dinsdag 19 december 2017

Een leuke & actieve kerstvakantie met je kind

Dat voldoende bewegen belangrijk is voor je, weet je vast wel. Op de site van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je heel wat nuttige tips. Ik geraak meestal probleemloos aan mijn dagelijkse dosis beweging: ik beweeg regelmatig (bv. door te sporten, Emil te voet af te halen op school…), heb een activity tracker en ben graag actief bezig thuis. Ook kinderen bewegen best voldoende voor een goede ontwikkeling. Zoals je weet heb ik een exemplaar van 4,5 jaar rondhuppelen. Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig. Op schooldagen geraakt Emil daar makkelijk aan: staand knutselen, bewegingsopvoeding op school, buiten spelen, ravotten in de opvang… In de vakantie is het aan mij om erop te letten dat hij genoeg beweegt. Gelukkig kan je veel leuke dingen op kindermaat doen waardoor je kind niet het gevoel heeft dat het om ‘gezond bewegen’ gaat. Vind jij dat niet altijd makkelijk? Ik geef je enkele tips om er een actieve, gezonde kerstvakantie van te maken!


Ga op stap in de stad.
Binnen spelen is gezellig wanneer het koud is maar geef mij toch maar een uitstapje. Frisse lucht doet deugd en nieuwe dingen ontdekken verruimt de blik! Terwijl ik in de zomer meestal naar zee trek, zoek ik ’s winters graag de stad op. Er zijn meer mogelijkheden om ‘op te warmen’ (een pluspunt voor een koukleum als ik!) en er is overal veel te doen voor kinderen! Bovendien kan je makkelijk met het openbaar vervoer gaan. Je hebt dan geen filestress en kinderen vinden het de max om op de trein, tram of bus te zitten. Bovendien zorgt het voor meer beweging: gebruikers van het openbaar vervoer zouden tot 1.500 extra stappen zetten op een dag. Dat kan wel tellen hé! Ik heb mijn liefde voor ‘op stap gaan’ al doorgegeven aan Emil want hij doet het ook graag. Enkele tips voor leuke stadsactiviteiten in de kerstperiode:

* Wij wonen niet ver van Oostende en gaan ons zeker laten onderdompelen in de winterse activiteiten die in de badstad gepland staan, bv. een magische lichttunnel in de winkelstraat en het huis van de Kerstman. Alle info via www.winterinoostende.be
* Gent is dé stad van m’n hart, waar ik opgroeide voor ik naar West-Vlaanderen verhuisde. Ik ga er geregeld naartoe met Emil. De binnenstad is omgetoverd tot een winterwonderland met kerstmarkt, ijspiste en reuzenrad. De Gentse Winterfeesten zijn heel kindvriendelijk, zo is het Gravensteen voor de gelegenheid omgetoverd tot Winterwonderkasteel. Alle info via www.gentsewinterfeesten.be
* Mijn favoriete stad na Gent is Brussel. Ik hou van onze hoofdstad, waar op elke hoek van de straat wel iets te doen of te zien is. Vorig jaar gingen we op weekend naar Brussel tijdens de kerstperiode en dat maakte indruk op Emil. Een goeie reden om terug te gaan! Tot 31/12 animeert Winterpret het hart van Brussel met een gigantische kerstboom, kerstmarkt met reuzenrad en de handgemaakte draaimolen ‘Le Manège d’Andrea’. Kids love it! Alle info via www.plaisirsdhiver.be

Als je op stap gaat in de stad met je kind, zetten jullie zonder het goed te beseffen heel wat stappen en zijn jullie flink in beweging terwijl jullie leuke dingen zien en doen. Het nuttige aan het aangename koppelen, noemen ze dat! 


Let’s go swimming!
Naar het zwembad gaan, dat is hier een topactiviteit. Pieterjan en Emil zijn allebei waterratten en gaan geregeld naar S&R Olympia in Brugge. Na de ‘verplichte’ zwemsessie in het grote bad kan Emil er uren spelen in de glijbanen, de wildwaterbaan etc. En zijn pa ook, die laat dan nog eens het kind in zichzelf los... Zelf ben ik niet zo’n liefhebber dus zij gaan vaak alleen – eens zonder mommy dear op stap zijn is ook plezant hé. Ofwel ga ik mee om eerst baantjes te trekken en hen daarna te vervoegen in de dolle waterpret. In elk geval: na een halve dag in dat waterparadijs heeft Emil er een paar zeer actieve uren op zitten. Ik merk het ook aan mezelf, ik word er moe van (maar dat is ‘goed moe’ hé!). Niet alle kinderen zijn waterratten maar als je peuter of kleuter graag in het zwembad zit en het is bijvoorbeeld wat minder weer, twijfel dan niet om naar het zwembad te trekken. Het heerlijke ontspannen gevoel achteraf krijg je er gratis en voor niks bij!

Jas aan, muts op en weg zijn wij!
Ik ben geen fan van de kou (#notawinterperson #isitsummeryet) maar ik heb echt frisse lucht nodig. Ook voor een kind is dit een must. Investeer in een warme jas, waterdichte schoenen, muts, sjaal en handschoenen. Zo diep hoef je daar niet voor in je buidel te tasten en het is het echt waard. Op die manier kan je op stap met je kind, ook als het regent of koud is. Reservekledij meenemen is ook een goed idee – een voorbereid ouder is er twee waard! Emil heeft gelukkig de genen van zijn papa geërfd: hij heeft het niet snel koud. Daar ben ik blij om! Ik heb al ondervonden dat kinderen doorgaans minder last hebben van slecht weer dan wij volwassenen. Ze hebben meer oog voor plezier en appreciëren buiten spelen ten volle. Het is dus zaak om je over je afkeer van slecht weer heen te zetten en naar buiten te gaan. Je zal jezelf dankbaar zijn!

Let’s just go outside!
Samen naar buiten gaan: zo eenvoudig en zo leuk! Ik trek er met Emil graag op uit naar een bos, park of speeltuin. Of we gaan naar zee want wij wonen niet ver van de kust. Met een recreatiedomein scoor ik gegarandeerd. Ik ga soms naar de Gavers in Harelbeke of Puyenbroeck in Wachtebeke. Je vindt een volledig overzicht van alle domeinen hier. Na het spelen kan je er trouwens lekker opwarmen met een drankje, da’s ook plezant! Vaak neem ik Emils fiets mee zodat hij de biker boy kan uithangen terwijl ik achter hem wandel en intussen lekker uitwaai en m’n hoofd leegmaak. Hij vindt dat de max, vooral omdat hij sneller is dan mij en dat streelt z’n streverig ego, haha.


Bezoek een museum.
Ik vind culturele opvoeding even belangrijk als spelen en ravotten. Ik geef toe dat het niet altijd eenvoudig is om Emil warm te maken om naar een museum te gaan. Er zijn gelukkig veel kindvriendelijke musea waar hij met plezier mee naartoe gaat, bv. het Kindermuseumin Brussel. Ik wil graag eens naar het Museum voor Natuurwetenschappen met hem (o.a. voor de dino’s) en ook het S.M.A.K. schijnt leuk te zijn voor kinderen. Als je het een beetje leuk inkleedt en niet laat overkomen als een ‘duf museumbezoek’ zal je kind dit geweldig vinden. Door rond te stappen in het museum komt er heel wat beweging bij op de teller én ze gaan naar huis met een leuke nieuwe ervaring op zak. Reken maar dat ze erover zullen vertellen aan al wie het horen wil (en ook wie het niet horen wil, haha)!


Samen om boodschappen.
Ik ga meestal één keer per week naar de supermarkt om al mijn boodschappen, dat is het gemakkelijkst. Wanneer Emil thuis is, neem ik hem soms mee naar de markt op marktdag en dan plan ik nog tal van andere boodschappen, bv. naar de bakker, de slager, de dagbladhandel, de apotheek, de biowinkel, de bib… We doen alles te voet en ik parkeer mijn auto sowieso een eindje uit het centrum (ook als ik alleen op stap ben). Op die manier maken we een flinke wandeling terwijl we ons nuttig bezig houden met de boodschappen. Het is ook gezellig en plezant om samen op wandel te zijn. Met een peuter is het misschien niet zo eenvoudig, maar een kleuter van 4 vindt het heerlijk om betrokken te worden bij de boodschappen, spullen te helpen dragen, in de supermarkt rond te lopen om mee op zoek te gaan naar lekker eten voor die dag etc.


Ik denk dat mijn boodschap duidelijk is: ga naar buiten om actief bezig te zijn met je kind. 
Er zijn zoveel dingen die je kan doen en een kind is echt heel snel content. Ik vind de koude, regen, wind en sneeuw veel vervelender dan Emil, hij maakt daar niet van.
Lekker binnen mag natuurlijk ook eens… Natuurlijk ga ik niet buiten gaan lopen met mijn kind als het stormt of hagelt, dan blijven we gezellig binnen. Een binnenspeeltuin is écht niet aan mij besteed dus ik maak het liever plezant hier thuis. Mogelijkheden genoeg: tekenen, knutselen, puzzelen, gezelschapsspelletjes… Er mag ook al eens wat televisie gekeken worden. Ik maak vooraf duidelijke afspraken over hoe lang. Ik beperk het tot 1 uur aan één stuk, checkeens de richtlijnen daarover. Emil kan mijn horloge min of meer ‘ontcijferen’ dus dan zeg ik dat hij bv. mag kijken tot het uurwerk op ‘1400’ staat. Of we gaan naar de cinéma, altijd leuk voor een kind en ik herinner me nog goed hoe geweldig ik dat vond als kleine Josie.


Wat doe jij met je kind in de kerstvakantie? Kan je ook moeilijk binnen blijven, net als wij? Als je nog goeie tips hebt voor een leuke en actieve vakantie, laat maar weten!

Fijne kerstvakantie gewenst!

Love, Josie xo

Deze post kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

2 opmerkingen:

  1. Wij trekken er in het weekend of vakantie ook vaak op uit. Wij zoeken een natuurwandeling in de buurt (of wat verder weg) op op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (https://www.natuurenbos.be/) én, ook heel belangrijk, een horecazaak in de buurt van de wandeling. Liefst met een speeltuin, zodat wij iets kunnen eten of drinken en de kinderen terwijl kunnen spelen. Op de website van Natuur en Bos vind je duidelijke info over de lengte van de wandeling, het vertrekpunt, etc. Meestal kiezen we een wandeling rond de 4 km. Dat is nog goed te doen voor de jonge beentjes. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handige tips!!! Huis van Kina en Huis van Alijn in Gent zijn ook superleuk voor kinderen, oh en de Hello Robot tentoonstelling in het Designmuseum is ook een aanrader (ben er zelf al geweest, nog niet met Noah maar wil het zeker nog doen).

    BeantwoordenVerwijderen