woensdag 25 april 2018

De wereld volgens Emil

Ik ben gisteren het vijfde jaar ingegaan van mijn Mom's One Line A Day boekje. Dit is een soort dagboek waarin je gedurende 5 jaar elke dag een herinnering noteert over je kind. Ik kocht dit in 2013, na de geboorte van Emil. De eerste jaren ging dat vooral over wat hij deed, nieuwe dingen die hij leerde en zo. De laatste tijd noteer ik steeds vaker quotes. Want er komt daar nogal wat uit, uit die franke toot van hem... Emil is niet op zijn mondje gevallen en weet altijd wel wat gezegd. Dat levert vaak grappige, gevatte, hilarische, vreemde en schattige uitspraken op. Ik heb een kleine bloemlezing gemaakt van de voorbije 6 maand, van november tot nu...
Op Allerheiligen ga ik samen met Emil naar het graf van mijn papa op het kerkhof. "Jouw papa is even mooi als pepe." (pepe = mijn stiefpapa)

Er zijn veel kindjes ziek in Emil zijn klas. Ik: "Jij wordt gelukkig niet rap ziek hé, Emil." Hij: "Nee, ik word traag ziek."

"Je hebt gelijk, mama." (Emil die mij voor één keer gelijk geeft wanneer ik hem aanwijs waar de auto ligt die hij al zo lang aan het zoeken is. Een moment om te koesteren want dat gebeurt zelden!!!)

"Mama, jij bent mijn liefje."

Het is vakantie en Emil heeft wat streken. Ik floep eruit dat ik de indruk heb dat zijn manieren nog op school liggen. Een beetje later zeg ik nog eens: "Emil, hou maar een beetje uw manieren hé." Hij: "Ik kan niet, ze liggen nog op school hé mama."

"Mama, jij bent mijn liefste moppie. Meme zegt dat altijd tegen mij." (Ik smelt) 

We zijn in het zwembad en daar staat een walvis op de muur. "Kijk mama, ik spreek die taal!" (Hij verwijst naar Finding Nemo, zijn lievelingsfilm die hij zeker al 20 keer gezien heeft en waar Dory walvissentaal spreekt)

Ik: "Emil, weet je eigenlijk wie de 3 koningen zijn?" Hij denkt na: "Nee maar ik weet wél waar dat is, dat is waar Achilles zijn school is." (Driekoningen is een parochie niet ver van hier en een vriendje van Emil zit daar op school) 

"Je bent mijn lieve hartjesmama."

Ik: "Het regent buiten, Emil." Hij: "Niet waar want het regent niet binnen." (In de winter hebben we een tijdje een lek gehad in onze keuken, waardoor het telkens binnenregende als het buiten aan het regenen was)

"Ik zie jou heel de wereld graag, mama."

Het is 'Take my love' van Good Shape op de radio. "Wow dat is een echt mannenlied!"

Op de voorlaatste dag van de krokusvakantie vraag ik: "Emil wat vond je het leukste in de vakantie?" Hij: "De bowling." Ik: "Maar dat gaan we toch pas morgen doen..." Hij: "Ik weet het maar ik weet nu al dat ik dat het leukst ga vinden."

"In de opvang eten we altijd een figuurtje." (Het heeft een tijdje geduurd voor ik doorhad dat hij 'vieruurtje' bedoelde)

Op skireis stoppen we onderweg in een tankstation. Daar staat een hele rij van die sjiekenbakken en Emil komt zagen om er iets uit te draaien. Ik weiger en zeg hem dat dat toch allemaal brol is... Een paar dagen later lopen we in het skidorp. Daar staat toevallig ook een sjiekenbak, een hele oude. Hij: "Mama, kom eens kijken, er staat daar zo'n bak om aan te draaien en ik heb iets gezien. En het is geen drol hoor!" (Ik kwam niet meer bij)

"Er liggen nog wat kruimels van mijn kaka in het toilet." (Waarmee hij dus wil zeggen: moeder, ge moogt de pot komen uitkuisen)

In de skiles is Emil het enige kind dat geen Frans spreekt. "Ik begrijp meester Manu niet maar de andere kindjes wel. Dus ik doe gewoon wat zij doen."

Op de radio gaat het over iets wat gebeurde in 2012. "Dan was ik nog niet geboren, ik was nog aan het slapen in jouw buik!"

Heb jij al eens gehoord van een "zweeplift"? Dat is Emiliaans voor de sleeplift op skireis.

"Mama, jij gaat 100 jaar worden want je eet veel groenten. Dat is goed want dan ben je langer mijn mama."

Ik heb koude handen: "Mama jij hebt vriezelhandjes!"

Er staan 3 uitnodigingen voor eerste communies op onze kast. "Maar mama, we moeten nu al naar 3 communes!"

Ik maak af en toe zelf chocolade op basis van cacao en kokosboter, zodat er geen lactose in zit. "Ben je weer van die lekkere vegetarische chocolade aan het maken?"

Ik lees Emil in bed voor uit dit mooie boek. Het eindigt met het konijn dat zegt 'ik zie je graag tot aan de maan en helemaal terug'. Waarop Emil, net voor ik de kamer verlaat: "Mama, ik zie je graag tot aan Pluto en terug." (Hij heeft op school geleerd over de planeten en hij weet dat Pluto de verste planeet is)

"Overal waar er zo een groen kruis hangt, is er een appeltheek."

"Mijn mama is geboren in AA Gent." (And damn proud of it, baby!!)

We lopen in Brugge en het valt op dat er echt wel veel kappers zijn. "Brugge is kapperland, denk ik."

Op het radionieuws gaat het over Barcelona. "Mama, welke taal spreken ze in Barcelona?" Ik: Spaans hé jongen." Hij: "Maar sommige mensen toch ook Nederlands?" (Het duurde een tijdje voor mijn frank viel... In december gingen we naar het Gravensteen en daar zag ik een oude schoolvriendin van mijn zus, die al jaren in Barcelona woont. Zij spreekt Nederlands en Emil heeft dat dus goed onthouden, dat was wel al 5 maand geleden...)

We eten vis. Ik zeg: "Eet maar al uw vis op want je wordt daar slim van." Hij: "Ah maar dan heb ik zeker al veel vis gegeten hé."

"Mijn lievelingseten is alles met rood: spaghetti, pizza, tomaatjes..."

"Later word ik ridder. Dan kan ik jou beschermen mama!"

Voila, dat was een schoontje om af te sluiten hé? 

Love, Josie xo

6 opmerkingen:

 1. Een echt mannenlied. Ik zou drie dagen nagniffelen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, zalig, een echt mannenlied :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn mama is geboren in AA Gent, haha! Grappig, en ook lief en schattig.
  Ik heb hier ook een schriftje sinds de geboorte van J., en ik hoop dat er minstens even zalige uitspraken gaan volgen binnen enkele jaren!

  BeantwoordenVerwijderen