zondag 9 april 2017

10 leuke kleuterboeken

Ik ben een boekenwurm en taalliefhebber. Uiteraard wil ik mijn liefde voor het geschreven woord doorgeven aan mijn zoon. Ik lees veel met Emil, sowieso elke avond voor het slapengaan. Sommige boeken koop ik zelf of krijg ik cadeau en ik ga vaak naar de bib met hem. Hij vindt het leuk om dan zelf boeken te kiezen. Emil heeft intussen een aantal onmiskenbare favorieten. Ik zet er voor jullie 10 op een rijtje!

Lou op weg naar school - Kathleen Amant
Dit verhaal van Lou die op schoolreis gaat, gaat in feite over diversiteit. Er komen veel anderskleurigen in voor, Lou heeft 2 papa's, een van de vuilnismannen is een vrouw,... Ik vind het belangrijk dat Emil een open geest heeft en beseft dat iedereen anders is. Dit boek helpt daar een beetje bij en het is gewoon ook een tof verhaal voor een kleuter van 4!Dat is toch heel gewoon? - Thaïs Vanderheyden
Nog zo'n boek dat gaat over hoe iedereen anders is en hoe perfect normaal dat is. Miel de duizendpoot gaat post rondbrengen bij verschillende families: een nieuw samengesteld gezin, een alleenstaande bejaarde, een gezin met adoptiekindjes, een gescheiden mama met kids,... Heel leerrijk zonder "belerend" over te komen en dat komt vooral door de prachtige illustraties. Dit is een kleurrijk boek met tal van kleine details in de tekeningen. Ik lees dit zelf ook heel graag voor!

Spiekpietje in nood - Thaïs Vanderheyden
Een sinterklaasboek van dezelfde auteur/illustratrice en dat zie je meteen. Wij lazen het veel in de sint- en kerstperiode maar ook vandaag nog hoor! Er zijn trouwens nog andere boeken in de Spiekpietjes-reeks.(G)een spook onder mijn bed - Guido Van Genechten
Een grappig verhaal over pinguïn Joachim, die niet kan slapen omdat hij denkt dat er een spook in zijn kamer zit. Er zit een hilarische passage bij met een "protgeluid" en het is wellicht deels daardoor dat het boek hier zo'n succes is ;-) Los daarvan is het een goed boek om je kleuter gerust te stellen dat spoken helemaal niet bestaan en dat ze dus lekker kunnen slapen.Mijn papa en ik (Alison Ritchie) en Ik vind je lief, mama (Jillian Harker) zijn niet van dezelfde auteur maar ze gaan wel allebei over een kleine lieve beer die op stap gaat met zijn papa/mama en allerlei leuke dingen doet. Op het einde wordt er in beide boeken een dikke kus en knuffel gegeven, vergezeld van een "ik zie je graag". Ik vind dit een ideaal boek voor het slapengaan!Liesbet Slegers schreef een reeks "beroepenboeken": de autocoureur, de brandweer, de dierenarts, de astronaut, de vuilnisman,... Stuk voor stuk leerrijke boeken op kleutermaat!


Het dikke boek van Elmer - David McKee
Dit boek bevat een aantal verhalen over Elmer, een veelkleurige olifant die ontdekt dat het best leuk is om anders te zijn dan de grijze olifanten tussen wie hij leeft. Eerst wil hij zelf grijs zijn zoals de anderen maar uiteindelijk zijn het de grijze olifanten die beslissen dat ze zich ook eens in allerlei kleurtjes gaan tooien. Geef toe, dat is een mooie boodschap :-) De kleurrijke tekeningen maken dit boek een echt plezier om te lezen! 


Otto rijdt heen en weer naar de stad - Tom Schamp
Van de kijk- en zoekboeken van Otto is Emil al lang fan. In die nieuwe boek gaat Otto met zijn papa naar de stad. Het leuke is dat je het verhaal in 2 richtingen kan lezen, dus ook ondersteboven. Bij elke leesbeurt zie je verrassende, nieuwe details. Een aanrader voor nieuwsgierige kleuters met veel fantasie!


Mijn kind knutselt graag! (en ik kan dat niet) - Sarah Devos & Emma Thyssen
Een schitterend boek met 100 klassieke knutselideeën (bv. mannetjesslinger, lampion, pompon, scoubidou, macramé, eieren uitblazen,...) speciaal voor ouders die het knutselen verleerd zijn of het gewoon niet in de vingers hebben (yep that's me). Alle stappen worden goed beschreven met duidelijke illustraties en het zijn geen knutselwerkjes waar je een ellenlange lijst aan (nauwelijks vindbaar) materiaal voor nodig hebt. Knutselen zal nooit mijn favoriete bezigheid worden maar met dit boek is het wel eens leuk. En Emil, die vindt het natuurlijk de max want zoals elk kind knutselt hij wel eens graag. We maakten al een lampion met zijdepapier en hij ging er volledig in op. Dus ja, dit wordt wellicht vervolgd :-)


Hebben jullie zlf nog leuke boekentips voor een 4-jarige? Die zijn zeker en vast welkom!

Love, Josie xo

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuke boekjes! Tuur is er nu nog een beetje te jong voor, maar ik onthou ze voor als hij wat ouder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben ook al veel boeken van Liesbeth Segers en ook een van Otto (maar niet zo leuk dat je het op zijn kop kan lezen) en we lezen ook al heel lang "ik heb je lief, mama".

  De allergrootste favorieten zijn echter Paw Patrol verhalen boeken en vorige zomer hebben we een hele zomer Thomas de trein verhalen gelezen.

  'k heb voor de rest niet de indruk dat er zo een top 10 naar boven komt: we roteren vlot door een grote curverbox vol.

  Een groot succes (zeker tijdens de potjestrainingsperiode, maar nu nog) is "Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft"

  BeantwoordenVerwijderen