zondag 12 februari 2017

Van Awannawannawee tot Zeynaman: ABC van een 4-jarige

Lieve Miely, morgen, op 13 februari, word je 4 jaar. Aangezien je nogal bezeten bent van letters, heb ik speciaal voor jouw verjaardag het "Emiliaanse alfabet" opgesteld. Ik koos per letter één woord dat echt typerend is voor jou. Uiteraard ben je lief, mooi, slim, grappig enzovoort. Maar dat is een beetje cliché dus ik heb mijn best gedaan om het zo persoonlijk mogelijk te maken...
Aandacht: als het enige kind én kleinkind in de beide families (maar daar komt binnenkort verandering in want er komt een neefje/nichtje bij!) ben je het gewoon om veel aandacht te krijgen. Je geniet er ook echt van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Je bent verwend, daar ga ik niet flauw over doen, maar daar is niks mis mee want je bent niet strontverwend en bedorven. 

Boekenwurm: sinds anderhalf jaar lezen we een boek voor het slapengaan. Ik vind het belangrijk om mijn liefde voor lezen door te geven aan jou. Je bent erg gehecht aan dat ritueel. Sommige verhalen ken je zodanig uit je hoofd dat je de zinnen zelf aanvult. Je gaat ook graag mee naar de bib met mij. Ik ben trots dat je zo graag leest en ik hoop dat je later even taalvaardig wordt als ik... Maar is het niet zo, dan zijn we even dikke vrienden hé ;-)

Cijferfreak: behalve bezeten van letters ben je momenteel ook enorm gefascineerd door cijfers. Je ziet altijd en overal getallen (op camions, op kledinglabels, op verpakkingen,...) en telt zelf tot 30. In het Engels lukt het al tot 20, met dank aan de tekenfilms van Dora. Ik vraag me wel af waarom je 6, 16 en 26 altijd overslaat. Number of the beast

Denker: ook al ben je doorgaans zeer actief en "kamervullend", toch kan je bij momenten erg in gedachten verzonken zijn. Dan ben je nogal afwezig aan het dagdromen en aan het denken (daar herken ik zo hard mezelf in). Daar komen vaak heel wat waarom-hoe-wanneer-dan-toch-vragen van. Eigen goesting: je weet heel goed wat je wil. En dat is niet altijd wat ik wil of wat je op dat moment eigenlijk hoort te doen. Dit leidt soms tot conflicten, tranen en/of een verblijf in den hoek. Maar ik hou zo van je sterke wil, zo zal je later goed je mannetje kunnen staan. 

Familiemens: zowel de familie van je papa als die van mij is warm en hecht. Dat familie belangrijk is, weet je heel goed. Je wordt niet alleen op handen gedragen door alle familieleden, jij ziet hen stuk voor stuk zelf ook heel graag. Dat vind ik super. De laatste tijd vraag je me af en toe wie mijn papa is. Je weet dat je meme mijn mama is. Ik heb jou nog niet verteld dat mijn papa er niet meer is. Ik heb precies een beetje schrik daarvoor omdat je dan gaat weten dat papa's kunnen doodgaan. Ik zeg dus altijd dat pepe mijn papa is (wat natuurlijk ook een beetje zo is, hij is de beste stiefvader die er is) maar ik denk dat ik je toch binnenkort eens ga vertellen wie mijn papa eigenlijk is... Graag gezien: door je vrolijke karakter en je vlotte babbel ben je overal een graag geziene gast: bij familie en vrienden, op school,... Zoals ik al schreef ben je altijd nogal "aanwezig" maar in een leuke zin. Het is zo plezant om jou erbij te hebben. Op dat vlak lijk je sprekend op je papa.

Haantje-de-voorste: je bent altijd graag de eerste, de beste, de luidste. Je speelt ook graag de baas. Wordt er een foto getrokken, dan sta jij meestal netjes vooraan of centraal in het midden. Wordt er gespeeld in een groepje, dan is vooral jouw gekwebbel hoorbaar. Niks mis mee want je bent helemaal geen ettertje of een irritant kind.

I feel it coming: dat is jouw lievelingsliedje van het moment, van Daft Punk & The Weekend. Toen we een paar weken geleden op een zondagnamiddag op de terugweg waren van zee, speelde het op de radio in de auto. We zetten het luider en je papa en ik begonnen mee te zingen. Sindsdien kweel je ook lustig mee van aaffieldekooming. Ik vind het de max dat je zo graag meeluistert naar de muziek die ik graag hoor.

Juist is juist: je bent nogal gesteld op details. O wee als ik de rangorde van je Playmobil-brandweermannen durf te verstoren terwijl je niet thuis bent. Als opa jou op school komt halen op donderdag terwijl het eigenlijk maandag opa-dag is en donderdag oma-dag, dan frons je ook even je wenkbrauwen. En wanneer je je pizza in de vorm van een olifant voorgeschoteld krijgt (een traditie sinds die ene keer bij Al Castello in Gent, gelukkig is je papa creatief met pizzadeeg) moet je eerst efkes checken of hij wel al zijn poten en oren heeft voor je hem tot de laatste kruimel opsmikkelt. Tjah, ik moet me niet afvragen van wie je dat hebt zeker? ;-) Kapsalon Kreatos: een van jouw favoriete plekken in Torhout. Gaan we naar daar voor een knipbeurt, dan ben je door het dolle heen. Er staat ginder een bak met speelgoed - oud en redelijk vuil, maar speelgoed op een ander is altijd zoveel leuker dan thuis. Je speelt dan altijd coiffeurke met mijn haar. Het is zelfs zo dat je teleurgesteld bent als we te snel aan de beurt zijn. Daarom ga ik meestal op zaterdag naar de kapper met jou en ik ben steeds opgelucht als ik bij het binnenkomen veel wachtenden zie zitten :-)Laatste woord: dat krijg je graag. Enfin, je neemt het. Je eist het op, als logisch gevolg van je grote mond en je eigenzinnig karakter. Je stelt veel vragen en bent niet snel tevreden met een antwoord. Telkens wanneer ik denk en nu gaat hij stoppen met doorvragen en mij eindelijk gelijk geven heb je nog een wederwoord klaar (ik zeg altijd aan je papa dat hij ook zo is maar hij ontkent dat in alle toonaarden haha). Pas op, dat is niet tegenspreken hé, want daar zou ik zo lovend niet over schrijven. Dat doe je soms ook, maar welk kind niet... Maar dat van het laatste woord willen hebben, da's echt wel 100% Miely.

Miely dus, de koosnaam die we hier het meest voor jou gebruiken.Nieuwsgierig: je bent zeer geïnteresseerd en leergierig, dat horen we ook van je juf op school. Je bent altijd blij wanneer er een nieuw thema geïntroduceerd wordt in de klas. Je komt ook heel graag op nieuwe plekken.

Opmerkzaam: je ziet en hoort alles. Flap ik er eens iets uit in een vlaag van onbezonnenheid, dat heb je het gegarandeerd gehoord. En je ziet dingen waar ik geen aandacht voor heb, bijvoorbeeld cijfers op camions wanneer we in de auto zitten of een vage windmolen in de verte. 

Pierke Pierlala: de plat Gentse poppenkast waar ik als kind heel vaak naar ging kijken. Sinds anderhalf jaar gaan we er samen naartoe in elke schoolvakantie (in het Huis van Alijn in Gent) en je vindt het de max. Ik maak er dan altijd een (half) dagje Gent van, da's echt genieten van tijd voor ons twee. We nemen dan de tram, kopen Gentse neuzekes, kuieren wat door de toffe Gentse straatjes,...


Qeetniet: jouw standaard antwoord op de vraag wat heb je op school gedaan vandaag?. Het is precies of dat een geheim is. Gelukkig is er de website van de school, waar ik goed kan volgen wat je zoal uitspookt in de klas...Roekeloos op de fiets: je bent doorgaans zeer voorzichtig, behalve dus op de fiets. Je kijkt naar beneden, naar links en naar rechts... Alleen niet naar voor. Toch kan je altijd netjes op tijd remmen of stoppen. Een soort stuntpiloot dus. In het begin hield ik constat mijn adem in wanneer we met de fiets op stap waren. Nu heb ik het losgelaten, ik weet dat het goed komt :-) Nu je 4 bent, gaan we je binnenkort leren fietsen zonder loopfiets/steunwieltjes! Sociaal: je komt enorm graag onder de mensen, zelfs wildvreemden. Er zijn maar weinig mensen die jij niet graag ziet en tegen wie je niet weet wat gezegd... Twee druppels water je papa :-pTettergat: ik beken dat je papa en ik af en toe eens een weddenschap organiseren wanneer oh wanneer gaat Emil eens langer dan 1 minuut zwijgen? Je hebt altijd wel iets te melden, op te merken of te vragen. Dat valt des te meer op omdat je een klok van een stem hebt. Je hebt veel talenten maar fluisteren is er geen van.

Uithuizig: je bent heel graag op stap. Op reis, naar een stad, naar de winkel, op familiebezoek: als je weg bent, ben je content. Zoals gezegd kom je ook heel graag op nieuwe plekken. Dat was heel duidelijk toen we in december op minitrip naar Brussel gingen met ons 3. Je genoot zienderogen en nam alles met veel enthousiasme in je op. Doen we zeker nog opnieuw! En hopelijk kunnen we nog heel veel reizen, liefst zo ver mogelijk. Mijn grote droom is jou meenemen voor een lange road trip naar West-USA!


Vlekjespistolet: er zijn veel dingen die je graag eet (boterhammen, spaghetti, worst, puree, gele kiwi's,...) maar de "vlekjespistolet" verdient hier wel een plaatsje in het alfabet. Eigenlijk is dat een tijgerpistolet maar jij noemt dat dus een vlekjespistoletWaterrat: met een vader die zot is van water, kon het moeilijk anders dan dat jij ook een waterrat zou worden. Je was 5 maand toen je voor het eerst kennismaakte met de piscine in de Provence. Sindsdien ben je zot van water. Je hebt geen schrik in 't sop. Ook in de zee zit je heel graag. Ik kan al niet wachten tot het zomer is en we weer veel naar het strand kunnen gaan! Xie je graag: zeg je heel vaak tegen mij, in combinatie met een lieve knuffel. Is dat slijmerij? Ik weet het niet en het zal me worst wezen. Ik vind het gewoon superlief wanneer je out of the blue zegt ooh mama, ik zie je zo graag.You & I: jouw absoluut lievelingsliedje, namelijk Runaway van Galantis. Dat is mijn favoriet loopnummer en je hebt het leren kennen omdat het veel opligt in mijn auto. In de auto vraag je mij heel vaak of ik het liedje van Awannawannaweeeee nog eens wil spelen, dan is het feest. Je kan het zelfs al meezingen (allez toch op de manier waarop ik de nummers van Ozark Henry kan meejanken). In je vijfde levensjaar ga ik er werk van maken om je het volledige oeuvre van Galantis te leren kennen!Zeynaman: je hebt het al een tijdje over een "zeynaman", en hoe een uitgeknepen tube zalf daar bijvoorbeeld op lijkt... Tot een paar dagen geleden dacht ik dat dat een nieuw soort action hero was, in navolging van alle spidermannen en supermannen waar je zo fan van bent. Bleek dat het gewoon een zeemeermin is. En inderdaad, een lege tube zal heeft daar wel een beetje van weg :-)

Nog een uitsmijtertje, aangezien het alfabet van de jeugd van tegenwoordig niet enkel uit letters maar ook uit emoji's bestaat... 

Als ik berichtjes typ in Whatsapp, vraag je vaak of je je eigen naam mag typen met daarna een hele resem aan emoji's. Jouw favoriet is natuurlijk het kaksken. Ik begrijp dat, het is, na de unicorn, ook mijn favoriet :-p


Voila zie, dat waren ze, de 26 dingen die jou zo typeren. 

Lieve Miely, ik zou liegen als ik zeg dat ik heimwee heb naar toen je nog een baby was. Je was toen al heel lief en zo maar ik vind je nu echt de max. Je wordt met de jaren een geestiger en grappiger kind, een megacoole big boyEn mijn klein mannetje blijf je voor altijd, sowieso.

Happy birthday & love you
xxx mama (enter *duust kakskes*)

7 opmerkingen:

 1. Maar hoe lief is dit berichtje 😍. Happy birthday Emil!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zalige post, tof om te lezen! Ik heb een paar keer moeten lachen. Hiep hiep hoera voor Emil!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo lief, amai, dat zal hij later graag nog eens terug lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo lief! Vlekjespistolet blijft me bij!! :)
  En zo'n mooi stukje onder 'Familiemens'. :)

  BeantwoordenVerwijderen