vrijdag 1 december 2017

Waarom ik zo veel en zo graag loop

Waarom loop ik zoveel? Simpel: omdat het mij gelukkig maakt. Tijdens en na het lopen voel ik me supergoed, en het uitkijken naar een looptoertje is ook zalig. Lopen is een verslaving geworden die deel uitmaakt van mijn levensstijl. Ik loop ook om mijn goeie conditie te behouden en om nog vele jaren in topvorm te blijven. Dat ik er een mooi loperslichaam van krijg, is een fijn neveneffect maar niet de hoofdreden. Vandaag start de nieuwe challenge van Start2Run, de zoektocht naar het fitste netwerk, waarvan ik een van de ambassadeurs ben. Om de twijfelaars een extra duwtje in de rug te geven, som ik een paar supergoeie redenen op om te (beginnen met) lopen!

1. Het moét niet intensief: de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat je 2,5 uur per week matig moet bewegen. Dat kan je doen al lopend maar even goed al wandelend, en je mag die 2,5 uur gerust spreiden over meerdere momenten. Je hoeft geen marathon te lopen om aan de aanbevolen dosis beweging te geraken. Harder better faster stronger moet niet, maar het mag natuurlijk wel hé!
2. Lopen houdt je jong: een vijftigjarige loper kan nog het uithoudingsvermogen van een dertigjarige halen. Dat zijn mooie vooruitzichten, vind ik persoonlijk!
3. Lopen maakt gelukkig: er komen tijdens het lopen endorfines vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen. Soms leidt dat tot de zogenaamde runners’ high. Hebben jullie dat al ooit eens ervaren? Ik wel, bij een afstand langer dan 10K. Dan komt er soms een moment waarop ik het gevoel heb: vanaf nu kan ik uren blijven lopen!
4. Lopen ontstresst: het is niet alleen inspannend, maar ook ontspannend. Ideaal voor, tijdens of na een drukke dag, om even al je zorgen en bekommernissen opzij te zetten. Dan trek ik de deur achter me dicht en is het just me, myself and I.
5. Je zet alles op een rijtje: tijdens het lopen kunnen allerlei goede ideeën opborrelen. Ik maak van mijn looptoertjes soms gebruik om te brainstormen voor een artikel, een blog of een slogan of om na te denken over leuke of minder leuke situaties. Vaak kom ik thuis met een oplossing in mijn hoofd, en dat is een leuk gevoel!
6. Lopen boost je zelfvertrouwen: lopen is een bijzonder mentale sport. Als je je prestatievermogen voelt stijgen, dan krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Als ik een lange afstand gelopen heb, dan voel ik me onoverwinnelijk en kan ik de wereld aan! Of dat denk ik toch.


7. Je raakt positief verslaafd: dit heeft alles te maken met de endorfines die vrijkomen, en waaraan je verslaafd raakt. Gelukkig wel een hele positieve verslaving, waarvoor je niet in rehab hoeft te gaan...
8. Lopen verscherpt je focus: het zorgt ervoor dat je mentaal sterk staat, waardoor je een scherpere focus krijgt. Niet onbelangrijk als je zoals ik met vanalles tegelijkertijd bezig bent.
9. Je mag groot dromen: lopen laat je toe om grote dromen en doelen te hebben, maar dat hoeft helemaal niet. Je moét namelijk niet groot dromen om te kunnen genieten. Ik geniet zowel van korte looptoertjes als van trainingen voor een groter doel, zoals een halve marathon en 25K. En hopelijk ooit een marathon…
10. Je kunt jezelf verslaan: lopen is een sport waarbij je geen andere mensen nodig hebt om je grenzen te verleggen. Je gaat in de eerste plaats de strijd aan met jezelf. Ik vind het de max om mezelf uit te dagen en telkens nieuwe doelen te stellen. En dan te denken: Yes I can!
11. Lopen laat het competitiebeest in je los: zet zeker eens een wedstrijd op het programma. In de eerste plaats is het leuk om met een massa andere gemotiveerde mensen samen te lopen, maar wie weet schuilt er wel een competitiebeest in jou! Een beetje onderlinge strijd af en toe kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat het plezant blijft en dat je geen vijanden maakt op het parcours...Wat ik vaak doe, is tijdens de laatste meters een sprintje inzetten om nog iemand in te halen voor de finish. Beetje stout, maar anderen doen dat ook hoor. Let the beast go!


12. Lopen leert je omgaan met tegenslagen: als loper ervaar je dat niet alles altijd ‘loopt’ je het zelf wilt. Een blessure, een slechte dag, een dip,… Dat kan allemaal eens gebeuren. Het kom erop aan vol te houden en dan kom je er zeker sterker uit! Deze ingesteldheid helpt mij ook om tegenslagen in het alledaagse leven te verwerken. Het is misschien wel de belangrijkste les die lopen mij geleerd heeft tot nu toe.
13. Lopen inspireert: als je loopt, leer je veel nieuwe mensen kennen: gelijkgestemde zielen, inspirerende figuren en prettig gestoorde sportievelingen. Ik vind al deze mensen inspirerend op hun manier. Ik vind het  altijd zo leuk wanneer ik aan de start sta van een loopevent tussen al die mensen die zo anders zijn dan mij, maar met wie ik toch dat ene ding gemeen heb: verslaafd zijn aan lopen.
14. Gun jezelf een zonde: een beetje een foute reden, maar dat is ook een reden! Als je op kerstochtend gaat lopen, bijvoorbeeld, dan mag je jezelf ’s avonds trakteren op een extra dessert. Maak daar echter geen gewoonte van want dan heb je de verkeerde motivatie te pakken :-)
15. Lopen is gemakkelijk: trek je sportkleren aan, ga naar buiten en loop zo ver en zo lang als je wilt. Moeilijk is dat toch niet? Bovendien kan je het doen waar en wanneer je maar wilt. Je moet het alleen een beetje in je agenda plannen. Ik ga soms lopen na een afspraak, bv. als het aan zee is. De ideale gelegenheid voor een run on the beach. Als ik een weekendje weg ga of op vakantie vertrek, neem ik ook m'n loopspullen mee (veel plaats nemen die niet in). Lopen is een heel flexibele manier van sporten die je op elk moment van de dag kan doen.
16. Lopen is niet duur: investeren in een basisuitrusting kost niet veel geld. Een degelijk paar schoenen en een loopoutfit, en je bent er klaar voor! Daarnaast heb je nog een goeie dosis motivatie nodig, maar dat is volledig gratis. Je moet ze soms enkel een beetje zoeken...


17. Lopen houdt je muziekkennis up-to-date: zet een nieuwe cd op je smartphone of ipod en luister ernaar terwijl je loopt. Zo ben je eigenlijk ook aan het multitasken, zelfs mannen kunnen dat ;-)
18. Lopen doe je in weer en wind: regen en koude zijn geen redenen om niét te gaan lopen. Ik loop in alle weersomstandigheden, ik heb gewoon niet graag dat het té heet is want dan is het niet echt gezond. Maar koude, wind en regen (wat we hier vaak hebben in ons landje) kunnen me niet deren. Let erop dat je je in de winter niet té warm kleedt, want je lichaam moet kunnen ademen.
19. Lopen doet je je buurt verkennen: ga lopen in je buurt en je komt zeker op paadjes en in straatjes waarvan je het bestaan nog niet afwist. Ik kijk ook veel rond in de omgeving, dan gaat het lopen vlotter.
20. Iedereen is geboren om te lopen: Bruce Springsteen zong het al, en hij heeft verdorie overschot van gelijk… De mens is geboren om te lopen, laat het ons dan vooral ook doen!


Waarom loop jij? Laat het me zeker weten in de comments hieronder!


En als je nog niet in mijn team zit, doe het dan snel nog en loop erop los in december!

Love, Josie xo

2 opmerkingen:

  1. Ik vooral,om eens helemaal alleen te zijn met mijn gedachten. Daarom loop ik nooit met partner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om te ontstressen, mijn gedachten te ordenen en hoofd leeg te maken, even alleen te zijn, te brainstormen met mezelf, fysiek mijn grenzen te verleggen, ... kortom om heel veel van de redenen die jij hierboven al aanhaalde :-)

    BeantwoordenVerwijderen