woensdag 22 februari 2017

Running // De perfecte sportbeha: bestaat hij?

Iedere loper beschikt wel over de nodige running essentials zoals een goed paar schoenen, een ademend shirt en een comfortabele loopbroek. Voor vrouwen is een stevige sportbeha natuurlijk ook een onmisbaar item. Of je nu kleine borsten hebt (check) of een weelderige boezem, je hebt sowieso voldoende ondersteuning nodig up there en een loopbeha kan je die bieden. Ik vind het echter niet makkelijk om het juiste exemplaar te vinden...


Ik ben niet zo veeleisend (denk ik) maar er zijn toch een aantal criteria waaraan een goede sportbeha voor mij moet voldoen:
 • Alles zit stevig op zijn plaats en blijft daar zitten. Met andere woorden: ik wil niks voelen zwieren/hangen/whateveren. Nu ja, ik mhoef me daar niet zo'n zorgen over te maken want ik heb maar een zeer bescheiden A-cup ;-)
 • Hij is goed van maat en zit perfect rond mijn borstkas, waardoor ik heel diep kan in- en uitademen tijdens het lopen.
 • Ik heb voldoende bewegingsvrijheid, geen korsetgevoel of het gevoel dat alles platter-dan-plat wordt gedrukt (ik heb al zo weinig dus platter moet het niet worden voor mij, haha)
 • Hij geeft me een vrouwelijk gevoel, ondanks het feit dat het "maar" een sportbeha is. 
 • Hij ziet er flashy en mooi uit want het oog wil ook wat. Ik hou van leuke loopoutfits en mijn sportbeha is daar zonder twijfel een onderdeel van.
 • Ik kan hem makkelijk aan- en uittrekken zonder dat ik me in allerlei acrobatische bochten hoef te wringen. Ik loop, da's al meer dan voldoende sport ;-)
Ik loop al 10 jaar en heb dus al redelijk wat sportbeha's versleten van diverse merken (Nike, Adidas, Fila, Decathlon, Anita,...). Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit hét perfecte exemplaar rond mijn lijf gehad. Altijd was er wel een struikelblok:
 • Ik heb vooral moeilijkheden om de juiste maat te vinden. Ik heb een kleine cup (zeg maar gerust: de allerkleinste) en een gemiddelde borstomtrek. Ik heb de indruk dat dat een moeilijke (of zelfs onmogelijke) combinatie is want als de cup goed zit, spant het ding te veel aan mijn rug en omgekeerd...
 • Ik vind het vreselijk dat sportbeha's er vaak zo onflatterend uitzien en geen greintje vrouwelijkheid uitstralen. In de loopcollecties vandaag zitten heel wat transparante tops (ik heb er een drietal in mijn kast, ik kan niet wachten om ze te dragen in de lente!) en dan is het toch de bedoeling dat je er leuk ondergoed onder draagt?
 • Veel sportbeha's zijn na het lopen enorm moeilijk uit te trekken, zeker als je wat gezweet hebt. Doordat ze zo spannen, is het echt een huzarenstukje om ze uit te krijgen.
Natuurlijk weet ik ook wel dat de perfectie niet bestaat en dat "de perfecte sportbeha" een zeer subjectief gegeven is. Toch blijf ik mijn zoektocht verder zetten...

Toen Decathlon me vroeg of ik hun nieuwe Sportance sportbeha wilde uittesten, was ik heel benieuwd. De beha heeft voorgevormde cups en ik had schrik dat dit niet ging passen voor mijn kleine boezem... Mijn vrees bleek onterecht want hij past echt perfect!


Na een paar loopsessies met mijn flashy oranje Kalenji Sportance sportbeha heb ik deze voordelen ondervonden:
 • Goede ondersteuning maar mijn borsten worden niet platgedrukt. De voorgevormde cups zorgen voor een mooie, vrouwelijke vorm.
 • Veel bewegingsvrijheid, onder andere door de zwemmersrug.
 • Goed van maat, je kan de maat ook aanpassen (er zijn 3 standen). Ook de schouderbandjes kan je afstellen op je eigen maat.
 • Supertoffe kleur (ook verkrijgbaar in roze en blauw). Ik zou daar in putje zomer zelfs zo mee gaan lopen, zonder T-shirt - alhoewel, dat zou ik toch niet durven denk ik ;-)
 • Voor deze sportbeha betaal je 19,99€ en dat vind ik een meer dan prima prijs-kwaliteitverhouding.
Zijn er ook nadelen? Die heb ik voorlopig nog niet ervaren. Maar ik vraag me wel af hoelang de kwaliteit zal standhouden, gezien de voordelige prijs. Ik ga 4 keer per week lopen dus ik was mijn sportbeha heel vaak. Ik zal het wel zien, voorlopig ben ik een zeer tevreden gebruikster... A very happy running girl!


Ik loop zonder hartslagband dus ik weet niet wat het effect is met een HR-band eronder. Maar op Karins blog lees ik dat het wel OK is.

Alle informatie over de Kalenji Sportance sportbeha vind je op de site van Decathlon.

Aan welke criteria moet een goede loopbeha voldoen vor jullie? Vinden jullie het ook moeilijk om het juiste exemplaar op de kop te tikken? Laat het gerust weten, dan weet ik dat ik niet de enige ben ;-)

Love, Josie xo

3 opmerkingen:

 1. ik heb er één van Fila, met sluitingen vooraan. Vreselijk ding maar ik kan er ook niet zonder, ik heb geen subtiele A-cup en soms ben ik wel "gewond" na een lange loop. Tijd voor een nieuwe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had dat ook met die van Fila! De sluitingen vooraan deden pijn, vaak met een bloederig einde ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb er twee van de lingeriewinkel. Ik vind het moeilijk om er in mijn maat te vinden bij de populaire merken. De mooie zijn vaak niet stevig genoeg, de stevige zijn vaak niet mooi. Dus tips zijn welkom, een iets grotere maat is ook niet altijd even handig. :)

  BeantwoordenVerwijderen