vrijdag 7 maart 2014

Eigen Kweek

Neen lieve lezer, deze blogpost gaat niet over mijn prachtig kind (ik heb al genoeg posts aan hem gewijd en er volgen er ongetwijfeld nog veel) en ook niet over zelfgekweekte groensels (of cannabis, stelduvoor!) want dat kan ik niet. Ik heb een paar jaar geleden eens geprobeerd minitomaatjes te doen groeien met zo'n klein DIY-bakje dat ik me enthousiast had aangeschaft bij Dille en Kamille, en dat is net niet uitgedraaid op een natuurramp. Om maar te zeggen: behalve groen gelakte nageltjes kan je mijn vingers niet bepaald "groen" noemen.

Waarover ik het dan wél ga hebben? Wel, op Stubru is het al de hele week "Week Van Eigen Kweek". Er wordt met andere woorden uitsluitend muziek van Belgische makelij gedraaid. In het begin dacht ik: oh neen, de hele week het gejank van Milo, de dikkenekkerij van Daan en het overroepen "engelengezang" van Gabriel Rios aanhoren, dit kan ik niet aan! Maar ik sta ervan versteld hoezeer ik van al die platen van eigen bodem geniet deze week, en hoe vaak ik al gedacht heb: verdorie toch, we mogen trots zijn op alle schitterende muziek die in ons klein landje geproduceerd wordt!

Vandaag is er als sluitstuk "De 100 Van Eigen Kweek", als je kan moet je zeker luisteren. Ik zet graag eens mijn favorieten van eigen kweek op een rijtje voor jullie. Ik vond het heel moeilijk om een selectie te maken want er is zoooooooveel keuze! Maar ik heb toch een nobele poging ondernomen, laat me zeker weten als ik nog pareltjes over het hoofd heb gezien!

dEUS: als we het over Belgische muziek hebben, dan vind ik dat we niet om deze supergroep heen kunnen. OK, ik erger me ook meer dan geregeld aan Tom Barman zijn Antwerpse gestekakkerij en arrogantie, maar hij heeft met zijn groep wél muziek gemaakt die je bijna letterlijk omver blaast. De laatste jaren vind ik het wat minder (na het fenomenale "The Architect" ben ik afgehaakt) maar "Suds & Soda" vind ik een van de beste nummers ever made on this Planet Earth. Die kriepende violen zullen mij nooit ofte nimmer op de zenuwen gaan werken, that's for sure. Maar als ik dan toch één top of the bill nummer van dEUS moet kiezen, dan ga ik voor het magistrale "Via":


Met The Scabs heb ik een speciale band - lees deze post als je wil weten hoe dat zit. Ik ben Guy Swinnen en de zijnen pas beginnen volgen vanaf 2000 en ik vind hun muziek top: lekkere gitaren, heerlijk meezingbaar en mooie teksten. Exactly what rock & roll should be. Na al die jaren staan de heren nog altijd als échte rockers op het podium, ik zag ze vorige zomer nog. Iedereen kent natuurlijk "Hard Times", da's dan ook een fantastisch mooi nummer. Maar "Nothing On My Radio" is nog zooooooveel beter, zet dit maar eens heel luid:


Arsenal heb ik eigenlijk leren kennen dankzij PJ (dat ik mijn lief leren kennen heb op "Angels" van Robbie williams, dat steek ik liefst van al zo diep mogelijk in de vergeetput *schaamrood*). Hun cd "Outsides" hebben wij grijs gedraaid in onze begindagen. Het overheerlijke "Saudade" zit voor mij dan ook vol herinneringen aan die zalige periode met rondfladderende vlinders. We zijn intussen al 8,5 jaar verder - damn time goes fast! - en volgende maand, op 19 april (PJ's verjaardag!) gaan we naar de voorstelling van hun nieuwe cd in de Lotto Arena. Het wordt zeker en vast een dik vet feestje zoals altijd, ik kijk er enorm naar uit. En intussen geniet ik nog maar eens van deze onverslijtbare topschijf:


Op vlak van dance en techno moeten wij Belgjes zeker niet onderdoen voor onze internationale buren. We hebben Netsky, The Subs, Goose, Buscemi, Sweet Coffee, Technotronic, Lords of Acid, Milk Inc - er zijn er gewoon veel te veel om op te noemen! Maar één groep die er voor mij met kop en schouders bovenuit steekt, is toch wel Praga Khan. De legendarische danceformatie rond Maurice Engelen heeft internationaal behoorlijk wat potten gebroken. Als ik deze "Lonely" hoor, kan ik écht niet stilzitten. Ik hoop vurig dat ze ooit nog een comeback maken!


Ik wil trouwens ook graag Pat Krimson een eervolle vermelding geven in de categorie dance. Onbegrijpelijk toch waarom hij uit de preselecties van Eurosong werd gekegeld!? I loooove him, en ik hoop dat het aanstekelijke "She's After My Piano" een megazomerhit wordt! Respect Patje, go for the bigger & bolder!


Op eigen bodem hebben we heel veel jonge groepen die volop aan hun weg naar de top aan het timmeren zijn. Denk maar aan SX, Intergalactic Lovers, School Is Cool, Steak Numer Eight, Tout va Bien, Soldier's Heart, Trixie Whitley, The Van Jets,... Balthazar is een groep waarop ik veel geld wil inzetten dat ze het keihard gaan maken in vele buitenlanden. Ze worden nu al vaak gevraagd als voorprogramma van internationale groepen (ik zag ze onlangs nog als support act bij Editors). Ik geef ze nog een paar jaar en dan zijn ze zonder twijfel sterk genoeg om zélf the very biggest venues te vullen. Jong, enorm getalenteerd en door de jaren heen hebben ze hun eigen kenmerkende indiesound ontwikkeld. De laatste tijd lijkt het wel alsof alles wat ze aanraken in puur goud verandert. Hun meest recente single "Leipzig" is topklasse. Hun allerbeste nummer blijf ik hun debuutsingle "This Is A Flirt" vinden. Heerlijk poppy & happy, en bovendien altijd leuk meezingen met zo'n kopstem erin :-)

 
Nog zo'n jonge groep waarin ik keihard geloof zijn de Compact Disk Dummies, een electropunkband bestaande uit de piepjonge broertjes Janus en Lennert Coorevits. Wat zij op hun leeftijd al gepresteerd hebben... Hoedje af! Ik ben er begot dertig en ik slaag er nog altijd niet in om een deftig "Broeder Jacob" te tokkelen op de babyxylofoon van mijn zoon. Niks dan respect dus voor deze gasten, I swear I won't mess with them...
  
 
Als afsluiter in de categorie zo mooi, zo jong en zo getalenteerd wil ik graag ook nog Sam Gooris vermelden. Geboren in 1973, maar gezegend met de eeuwige jeugd en een muzikaal talent dat we moeten koesteren tot het einde der tijden. OK, zijn teksten zijn misschien wat aan de simpele kant, maar met deze Sammyboy is het altijd ambi in de keet en dat moet je maar kunnen, vind ik. Dus bij deze: big up for Sam! Maak maar dat uw haarkes goed liggen voor de glorieuze toekomst die u nog te wachten staat, jongen...
 
 
Ik besef dat wellicht weinig lezers akkoord zullen gaan met mijn laatste keuze... En dat begrijp ik :-) Maar wat vinden jullie van de rest van mijn selectie? Zijn er Belgische toppers die ik over het hoofd heb gezien? Laat het mij zeker weten!
 
Lots of love, Josie xo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten