dinsdag 9 februari 2021

Josie schrijft haar eigen alfabet

Ik las onlangs Martine haar ABC en dat bracht mij op ideeën. Ik maakte zelf al eens mijn eigen alfabet in 2014 en 2015. Intussen zijn we zoveel jaren verder en ouder en natuurlijk ook vééééél wijzer, dus 't is hoog tijd voor een update! Ik pak het nu wel anders aan. De vorige keren gaf ik meerdere woorden per letter, nu kies ik er bewust voor om slechts één woord te kiezen. Hetgeen dat mij het best omschrijft! En dan natuurlijk met een klein woordje uitleg erbij, kwestie dat er wat te lezen valt hé... Veel leesplezier!

A: alleenstaand

Sinds vorig jaar ga ik als alleenstaande door het leven. Ik vind dit label zeker niet zielig of zo. Tuurlijk, 't is niet altijd makkelijk en ik heb het voorbije jaar - zeker in combinatie met de corona - al veel gevloekt, gezaagd en gebleit. Maar het single life heeft ook heel veel mooie kanten en daar probeer ik vooral zoveel mogelijk van te genieten! En post-corona zal het alleen maar leuker worden, dus daar kijk ik stilletjes al wat naar uit.

B: buiten

Ik hou van mijn huis, ik vind dat ik het heel mooi en gezellig ingericht heb in mijn eigen stijl (lees: geen stijl). Da's trouwens een van de voordelen van alleen wonen: ik moet geen rekening houden met andermans interieurwensen :) Hoe tof ik het hier thuis ook vind, het liefst van al ga ik naar buiten, op stap, naar overal. Ik ben gewoon heel graag "weg" om nieuwe dingen/mensen te zien en te ontdekken. Een hele dag thuis zijn zonder eens naar buiten te gaan: doe mij dat niet aan want dan word ik verschrikkelijk ambetant!!! En dat wil je écht niet meemaken ;) Zelfs als het heel slecht weer is, ga ik altijd eens op pad. Wie van jullie is nog geen "thuiszitter"?

Buiten kom ik zoveel mooie, verrassende dingen tegen.
Vaak op momenten of plaatsen waar ik het niet
verwacht, zoals op deze simpele straathoek
in Gent...

C: controlefreak

Tja, hier moet ik niet te veel uitleg bij geven zeker? Ik heb heel graag de controle over alles. Meestal lukt het me en dan levert het veel op, maar soms ook niet en dan kan het wel eens minder aangename gevolgen hebben... Met tilt slaan en mega stressen en panikeren en zo. Mede-controlefreaks zullen dit vast wel herkennen. Loslaten is iets waar ik het héél moeilijk mee heb. Maar ik werk eraan, samen met mijn psychologe. Zij omschrijft het trouwens heel treffend: je grote sterktes zijn tegelijk ook je grote zwaktes. Daardoor is het leven niet altijd makkelijk... Maar hé, moeilijk gaat ook!

D: destelbergen

In dit pittoreske Oost-Vlaamse dorp, op een paar kilometer van Gent, ben ik opgegroeid en liggen mijn roots. Ik woonde er van mijn geboorte tot mijn 23ste, wanneer ik "emigreerde" naar West-Vlaanderen. Ik woon ondertussen bijna 15 jaar in "The Far West" (eerst 8 jaar Brugge, sinds 2015 in Torhout). Ik woon hier graag, ik heb hier ondertussen een leuk leven opgebouwd. Maar ik voel me nog altijd het meest thuis in Destelbergen en Gent. Telkens wanneer ik er kom, krijg ik een gevoel van "aaaaah, hier hoor ik écht thuis". In Torhout heb ik dat (nog) niet maar misschien zal het nog wel komen. Sinds mijn relatiebreuk is dat gevoel wel nog "feller" geworden, wat ergens wel begrijpelijk is denk ik. Ik heb vaak heimwee naar mijn roots. Misschien keer ik ooit wel terug naar "The East Side" maar dat zal nog niet voor de eerstkomende jaren zijn. Emil gaat hier naar school en zijn leven is hier (papa, vrienden, sportclub, jeugdbeweging etc). Dat is voor mij nu de prioriteit. Gent is trouwens echt niet zo ver, en ik maak zeker één keer per week een retourtje naar #9000. Dat vind ik ook al heel goed :) 

E: emil

Miely, mijne kleinen aap... Hij wordt nu zaterdag (13/2) 8 jaar en wij amuseren ons zo goed samen. Ik vind mijn zoon echt de max, 't is mijne maat. Door het co-ouderschap is hij één week op twee bij mij. Dat is soms lastig maar ik geniet dan ook wel altijd extra van de weken dat hij er wel is. We hadden al een zeer sterke band voor de scheiding, en ik heb het gevoel dat die nog intenser geworden is sindsdien. Ik koester dat echt. 

F: familie

Mijn familie is héél belangrijk voor mij. Mijn mama zie en hoor ik zeer veel (bijna dagelijks via Whatsapp), zij is echt mijn godin :) Mijn broer, zus, stiefpapa en de rest van onze familie iets minder (we wonen allemaal niet zo dicht bij elkaar) maar we hebben een erg hechte band. Wij zijn een supertoffe familie, vind ik zelf :) Als we elkaar zien, is het altijd gezellig. We lopen elkaars deur niet plat maar ik weet wel dat zij er allemaal voor mij zijn als het nodig is, no matter what. En omgekeerd ook: voor mijn familie ga ik door het vuur. Tegen mijn familie is tegen mij, 't is maar dat ge 't weet hé!!!! ;)

Op stap in Oostende met Emil, mijn mama en mijn zus.
Doen we elke maand met onze (gratis) railpass
die we kregen van onze lieve overheid!

G: go run

De titel van het boek dat ik schreef in 2019. Mijn boek is echt een droom die uitgekomen is. Ik ben er ONGELOFELIJK trots op en ik blijf het toch wel redelijk "badass" vinden dat mij dat gelukt is!! Het is mijn eerste boek en ik denk niet dat het mijn enige boek zal blijven... Ik wil graag nog een boek schrijven en ik zit al een hele tijd met een idee in die zotte kop van mij. Het zal er ooit wel eens van komen want als ik iets in mijn hoofd heb, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat het gaat lukken (zie letter K!). Maar alles op zijn tijd, want een boek schrijven doe je niet "zomaar eens", tussen de soep en de patatten. Ik heb tijdens het schrijven van "Go Run" ondervonden dat het niet alleen heel leuk is, maar dat het ook wel veel bloed en zweet en tranen vergt. Daar ben ik momenteel nog niet klaar voor, maar het komt wel! Maak maar al wat plaats in je boekenkast :)

H: hongerig

Ik bedoel dit in de figuurlijke zin van het woord. Ik ben enorm nieuwsgierig en "eager" om nieuwe dingen te zien, ontdekken, beleven... Ik heb een grote "honger" naar nieuwe ervaringen en belevenissen. Dat typeert mij enorm. Ik leer supergraag bij en ik vind het zalig om de wereld te ontdekken, zowel dicht bij huis als veraf, zowel alleen als met anderen. Ik vind van mezelf dat ik een zeer open blik heb, er is weinig dat me niet interesseert. Ik ben echt wel een gemakkelijke ;) Terwijl andere mensen tot rust komen door bijvoorbeeld een dagje op hun gemak thuis te zijn, vind ik rust in nieuwe ervaringen. Boeken lezen, musea bezoeken, steden verkennen, reizen... Dat is mijn lang leven. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen de musea weer open mochten na de lockdown. Nu nog de bioscopen en weer kunnen reizen, en 't feest is compleet :)

Met vriendin Kelly op "musemdate" in Texture in Kortrijk.
We weten er altijd Instagramwaardige plekjes uit
te kiezen, daar zijn we goed in :)

I: introverte extravert 

Ik ben graag alleen en ik kan ook goed alleen zijn. Ik heb echt veel tijd voor mezelf nodig, al is het nu met corona wel wat te veel van het goede omdat ik wel héél vaak alleen ben (in de weken dat Emil niet bij mij is + beperkte sociale contacten). Dan is het vaak op 't randje met eenzaamheid, wat niet zo fijn is... Maar goed, het gaat wel voorbij en ik ga ervan uit dat ik over een paar maanden weer meer sociale contacten ga mogen/kunnen hebben. Anderzijds ben ik ook graag onder mensen en babbel ik graag en veel bij mensen bij wie ik me goed voel. Velen zeggen mij trouwens dat ik een hele vlotte prater ben, ik vind dat een schoon compliment :) Ik probeer een evenwicht te vinden tussen alleen zijn en onder de mensen komen. 

J: josie

Deze "bijnaam" kreeg ik in 2001 van Conny, de mama van mijn eerste lief. Nu klinkt het alsof ik al massa's lieven gehad heb, maar dat is dus niet zo hé... Ik heb er 3 op mijn palmares en voorlopig is dat méér dan genoeg ;) Maar dankzij Conny (dat was trouwens een supertoffe madam!) ga ik dus als Josie door 't leven. Ik heb ook nog andere bijnamen: Joske (bij mijn Gentse vriendinnen), Bokkie, tekstenfee (sommige klanten noemen mij zo), ambetante kalle, eigenwijze troela, irritante trut, enzovoort ;p

Voor hem ben ik op dit moment gewoon nog "mama".
Maar wie weet welke bijnaam hij mij geeft
over een aantal jaar, wanneer hij begint
te puberen... ;)

K: koppig

Ik ben een enorme doorzetter. Zoals ik al aangaf: als ik iets in mijn hoofd heb en ik geloof erin, dan ga ik ervoor. Mijn visie is: als je 't niet probeert, gaat het nooit lukken hé. Ik ben bereid om af en toe met mijn kop tegen de muur te lopen, want dat hoort er natuurlijk ook wel bij. Vroeger durfde ik dat niet, ik had toen een pak minder zelfvertrouwen. Ik ben door de jaren heen zeer zelfzeker geworden. Nu heb ik er geen problemen mee om eens goed op mijn bek te gaan. Vaak/meestal lukt het mij wél om te bereiken wat ik wil. Met de nodige ups & downs uiteraard, maar als het altijd allemaal makkelijk en vanzelf gaat, is 't ook maar een saaie bedoening hé. Ik maak het mijzelf graag een beetje moeilijker ;)

L: lezen

Ik lees zeer graag en veel, zowel fictie als non-fictie. Mijn boeken zijn mijn vrienden en mijn boekenkast is heilig. Lezen brengt mij tot rust en ik leer er veel door bij, ook uit romans (misschien moet ik eens een blogje schrijven over de boeken waaruit ik veel heb geleerd?). Ik koop veel boeken en ik ben lid bij 3 bibliotheken. Hoe meer boeken in huis, hoe beter. Ik vind dat gezellig! Emil leest ook graag, ik ben echt blij dat hij de leesmicrobe te pakken heeft.

M: mama

Ik ben mama van Emil sinds 13 februari 2013. Ik ben héél graag zijn mama, ik amuseer mij echt met hem. Ik vind van mezelf dat ik een supergoeie mama ben voor hem. Ik ben niet de perfecte mama, maar wel de beste mama voor mijn zoon. Behalve dat hij ne vree fellen bek heeft waardoor ik nooit eens het laatste woord kan hebben bij hem, en het feit dat hij de wc-pot niet uitkuist na een stevig kakske (lees: minstens één keer per dag), heb ik echt niks te klagen over mijnen Emil!

Miely Boy 
N: natuur

Zoals ik al schreef bij de letter B, ben ik het liefst van al uit mijn kot, naar buiten, ergens onderweg. Ik ga heel graag naar de stad, ik hou van de city vibes en het volk en het leven rond mij. Maar ik trek ook graag de natuur in. In het bos kom ik echt tot rust. Ik deed dat al voor de corona-lockdown hoor, en ik doe het nu nog steeds (terwijl veel coronawandelaars het nu al lang opgegeven hebben, zeker met het koude weer). Soms ga ik wandelen met familie of vrienden, vaak ook alleen. Soms met een podcast, soms in stilte. Dan denk ik na over vanalles en nog wat... Ik kan daar zo van genieten. Ik ga ook vaak lopen in het bos. Ik woon in de stad, dus het grootste deel van mijn looptoertjes is in de stad omdat dat nu eenmaal het makkelijkst is. Maar ik rijd regelmatig naar een bos in de buurt (er zijn er hier wel een paar) om er een paar rondjes te gaan lopen. 

O: optimist

Ik probeer altijd alles positief te bekijken. Meestal lukt mij dat wel. Soms heb ik eens een slechte dag waarop ik het allemaal efkes niet meer zie zitten en dan mag den boel ontploffen voor mijn part. Dan zaag ik eens goed tegen alles en iedereen, en daarna zie ik alles weer veel positiever. De laatste tijd vermijd ik mensen die te negatief ingesteld zijn en enkel focussen op wat er slecht gaat. Zo van die mensen die altijd een "ja, maar..." klaar hebben op alles wat je zegt. Ik kan dat precies niet goed meer aan, al die negativiteit. Want ik word daar zelf ook slecht gezind en triestig van. Ik focus me liever op wat wél goed gaat. Op de vele leuke dingen die nog komen, bijvoorbeeld na deze ambetante periode. 

P: perfectionistische planner

Zoals ik al aangaf bij de C, ben ik enorm perfectionistisch. Mijn perfectionisme heeft mij al veel opgeleverd, al durft het mij soms ook wel eens te "nekken" want trop is teveel hé. Ik probeer het een beetje in te tomen maar ik zal altijd een perfectionist zijn en ik vind dat dik oké. Ik ben behalve een perfectionist ook een grote planner, zowel op werkvlak en ook in mijn persoonlijk leven. Ik stel bijna elke dag een soort planning op voor mezelf. Ik hou van die structuur, het geeft mij rust. Sommige mensen vinden al dat plannen verstikkend en een belemmering voor spontaniteit. Ik vind juist van niet en ik weet dat ik niet de enige ben. Zoveel mensen, zoveel meningen hé. Ik word content van plannen en daarmee basta :)

Als het regent, zorg ik toch gewoon zelf
voor wat blauwe lucht? 

Q: que sera, sera

Wat zijn moet, dat zal zo zijn: mijn levensmotto. Op heel veel dingen die gebeuren, heb ik zelf geen vat. Vaak zijn dat (helaas) niet zo plezante gebeurtenissen. Ik heb door de jaren heen geleerd om tegenslagen om te buigen tot nieuwe kansen, om er waardevolle lessen uit te trekken die mij helpen om nog gelukkiger te worden. Het heeft geen zin om erover te blijven piekeren (efkes piekeren en tobben en janken mag wel hé, dat doe ik ook en dat doet deugd!) en in het verleden te blijven hangen. Het is gebeurd en je kan de tijd u eenmaal niet terugdraaien. Je kan alleen maar vooruit, daar is het trouwens veel toffer en interessanter. Die ingesteldheid helpt mij om optimistisch te blijven en mijn kop niet te laten hangen als het eens wat minder gaat. Ik denk dan altijd bij mezelf: chin up, buttercup... better days are coming! Of in 't Nederlands: komaan trut, geef de moed niet op!

R: regelwijf

Een beetje in lijn van al dat plannen en controleren en zo... Ik val misschien wat in herhaling maar dit is toch iets wat mij echt typeert, dus ja... En ik vind "regelwijf" gewoon ook een tof woord, ik ben blij dat ik mezelf tot de categorie der semi-geflipte regelwijven mag rekenen :)

S: schrijfster

Ik ben freelance copywriter, content creator en journaliste. Zo omschrijf ik het zo volledig mogelijk op mijn Linkedin-profiel, kwestie dat potentiële klanten weten waarvoor ze bij mij terecht kunnen hé.  Kort gezegd komt het erop neer dat ik schrijf :) Enerzijds voelt het wat raar om mijzelf "een schrijfster" te noemen, ik associeer dat woord vooral met auteurs van bestsellerboeken. En daar reken ik mijn eigen boek niet toe hoor, zoveel pretentie heb ik niet ;) Anderzijds is schrijven gewoon het liefste wat ik doe, het is een van de weinige dingen die ik écht goed kan (behalve plannen en regelen en zo) én ik verdien er dan ook nog eens mijn boterham mee. Dan denk ik dat het woord "schrijfster" wel op mij van toepassing is hé!

Toen ik voor 't eerst mijn eigen boek in handen had,
vond ik dat ik mezelf toch wel een "schrijfster"
mocht beginnen noemen :)

T: text fairy

De naam van mijn eenmansbedrijf, dat ik oprichtte in 2014. Waarom ik koos voor deze bedrijfsnaam, leg ik hier uit. Ik ben er nog altijd heel blij mee want "Text Fairy" verwoordt zeer mooi waar ik voor sta en wat mijn ambities zijn als schrijvende onderneemster. Er is maar één tekstenfee en dat ben ik! :)

U: US of A 

Ik heb een fascinatie voor de Verenigde Staten van Amerika. Niet dat ik er zoveel over weet hoor, het is gewoon een land dat mij aanspreekt en interesseert. Ik kijk en luister altijd met veel plezier naar de bijdrages van Björn Soenens aan het VRT-nieuws. Ik las onlangs ook zijn boek, een aanrader! Ik ben al/nog maar (hangt ervan af hoe je 't bekijkt) 2 keer in Amerika geweest op vakantie. Eén keer de Westkust en de National Parks in 2007, het jaar daarna de noordelijke parken (Yellowstone, Glacier) in combinatie met de Canadese Rocky Mountains. Twee fantastische reizen, de mooiste die ik ooit maakte. Ik wil zeker nog terug naar daar en naar de rest van de USA, het liefst ook samen met Emil. We hebben nog tijd en ik probeer alvast een beetje te sparen want ik vind, als we dan naar daar gaan, dan moeten we ook "all the way" kunnen gaan hé :) Sponsors/sugar daddies mogen zich trouwens altijd aanmelden! ;)

V: veggie

Ik ben al zo'n 20 jaar vegetariër. Ik vind het lekker en duurzaam, ik mis absoluut geen vlees. Sommige dagen eet ik volledig veganistisch. Ik eet wel nog vis, ongeveer 2 keer per week. Ik vind het lekker en het is ook gezond. Een goede raad van mijn diëtiste, zodat ik zeker geen voedingsstoffen tekort zou hebben. Mijn favoriete vissoorten zijn de vettere vissen zoals zalm, makreel, forel en sardines. Ik ben dus eigenlijk een pescotariër. Ik eet ook af en toe een eitje. Melkproducten vermijd ik sowieso omdat ik overgevoelig ben voor lactose. Als ik iets eet met melk/boter/room erin, zie ik er binnen de kortste keren uit als een hoogzwangere vrouw en moet ik het knopke van mijn broek open zetten. Dat vind ik niet zo leuk dus ik eet dat niet ;) Los van al die labeltjes vind ik het gewoon belangrijk om een goed evenwicht te vinden in mijn voedingspatroon, tussen volledig plantaardig en wat dierlijke producten zoals vis en eitjes. Ik varieer erop los, ik geniet van alles wat ik eet en ik voel me er goed bij: da's het voornaamste!

W: wanderlust

Zo'n modewoord waar ik stiekem een beetje een hekel aan heb. Maar het is wel 100% van toepassing op mij dus het hoort hier thuis. Zoals ik al aangaf bij de letters B en N, zit ik niet graag thuis. Ik ben wel graag eens thuis hé, maar niet de godganse dagen en ook niet constant onder de kerktoren of in een straal van 10 km daarrond. Niks tegen mensen die dat wél kunnen maar ik word daar knettergek van. Ik wil de wereld zien, dichtbij en veraf. Uitstapjes maken, reizen, nieuwe mensen en culturen leren kennen, leuke plekken ontdekken, constant bijleren en nieuwe inspiratie opdoen... Daar word ik ontzettend gelukkig van! Daar werk ik voor, om mijn centjes aan die dingen te kunnen besteden :) Je kan je dus wel inbeelden dat de eerste corona-lockdown, toen er van de ene dag op de andere echt niks meer kon, voor mij een vreselijke ervaring was. Ik wil er liever niet meer aan terugdenken, ik heb toen enorm afgezien en veel verdriet gehad.

Op stap met Emil in het Brusselse Stripmuseum:
een superleuke herinnering!

X: xzaldaweldoen

Ik ben een enorme "people pleaser". Als iemand mij iets vraagt, zeg ik meestal "ja hoor,  ik wil/kan/zal dat wel doen" ook al heb ik daar eigenlijk geen tijd voor of zin in. Of ben ik er totaal niet goed in en is het in feite beter dat ze dat aan iemand anders vragen. Ik wil gewoon altijd goed doen voor iedereen, ik voel me zo rap schuldig als ik eens "neen" zeg of dingen weiger te doen voor/met iemand. Ik weet wel dat dat totaal niet nodig is, en ik werk eraan samen met mijn psychologe. Zij leert me om milder en "liever" te zijn voor mezelf. Een moeilijk proces voor mij, maar ik leer het stilaan en ik moet zeggen: het is echt wel leuk :) Toch zal ik altijd een "people pleaser" blijven diep vanbinnen denk ik. Dat is OK, maar er moet natuurlijk wel wat evenwicht zijn met af en toe eens "foert" zeggen en aan mezelf dnken. Want dat is totaal niet egoïstisch, het is lief zijn voor jezelf.

Y: you got this babe

Het is geen woord maar een kort zinnetje, dat mag ook hé. Anders is deze letter te moeilijk ;) Ik zeg dit vaak tegen mezelf als het eens wat moeilijker gaat en ik het allemaal efkes niet meer zie zitten en wil verdwijnen in een duister hol onder de grond. Dat durft hier al eens te gebeuren, zeker de laatste maanden. Dan denk ik: keep your head up, kopke niet laten hangen hé kind! Het is mij altijd al gelukt om voor problemen een oplossing te bedenken, dus dan lukt het nu en inde toekomst ook wel hé. Al is het soms moeilijk. Ik kan dit wel, I got this! Gelukkig heb ik ook een fantastisch vangnet van lieve familie en vrienden om mij heen, die er altijd voor mij zijn als ik ze nodig heb en die altijd bereid zijn om mijn gezaag en klaagzangen te aanhoren 

Z: zelfstandig

Ik ben zelfstandig op professioneel vlak (zie letter T) en ik geniet daar echt van. Het is zeker niet makkelijk om een eigen bedrijf te leiden (ik vind dat dit vaak ten onrechte geromantiseerd en geïdealiseerd wordt), maar het heeft wel veel voordelen en supermooie kanten die ik eigenlijk voor geen geld ter wereld meer zou willen opgeven. Vooral mijn vrijheid en flexibiliteit draag ik onzettend hoog in het vaandel. Dat stemt overeen met mijn "algemene" persoonlijkheid. Ik ben een vrije vogel, ik doe graag mijn eigen ding en ben een "plantrekker" zoals we zeggen. Soms een beetje té, daar ben ik me heel goed van bewust. Het zit een beetje in de familie, denk ik. Ik kan heel goed mijn plan trekken en mijn eigen boontjes doppen, en ik vind het ook leuk.

Deze spiegel in het S.M.A.K. sméékte gewoon
om er een foto van te trekken!!!!

Ziezo, we zijn aan het eind van mijn persoonlijke alfabet beland. Hopelijk vond je dit leuk om te lezen en heb je mij zo nog een beetje beter leren kennen! Als er letters/items zijn waarover je graag meer te weten wil komen, zet het dan maar in de comments. Dan kan ik er misschien een volgend blogje aan wijden!

Liefs, Josie xo

De hoofdfoto in deze post is gemaakt door Kelly Steenlandt. Alle andere foto's zijn van mezelf. En dat is er wellicht ook aan te zien ;)

2 opmerkingen:

  1. Toffe blog, we kennen je nu van A-Z en van Z-A :)
    Ikzelf lees ook zeer graag, dus ik kijk al uit naar je lijstje van je boeken die je iets bijgebracht hebben.
    P.S.: I love America too, 2 jaar geleden naar New York geweest, een zalige stad en veel te bezichtigen: musea, parken, 9/11 museum, 5th Avenue ... (mijn vriend en ik hebben nog niet alles gezien op 10 dagen) maar dat is een stad die dag en nacht bruist van het leven! :)

    BeantwoordenVerwijderen