woensdag 25 februari 2015

Relax?!


We zijn intussen aanbeland in de vierde en laatste week van het #boostyourpositivity project van Activia. Ook deze keer is er opnieuw een leuk thema: destress. Hoe kom jij tot rust? Wat doe je om volledig te ontspannen? 

Ik heb zelf nogal een dubbele relatie met ontspanning - vandaar de 2 leestekens in de titel. Ik ben iemand die héél moeilijk alles kan loslaten en volledig tot rust kan komen omdat ik graag druk bezig ben, al vervloek ik mezelf daar soms om. Anderzijds geniet ik wel enorm van kleine dingen - anders zou deze blog simpelweg niet bestaan - en dat beschouw ik zeker ook als ontspanning. 

Voor veel mensen is lang uitslapen of luieren in de zetel de ultieme vorm van ontspanning. Ik begrijp dat, maar mij doe je daar écht geen plezier mee. Pas op, na een nacht met weinig slaap lig ik ook wel eens te "vegeteren" in de sofa, maar ik vind dat al snel tijdverlies. Wat zijn dan wel mijn "momentjes"?* Mijn nagels lakken. Mijn favoriete serie kijken. En de combinatie van beide in mijn bed, zoals hierboven. Heaven.
* In m'n eentje naar de supermarkt gaan en dus lekker de tijd hebben om rustig mijn boodschappen te doen (en dus hopelijk eens niks te vergeten).
* Gaan shoppen. Ik doe dat steevast in m'n eentje, op een zaterdag van zodra de winkels open zijn (lees: wanneer de rest van de wereld nog aan 't wakker worden is) en alleen in winkels waar ik weet dat ik alles vind wat ik nodig heb in de juiste maat. Tegen dat de grote mensenmassa de winkels bereikt, ben ik al lang weer vertrokken (samen met al mijn goedgevulde shopping bags). Van stress is hier dus absoluut geen sprake!
* Ik moet het waarschijnlijk niet meer zeggen: lopen is hetgeen mij misschien wel het meest ontspant. Ook zwemmen brengt rust, en met mijn fiets rijden. Ik ben zo blij dat het bijna lente is, want dan kan ik weer veel op pad met mijn stalen ros!
* Naar de speeltuin gaan met Emil. De kleine aap heeft weinig tot geen schrik op de speeltoestellen en legt gemakkelijk contacten met andere aanwezige kindjes. As in: moeder heeft tijd om op haar gemak op het bankje te zitten en al dagdromend een oogje in het zeil te houden.
* Bloggen, of course. Anders was ik er al lang mee gestopt.
* Een half uurtje Pinteresten. Het is misschien een beetje een fake virtuele wereld, maar wel eentje waar altijd alles netjes ligt en er lekker uitziet, en daar kom ik volledig tot rust. Ik schreef daar trouwens ooit al deze post over.
* De weekendkrant lezen. Ik kom daar meestal pas toe op zondagavond (maar dat is mijn eigen schuld want ik plan mijn weekends altijd te vol, dus ik ga daar niet over klagen). Dan nestel ik mij in de zetel onder mijn dekentje met een kop thee zodat ik totally relaxed ben om alle katernen te doorbladeren en van a tot z te lezen. Heerlijk vind ik dat, zo heb ik het gevoel dat ik weer volledig up-to-date ben om aan een nieuwe week te beginnen.
* Alleen in de auto zitten. De radio keiluid zetten. Mee kwelen en mij geen hol aantrekken van de vreemde blikken die andere bestuurders mij toewerpen.
* Naar mijn zoon staan kijken als hij in zijn bedje ligt te slapen. Meestal sta ik daar maar een paar minuutjes te koekeloeren, maar na een drukke werkdag of een baaldag is dat al voldoende om mij op slag weer in een happy hippo om te toveren.
* Jullie gaan mij zot verklaren, maar ik kom ook tot rust als ik mijn strijk doe. Ik sta dan op het platform achter onze zitput, en met het uitzicht dat ik dan heb op mijn mooie huis vind ik het echt niet erg om daar te staan...Ik weet van mezelf dat ik het moeilijk heb om alles van mij af te zetten. Als ik niks doe, dan is er een stemmetje in m'n hoofd dat vrijwel onmiddellijk vragen begint te stellen. Is de strijk al gedaan? Moet je niet meer voor je bijberoep werken? Staan er boven geen verhuisdozen meer te wachten om uitgepakt te worden, al maandenlang? Je auto mag wel eens gekuist worden, niet? 

Ik heb intussen wel geleerd om mezelf meer rust te gunnen. Het breaking point kwam er in juni vorig jaar, toen ik van de dokter de diagnose kreeg dat ik met een heel zwaar ijzertekort te kampen had. Zoals veel jonge vrouwen had ik altijd al wat ijzertekort gehad, maar in combinatie met een enorm druk voorjaar had ik toen een historisch laag peil bereikt, beneden de ondergrens. De dokter trok aan de alarmbel en ik ben toen heel bewust rustmomenten beginnen inbouwen (en heb daarnaast natuurlijk ook mijn voeding aangepast). Ik blijf een zeer bezige bij dus ik moet er elke dag aan werken. Maar het lukt, en ik voel me al véél beter dan een jaar geleden.

Ik merk wel dat ik me sowieso veel gemakkelijker kan ontspannen buitenshuis. De reden is simpel: als ik niet thuis ben, dan kan ik ook niet opruimen, poetsen, kasten herinrichten of de was doen. Als ik ergens naartoe ga, dan blijft dat vervelende stemmetje van hierboven meestal gewoon thuis. Een uitstap naar een wellness center is dus de ultieme vorm van ontspanning voor mij, net als een weekendje weg. Om nog maar te zwijgen van een citytrip, of een vakantie...

Gelukkig staat er veel ontspanning op het programma binnenkort! In april gaan Pieterjan en ik maar liefst 2 keer een weekendje weg (één keer naar Bruxelles ma belle en één keer heel dichtbij naar Brugge), wat betekent dat we ook telkens een avond hebben om lekker te gaan eten en drinken en véél te babbelen. I love it! Binnen een goeie week vertrek ik op skivakantie met de familie, en in juli trek ik met mijn gezin naar onze inmiddels vaste stek in de Alpen. We hebben een huis gebouwd en dat brengt veel (onverwachte) kosten met zich mee, dus we moeten een beetje op ons budget letten. Toch vinden we het belangrijk om er eens volledig uit te zijn, want we hebben daar heel veel deugd van. In het najaar ga ik dan nog op citytrip met mijn beste vriendin. De bestemming moeten we nog vastleggen. Ook dit zal geen superdure reis worden, maar dat hoeft ook niet. Mijn vriendin en ik, wij hebben echt niet veel nodig om ons rot te amuseren!Mooie vooruitzichten dus. Denken aan al deze leuke plannen brengt mij alvast volledig tot rust!

Wat zijn jullie relaxtips? Ik wil het graag weten!

Lots of love, Josie xo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten