vrijdag 19 januari 2018

Lopende zaken

Het is lang geleden dat ik nog eens over lopen geblogd heb. Shame on me, ik ben nochtans nog een even grote running junkie als een paar maanden geleden. De hele winter lang ben ik lekker blijven lopen (check mijn Strava), zij het iets minder fanatiek dan in de zomer. Dat is wellicht ook de reden dat er minder loopfoto's verschenen zijn op mijn Instagram en ook niet zoveel loopgerelateerde blogs. Maar no worries want ik zit boordevol loopgoesting en -plannen!


New year, new gear

Een nieuw jaar start ik traditiegetrouw met nieuwe loopschoenen. Vorig jaar liep ik met de Asics Gel-Nimbus 19 en de Asics Dynaflyte (ik wisselde af). Ik heb met beide paren heel wat mooie tijden beleefd dus ik heb ze vriendelijk met pensioen gestuurd. Ik loop nu met de New Balance Fresh Foam 1080v8, in het zwart-wit. 

Ik ga me ook nog een tweede paar aanschaffen want ik loop zo'n 4 keer per week en dan is één paar running shoes toch wat weinig. Ik denk dat ik voor de Asics Gel-Nimbus 20 ga gaan want ik was over hun voorgangers heel tevreden; ik liep er toptijden mee op de Great Breweries en de Brussels Half Marathon! Ik twijfel alleen nog over de kleur: ik wil niet weer voor zwart-wit gaan want mijn New Balances zijn al in die kleur. Maar ik vind de andere kleuren niet zo mooi... Wat denk jij ervan? 

In ieder geval, nieuwe loopschoenen geven mij altijd extra veel loopgoesting. Ik had eind december niet echt de indruk dat mijn Asics versleten waren maar nu ik met nieuwe schoenen loop, merk ik toch wel dat ze aan vervanging toe waren. Logisch, na zo'n 1500 kilometer...New year, new energy

Zoals ik al schreef, ben ik de hele winter blijven lopen. Ik liep gemiddeld 3 keer per week, vree op 't gemak. Dus niet zo snel mogelijk maar gewoon genieten en ontspannen aan lage hartslag. Mijn eerstvolgend 'doel' is pas in mei (15K Dwars Door Brugge) dus de winter was ideaal om het wat rustiger aan te doen. Om vanaf februari weer te beginnen toewerken naar een doel, namelijk mijn looptijden van vorig jaar verbeteren. 

Ik was gewoon ook moe de voorbije maanden, een combinatie van mentale winterblues (waar was die zon godverdomme?) en een beetje 'leeg' zijn na een druk jaar op alle vlakken. Hierdoor had ik absoluut geen zin om me af te peigeren tijdens het lopen, ik wilde gewoon bewegen en mijn hoofd leeg maken. En dat lukte heel goed - hét bewijs dat sporten niet alleen goed is voor het lichaam maar ook voor de geest. Ik ging ook vaak zwemmen wanneer het niet echt loopweer was en ging veel wandelen als ik eens geen zin had om te lopen. Sowieso zorgde ik dat ik elke dag buiten kwam en voldoende beweging had want dat is zo belangrijk, zelfs al is het maar een half uurtje. Ik merk dat ik nu de vruchten pluk van mijn rustige maar toch actieve winter. Want ik ben in topform! Veel mensen moeten zich na de feestdagen 'herpakken' om hun lichaam lente-proof te maken. Ik hoef me daar niet mee bezig te houden (#sorrynotsorry). Ik voel me superfit en nu de dagen al wat langer worden en ik veel Vitamine D getankt heb in Spanje onlangs op vakantie, heb ik mijn energie teruggevonden. Ik heb véél zin in het nieuwe loopjaar en ben klaar om mezelf weer uit te dagen. En vooral: om me super te amuseren tijdens het lopen!


New year, new plans

Met de nieuwe energie en loopgoesting komen natuurlijk ook nieuwe loopplannen. In mijn agenda staan alweer de 'vaste afspraken' in de lente en de zomer genoteerd: Dwars Door Brugge 15K en de 20K van Brussel (mei), de Great Breweries 25K en de Nacht Van West-Vlaanderen halve marathon (juni) en dan natuurlijk mijn favoriete Brussels Half Marathon (oktober). En misschien nog wat running events tussendoor, dat zien we dan wel. Ik ben een planner maar er mag ook al eens iets spontaan of niet-zo-gepland gebeuren hé ;-)

Dus neen, voor mij ook dit jaar geen marathon. Ik denk er veel aan maar ik twijfel enorm. En zolang ik twijfel, is het een teken dat ik het niet moet doen. Allez, dat is mijn mening hé. Ik kan het fysiek wel aan, daar ben ik 100% zeker van. Het is gewoon het mentale aspect dat ik niet zie zitten, én het feit dat het heel wat meer voorbereiding vergt dan een halve marathon of 25K. Ik ken mezelf en ik weet dat ik er dan weer té veel in zou opgaan. Daar heb ik geen zin in. Zeker niet na mijn 'mentaal dipje' van deze winter. Ik heb schrik dat ik tijdens een marathontraining mijn plezier in het lopen zou verliezen. En dat is het mij echt niet waard... 

Mijn eerste grote loopdoel in 2018 is de 25K tijdens de Great Breweries op zondag 3 juni. Vorig jaar liep ik hem in 2u10, toch wel een toptijd gezien de enorme hitte die dag. Apetrots was ik op mezelf, en ook vastberaden om het de volgende keer nog beter te doen. Ja, zo ben ik nu eenmaal - altijd harder better faster stronger. Ik denk dat ik er zeker nog 5 minuten kan af krijgen, afhankelijk van het weer... Ik ga ervoor! Ik ben ingeschreven en vanaf maart begin ik opnieuw met een 12-weken trainingsschema om volledig klaar te zijn. Zoveel zin in!

In oktober wil ik dan hetzelfde doen in Brussel, nl. onder de 1u40 duiken. Dat zal niet eenvoudig zijn want 1u40 op een halve marathon is sowieso al een héél scherpe tijd, zeker in het heuvelachtige Brussel. Het is een zwaar (maar o zo mooi!) parcours. Maar ik hou van uitdagingen, zonder af en toe een ferme challenge zou het leven maar saai zijn hé?

Samengevat: ik heb in feite geen 'nieuwe' plannen omdat ik alle 'vaste' running events weer meeloop, zoals vorig jaar. Maar ik ben vastberaden om mezelf te verbeteren. Dus ja, ik vind mezelf wel a woman with a plan. Ik geloof in mezelf, daar is heus niks mis mee!Mijn prioriteit is en blijft plezier maken en genieten van het lopen. Zoals ik al schreef, wil ik mijn fun in het lopen niet verliezen want de reden waarom ik loop is juist omdat ik het leuk vind. Dus ik wil goed presteren en ambities hebben, zeker en vast. Maar: niet ten koste van alles. Always run happy: dat is mijn mantra. Ik ben daar al altijd in geslaagd en ik ben er zeker van dat het in 2018 ook zal lukken.Ik voel het in mijn gespierde loperbenen: 2018 wordt een vree wijs loopjaar!

Heb jij leuke loopplannen voor dit jaar? Of gewoon lekker relaxed lopen? Laat maar weten! Misschien komen we elkaar wel tegen op één of ander running event...

Love, Josie xo

7 opmerkingen:

 1. Ik hoop nog altijd eens de 5K van Dwars door Hasselt en de Bokrijkrun te doen. Maar geen must, eerder mooi meegenomen als het lukt. Eerst en vooral eens een stevige 5K lopen, ik was zooooo goed op dreef en nu geveld met snotvalling en hoestbuien dus volgende week weer herbeginnen. Stoem, maar ja, het is nu zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang je van het lopen geniet, is het goed hé. Hopelijk ben je intussen kiemvrij en kan je weer lekker al lopend op pad :-)

   Verwijderen
 2. Sowieso wil ik werken aan die 10 kilometer, want ik weet dat ik ze vlotter en sneller kan lopen. Daarnaast zou ik heel graag de 10 miles eens willen lopen en als dat vlot gaat misschien daarna toewerken naar Brussels Half Marathon. De 20K wil ik ook wel nog eens doen maar ik denk dat volgend jaar daarvoor haalbaarder gaat zijn. En uiteraard, vooral veel plezier beleven aan het lopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de BXL Half Marathon doet, let me know want daar ben ik zeker ook van de partij. 't Is mijn favoriet: heel zwaar maar echt een prachtig parcours en een zeer divers publiek uit alle hoeken van de wereld. Een top running experience!

   Verwijderen
 3. ik wil gewoon blijven verder doen met wat ik het hele jaar heb gedaan. Fijn dat je zo kan toeleven en trainen voor een wedstrijd, misschien zie ik je deze zomer wel eens ergens passeren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk hoor, zolang je graag en pijnvrij loopt, is het goed hé!

   Verwijderen
 4. Ivm die marathon... niet twijfelen, gewoon doen ;) Als je nu al 25 km loopt èn al 4 keer in de week gaat lopen, loop jij dat binnen no time. Ik heb mijn eerste marathon gelopen op 2 trainingen per week (gespreid over een maand of 3) en ik liep nog maar net 25 à 30 km toen ik aan die training begon. Ik had ook schrik om het plezier in het lopen te verliezen, maar door het schema wat naar mijn goesting aan te passen, kreeg ik er nog meer leute in ;)
  Echt mooie vooruitzichten heb je al! ;)

  BeantwoordenVerwijderen