maandag 3 april 2017

Recept // Kokoscurry uit "Oh She Glows Elke Dag"

Zoals ik al schreef bij mijn tips om gezond te eten, ga ik graag aan de slag met kookboeken om nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen te leren kennen. Het "Oh She Glows - Elke Dag" kookboek is een van mijn favorieten. Het doet je versteld staan hoe eenvoudig het is om te koken met natuurlijke, pure ingrediënten. En vooral: hoe enorm lekker het is! Na het energie-ontbijt en de gevulde zoete aardappel deel ik graag nog een derde receptje uit dit boek: kokoscurry met zoete aardappel, kikkererwten en spinazie.  Angela Liddon noemt dit zelf een "goddelijke curryschotel" en gelijk heeft ze. De voorbereidingstijd is een klein haf uurtje (om alle ingrediënten te snijden) maar daarna kan je alles heel eenvoudig in de pot doen en laten sudderen. Het is dus een ideaal recept om te maken als je volk over de vloer hebt en graag wat bij je gasten wil zijn voor je ze verwent met een heerlijke maaltijd!

Ingrediënten (voor 6 personen):
 • 4 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepels komijnzaad
 • 1 middelgrote ui, fijngehakt
 • zeezout & zwarte peper
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 4 theelepels geraspte verse gember (ik had geen verse gember dus ik gebruikte poeder)
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel koriander (ik had geen gemalen koriander dus ik gebruikte verse blaadjes)
 • 1/4 theelepel chilivlokken of naar smaak (ik gebruikte pikant paprikapoeder, redelijk veel want ik hou van spicy food)
 • 1 middelgrote zoete aardappel, geschild en in dobbelsteentjes van 5mm tot 1cm
 • 1 blik kikkererwten van 400ml (uitgelekt en afgespoeld) of 250gr gekookte kikkererwten
 • 1 blik tomatenblokjes van 400ml, met het sap (ik sneed verse tomaten in blokjes, vind ik lekkerder dan uit blik)
 • 400ml magere kokosmelk (ik gebruikte Ecomil, koop ik in de biowinkel)
 • 140gr verse spinazie
Zo maak je het:
 • Verhit de olie in een grote pan. Voeg het komijnzaad to en rooster het heel eventjes tot het geurig is en iets donkerder van kleur. Let op dat het niet verbrandt! Voeg de ui en het zout toe en bak het mengsel 3 à 5 minuten tot de ui glazig is.
 • Voeg de knoflook, gember, kurkuma, koriander en chilivlokken toe. Roer goed en bak het mengsel nog een paar minuten tot de knoflook zacht is.
 • Voeg de zoete aardappel, kikkererwten, tomaten en kokosmelk toe. Roer goed door elkaar, sluit de pan en laat 20 tot 30 minuten sudderen op een middelhoog vuur tot de aardappelen net gaar zijn. Eens ze gaar zijn, kan je een derde van het mengsel fijn maken met een pureestamper om een dikkere saus te krijgen, maar je kan deze stap ook achterwege laten.
 • Voeg de spinazie toe en kook hem mee tot hij geslonken is. Werk af met peper en zout naar smaak.
 • Je kan de curryschotel serveren met gekookte granen (basmatirijst, quinoa, gierst, sorghum) en afwerken met verse koriander en kokos (schaafsel of vlokken, best wel ongezoet).
 • Smakelijk!!!
In een afgesloten doos blijft dit gerecht 4 tot 5 dagen goed in de ijskast. Je kan het ook perfect invriezen. Ideaal om op drukke dagen snel een overheerlijke maaltijd ter beschikking te hebben!


Het gerecht is veganistsch en glutenvrij maar volgens mij kunnen vleeseters hier ook enorm van genieten. Ik eet natuurlijk vegetarisch dus ik miste er totaal geen vlees in. En toen ik het maakte, was ik alleen thuis dus ik kon mijn vriend niet laten oordelen. Maar sowieso bevat de schotel enorm veel smaak en crunch, vlees is mijns inziens totaal overbodig. Hij vult ook erg goed.

Je hebt overigens geen ingewikkelde, exotische ingrediënten nodig om dit recept klaar te maken. En als je iets niet in huis hebt, dan kan je creatief zijn en het vervangen door iets gelijkaardigs zoals ik deed met de verse gember en de chilivlokken.

Ik zou zeggen: probeer het eens uit, je zal ondervinden wat een smaakbom dit is en hoe makkelijk het te maken is. Laat me gerust weten wat je ervan vond!

Alle info over het kookboek "Oh She Glows - Elke Dag" vind je op de website van Unieboek.

Love, Josie xo

2 opmerkingen: