dinsdag 27 januari 2015

Recept: zadengebak à la Pascale Naessens

Ik ben geen keukenprinses – daar ga ik niet te veel woorden aan vuil maken. Ik behoor nu eenmaal niet tot de immer groeiende categorie mensen die er een enorm plezier in scheppen om uren aan een stuk in de keuken te staan en erin slagen de lekkerste en mooiste gerechten uit hun koksmuts te toveren. Ik bewonder die mensen wel, en ik vind het vooral handig om te beschikken over een culinair getalenteerde wederhelft en vriendenkring, zodat ik met de regelmaat van de klok kan genieten van heerlijke feestmalen. Dat ik geen keukenprinses ben, wil echter helemaal niet zeggen dat ik niet vers en gezond eet. Ik kook elke dag vers en heb nooit voorgemaakte schotels op het menu staan, uitgezonderd een occasionele comfort food chinees in het weekend wanneer ik te tam ben om in de potten te staan roeren. Ik probeer ook graag nieuwe, eenvoudige receptjes uit – een van m’n voornemens voor 2015 – en ik sla al eens aan het experimenteren met glutenvrije voeding, superfood, raw foods,… Ik vind het heerlijk om in de biowinkel in de rekken te snuisteren en kennis te maken met nieuwe, gezonde producten. Ik vind gezonde voeding gewoon ook heel erg lekker, dat "geluk" heb ik :-)

Daarom kan ik de pure keuken van Pascale Naessens bijzonder appreciëren. Ik knipte het recept voor Pascale’s zadengebak al een tijdje geleden uit een magazine. Het leek me onmiddellijk iets voor mij, omdat ik als vegetariër sowieso heel veel zaden en noten eet om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze week heb ik het eindelijk gemaakt. De reden voor de vertraging was dat ik geen bakpapier in huis had, en dat heb je echt wel nodig.

Wie geen keukenprinses is, moet slim zijn en zich omringen met leuke keukenprinsen!

Het recept is echt heel gemakkelijk, dus ik deel het graag met jullie!

Ingrediënten:
* 150 g haverzemelen
* 150 gebroken lijnzaad
40 g chiazaad (vroeger was dit vrijwel uitsluitend te koop in de biowinkel, maar vandaag kan je het superfood ook kopen bij bv. Delhaize)
40 g pompoenpitten
40 g zonnebloempitten
* 40 g gedroogde veenbessen
30 g gojibessen
40 g hazelnoten

Bereiding:

Meng alle zaden in een kom en voeg een beetje water (max. 250 ml) toe. Roer alles goed door elkaar zodat het een vrij stevige massa wordt.


Leg vervolgens een vel bakpapier in je bakvorm, en vul deze op. Duw goed aan. Zet dit in de oven op 180° voor ongeveer een uur.


Laat goed afkoelen, zodat het gebak stevig kan worden en niet brokkelt.


Omdat een heel gebak uiteraard veel te veel is voor 1 persoon – het vult zeer goed! – heb ik het in stukken gebroken en ik bewaar het in een goed afgesloten blikken doos. Zo blijft het lekker knapperig en vers en kan ik er nog lang van genieten.


Is het lekker, vraag je je wellicht af… Ja, enorm lekker! Enfin, dat is mijn mening uiteraard. Het heeft een nootachtige smaak en dat is 100% mijn ding. Het is misschien wel een beetje droog maar daar kan ik me wel over zetten. Het vult heel goed en je proeft gewoon dat het boordevol goede voedingsstoffen zit. Ik vind het ideaal als tussendoortje, maar je kan het evengoed eten als ontbijt of bij de lunch met een slaatje. Zoveel mogelijkheden!

Door de haverzemelen, het lijnzaad en het chiazaad krijgt het gebak voldoende binding, dus die heb je zeker nodig. Maar daarnaast kan je makkelijk variëren in de ingrediënten. Ik ben bijvoorbeeld niet zo dol op veenbessen, dus ik heb er wat minder in gedaan en dat gecompenseerd met meer gojibessen. Ik ga het zeker ook nog eens uitproberen met andere notensoorten.

Als je het volledig glutenvrij wil, dan kan je de haverzemelen gemakkelijk vervangen door teffmeel (verkrijgbaar in de biowinkel). Dat zorgt ook voor voldoende binding. Ik maakte het al op beide manieren, en eerlijk gezegd vind ik het nog lekkerder met teff.

Ten slotte nog een laatste pluspunt: het gebak ruikt overheerlijk! Toen het in de oven zat, kwam Pieterjan thuis en het was het eerste wat hij zei. Hij dacht dat er een cake in de oven zat! Nu ja, dat is het eigenlijk ook wel een beetje en wat mij betreft is het zadengebak minstens even lekker. Maar zoveel gezonder en voedzamer!

Conclusie: you really have to try this at home! Smakelijk, en laat me zeker weten wat jullie ervan vinden…


Lots of love, Josie xo

8 opmerkingen:

 1. Niets van zoetstof dus? Best wel benieuwd hoe dat dan smaakt! In elk geval makkelijk receptje dat mij niet afschrikt (ik ben net zo'n grote keukenprinses als jij!), ik test het eens uit! (PS: hazelnoten wat fijn hakken of gewoon de ganse noten erin kappen?). Ik zou daar trouwens wel een een beetje zwarte chocoladesnippers durven onder mengen, als variatie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen zoetstof nodig. Kan je wel doen he, maar staat niet in het recept en ik vind het ook niet nodig. Alles is al altijd zo zoet...
   Hazelnoten doe ik er in hun geheel bij.
   Met wat cacao lijkt het me ook lekker, ga ik ook eens proberen denk ik! 😊

   Verwijderen
  2. Wel, als ik het maak, ga ik wat experimenteren en kleinere gebakjes maken met verschillende smaken: eentje zonder zoetstof, eentje met chocolade, eentje met agave siroop of honing of zo,..oh en eentje met wat kaneel, yummie :-) Benieuwd!

   Verwijderen
  3. lijkt mij een super ideetje :-)
   veel plezier, smakelijk en ik zie het misschien wel verschijnen op IG, FB of je blog hé :-)

   Verwijderen
 2. Yum, lijkt me echt wel heerlijk! Ga ik zeker eens proberen, aangezien wij hier ook nooit vlees eten (of ik misschien heel af en toe ;)) en ik ook dol ben op zaden ed. Thanks for the tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. graag gedaan! inderdaad de ideale snack voor veggies ;-)

   Verwijderen
 3. heb er ook eentje gemaakt - heb het net geproefd - smaakt heerlijk
  Echt aangenaam als tussendoortje
  Echt een ideale snack

  BeantwoordenVerwijderen