maandag 11 november 2013

Blogspiration

Ik ben nu een kleine 3 maand aan 't bloggen. En ik merk dat ik steeds meer de smaak te pakken krijg. Ik ben in de fase beland waar ik inspiratie vind in zowat àlles. Ben ik foto's van mijn recente Budapest trip aan het herbekijken, dan denk ik: damn dat was een zalig reisje, moet ik dringend eens iets over posten. Of als ik voor de zoveelste keer gelukzalig naar Emil zit te staren, beginnen mijn vingers ferm te kriebelen om mijn gevoelens neer te schrijven.

"Blogspiration" noem ik dat. Iets zien/horen/denken/meemaken en de drang voelen om erover te schrijven. En die inspiratie is dus echt overal, al besef ik dat het soms onderwerpen zijn die bepaalde mensen geen hol interesseren. Ik ben me er ook van bewust dat ik soms meningen heb waarmee velen niet akkoord gaan - but then again, daarom heet het ook "mening" . In ieder geval, dat vind ik net het leuke aan een blog. Wie het interesseert, kan lustig meelezen en binnenkijken in mijn leventje. Wie mijn schrijfsels maar niks vindt, hoéft ze niet te lezen en heeft op deze blog dus niks te zoeken :-)

Maar goed, ik had het dus over inspiratie en de drang om vanalles neer te pennen. Ik kwam onlangs een aantal mooie quotes tegen van beroemde schrijvers die perfect illustreren waarom ik mijn blog bijhoud, en die mij inspireren om naarstig verder te bloggen... 

Anaïs Nin, Frans schrijfster van o.a. liefdesdagboeken en erotische werken


Het leuke aan bloggen, al is het niet de hoofdreden waarom ik het doe, is dat ik de dingen die ik meemaak herbeleef door ze neer te schrijven. Al menigmaal heeft mij dit een betraand klavier opgeleverd, of een lachbui bij mooie herinneringen. Eens neergeblogd vind ik het bovendien super om mijn schrijfsels te herlezen. Tenzij het www ontploft, zal ik op die manier mijn "dingen des levens" later nog vaak opnieuw kunnen beleven. Met een lach en een traan. Wanneer ik oud maar hopelijk niet grijs en versleten ben. Ja, dat lijkt me wel een fijn vooruitzicht :-)


Agatha Christie, misdaadschrijfster, iedereen wellicht welbekend...

De inspiratie voor mijn posts komt vaak onverwachts: wanneer ik aan het winkelen ben, iets lees in een magazine, iets hoor op de radio, 's avonds in bed lig en de dag nog eens overschouw,... En ja hoor, ook wanneer ik de schotels aan 't wassen ben :-) Ik ben nu dus in de fase gekomen waar ik in heel veel dingen die ik tegenkom inspiratie vind. En dat vind ik geweldig. Dat dit vaak gaat over mijn zoontje, het moederschap en hoe dat te combineren met een druk sociaal en professioneel leven, is logisch natuurlijk. Want dat zijn de dingen die sinds 13.02.2013 mijn leven beheersen. En dat vind ik helemaal niet erg. Mijn leven is veranderd en o zo veel rijker geworden. En dus ook veel rijker aan blogspiration :-)

Neil Gaiman, Engels sci-fi, fantasy en comic book writer
Mijn passie voor taal en schrijven gecombineerd met mijn drang om vanalles neer te schrijven betekent (helaas) niet logischerwijze dat het allemaal zo easy peasy gaat, dat bloggen. Eerst en vooral moet ik er al in slagen om tijd vrij te maken. Met een fulltime job en nog hobby's en huishoudelijk werk wanneer onze kleine aap in z'n bedje ligt, is dat niet altijd evident. Maar hey, daar klaag ik écht niet over want dat is nu eenmaal eigen aan kindjes hebben. Trouwens, als notoir organisatietalent slaag ik er altijd wel in om een gaatje te vinden om te schrijven - ook al is dat soms na 23u 's avonds, op een moment dat ik eigenlijk beter onder de wol zou kruipen. Eens ik dan aan het schrijven sla, is het ook niet zo dat de woorden eruit rollen. Ik heb soms moeite om te verwoorden hoe ik me voel, of om een bepaalde mening te verkondigen. Heeft met mijn perfectionisme te maken, denk ik. Maar als ik klaar ben met schrijven, ben ik supertevreden en denk ik: zo moeilijk was dat toch ook weer niet? Easy & hard tegelijkertijd, Neil heeft een punt :-)


Anne Frank, wereldberoemd om haar dagboek tijdens W.O. II

De voornaamste reden waarom ik blog is om wat ik meemaak een plaats te kunnen geven. Noem het een soort verwerkingsproces, al klinkt dat serieuzer en zwaarwichtiger dan het is. Voor wie het nog niet wist: ik ben niét zwaarmoedig en heb absoluut geen neigingen tot depressiviteit (not in a million years...), dus in die zin moet ik geen zaken van me afschrijven. Maar ook bij leuke gebeurtenissen, dingen die me aan het denken zetten of me boos maken is het goed om erover te kunnen schrijven. Ik vind dat je er dan sowieso bewuster mee bezig bent. En in mijn geval kan dat geen kwaad...

Want sinds ik mijn blog heb, zit ik al eens een uurtje (of langer, als het écht moeilijk gaat om het neegeblogd te krijgen) neer om te schrijven, na te denken hoe ik iets ga verwoorden, hoe ik een post ga opbouwen. Die innerlijke rust was ik eerlijk gezegd een beetje verloren sinds ik mama ben. Mama worden heeft mij zeer jachtig en druk-druk-druk (nog erger dan het daarvoor al was) gemaakt, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig met duizend-en-één dingen. Ik kreeg soms het gevoel dat ik mezelf voorbijliep, al voelde ik het niet als zodanig aan want ik deed/doe al die dingen met hart en ziel en ik bén gewoon ook graag druk bezig. Maar mijn drang om te schrijven verplicht mij er nu toe om af en toe eens een halt toe te roepen aan mijn eigen drukdoenerij en de tijd te nemen om bewust stil te staan bij wat ik meegemaakt heb en waarover ik wil schrijven.

En die verandering, die kan ik alleen maar toejuichen. Ik heb altijd al graag geschreven en ik ben blij dat ik de inspiratie nu teruggevonden heb. Bovendien heb ik door te bloggen ook al massa's leuke andere blogs ontdekt (check mijn reader), die mij op hun beurt ook inspireren en aan het denken zetten. Again: hurray for that!

Conclusie: bloggen, 't is gewoon de max. Ik denk dus dat ik er nog wel een tijdje mee doorga - tot spijt van al wie 't benijdt, maar verspil er dan je tijd niet aan en lees het gewoon niet aub :-)

Aan alle bloggers nog tonnen inspiratie gewenst! Heb je zelf een leuke blog? Laat het mij dan zeker weten!
Love, Josie xo

P.S. Meer inspirerende quotes vind je hier.


4 opmerkingen:

 1. Ik volg je nu al een tijdje en ik ben echt fan! Doe zo voort :-) Kom anders ook eens kijken naar mijn leuke blog ;-), ik heb alvast een linkje gezet op mijn blog naar de jouwe. x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. thx, erg fijn om te horen!
  je staat ook al een tijdje in m'n favorietenlijstje, ik volg je ook op instagram. ik leerde je kennen via steps, dat ben jij toch hé? :-)
  zeer herkenbare dingen die je schrijft en ook de foto's die je post!
  love xo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waw, ook herkenbaar, zeker dat druk-druk-druk. Ik ben nog een leek in de blogwereld en moet alle mogelijkheden nog leren kennen, maar ik voeg je ook toe aan mijn reader. Zodra ik weet wat en waar dat is en hoe dat werkt, haha :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, je zal dat stapsgewijs wel allemaal ontdekken... ik ben daar ook nog volop mee bezig hoor :-)
   x

   Verwijderen