maandag 25 januari 2021

5 manieren waarmee ik meer rust in mijn hoofd probeer te creëren

De laatste weken/maanden probeer ik wat meer mentale rust te zoeken, om allerlei redenen waarover ik zodanig veel kan schrijven dat ik het nu niet ga doen want het zou mij te ver leiden van het onderwerp van deze post. En het doet er eigenlijk ook niet toe want ik wil gewoon wat meer rust in mijn hoofd en meer uitleg heeft dat hier nu niet nodig, vind ik. Ik vind het echt niet makkelijk want ik ben graag de hele tijd met vanalles bezig (aard van 't beestje) en 'rust' associeerde ik tot voor kort met 'een leeg bestaan bestaan op mijn lui gat'. Ik heb ingezien dat dat niet noodzakelijk zo is en dat rust ook echt nodig is als tegengewicht voor mijn vele activiteiten, zowel op persoonlijk als op werkvlak. Ondertussen heb ik een paar goeie manieren ontdekt om wat meer mentale rust te krijgen. De volgende 5 werken voor mij heel goed, dus ik deel ze graag!


1. IK ZIT MINDER OP SOCIAL MEDIA

Dit is nogal voor de hand liggend, denk ik. Vroeger spendeerde ik heel veel tijd op social media, vooral op Instagram want Facebook gebruik ik eigenlijk al een lange tijd niet meer tenzij voor klanten. Ik vind dat niet zo leuk meer, da's persoonlijk hé. Instagram daarentegen, dat ben ik nog niet beu :) Maar afgelopen zomer begon ik mij wreed te ergeren aan het feit dat ik soms zonder het te beseffen een half uur (of langer!) op Instagram zitten scrollen had terwijl ik eigenlijk iets anders had kunnen doen dat mij blijer zou maken. Die ergernis maakte mij vaak onrustig. Pas op, ik vind Instagram vandaag nog altijd superleuk hé, ik ga niet zeggen dat ik het nu allemaal stom vind want dat is totaal niet zo. Soms kan het ook gewoon deugd doen om er efkes brainless op los te scrollen en dat is volledig OK! Mijn hoofd heeft dat soms eens nodig, en ik vind er ook echt wel veel inspiratie voor tripjes, receptjes, toffe spullen etc.

Ik zit nog altijd op Instagram (ik zou het niet kunnen missen hoor!) maar ik probeer het nu te beperken tot 3 vaste momenten per dag: 's morgens voor ik begin te werken, 's middags voor ik eet en 's avonds na het eten. Die nieuwe gewoonte lukt me vrij goed - de ene dag al wat beter dan de andere natuurlijk, maar zo gaat dat nu eenmaal met alles hé - en ik voel me er echt beter door. Ik voel zelf ook minder de nood om om de zoveel dagen een foto of wat stories te 'moeten' posten 'omdat het precies al zo lang geleden is en anders gaan de mensen denken dat er iets mis is met mij of zo'. Ik doe het nu gewoon wanneer het mij uitkomt en wanneer ik echt iets tofs te delen heb, en daar voel ik mij heel goed bij. Ik vind Instagram zelfs nóg leuker nu ik er minder op zit en enkel post wanneer ik goesting heb!

Dat geldt trouwens ook voor het loopplatform Strava. Veel mensen vragen mij of ik niet meer loop, want ze zien niks meer van mij op Strava en vroeger konden ze daar al mijn dolle loopavonturen op de voet volgen... Jawel hoor, ik loop nog, zij het veel minder (en korter en trager) dan vroeger - om allerlei redenen waarover ik nu niet ga uitweiden want ik kan daar een gans boek over schrijven ;) Mijn loopsessies worden automatisch gesynchroniseerd van mijn sporthorloge naar Strava. Maar ik heb de app verwijderd van mijn telefoon en ik heb mijn profiel op privé gezet. Ik ben op dit moment totaal niet bezig met snelheid, afstand, competitie enz. Ik loop gewoon voor het plezier, om me goed te voelen, om gezond en fit te zijn. Ik loop gewoon voor mezelf en voor de fun, vandaar dat mijn profiel 'gesloten' is want niemand anders heeft daar zaken mee vind ik ;) Ik heb daar veel deugd van, om niet meer na elke loopsessie mijn run te analyseren en te kijken hoe ver en hoe lang en hoe rap anderen gelopen hebben. Ook dit geeft me meer rust.

2. NA 21u30 GAAN (BIJNA ALTIJD) AL MIJN SCHERMEN UIT

Sowieso ga ik nu al een tijdje wat vroeger naar bed dan anders. Ik ben al een lange tijd zeer moe (een schoon 'souvenir' dat ik gekregen heb van dat annus horribilis 2020). Ik probeer ten laatste om 22u30 in bed te kruipen en om 23u gaat mijn licht uit en mijn ogen dicht. Tenzij ik een avondje uit ben maar dat is momenteel dus niet aan de orde aangezien mijn anders zo wild uitgaansleven nu efkes on hold staat ;) Meestal lukt het mij en vaak lig ik al om 22u of zelfs iets voeger onder de wol. Het feit dat ik een elektrisch deken (merci mama!!!!!) heb in mijn bed, zit daar wellicht voor iets tussen. Het is echt zalig om in mijnen nest te kruipen daarmee... Ik heb geen vent nodig die mij verwarmt in koude tijden hoor :p 

Vroeger zat ik vaak tv te kijken of op mijn gsm of laptop te tokkelen en te scrollen tot net voor ik ging slapen. Maar aangezien alle experts zeggen dat dat slecht is, al dat blauw licht en zo, probeerde ik eens om alle schermen uit te doen een half uur voor het slapengaan. Vanaf dan lees ik, al dan niet met de radio of een Spotify playlist op de achtergrond. En ik moet zeggen, de combinatie schermloos + lezen zorgt dat ik beter in slaap val (ik word helaas wel heel vaak wakker 's nachts, dus dat is minder, maar daar probeer ik aan te werken...). Ik ben nu veel minder 'opgejaagd' als ik in bed kruip. En het goede is dat ik nu nog meer lees, en daar geniet ik echt wel van. Want reading is life <3 

Vroeger las ik ook al voor het slapengaan hoor, maar meestal raakte ik dan maar een paar bladzijden verder omdat ik zodanig moe was van tv te zitten kijken en zo. Nu kan ik beter doorlezen, en da's echt heel tof! Soms 'overtreed' ik wel eens mijn eigen regel en ga ik meteen slapen nadat ik een serie gekeken heb of zo. Of heel soms kijk ik eens een serie of tv-programma op mijn ipad in bed. Al doe ik dat liever niet, want als ik neerlig dan val ik rapper in slaap en dan mis ik de helft van de aflevering. En ik merk gewoon dat het mij goed doet om schermen te weren vanaf een half uur voor bedtijd.

Wat ik ook vaak doe in plaats van lezen na mijn 'schermtijd', is cryptogrammen oplossen. Mijn mama raadde mij dat aan, ze doet het zelf ook. Crypto's zijn heel leuk voor iemand die houdt van taal, echt goed gevonden. Het boekje van Karel Vereertbruggen (zie foto) is een aanrader!

Tijdens het lezen komt fluffy Muffy zich
vaak op mijn schoot nestelen... Gezellig :)

3. IK LUISTER NAAR KLARA

Als alleenstaande in coronatijden ben ik meestal gans alleen thuis, of toch in de weken dat Emil er niet is. Het kan hier dan echt ontzettend stil zijn, het contrast met Emil zijn kwebbel die nooit stilstaat is dan heel groot en soms wel zwaar. En Muffin haar kattengejank associeer ik nu ook niet meteen met een 'aangenaam omgevingsgeluid' ;) Daarom zet ik graag de radio aan om toch wat 'leven' in huis te hebben en wat geluid rond mij te hebben. Ik luister al lang naar Radio 1 (afgewisseld met een streepje StuBru) en ik vind dat een zeer goed radiostation. Programma's als 'Byloo', 'Nieuwe feiten', 'Interne keuken', 'Touché' en 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' hoor ik supergraag. Maar ik merkte de laatste maanden dat ik vaak zenuwachtig werd van naar de radio te luisteren, omdat het bijna constant over corona gaat of thema's die er op één of andere manier mee te maken hebben (zeker in het ochtend- en avondblok) en ik heb het nu wel wat gehad met al dat nieuws. Vooral omdat er geen perspectief is en ik word er soms gewoon verdrietig van, en dat wil ik mijzelf besparen... Ik begrijp dat het nieuws moet gebracht worden hoor, dus geen kritiek op de radio. Maar ik heb het er gewoon efkes mee gehad ;)

Daarom luister ik nu op weekdagen naar Klara. Niet dat ik zo'n fan ben van klassieke muziek, ik ken daar eigenlijk geen hol van hoor. Maar er wordt veel minder gebabbeld/geleuterd op die zender en al zeker niet over dat klotevirus. Ik vind dat zalig! Ik leer klassieke muziek echt appreciëren (als de cultuurhuizen weer openen, wil ik graag eens naar de opera! wie mij wil vergezellen: gelieve u aan te melden! wel enkel serieuze reacties hé!!). Het is ook ideaal om op te werken. Om te schrijven moet ik mij echt volledig kunnen concentreren, en klassieke muziek geeft mij weinig afleiding. Dat heb ik met de 'gewone' radio wel want dan luister ik vaak toch met een half oor mee naar wat er gezegd wordt en zo.

Ik volg wel nog het radionieuws want ik wil niet wereldvreemd worden en ik wil natuurlijk wel weten wanneer de kappers weer open mogen en wanneer ik eindelijk nog eens op restaurant kan ;) Maar ik luister enkel 's morgens en 's avonds. Ik luister meestal naar het ochtendnieuws van 8 uur tijdens mijn ontbijt, en naar dat van 19 uur tijdens het koken 's avonds. Dat is voor mij genoeg. Ik luister ook nog wel naar mijn favoriete Radio 1 programma's hoor. Maar 'Nieuwe feiten' is over de middag dus dat is ideaal tijdens mijn lunchpauze. 'Byloo' beluister ik als podcast tijdens het wandelen, het koken of in de auto. En de andere programma's zijn in het weekend. Ik heb trouwens gemerkt dat Muffin ook fan is van de rustgevende klassieke muziek!

4. IK STEL EEN WEEKMENU OP

Veel mensen die ik ken doen het al lang en hadden mij al veel verteld over hoe makkelijk het is om op voorhand een weekmenu op te stellen en alle boodschappen in één keer te doen. Maar ik hield altijd de boot af, want ik kon toch in het weekend nog niet weten wat ik de vrijdag van de volgende week zou willen eten? Met als resultaat dat ik tijdens de week heel vaak naar de winkel moest omdat ik iets wou maken met ingrediënten die ik op dat moment niet in huis had. Dat was niet zo'n ramp, maar sinds corona ga ik écht niet graag meer naar de supermarkt. Ik voel mij daar precies een stuk opgejaagd wild. In weekmenu-loze tijden moest ik om de 2 dagen wel eens een winkel binnenlopen en in het najaar van 2020 had ik er echt genoeg van. Het was zoveel onnodig tijdverlies en ik zag er altijd vreselijk tegenop om de winkel binnen te stappen.

Sinds begin dit jaar ben ik dus ook begonnen met een weekmenu. Ik maak het elke woensdag/donderdag voor de week erop. Ik stel dan meteen ook mijn boodschappenlijstjes op: eentje voor de groente- en fruitwinkel en eentje voor de supermarkt. Die zitten in mijn Notion-app op mijn telefoon, zo ben ik zeker dat ik mijn lijstjes altijd bij me heb wanneer ik om boodschappen ga ;) Meestal zorg ik dat ik mijn boodschappen doe voor het weekend, op vrijdagnamiddag/avond. Dan heb ik in het weekend extra veel tijd om leuke dingen te doen. Ik ben veel meer op mijn gemak nu ik weet dat ik tijdens de week niet meer naar de winkel moet. Soms gebeurt het wel eens dat ik nog iets nodig heb, maar dat is geen ramp. Vaak is het dan iets van groenten of fruit, en daar hoef ik niet voor naar de supermarkt want dat haal ik bij een lokale handelaar. Daar is het wél plezant, ik ken de mensen intussen goed en we doen dan altijd een babbelke. Altijd welgekomen in deze eenzame tijden :)

Een bijkomend voordeel van een weekmenu opstellen is dat ik veel gevarieerder eet en vaak nieuwe recepten/ingrediënten uitprobeer. Ik vind dat heel leuk! Er kruipt wel wat tijd in het opstellen van zo'n weekplan en het zoeken naar nieuwe receptjes, maar het is het waard. Ik geniet meer van wat ik eet. Heel belangrijk voor mij, want sedert de eerste lockdown in maart was ik een beetje vergeten om te genieten van eten en dat heeft wel een aantal (niet zo leuke) gevolgen gehad... (waarover later wel eens meer). Ik ben gewoon heel blij met mijn nieuwe weekmenu-gewoonte, ik kan iedereen aanraden om het ook te doen!

Een nieuw ontdekt receptje: regenboogwok met gebakken rijst
en pindasaus van Karola's Kitchen. Superlekker, maar als ik
dat fotografeer ziet het er niet zo lekker uit als op haar blog :p

5. IK DRINK GEEN KOFFIE MEER

Ik ben nooit een hele grote koffiedrinker geweest, ik dronk altijd vooral thee en af en toe eens een koffietje. Maar dat was dan meer voor de gezelligheid dan voor de smaak, want eigenlijk vind ik koffie niet zo lekker. De laatste maanden dronk ik wel alsmaar meer koffie. Ik loop al een hele tijd zeer moe en dan helpt koffie natuurlijk wel hé... Op den duur werd het een gewoonte en ik dronk soms 3 à 4 tassen koffie per dag. Voor mij is dat (te) veel en ik voelde de cafeïne echt door mijn lijf gieren en mijn hart begon sneller te kloppen. Goed om wakker te zijn, maar ik werd er eigenlijk een beetje té alert van en zelfs wat 'hyper'. En dat werkte saboterend voor mijn focus en concentratievermogen. Het maakte mij rusteloos, niet alleen fysiek maar ook in mijn hoofd. Want doordat ik het zo in mijn lijf voelde razen, begon mijn hoofd er ook last van te krijgen.

Daarom heb ik kort na nieuwjaar besloten om geen koffie meer te drinken. Niet omdat het niet gezond zou zijn want koffie is niet ongezond hé. Maar het doet mij persoonlijk geen goed, dus dan drink ik het liever niet meer. In het begin heb ik moeten wennen hoor, 't is echt afkicken. Want ook al vond/vind ik koffie nooit echt lekker, het was wel een gewoonte geworden en het is moeilijk om daarvan los te komen hé. Maar ik drink nu al 3 weken geen koffie meer en ik voel me er zeer goed bij. Niet dat ik nu volledig zen ben en constant in opperste concentratie verkeer (dat was vroeger ook niet hoor), maar ik voel me wel beter in mijn hoofd dus mission accomplished.

Ter compensatie heb ik mij een heel arsenaal aan lekkere theetjes gekocht, wel zonder cafeïne uiteraard dus voornamelijk fruit- en kruidenthee. Ik ben dol op de thee van Yogi, Shoti Maa en Pukka. Die zijn echt lekker en er zijn superveel smaken! Als ik een 'koffiegoestingske' heb, dan drink ik een plantaardige, cafeïnevrije koffievervanger (Chikko Not Coffee). Met een scheutje havermelk erbij is dat best wel lekker. En ik krijg er niet dat gejaagde gevoel van, dat ik van koffie wél krijg.

Ik slaap al maanden aan een stuk slecht (ik slaap zeer vlot in maar word 3 à 4 keer wakker per nacht, niet leuk!) en ik dacht dat het misschien aan mijn verhoogde koffieconsumptie lag. Maar dat is dus niet zo want ik word nog steeds veel wakker. Boehoe. Mijn slechte slaap komt dus door iets anders... Maar daar ga ik het nu niet over hebben, ik los dat wel op. Desalniettemin: tips om goed door te slapen zijn welkom! Voor mij hé, niet voor een baby ;)

Op de Yogi thee staat een mooie wijsheid op elk zakje!

Voila, dit zijn 5 manieren die voor mij goed werken. Ik ga niet zeggen dat ik nu 'madam zen' ben, dat zal ik wellicht nooit worden en dat hoeft voor mij ook niet ;) Maar ik ben toch al een klein beetje minder rusteloos sinds ik dit probeer. Dus ik blijf volhouden! 

Wat mij trouwens ook rust geeft, is schrijven op mijn blogje hier. Uiteraard schrijf ik dagelijks voor mijn klanten, maar dat is mijn werk dus dat is anders hé. Hier is het mijn plekje, ik schrijf hier volledig voor mezelf. Ik moet mij hier niet haasten om te schrijven, er zit geen druk/deadline achter. Dat geeft ook rust in mijn hoofd. Ik heb het afgelopen jaar weinig tot niet geblogd, omdat ik heel wat andere zaken aan mijn hoofd had... Maar nu ben ik (voor de zoveelste keer) van plan om weer meer te gaan bloggen! Volledig op mijn eigen tempo, over de dingen waar ik graag over wil schrijven, no pressure. Als er eens een paar weken niks geschreven wordt, dan ga ik er mij niet in opjagen. Het belangrijkste is dat ik er zelf plezier uit haal, en dat jij het hopelijk ook graag leest hé :)

Wat zijn jouw manieren om ruimte en rust te creëren in je hoofd? Laat maar weten!

Tot snel! Love, Josie xo

12 opmerkingen:

 1. Fijne tips! Die crypto ga ik zeker eens bestellen, mijn hoofd geraakt ook niet meer goed leeg :) Slaapproblemen check! (Zie het uur waarop ik dit schrijf...) Helaas geen tips want ik worstel er zelf nog teveel mee. Ik kijk er wel naar uit om weer meer blog van je te lezen, dat heb ik gemist!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wandelen blijf ik een goeie vinden, net als minder social media en radio, zoals je zegt. Spotify is mijn nieuwe beste vriend: momenteel zit ik in een ninetiesperiode, een blij weerzien (allez, horen) met Roxette, Texas, Natalie Imbruglia en consoorten 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spotify luister ik inderdaad ook vaak naar de laatste tijd. Leuk om nieuwe muziek te ontdekken en "oude liefdes" te herontdekken :)

   Verwijderen
 3. Leuke tips! Ik probeer mijn social media gebruik ook te beperken, met succes en dan eens met minder succes. ;-) Een weekmenu is één van die lifehacks die voor rust in mijn hoofd zorgen en de basis ervan blijkt nog altijd mijn bujo te zijn: denk je aan iets - noteren - zodat het niet in je achterhoofd blijft hangen. En een afgeleide daarvan: kan je het in een minuut doen, doe het dan (natuurlijk geen 100 dinge na elkaar, but you get the point).
  Nog een tip: omarm het motto 'kiezen is verliezen'. Gedaan met een halfuur door het Netflix-aanbod te scrollen. Bevalt die nieuwe serie je niet? Stop dan met je tijd er aan te besteden.
  Het zijn allemaal kleine dingen, maar ze helpen wel.
  Mijn koffie sta ik daarentegen niet af, maar mijn consumptie een beetje verminderen, zou misschien wel geen kwaad kunnen.
  Blij jou terug te zien in blogland!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke tips! Ik kamp zelf al meer dan twee jaar met slaapproblemen en mag mezelf ondertussen iemand noemen met 'chronische slapeloosheid'. Ondertussen volg ik slaaptraining, en een van de zaken die ik daarvoor doe is anderhalf uur voor ik ga slapen geen smartphone meer, en net zoals jij beschrijft helpt mij dat ook echt wel om rustig te worden (voorlopig nog niet heel erg voor het slapen maar het is al een begin). Het is onderdeel van mijn 'dagafbouw'. Waar ik zelf ook deugd van heb is een yogasessie van 'yoga with adriene'. Ze heeft op Youtube een aantal sessies staan die gericht zijn op ontspanning, en dat doet me altijd veel deugd. Ik zou graag starten met de 30 days breath challenge maar dat komt er maar niet van. Het weekmenu doe ik hier ook, en ik begrijp niet hoe mensen dat niet kunnen doen, dat geeft me ook zoveel rust en is gewoon veel efficiënter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Minder schermtijd is echt heilzaam voor de slaap hé! Veel leuker ook dan al dat "doelloos" tv kijken...

   Verwijderen
 5. Zo leuk dat je terug bent in blogland!!

  En hele leuke tips! Ik probeer hier tegenwoordig ook om mijn social media gebruik te beperken tot 3 grote momenten per dag. En vanaf 9u 's avonds wordt mijn scherm grijs en krijg ik geen meldingen meer (soort van slaapstand die ik kon instellen). Superhandig vind ik zelf en het helpt me ook om vanaf dat moment enkel nog te lezen. Een weekmenu is hier idd ook een van de dingen die voor rust zorgen. Maar mijn koffiegebruik minderen zie ik dan weer niet zo goed zitten ;-)

  Ik luister doorheen de dag heel vaak naar klassieke muziek maar dan via Spotify :-) En 's avonds of tijdens het wandelen vaak een podcast of luisterboek. Het nieuws vermijd ik al een hele poos. Ik ga ervan uit dat ik de grote updates wel mee krijg, en zo jaag ik mij alvast niet meer op in al die bangmakerij.

  Die crypto's wil ik ook wel eens proberen dus eens zien waar ik zo een boekje kan vinden. En die opera tot slot, heel graag! Het lief doet dat absoluut niet graag maar ik wel, dus ik wil gerust je partner in crime zijn daarvoor ;-)

  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij werkt wandelen en lezen heel goed, net als sudoku’s of tectonics oplossen. Puzzels helpen ook altijd loslaten. Blij dat je terug bent in blogland, ik kom hier graag lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij werkt wandelen en lezen enorm goed, net als sudoku’s en tectonics oplossen. En puzzels leggen helpt ook altijd. Blij dat je terug bent in blogland, ik kom hier altijd graag lezen! 😉

  BeantwoordenVerwijderen