donderdag 9 oktober 2014

In 10 stappen naar runners' high


Ik krijg regelmatig de vraag van mensen hoe ik zo gemotiveerd blijf lopen en hoe het in vredesnaam mogelijk is dat een mens hieraan überhaupt verslaafd kan raken zoals bij mij het geval is. Ook voor mij gaat het lopen niet altijd van een leien dakje, daar schreef ik onlangs nog over. Desondanks verlies ik de moed niet en blijft lopen mijn favoriete fysieke uitlaatklep. Zonder te pretenderen dat ik een autoriteit ben op vlak van lopen – laat staan de nieuwe Evy Gruyaert want ik kom nog niet eens tot aan haar knieën – geef ik graag enkele tips voor wie ook wil beginnen lopen of in een loopdipje zit. Tips die voor mij heel goed werken, en ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.

1. “Ik heb geen tijd” is geen excuus. Ik kan er absoluut niet tegen als mensen dat zeggen. Ik werk ook fulltime, heb een bijberoep waar ik veel tijd in steek, een vriend en een zoon met wie ik graag leuke uitstapjes maak, vrienden waarmee ik vaak afspreek en een veel te lange to do lijst met items die er al maanden op staan en maar niet afgevinkt raken. Ja, het leven is druk maar mij ga je daar niet over horen klagen want ik vind het juist leuk om zoveel verschillende dingen te kunnen doen. En als je écht iets wil doen, dan maak je er gewoon tijd voor. Dat is voor alles zo, ook als je professioneel iets wil bereiken. Tijd heb je vaak niet, maar je kan ze wél maken, punt.
2. Een goede planning is de sleutel tot succes. Ik check elke zondagavond in mijn agenda wanneer ik de komende week kan gaan lopen, stem af met mijn vriend of hij dan voor ons zoontje kan zorgen (of ik zoek opvang), en blokkeer die tijdstippen ook effectief in mijn agenda. Ik heb het geluk dat ik een vriend heb die zeer meegaand is in mijn loopschema, omdat hij zelf ook sportief is en begrijpt hoe een uurtje sporten een mens gelukkig kan maken. Ik probeer 3 looptoertjes in te plannen, al zou ik het liefst van al elke dag gaan lopen maar dat is nu eenmaal niet haalbaar. Het is belangrijk dat je je planning dan ook daadwerkelijk volgt, zelfs als het op dat moment regent of je je niet zo top voelt. Sorry, maar dat vind ik flauwe excuses. Natuurlijk, als je doodziek bent of er woedt een apocalyptische storm, blijf dan maar lekker thuis… Maar doorzettingsvermogen en karakter horen er nu eenmaal bij als je een beetje een loopniveau wil bereiken. Trouwens, als je natgeregend wordt dan kan je achteraf des te harder genieten van een warme douche, so who cares about a few raindrops? 
Running makes me happy... Need I say more?
3. Loop je eigen tempo. Fixeer je niet op lopers die je als een hazewind voorbijsnellen en probeer hen zeker niet bij te houden. Zo loop je jezelf kapot en daar heb je niks aan. Zelfs niet als de lopers in kwestie een lekker kontje hebben… Leg je lat niet te hoog dus, maar zorg er wel voor dat je je grenzen blijft verleggen. Probeer bijvoorbeeld elke week een klein beetje sneller te lopen, al is het maar 1 minuutje. Na 10 weken is dat 10 minuten, en dat is al heel wat! Om je snelheid onder controle te houden, kan je je een loophorloge aanschaffen, zoals deze Garmin Forerunner.
4. Zorg voor variatie. Als je altijd hetzelfde rondje loopt, dan is het normaal dat je er na een paar weken de brui aan geeft want dat is ook gewoon retesaai. Ikzelf heb een vijftal routes, de één al wat langer dan de andere, die ik met elkaar afwissel. Soms loop ik in de buurt van huis, andere keren rij ik eens naar het bos. Zo hou ik het fijn en vermijd ik verveling.

5. Bepaal voor jezelf of je graag alleen loopt, of met een running mate. Ik ben een “alleenloper”, maar ik ken veel mensen die zich beter kunnen motiveren als ze samen met iemand lopen. Dat is perfect mogelijk, zorg er dan alleen voor dat jullie een gelijk tempo lopen. Je kan je ook aansluiten bij een club, waar er op vaste tijdstippen gelopen wordt en je het zo misschien makkelijker volhoudt. Dat is echter niks voor mij, want ik haat babbelen tijdens het lopen. Ik wil mijn hoofd leegmaken, aan niets of niemand moeten denken. Noem het asociaal, maar voor mij werkt dit het allerbest.
Ik ben een asociale loper, maar tijdens de Brussels Half Marathon van 2013
was ik zoooo blij met mijn compagnon!
6. Leuke muziek doet wonderen. Ik schreef er eerder al over: met wat lekkere beats in mijn oren loop ik zoveel beter. Muziek helpt mij om te ontspannen, ik kan niet meer zonder ipod in mijn oren tijdens het lopen. Zonder muziek vind ik het saai. Ik weet dat het niet 100% veilig is omdat je geen omgevingsgeluid hoort, maar ik ben heus wel voorzichtig en ga niet in het midden van de straat lopen. Voor mij zijn lopen en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een ipod die platvalt tijdens mijn looptoer omdat ik hem weer eens vergeten opladen ben: one of my wordt nightmares!
7. Dress nicely. Running is not a runway, dat weet ik wel. Maar geef toe: met een mooie, trendy loopoutfit loopt het wel een stuk leuker, niet? Ik heb een degelijk, trendy paar schoenen (Nike is mijn vast merk als het op loopschoenen aankomt), een leuk kort broekje en een hip t-shirtje waarin ik me heel comfortabel voel. Tegenwoordig is er zoveel tof sportgerief op de markt. Voor degelijke spullen van een goed merk betaal je wel wat meer, maar dat is tegelijk een motivatie om ze geregeld te gebruiken en dus vol te houden. Anders is het ook maar weggesmeten geld. Ik heb ook veel gerief van Decathlon hoor, wat zeer betaalbaar is, maar ik merk echt wel het verschil met Nike en andere topmerken. Dus als je echt voor the real stuff wil gaan, kies dan voor een iets duurder merk: je zal het verschil zeker voelen.

8. Bepaal wat voor jou het beste moment is om te gaan lopen. Ik loop in 95% van de gevallen ’s avonds, vlak na het werk. Van zodra ik thuiskom, meestal rond 18u30, trek ik mijn looptenue aan en ben ik weg. Soms, tijdens een drukke week is waar er ’s avonds geen tijd is om te gaan lopen, ga ik ’s morgens vroeg op pad tussen 6u15 en 7u15, dan geraak ik nog op tijd op het werk. Ik merk wel dat ik ’s avonds veel beter loop, maar dat is voor iedereen anders. Sommige mensen pieken ’s morgens, op hun nuchtere maag (dat is trouwens de beste manier om kilo’s te verliezen en vet te verbranden, als je dat wilt). In het weekend ga ik wel vaak ’s morgens lopen, bij voorkeur op zondag. Ik vertrek dan rond 8u en op dat moment zijn er heel veel lopers op pad en heerst er een gevoel van sportieve samenhorigheid. Daarna voel ik me supergoed voor de rest van de dag, boordevol energie voor een leuke zondag.Als ik loop denk ik aan niets... En kijk ik bijgevolg soms een beetje vies :-)

9. Stel jezelf een doel. Schrijf je in voor een loopevenement, dan heb je een concrete “deadline” en onder druk zal je beter presteren. Zo’n event is gewoon ook superleuk: er is een toffe sfeer van lopers onder elkaar en het geeft je alleen maar meer goesting om te blijven lopen als je je tussen al die enthousiaste sportievelingen bevindt. Leuke runs om aan deel te nemen zijn bijvoorbeeld de Midzomerrun in Brugge (13K), Dwars door Brugge (15K), Stadsloop Gent (10K), Brussels Half Marathon (21K) en de Nacht Van West-Vlaanderen in Torhout (10K, 21K en voor de zotten ook een marathon en ultraloop van 100K). Ook voor wie liever een korte afstand loopt zijn er voldoende mogelijkheden, en er worden voor vrouwen ook regelmatig ladies runs georganiseerd. Trouwens nog iets wat ik wil meegeven in deze context: afstand doet er niet toe. Hoe lang en hoe ver je ook loopt, je bent nog altijd beter bezig dan al wie in hun zetel ligt!
10. Geniet! Ik klink hierboven misschien als een ultrastrenge loopnazi, maar dat ben ik heus niet. Je moet streng zijn voor jezelf, dat klopt, maar bovenal moet je genieten van het lopen. Die combinatie lijkt misschien tegenstrijdig maar dat is ze absoluut niet. Lopen is afzien, maar na een tijdje bereik je die magische grens waarop de pijn fijn wordt en je alleen maar kan denken: hier kan ik nog uuuuuuuuuren mee doorgaan. Dat is die fameuze runners’ high, en als je deze fase bereikt hebt, dan kan je je even loopverslaafd noemen als ik zelf. Proficiat J

Maar take it easy en begin bij het begin. Volg mijn 10 tips en ik garandeer je dat je na een aantal maand probleemloos 10 kilometer loopt. Veel succes!
Hebben jullie nog andere tips? Of zijn jullie het niet met mij eens?

Lots of love, Josie xo

2 opmerkingen:

  1. Zalig! Dat motiveert me om mijn loopschoenen volgende week weer naar mijn student crib mee te nemen... Want ze blijven véél te vaak thuis staan. Ik ben btw ook liefst een asociale loper dan eentje die niet kan volgen of trager moet lopen door z'n gezel! Woeps :D Liefs, Eline x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aha, great minds think (and run!) alike :-)
    Véél succes!
    xo

    BeantwoordenVerwijderen