woensdag 18 februari 2015

A Smooth Life

In het kader van het #boostyourpositivity project van Activia werd deze week een nieuwe uitdaging gelanceerd met als thema Day To Day:

Hoe zorg jij ervoor dat alles blijft bollen? Heb jij trucjes die ervoor zorgen dat je nooit te laat komt, dat je ondanks je drukke leven toch twee keer per week in de fitness opduikt, dat jij altijd iets op tafel kunt toveren als er onverwacht vrienden langskomen, of een ander talent waarvan mensen denken: hoe doet die dat toch?

Met andere woorden: wat zijn mijn trucjes waarmee ik ervoor zorg dat alles vlot loopt, mijn zogenaamde lifehacks? Ik heb er een paar, al vind ik ze de naam “trucjes” niet echt waardig want zo ingenieus is het allemaal niet. Toch deel ik ze graag met jullie!

DE WAS EN DE PLAS


* Ik ben een netheidsfreak en heb graag dat alles proper ligt. Niet afgelekt spic & span zoals in de boekskes (hoewel, tegenwoordig is dat in de boekskes al niet meer "in"), maar wel netjes. Mijn regel is: als mijn mama onverwacht op bezoek komt, dan wil ik dat ze geen commentaar kan/moet geven op de toestand waarin dochterlief haar huis zich bevindt. Met een peuter in da house heb ik mijn perfectionisme flink moeten temperen, en met succes. Een vaste regel is en blijft dat speelgoed elke avond opgeruimd wordt, en als we bezoek gehad hebben, doen Pieterjan en ik altijd onmiddellijk de opkuis. Zelfs als het al na middernacht is en er al wat alcohol gevloeid is - dat zorgt dan weer voor wat ambiance. Sommige mensen vinden dat gek, wij worden ’s anderendaags gewoon liever wakker in een opgeruimd huis zonder dat er nog tafels moeten ontruimd en borden afgewassen worden.

* Het was een grote stap voor mij, maar na onze verhuis nam ik een poetsvrouw onder de arm. Sinds oktober komt Sabine elke 2 weken een halve dag poetsen en ik zou haar echt niet meer kunnen missen! Ja, het kost wat geld, maar ik heb het ervoor over omdat het mij in het weekend extra tijd geeft om leuke dingen te doen. En dat is – cliché but so true – echt onbetaalbaar.

* De poetsvrouw houdt zich vooral bezig met afstoffen en dweilen – daar heeft ze haar kuisgrage handen al mee vol. De was en de strijk doe ik volledig zelf, en ik doe dat eigenlijk wel graag. Ik heb mijn vaste tijdstippen hiervoor. Wassen doe ik op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond (doorgaans heb ik niet meer dan 3 wasmanden per week) en strijken probeer ik op zondagavond te doen. Ik streef ernaar om de strijk wekelijks te doen, anders wordt de berg te groot. Om het strijken wat aangenamer te maken, installeer ik me voor de televisie, bij voorkeur met een brainless programma op de buis.

* Mijn werkpunt? Dat ik moet leren nog een beetje meer uit handen te geven en mezelf zo wat meer rust te gunnen. Ik delegeer niet graag aan Pieterjan. Waarom? Dat ik het begot niet weet. Hij wil het, hij kan het zeker en vast, maar ik… Ik geef hem gewoon de kans niet.

MORNING RUSH


* Net als elke vrouw zie ik er graag fris en fruitig uit, en dus spendeer ik wat tijd in de badkamer ’s morgens. Sinds ik mama ben, heb ik een efficiënte badkamerroutine ontwikkeld. Ik sta als eerste op om 6u30, tenzij Emil er anders over beslist heeft (maar dat gebeurt niet zo vaak). Ik multitask door in de douche mijn tanden te poetsen en onder-de-douche body lotion te smeren. Ik heb een vast make-up ritueel (dagcrème, CC cream, mascara, eyeliner en wat blush op een normale week/werkdag) en alle spullen die ik dagelijks gebruik liggen netjes in een mandje zodat ik niet als een bezetene moet beginnen zoeken. In een half uur ben ik volledig klaar (inclusief gedroogd haar, want ik was mijn haar elke dag). Tegen dan is Pieterjan meestal al beneden met Emil voor zijn ontbijt.

* Om geen tijd te verliezen, ontbijt ik op het werk. Ik maak de avond voordien een healthy breakfast klaar – momenteel is dat een Alpro variëteit + vers fruit + zaden of noten. Lekker en gebalanceerd! Pieterjan ontbijt ook op het werk, hij smeert thuis zijn stuutjes met choco terwijl hij samen met Emil ontbijt.

* Ik heb een grote kop hete thee nodig om de dag te starten.Dankzij mijn supermooie Bodum travel mug kan ik daarvan genieten in de auto op weg naar het werk.

* Mijn werkpunt? Dat ik moet leren mijn outfit al de avond voordien samen te stellen. Meestal kan ik vlotjes kiezen, maar er zijn van die dagen waarop ik er maar niet uit geraak… En neen, dat is niet omdat de keuze te groot is hoor! ;-)

LET’S PLAN!


* Pieterjan en ik zijn allebei planners. Dat zit in ons en wij moeten daar niet veel moeite voor doen. We hebben allebei onze eigen digitale agenda op onze laptop en smartphone. Als ik iets belangrijks te doen heb, bijvoorbeeld een etentje met vriendinnen of een event op het werk waardoor ik niet thuis ben ‘s avonds, dan stuur ik een melding naar zijn agenda. En omgekeerd. Zo zijn we altijd op de hoogte van elkaars activiteiten en vermijden we gênante ochtendlijke taferelen à la “hoezo, gij zijt nie thuis vanavond? En wie gaat er dan voor de kleine zorgen?” Door al dat geplan en georganiseer  loopt ons leven min of meer op rolletjes, maar we proberen niet alles vol te plannen. Onze zondagen willen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk vrijhouden voor onverwachtse uitstapjes – want dat zijn meestal de allerleukste, dat weet iedereen.

* Wij hebben allebei een drukke job en veel hobby’s. Naast ons leven samen doen we ook graag ons eigen ding. Dit is nog nooit een probleem geweest in onze relatie, ook niet na de geboorte van Emil. Ik heb het geluk dat Pieterjan heel veel doet voor Emil, ik durf zeggen dat het bij ons bijna 50-50 verdeeld is. Ergens vind ik dat wel een evidentie. OK, de typische huishoudelijke taken als de was en de strijk komen bij mij terecht, maar dat vind ik ook helemaal niet erg want stiekem doe ik dat wel graag. Pieterjan doet enorm veel zonder dat ik het moet vragen, en daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Ik hoef geen nieuwe man, en al zeker geen sloef! Het enige wat ik wil, is naast mijn leven thuis en op het werk nog mijn eigen ding kunnen doen. En dat lukt perfect.

* Voor mezelf stel ik meestal op zondagavond een weekplanning op, waarin ik bepaal wat ik de komende week wil doen qua sport, bijberoep en andere activiteiten. Alles in een lijstje gieten geeft me rust in mijn hoofd, ook al slaag ik er niet altijd in om dat lijstje perfect af te vinken.

* Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik echt niet zonder sport kan. Ik wil graag 3 keer per week lopen, en dat vergt wat planning. Meestal ga ik direct na het werk, want eens ik thuis “geïnstalleerd” ben, heb ik vaak geen zin meer om nog die sportplunje aan te trekken. Als het een drukke week is en ik minder tijd heb, dan "compenseer" ik het door een wandeling te maken met Emil langs de boerderij in onze straat. Goed voor de conditie én leuke quality time met le petit! Ik heb ook een springtouw liggen voor een home workout in drukke tijden, net als een yogamatje waarop ik één keer per week een kwartiertje buikspieroefeningen doe. Ik ben daarmee begonnen na mijn bevalling, en ik ben het zodanig gewoon geraakt dat ik het blijven doen ben. Ik train mijn abs steevast op donderdagavond, dan ben ik alleen thuis en leg ik me voor het slapengaan nog even op mijn matje in de slaapkamer J Een tip voor wie weinig tijd heeft om te sporten: ga tijdens je lunchpauze eens naar buiten voor een korte wandeling, of neem de trap naar je kantoor in plaats van de lift. Het hoeven niet altijd grote inspanningen te zijn, alle kleine beetje helpen om gezond te bewegen en je fit te voelen!

* Ik schakel geregeld een babysit in. Gemiddeld gaat Emil één keer in de 2 weken uit logeren, en ik vind dat niet overdreven veel. In ieder geval vind ik het belangrijk om af en toe een babysit in te schakelen om wat me time of time for two te hebben. Onze babysits zijn meestal familieleden, om de simpele reden dat Emil in beide families het eerste en enige kleinkind is en dus altijd met open armen ontvangen wordt. Maar we schakelen af en toe iemand “extern” in, want ik vind het belangrijk dat hij ook andere mensen leert kennen.

SHOPPERDESHOP


* Op donderdagavond bestel ik mijn grote boodschappen via Collect & Go van Colruyt. Die ga ik op vrijdag tijdens mijn middagpauze of na het werk afhalen. Zo hoef ik me op zaterdag niet in die uitzinnige mensenmassa te begeven. Want ik word knettergek van slenteraars in de supermarkt… En ik ben wellicht niet de enige.

* Vaak vergeet ik wel wat spullen te bestellen bij Collect & Go, dus tijdens de week moet ik soms nog boodschappen doen. Zeker ook omdat ik nooit een volledig weekmenu opstel. Ik kan in het weekend nog niet beslissen wat ik de komende 7 dagen ga eten. Ik heb het al geprobeerd en ik mag dan nog zo'n planner zijn op andere vlakken, maar dit lukt me niet. Soit, voor die kleine boodschappen tussendoor benut ik mijn middagpauze op het werk efficiënt. Vlak bij mijn kantoor zijn verschillende supermarkten, dus echt moeilijk is het niet.

* Om altijd brood in huis te hebben, koop ik in het weekend 1 à 2 broden (we zijn niet zo’n brood-eters) die ik invries. Zo hebben we de hele week vers brood in huis. Verder ben ik niet zo diepvries-minded. Ik maak wel elk weekend een grote kom soep, en in de diepvries zit altijd wel spaghettisaus en pizza voor een snelle hap. Maar meestal wordt er bij ons à la minute gekookt. Dat hoeven geen ingewikkelde gerechten te zijn, zolang het maar lekker, vers en gezond is.

* Mijn werkpunt? Dat ik beter moet leren noteren tijdens de week wat ik op donderdagavond allemaal moet bestellen bij Collect & Go. Vaak denk ik: ik zal het wel onthouden, ik ga dat nu niet opschrijven… Terwijl ik eigenlijk wéét dat mijn geheugen op dat vlak een regelrechte zeef is en het desgewenste item niét in een van mijn grijze Colruytbakken zal zitten. Ik heb nochtans een mooi knalroze notaboekje dat ik altijd bij me heb om zo’n zaken te noteren…

Dit lijkt heel wat, maar ik moet hier eigenlijk niet veel moeite voor doen. Hier komen geen speciale apps of 100 kalenders aan te pas. Ik doe eigenlijk maar wat, en ik ben blij te zien dat het werkt – of toch alleszins in mijn huishouden. De rode draad is veel plannen en samenwerken, maar daar ben ik nu eenmaal een krak in. Voor andere mensen werkt dit misschien to-taal niet, maar bij ons zorgt het ervoor dat everybody happy is...


Wat zijn jullie lifehacks? Hebben jullie tips om het allemaal vlotter te laten lopen? Laat ze weten in de comments hieronder en dan lezen we graag allemaal mee!


Lots of love, Josie xo

15 opmerkingen:

 1. Ook wij beginnen meteen na een feestje alles op te ruimen! Het is echt super geweldig om 's morgens wakker te worden in een huis dat helemaal op orde is. Met Kerstmis hebben we nog tot 2u 's nachts staan poetsen, maar de dag erna konden we wel meteen iets leuks gaan doen.

  Ook ik deelde mijn lifehacks:
  http://www.missfabuleus.be/2015/02/mijn-8-favoriete-lifehacks.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De weekmenu, ik kan echt niet meer zonder. Misschien moet je het toch nog eens proberen?
  Mijn lifehacks staan hier: http://www.mooiding.be/2015/02/16/boostyourpositivity-lifehacks/
  Maar eigenlijk ook nog hier: http://www.mooiding.be/2014/12/02/dingen-die-mijn-leven-simpeler-maken/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ewel, ik zal nog eens proberen... We zien wel wat het wordt :-)
   Merci ook voor jouw nuttige tips, en om me je blog te leren kennen!
   Xo

   Verwijderen
 3. Hier ook een poetsvrouw (goud waard!) en er moet ook elke dag opgeruimd en gestofzuigd worden. Zo blijft het ook allemaal langer proper liggen, vind ik. Van Collet&go moet ik dringend gebruik gaan maken... Want met een baby en een kleuter boodschappen doen is eerlijk gezegd niet zo plezant :-) De babysit vinden wij ook erg belangrijk: minstens 1 keer per maand maar voorlopig met een niet-slapende baby lukt dat niet jammer genoeg. Voor de rest: heel regelmatig strijken, als het moet elke dag, ik doe liever kleine beetjes dan in 1 keer een berg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. collect & go is echt een aanrader. ik ben ermee gestart toen ik terug begon te werken na de geboorte van Emil, en ik kan het niet meer missen. met zo'n kleintje in de winkel lopen vind ik ook niet ideaal, zeker als je enkel op zaterdag kan gaan wanneer het superdruk is. dus wat met dat dan wel zijn met 2 kids... ;-)
   hoe oud is de baby? ik hoop dat hij/zij snel doorslaapt! ik kan die "date nights" niet meer missen. door de week is er vaak weinig tijd om echt te "babbelen", vaak zijn het zeer praktische gesprekken. dan is het zalig om eens een avond uren aan een stuk te kunnen praten!
   xo

   Verwijderen
  2. Hij is bijna 10 maanden ondertussen. Het is een ramp!

   Verwijderen
  3. oei... ik duim mee met je voor beterschap!
   ieder kind is anders en er bestaan zodanig veel trucjes, maar uiteindelijk kan je er toch niet veel aan doen behalve geduldig zijn en hopen...
   als je eens een babysit nodig hebt, wij hebben een logeerkamer regio torhout en ik heb graag wat extra leven in huis, en mijn 2-jarige is dol op baby's! :-)
   x

   Verwijderen
 4. Ik wil na mijn bevalling ook graag weer tijd nemen om zeker drie keer per week te gaan lopen. Soms deed ik dat al om 7u 's morgens op zondag, maar tegen dat ik om 8u terug binnenkwam kon ik meteen in de douche springen en de dag starten. Niet lopen betekende: aan tafel belanden, lummelen, slenteren in pyjama etc. Niet dat dat niet leuk is, maar ik mis het lopen wel keihard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herkenbaar!
   ik ben na mijn 4de maand zwangerschap ook "moeten" stoppen met lopen en ik miste het enorm! 6 weken na mijn bevalling, na de "goedkeuring" van de gynaecoloog, ben ik opnieuw beginnen lopen. het ging heel vlot omdat ik tijdens mijn zwangerschap wel veel blijven zwemmen was, en na de bevalling heb ik uuuuuuren gewandeld - om maar te zeggen: je kan zeker je conditie behouden.
   in de zomer en in het weekend ga ik ook vaak 's morgens vroeg lopen, heerlijk om de dag zo te starten. als je het goed afstemt met je partner, dan is het haalbaar hoor. en je wil het graag, dat is al heel wat. dan ga je er sowieso ook tijd voor maken!

   Verwijderen
 5. Ook zeker eens Activia proberen voor 'the healthy breakfast' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook zeker eens Activia proberen voor 'the healthy breakfast' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen