maandag 30 oktober 2017

Josie ontdekt de bullet journal

Heb jij al gehoord van een bullet journal? Ik ken het concept al een hele tijd maar ik heb me er nog niet aan gewaagd... Toen Carrefour me voorstelde om hun bullet journal uit te testen, ging ik er graag op in!
Een bullet journal is een soort 'globaal notitieboek' waarin je alles wat je moet/wil doen, denkt en mee bezig ben kwijt kan. To do lijstjes, afspraken, planningen, wishlists, voornemens, dromen, menu's... Alles kan je kwijt in je bullet journal, dat je helemaal kan customizen en vormgeven volgens je eigen goesting. Beschouw het als je hoogspersoonlijk organsatiesysteem, je eigen 'inspiratiebijbel'.

Een bullet journal zorgt voor structuur in je dagelijkse planning en routines, en dus wordt er beweerd dat het je leven vergemakkelijkt. Wie mij een beetje kent, weet dat ik een enorme planner ben en zou concluderen dat ik een BuJo-fan ben van het eerste uur. Niks is minder waar: ik heb er geen en het zegt me eigenlijk heel weinig...

Hoe ik dan plan, als notoir planner? Wel, ik heb een soort agenda (uit de Hema, dé place to be voor zo'n dingen!) waarin ik vanalles noteer/neerkrabbel. Het is eigenlijk niet echt een agenda want al mijn afspraken staan in mijn digitale Outlook-agenda, die ik ook op mijn smartphone kan raadplegen en aanvullen. Het is eerder een soort organisatieboek waarin ik per dag een blad reserveer. Daarop noteer ik 's morgens, wanneer ik aan mijn dag begin, de zaken die ik die dag wil/moet doen. Dat is zeer uiteenlopend: mensen die ik moet contacteren voor het werk, boodschappen die ik moet doen, sportactiviteiten, quotes van Emil, memorabele dingen die die dag gebeuren... Voor mij werkt deze combinatie offline + online planning heel goed. Naast Outlook voor afspraken gebruik ik nog Toodledo voor allerhande lijstjes (bv. boeken die ik wil lezen, blogs die ik wil schrijven, mensen met wie ik wil afspreken...) en de app Shopping List waarin ik alles noteer wat in me opkomt voor boodschappen (ik kan helaas de link naar deze app niet meer vinden, raar...). Mijn notitieboek gebruik ik ook om zaken te noteren wanneer ik bij klanten ben, of voor interviews die ik afneem. Het is dus ook een soort 'logboek' van allerlei work-related stuff.

Zoals je kan zien op de foto, ben ik best wel ordelijk in 'mijn boek'. Maar het is geen BuJo want ik ben niet zo creatief met kleuren, vormen, afvinksystemen, mooi vormgegeven titels en eigen lijstjes, tekeningetjes... Daar heb ik gewoon geen geduld voor. Ik plan en organiseer graag maar het moet vlot gaan. Daarom heb ik me nog niet gewaagd aan dat fameuze bullet journalling: ik heb een voorgevoel dat ik me zou storen aan de tijd en energie die het vergt. Want, mezelf kennende, weet ik dat het meer dan perfect zou moeten zijn... En als mijn eeuwig perfectionisme aan zet komt, wordt mijn leven er doorgaans niét bepaald gemakkelijker op. Dat wil ik dus een beetje vermijden ;-)Carrefour Drive, de afhaaldienst van warenhuisketen Carrefour, wil het leven van zijn klanten een pak vergemakkelijken en dat kan ik alleen maar toejuichen. Hoe ze dat willen doen? Uiteraard door hen online boodschappen te laten doen en nu ook door hen wegwijs te maken in het bullet journalling. Samen met Kelly Deriemaeker - blogster, journaliste en schrijfster van het boek 'Bullet Journal, De Handleiding' - heeft Carrefour Drive een bullet journal ontwikkeld. Het bevat superveel tips om aan de slag te gaan, inclusief enkele blank pages om zelf te gaan experimenteren. Experte Kelly selecteerde 8 tips voor een superdeluxe BuJo. Die worden meegegeven met alle Carrefour Drive-bestellingen tussen 23/10 en 16/12 (één tip per week).

Ik mocht alvast de tips inkijken en er zitten er een paar handige tussen die ik zeker zelf ga gebruiken in mijn notitieboek, dat ik nu eigenlijk beschouw als een 'light BuJo'. Het bijhouden van inspirerende quotes, leuke recepten, boodschappen die ik moet doen, uitspraken van Emil... zijn allemaal zaken die ik eigenlijk al deed en waarmee ik zeker verder ga want ze vergemakkelijken mijn leven zonder dat er al te veel 'creatief notitiewerk' met tekeningetjes, rasters, bullets, stickertjes en vinkjes aan te pas komt ;-)

Andere tips vind ik er dan weer wat over maar dat is zeer persoonlijk en ik kan me inbeelden dat anderen er zich wél door aangesproken voelen. Er zitten bijvoorbeeld tips bij om je helemaal voor te bereiden op de feestdagen (feestmenu opstellen, gedetailleerde boodschappenlijst maken...) of om gezonder te gaan leven. Dat laatste vind ik heel goed maar voor mezelf heeft dit weinig nut aangezien ik al erg gezond eet en leef... Je kan ook leren om zelf leuke tabellen en frames op te stellen/te tekenen. Maar zoals ik al zei, daar heb ik helaas het geduld en het tekentalent niet voor...Conclusie: als je je leven wat meer structuur wil geven, doe dan de komende maanden je boodschappen bij Carrefour Drive!

Heb jij al een bullet journal? Wat schrijf je er allemaal in? Nog leuke tips voor mij om m'n Light BuJo wat te upgraden op een niet al te tijdrovende manier? 

Love, Josie xo

2 opmerkingen:

  1. Ik ben ook een bullet journal gestart omdat het me intrigeerde, al die bloggers die er laaiend enthousiast over waren. Je kan het bij mij ook eerder een "light" versie noemen. Ik had daarvoor al een notitieboekje waarin ik tamelijk gestructureerd tewerk ging, dus veel verschil is daar niet in. Ik heb wel wat tips overgenomen, maar ik waag me niet aan de tekeningetjes en rozetten en dergelijke. Ik heb daarnaast nog altijd mijn digitale agenda voor afspraken, die doe ik niet weg. Ik ben benieuwd om te zien hoe het mij zal vergaan, dat bujo'en ;) Misschien moet ik er ook eens over bloggen :) :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijkbaar is onze 'light versie' de naam BuJo ook wel waardig, als ik de feedback van anderen hoor :)
    Ik kan mijn digitale agenda ook echt niet missen. De combinatie online + papier vind ik eigenlijk perfect dus voor mij is het ideaal zo!

    BeantwoordenVerwijderen