien van de foto's want die zijn echt om bij te watertanden! Het boek bewijst hoe gevarieerd en lekker je kan koken zonder dierlijke producten. Het is gezonder, milieuvriendelijker, soms zelfs goedkoper. En vooral: heel erg lekker, voor iedereen die ervoor open staat. Ik ben zelf geen veganist, wel een vegetariër die graag experimenteert met de vegan kitchen. Niet om moeilijk te doen waar andere mensen bij zijn (ik blijf het vervelend vinden dat je als niet-vleeseter/gezonde eter vaak raar bekeken wordt) maar simpelweg omdat ik het zo lekker en veelzijdig vind en omdat ik merk dat mijn lichaam, mijn spijsvertering en mijn wellbeing in het algemeen er veel deugd van hebben.

Zoals ik al schreef, wil ik het liefst alle recepten uit "Oh She Glows - Elke Dag" klaarmaken. Maar een dag telt helaas maar 24 uur, dus ik heb er voorlopig 2 gemaakt: een haverontbijt (want ik ontbijt altijd met havermout) en een dinner dish om vingers en duimen bij af te likken.


ENERGIEONTBIJT MET WARME HAVERMOUT

Voor 1 grote kom: 
 • 1 rijpe banaan, fijngeprakt
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 30 gr havermout
 • 1/4 theelepel kaneel
 • 150 ml amandelmelk (bij voorkeur ongezoet)
 • 75 ml water
 • 1/2 theelepel vanille-extract (kan je ook weglaten als je dit niet graag lust)
 • een snuifje zeezout
Zo maak je het:
 • Roer de banaan, het chiazaad, de havermout, het kaneelpoeder, de melk, het water, het vanille-extract en het zout door elkaar. Dek de kom af en zet ze een nacht in de koelkast.
 • Schep het mengsel 's morgens in een pan en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Roer regelmatig. Na 2 à 3 minuten is het mengsel warm en ingedikt, een smeuïge en heerlijk geurende haverpap.
 • Schep je ontbijt in een kom. Werk af met toppings naar keuze (bv. granola, pompoenpitten, zonnebloempitten, geschaafde amandelen, kokosschilfers of -poeder, ahornsiroop,...).
Mijn verdict: 
Een superlekker en goed vullend ontbijt. Het geeft me energie tot de middag! Makkelijk ook, want ik kan alles de avond tevoren klaarmaken en moet het 's morgens enkel opwarmen. Als je wil, kan je het zelfs koud eten (bv. in de zomer). Het was de eerste en zeker niet de laatste keer dat ik dit ontbijtrecept gemaakt heb!


Ik werkte af met een mix van pompoenpit, zonnebloempit en kokos. Mijn foto ziet er misschien niet supergeslaagd uit maar dat ligt louter aan mijn photo skills, niet aan het lekkere ontbijt ;-)

GEVULDE ZOETE AARDAPPELEN

Dit is het gerecht dat op de cover van het boek staat. Ik vond het er zo onweerstaanbaar lekker uitzien dat ik het gewoon onmiddellijk zelf wilde proeven!

Voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als bijgerecht:
 • 2 middelgrote zoete aardappelen
 • Voor de avocado-korianderroom:
  • 10 gr korianderblad (stelen verwijderd)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rijpe avocado
  • 4 theelepels vers limoensap (of naar eigen smaak, als je niet zo'n fan bent)
  • 1 eetlepel water
  • 1/4 theelepel zeezout
 • Voor de aardappelvulling:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 witte uit, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 1 blik zwarte bonen van 400 ml, uitgelekt en afgespoeld
  • zout en peper
  • vers limoensap
  • 2 lente-uitjes
Zo maak je het:
 • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed je bakplaat met bakpapier. 
 • Prik met een vork een aantal gaatjes in elke aardappel. Leg ze op de bakplaat en bak ze gaar gedurende 45 à 75 minuten (afhankelijk van de grootte). Ze zijn gaar als je ze met een mes makkelijk doormidden kan snijden. Dan neem je ze uit de oven en laat je ze 5 à 10 minuten afkoelen.
 • Maak de avocado-korianderroom. Maal de koriander en de knoflook fijn in de keukenmachine/blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal tot je een bijna gladde room heb. Er mogen gerust nog wat stukjes koriander in zitten hoor!
 • Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg chilipoeder, komijn en zwarte bonen toe en meng zo'n 2 minuten. Voeg daarna peper, zout en limoensap toe en roer het geheel nogmaals door.
 • Vul de zoete aardappelen. Snijd elke aardappel in de lengte doormidden. Snijd de binnenzijde over de hele lengte kruiselings in. Haal met een vork het vruchtvlees voorzichtig een beetje los zodat je de aardappelen kan vullen. Bestrooi ze eerst nog met wat zout en peper.
 • Schep de avocadoroom en de zwarte bonen over de aardappelhelften. Garneer het gerecht met een lente-uitje, wat chilipoeder, komijn, peper en zout.
 • Met een beetje geluk lijkt je creatie min of meer op de foto uit het kookboek :-)

Mijn verdict:
OMG hoe lekker is dit? Toegegeven, mijn foto ziet er wederom niet perfect uit maar dat lag voornamelijk aan het licht - het was avond en dus geen optimale lichtinval meer in mijn keuken. Dit gerecht is volledig mijn ding. Het is stevig door de zoete aardappel en de bonen. De avocado maakt het lekker romig en de kruiden zorgen voor voldoende pit. De aardappel heeft wat tijd nodig om gaar te worden maar intussen kan je gewoon andere dingen doen. Voor de rest is de bereiding heel simpel en snel. Ik weet echter niet of ik mijn vriend en zoon zou kunnen overtuigen om mee te eten van dit gerecht. Toen ik het maakte was ik alleen thuis en hoefde ik met niemand rekening te houden... En smaken dat dat deed!Ziezo, hopelijk kan ik jullie inspireren om zelf aan de slag te gaan. Als jullie de receptjes maken, post ze dan op Instagram en tag mij, dan kan ik meesmullen met mijn ogen :-)

Experimenteren jullie ook graag in de keuken? Nog fans van Angela Liddon en haar goddelijke creaties in da house? Let me know!

Een tip: volg Angela op Instagram, haar feed is zeer inspirerend! En om heerlijk bij weg te dromen als je honger hebt :-)

Love, Josie xo

5 opmerkingen:

 1. Ik vind Angela geweldig! Haar Instagram pagina en recepten zijn inspirerend.
  Een gevulde zoete aardappel is zo lekker :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het boek staat bij deze op mijn verlanglijstje. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zelf ook heel lang vegetariër geweest en eet nog altijd weinig vlees (en probeer dat ook zo te houden)
  Dat laatste gerecht is echt eentje dat ik moet proberen, het ziet er echt goed uit. En een gerecht met advocado kan nooit slecht zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke tip! Vooral het ontbijt spreekt me aan, dat probeer ik binnenkort eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er lekker uit, zelfs voor niet-vegetariërs/veganisten! Ik heb alleszins al zin om het eens uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen