woensdag 15 augustus 2018

Mijn 10 doodgewone loopgewoontes

Ik loop graag en veel en ik verspreid de loopmicrobe graag onder mijn lezers. Dat weet je intussen wel. Voor niet-lopers of minder fanatieke mensen (wat perfect normaal is want ik beweer niet dat ik de maatstaf ben, integendeel) lijkt dat misschien raar of zot. Maar lopen is gewoon een deel van mijn levensstijl. Ik kan me niet voorstellen dat ik niét meer loop. Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik het doe. Ik ben op alle vlakken nogal gehecht aan bepaalde gewoontes en routines (controlefreak, you know) en zo is dat ook op loopgebied. Daarom deel ik vandaag mijn 10 doodgewone loopgewoontes!1. Ik ga 4 keer per week lopen. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Als het in mijn agenda past, that is, want uiteraard heb ik ook een job, een gezin en andere hobby's. Maar ik zorg er meestal wel voor dat het past. Als je iets graag doet, dan maak je er toch tijd voor vrij? Als ik een schema volg, zoals nu voor de Brussels Half Marathon (28/10), doe ik mijn langste duurloop op woensdag, mijn intervaltraining op vrijdag en mijn herstelloop op zondag.

2. Ik ga het liefst 's morgens lopen (op mijn nuchtere maag, dus max. 75 min want anders is het niet gezond) of in de vooravond, rond 18u à 18u30 (dus voor het avondeten). Ik ga vaak over de middag lopen omdat het goed past in mijn dagplanning (ik ben zelfstandig) al verkies ik een ander sportmoment. Maar het is niet altijd mogelijk dus dan ga ik over de middag, bij wijze van sportieve middagpauze.

3. Ik loop bijna altijd met muziek. Mijn ipod shuffle is eenvoudig, klein en perfect voor mij. Ik zet mijn muziek altijd veel te luid en ik weet dat het niet goed is voor mijn oren maar ik vind gewoon dat het zo hoort bij het lopen. Als het stil moet staan kan ik even goed zonder muziek lopen, vind ik. Als ik 's morgens vroeg ga lopen, doe ik het soms zonder muziek hoor. Dan geniet ik van de stilte buiten en de geluiden van de wereld die wakker wordt (hier op het platteland vooral tractoren, koeien, kiekens, hanen...).

4. Ik loop met mijn sporthorloge, een Polar M430. Ik loop hiermee sinds juli 2018, ik ben wel al een Polar-runner van eind 2016. Het horloge heeft hartslagmeting aan de pols maar dit is niet echt accuraat bij mij doordat ik het niet genoeg kan aanspannen rond mijn veel-te-dunne polsen. Daarom heb ik een extra borstband gekocht om eraan te koppelen. Die meet mijn HR wel correct. Ik vind dat heel belangrijk want ik loop 95% van de keren op hartslag.

5. Ik loop met zo weinig mogelijk 'toeters en bellen' aan mijn lijf. Een looprugzak gebruik ik enkel tijdens lange duurlopen, alleen als het echt nodig is (dus langer dan 80 minuten). Ik kan geen pet, muts of zonnebril verdragen en al zeker geen smartphone in mijn broek. Gewoon mijn sportbeha, broek, shirt, schoenen, horloge, ipod en that's it! In de winter loop ik natuurlijk ook met loophandschoenen en een extra vest want ik ben een vreselijke koukleum. Mijn haar moet ook zo vast mogelijk zitten, ik haat het om mijn staart te voelen zwieren. Ik begin daar dan op te focussen en ik kan er echt niet tegen...

6. Ik loop altijd alleen. Ik ben een zeer asociale loopster en ik vind dat perfect oké omdat ik weet dat ik niet de enige ben. Ik heb die 'eenzaamheid' nodig om mijn hoofd leeg te maken. Als ik samen met iemand loop, voel ik me verplicht om te praten en mijn tempo aan te passen aan mijn loopmaatje. Dan ontspan ik niet volledig, en laat dat nu net een van de hoofdredenen zijn waarom ik zo graag de looptrut uithang...

7. Ik loop altijd links op de baan of op een pad. Ik heb dat zo geleerd op de scouts en ik ben het blijven doen. Als ik toevallig toch eens rechts loop, voelt het raar aan. Dan steek ik rap de straat over, zo voel ik me weer beter ;-)

8. Ik zeg altijd vriendelijk hallo aan lopers die mijn pad kruisen. Of ik knik en glimlach toch minstens eens. Ik vind het gewoon normaal dat je dat doet. Al delen blijkbaar niet alle lopers die mening, want vaak krijg ik geen vriendelijke blik of goeiendag terug. Ik ga daar niet over janken hé maar ik vind het raar dat sommige lopers dat niet doen.

9. Voor een belangrijke run (bv. een running event waar ik voor heb getraind) eet ik altijd havermout + plantaardige melk + banaan. Ik verorber dat 3 uur voor de start. Dat is mijn succesrecept. Ik doe het nu 2 jaar en sindsdien heb ik al veel mooie tijden gelopen en ik merk dat ik er veel power uit haal. Voor mij dus geen overload aan pasta en energy drinks, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. Je moet gewoon je eigen lichaam een beetje kennen... En na 10 jaar lopen kan ik zeggen dat dat ik dat wel doe.

10. Ik loop altijd volgens minuten, niet volgens afstand. Dus ik ga bijvoorbeeld 65 minuten lopen, niet 11 km. Dat komt vooral omdat ik vaak een loopschema volg en daar is het steevast uitgedrukt in minuten. Ik ben daarbij ook zo'n freak die alleen maar stopt op ronde getallen. Dus als ik 65 minuten ga lopen, probeer ik ook altijd af te klokken op 01:05:00. Zot zijn doet geen zeer zenne, it makes me happy!Herken je jezelf in mijn loopgewoontes? Heb je er andere? Of vind je mij nu gewoon heel erg raar/nog raarder dan je me al vond? ;-)

Love, Josie xo

5 opmerkingen:

 1. Fietser hier. Ik vind dat lopers inderdaad vaak niet reageren op mijn groet. Maar dan denk ik altijd: ik vind lopen zo lastig. Ik zou zelf ook niet altijd kunnen teruggroeten. Dat denk ik toch. Je moet toch veel harder op je ademhaling letten, al lopend? En dan kan een "hallo" die toch verstoren? Moest ik lopen, ik zou echt niet met twee kunnen lopen en dan nog babbelen. Ik ga dood!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zeg ook altijd goeiedag tegen mensen die ik tegenkom maar sommigen kijken inderdaad vreemd 🤔. Leuk blogideetje trouwens deze rubriek om zelf eens mee te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om andervrouws loopgewoonte zo te lezen. Ik loop ook altijd alleen, kan me ook niet zo goed voorstellen hoe ik dat zou moeten doen, samen lopen... alleen al het feit dat ik dan niet meer spontaan de deur uit kan op de tijd die mij het beste past...
  Overigens zou ik toch na ( laten ) meten hoeveel decibel je in je oordoppen doet hoor; ik heb inmiddels door concertbezoek en wellicht mijn koptelefoon van vroeger, een soort permanente ruis in mijn oor en dat zou ik je graag bespaard zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne post! En toch wel een aantal herkenbare puntjes :-) Zo ga ik bijvoorbeeld ook altijd alleen lopen met muziek. En ben ik ook best wel sociaal naar andere lopers toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Krak hetzelfde hier. Krak :-)
  Op de banaan na :-)

  BeantwoordenVerwijderen