vrijdag 4 augustus 2017

5 inspirerende kookboeken

Gezond eten is mijn levensstijl. Ik vind het leuk, lekker, boeiend en ik voel me er goed door. Ik ga graag op zoek naar nieuwe ingrediënten, recepten en bereidingswijzen. Ik ben niet het type dat uren in de keuken staat om een maaltijd klaar te maken maar dat hoeft ook niet: lekker en gezond koken is eenvoudig. Sinds ik lactosevrij eet, ben ik nog bewuster bezig met voeding. Het is niet altijd makkelijk maar ik merk dat mijn lichaam herademt nu ik geen melkproducten meer eet. Ik vind veel inspiratie op blogs en Instagram. Ik sla er ook vaak eens een kookboek op na. Vandaag zet ik 5 van mijn favorieten op een rijtje. Stuk voor stuk kookboeken waar ik erg veel inspiratie uit haal!


EASY VEGAN MET JULIE (Julie Van den Kerchove)

Ik maakte kennis met de raw vegan kitchen tijdens een workshop van Julie Van den Kerchove in december 2016. Ik was al fan van haar eerste boek, Julie Natuurlijk. Haar tweede boek, Easy Vegan, verscheen in de lente van 2017 en is nog een grotere aanrader. Het bevat plantaardige recepten die je in minder dan 30 minuten op tafel tovert, met ingrediënten uit de supermarkt. Ideaal voor wie gezond wil koken maar weinig tijd heeft. 

Het boek is ook een aanrader voor wie niet veganistisch eet. Zelf probeer ik zo plantaardig mogelijk te eten omdat ik merk dat ik me er beter door voel en dat het me veel energie geeft. Maar ik eet ook geregeld nog vis en in mindere mate kip of eitjes. Julie hamert hier ook zelf op: het is niet de bedoeling dat je van de ene dag op de andere strikt raw vegan gaat leven. Het gaat erom dat je voor jezelf de juiste balans vindt. Maar met haar recepten toont ze hoe je ten volle kan genieten van plantaardige voeding boordevol smaak en zonder gluten, lactose en geraffineerde suikers.

Ik heb uit dit boek al heel wat recepten klaargemaakt, stuk voor stuk toppertjes. Bijvoorbeeld:

Courgettebootjes in de oven


Spaghetti koko kerrie


Watermeloensalade met notenkaas


Chocoladerepen met noten en zaden


ONE HEALTHY FAMILY (Ellen Charlotte Marie)

Gezond eten kleurloos en saai? Helemaal niet! De Brugse Ellen Charlotte Marie bewijst het tegendeel met haar leuke recepten die er stuk voor stuk superlekker uitzien. Ik leerde haar kennen via Instagram, waar ik aangetrokken werd door de vele kleuren in haar creaties. In haar boek staan meer dan 60 recepten voor het hele gezin. De lekkerste recepten voor kinderen hebben een 'kidsproof' label, handig!

De meeste recepten zijn lactose- en glutenvrij, vegetarisch/veganistisch en bevatten geen geraffineerde suikers. Anders dan bij Julie Van den Kerchove nemen ze iets meer tijd in beslag, vind ik. Dus ik ga er graag in het weekend mee aan de slag. Ik maakte al de groentecurry met dragon (ik hou zo van curry!) en de blauwebessencrème met amandelballetjes.... Maar ik vergat ze te fotograferen! 

Binnenkort maak ik zeker eens de oreo's want die zien er verslavend lekker uit... en heus niet zo moeilijk! OH SHE GLOWS ELKE DAG (Angela Liddon)

Angela Liddon heeft een razend populaire food blog, Oh she glows. Ze wordt niet enkel op handen gedragen door mensen die 100% plantaardig eten en mensen met een voedselallergie (bv. gluten, lactose). Haar fans zijn vooral lekkerbekken die houden van gezonde voeding en een portie creativiteit in de keuken. 

In haar - intussen tweede - kookboek draait alles rond gezond genieten. Als je dit boek in huis haalt, zal je net als ik ontdekken dat je gevarieerd en lekker kan koken zonder dierlijke producten. Het enige wat je moet doen, is ervoor open staan en nieuwe dingen willen ontdekken. 

Ik maakte uit dit boek onder andere al een overheerlijke gevulde zoete aardappel uit de oven:


#LNFAIRFOOD (Ellen Kegels)

Ik volg Ellen Kegels al een hele tijd op Instagram omdat ik fan ben van haar prachtige wollen creaties onder de naam LN Knits. Door haar te volgen wist ik dat ze een voorliefde heeft voor lekkere, gezonde en evenwichtige voeding die je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Ik was dan ook blij toen ze in het voorjaar haar eigen kookboek uitbracht. 

Alle recepten zijn het resultaat van Ellens eigen zoektocht naar de juiste voeding. Ze pretendeert geen voedingsdeskundige te zijn maar wil enkel ideeën geven voor een evenwichtig en smaakvol voedingspatroon. Haar recepten zijn gebaseerd op groenten en fruit, quinoa en andere granen, avocado, goeie vetten, verse vis, eitjes... Ellen is een overtuigd pescotariër: ze geen gevogelte maar wel (verse) vis. Ze ziet er altijd supergoed uit. Ze straalt echt, dus dat alleen al is een reden om aan de slag te gaan met haar kookboek. Ik vind haar ook gewoon een bewonderenswaardige onderneemster.

Ellen gebruikt geregeld feta in haar recepten. Ik eet dat niet meer maar gelukkig bestaat er lactosevrije feta, of ik vervang de kaas gewoon door wat noten, zaden of edelgistvlokken. Voor alles bestaat een oplossing!

Deze eggwhite roll-it-up vond ik bijvoorbeeld enorm lekker:


HEALTHY IS FUNKY (Mich Baron)

Een aantal jaar geleden ging Mich Baron, die tot dan toe dacht dat gezond eten iets was voor freaks met veel te veel tijd, op zoek naar een nieuwe levensstijl. Ze wilde zich fitter voelen en er beter uitzien en ontdekte dat dit mogelijk was door onder andere gezonde voeding. Ze schreef haar boeiende ontdekkingstocht neer in dit leuke kookboek. 

Het uitgangspunt van het boek is dat je niks extreems moet doen om gezond en fit te zijn. Mich Baron promoot plantaardige voeding die gluten- en lactosevrij is. Denk jij dan spontaan 'Maar dat kan toch niet lekker zijn?', denk dan eens opnieuw want de recepten zijn stuk voor stuk kleurrijke, creatieve smaakbommetjes die erg makkelijk te maken zijn.

Kortom: gezond eten is lekker, sexy, groovy en funky! De snelle spinaziesalade met (lactosevrije) feta en honingdressing (zie foto) vind ik ideaal op een doordeweekse dag als lunch. In het boek staat ook een recept voor zoete aardappelpuree. Dat maak ik heel vaak want ik ben dol op zoete aardappelen en al zeker in een smeuïge puree!


Wat zijn jullie favoriete kookboeken? Hebben jullie nog leuke tips voor mij op vlak van lactosevrije recepten? Deel ze gerust!

Als jullie vragen hebben over de bovenvermelde boeken of recepten, just let me know.

Love, Josie xo

15 opmerkingen:

 1. Hier blijven de boeken van Pascale Naessens de grote favoriet. Makkelijk te maken, gezond en lekker :-) Alles hierboven ziet er ook heel lekker uit, ik denk dat ik mij nog eens wat nieuwe boeken ga aanschaffen. Ik heb zelf ook een paar maanden lactose vrij gegeten. Kaas en ijsjes laten vond ik heel moeilijk al kan je tegenwoordig wel veel lactose vrije varianten vinden. Maar toch is het nooit echt helemaal hetzelfde ... Nu gun ik mijzelf af en toe weer een ijsje en daar lijkt mijn lichaam nog wel mee om te kunnen, Jeej :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat erom om de goeie balans te vinden voor jezelf hé. Blij dat je weer af en toe van een ijsje kan genieten :-)
   Pascale Naessens haar receptjes blijven inderdaad ook heel lekker.

   Verwijderen
 2. Ken je Goodful op facebook? Daar vind je ook wel leuke receptjes, vaak vegan. Ik heb een voorliefde voor Grieks eten en ontdekte onlangs The Greek Vegan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interesting! bedankt om te delen! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gezonde receptjes.
  Soms vind ik het wel moeilijk om te combineren met de voorkeuren van mijn kinders (zeeerrr kieskeurig) en man (halve carnivoor) - en al helemaal in de week wanneer we in een mum van tijd iets op tafel moeten zien te krijgen. Hoe ga jij daar mee om?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook niet eenvoudig met man en kind hoor. PJ is ook een echte vleeseter en Emil is een kind, dus ja die heeft zo zijn voorkeuren... Zoals alle kids denk ik ;-)
   Ik probeer meestal receptjes uit wanneer ik alleen thuis ben (komt wel geregeld eens voor, ik werk ook thuis dus ik maak 's middags vaak iets voor mezelf als lunch) of in het weekend. En dan doe ik er vlees bij voor de carnivoren, of vervang ik wat ingrediënten... Beetje experimenteren!
   In de week moet het hier ook snel gaan en dan eten wij de 'standaard' dingen hoor. Gewoon elke dag vers en lekker eten op tafel is dan al goed genoeg! :-)

   Verwijderen
 4. Fan van de boeken One Healthy Family en Easy Vegan met Julie, al veel uit gekookt (check mijn reviews op mijn blog). Ik vind de recepten niet allemaal even snel klaar, maar de tijd wel waard. Aan de kids kan ik niet alles voorschotelen, ik probeer dan creatief te zijn en aan te vullen met ingrediënten die ze zeker lusten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, sommige receptjes nemen wat meer tijd in beslag. Ik moet ook creatief zijn om dat aan Emil te verkopen hoor. Dat is ook logisch, zo zijn kinderen... maar ik probeer hem toch de goeie basis mee te geven en af en toe iets te laten proeven dat hij nog niet kent. Je kan maar proberen hé :-)

   Verwijderen
  2. Ik heb je reviews gelezen en vond ze heel goed!

   Verwijderen
 5. Leuk lijstje! Oh She Glows is echt een topper, al vind ik haar eerste boek nog beter dan dit. Straks ga ik nog muffins maken naar één van haar recepten, mmm!
  In mijn kast staan vooral Engelstalige boeken eigenlijk. Op mijn verlanglijstje staat nu onder andere nog 'Isa Does it', en 'Honger' van Mme Zsazsa, natuurlijk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tips! Die van Mma Zsazsa ga ik eens bekijken, lijkt me wel een goeike voor mij :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb afgelopen weken in m'n verlof wat receptjes uit 'Puur Pascale' getest. En dat was best geslaagd! Ik ontdekte de scampi's met rijke tomatensaus en ik pimp het zelf met wat volkorenpasta dus niet helemaal volgens de regels maar wel zalig lekker. Want ik ben echt niet zo'n grote scampifan maar deze versie is echt lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pascale Naessens vind ik ook altijd lekker. En inderdaad, je kan de gerechten zelf een beetje 'pimpen' hé. Ik volg meestal ook niet klakkeloos de regels, dat is juist zo leuk aan koken! Soms mislukt het, maar vaak krijg je superlekkere creaties :-)

   Verwijderen
 7. Die boeken van Julie vind ik zelf de max! Oh she glows heb ik hier ook staan maar om de een of andere reden maak ik daar minder gerechten uit. Heb de indruk dat ze wat meer tijd vragen dan de gerechten van Julie (al kan dat ook wel aan mijn kookkunsten gelegen zijn). De andere boeken kende ik nog niet maar het lijken me ook wel aanraders te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh she glows neemt idd wat meer tijd in beslag, heb ik ook al ondervonden. Die doe ik meestal in het weekend :-)
   Ik vind jouw receptenposts en -foto's ook altijd heel leuk!

   Verwijderen