dinsdag 29 september 2015

7 reasons to run

Ik loop heel veel, al heel lang. Minstens 3 keer per week hardlopen is voor mij een evidentie en een onmisbaar deel van mijn leven. Ik heb in mijn 9-jarige “carrière” als runista al vaak de vele voordelen ervan mogen ervaren. Voor wie de loopbacterie nog niet te pakken heeft en twijfelt om te start-to-runnen, of voor wie in een loopdipje zit, som ik graag even de onmiskenbare voordelen op van hardlopen.
1. Work that body!
Lopen is een intensieve sport, dus ik moet daar geen tekeningetje bij maken: je krijgt er een mooi en strak lichaam van. Ik vind van mezelf dat mijn benen best mogen gezien worden: ze zijn slank en gespierd, maar niet té. In de zomer krijgen ze dankzij het lopen een naturel bruin kleurtje. Ik moet daar geen uren voor liggen bakken in de zon – wat trouwens zeer ongezond is. In de lente slaan veel vrouwen in paniek om hun body summer-proof te krijgen. Zal ik eens iets vertellen? Als je het hele jaar door blijft lopen en een béétje gezond eet, hoef je daar niet van wakker te liggen. Integendeel: ik ben net blij als de lente in het land is en ik eindelijk in blote benen de straat op kan. Lopen is niet alleen goed voor je benen, je traint er je hele lichaam mee. Als je een goeie houding hebt, krijg je er stevige buik- en rugspieren van. Ik ga niet zeggen dat ik complexvrij door het leven ga, maar ik ben zeer tevreden met hoe mijn lichaam eruit ziet dankzij het hardlopen.


2. Power for the soul
Er zijn mensen die na een drukke, hectische dag graag op de bank neerploffen met een zak chips voor de televisie. Ik heb daar niks op tegen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze zich daar beter van gaan voelen. Wat bij mij het best werkt om mijn hoofd volledig leeg te maken, is een stevig toertje gaan lopen. Toegegeven, na een lange dag zie ik er soms ook tegenop om die loopkleren en -schoenen aan te trekken en de hort op te gaan. Maar ik wéét gewoon dat ik me achteraf beter ga voelen, omdat ik onderweg altijd rust vind. Mijn hoofd staat nooit stil: ik ben altijd wel met iéts bezig en heb tientallen mentale to-do-lijstjes. Maar tijdens het lopen denk ik vaak aan niks. Hoewel, “niks” is moeilijk te definiëren. Maar meer dan wat blogideetjes en kleine gedachten passeren niet de revue in mijn lopende hoofd. Dat is zalig!

3. Always & everywhere
Nog zo’n voordeel van lopen: je kan het altijd en overal doen. Ga je op reis? Dan neem je toch gewoon je loopgerief mee! Dat neemt helemaal niet veel plaats in in je koffer. Als je gaat lopen, hang je van niks of niemand af. Sportcentra hebben beperkte openingsuren, maar straten en bossen niet J Je kan ’s morgens gaan lopen als je net wakker bent, tijdens je middagpauze als je daar de mogelijkheid toe hebt, ’s avonds na je werk, en in de zomer kan je zelfs ’s avonds laat nog een toertje gaan lopen net voor zonsondergang. Ik geef toe dat ik in de winter iets minder graag loop dan in de zomer. Ook als het regent en waait is het niet zo fijn, maar dan nog probeer ik het altijd plezant te maken voor mezelf. Dan ga ik bijvoorbeeld in het bos lopen, doorheen alle modderpoelen. Daarna ga ik lekker plensen door de plassen zodat mijn schoenen weer helemaal proper zijn. Voor je het weet heb je een uur gelopen en voel je je supergoed!

4. Money is not an issue
Je hoeft helemaal geen grootverdiener te zijn om te kunnen lopen. Investeren in een goed paar loopschoenen volstaat. Voor 150 € heb je al een zeer degelijk paar en daar mag je volgens de regeltjes 1000 km mee lopen J Loopoutfits vind je in alle prijsklassen. Ik vind het belangrijk om er een beetje leuk bij te lopen, maar ik hoef daar heus niet diep voor in mijn buidel te tasten. Het is je eigen keuze natuurlijk, en hetzelfde geldt voor loopgadgets. Ik heb een hartslagmeter met ingebouwde GPS van Garmin. Ik betaalde daar 150€ voor maar ik gebruik hem wel al bijna 2 jaar, en hij is nog lang niet versleten. Het is dus de investering meer dan waard.

5. No matter how long or how slow…
Ik heb niet altijd veel tijd, maar zelfs dan nog ga ik lopen want ook een half uurtje heeft al veel effect. Als je het op die manier bekijkt, kan je je looptraining altijd wel ergens inpassen in je schema. Ik probeer wat te variëren in de duur van mijn trainingen, en ook in de intensiteit. Soms zijn er ook gewoon dagen dat ik geen zin heb om snel of lang te lopen, maar dan denk ik: no matter how long or how slow I’m going, I’m still going faster than everyone who’s lying on the couch! En dat geeft mij heel veel moed.

6. Get social, get lucky
Dit voordeel gaat niet echt op voor mij, want ik loop bijna altijd alleen en ik vind dat perfect. Maar ik hoor van veel mensen dat lopen voor hen een vorm van sociaal contact is, bijvoorbeeld mensen die met een vriend of vriendin gaan lopen of in een loopclub zitten. Dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik kom wel vaak op loopevents en daar spreek ik soms af met mensen die ik ken. Sowieso hangt er op zulke manifestaties altijd een enorm gevoel van sportieve samenhorigheid, ik vind dat magnifiek om te zien. Lopers moedigen elkaar aan, ik merk dat bijvoorbeeld als ik een loopblog schijf of iets loop-gerelateerd op Instagram post. Je kan dat oppervlakkig vinden, omdat het maar “virtueel” is, maar dat scherpt mijn motivatie enorm aan.

7. Challenge yourself!
Last but not least is lopen – en bij uitbreiding eender welke sport – de ideale manier om jezelf te blijven uitdagen. Sommige mensen vinden hun heil in bezigheden als breien, naaien, kokkerellen,… Ik vind lopen de ideale sport om mijn geest scherp te houden en mijn mentale balans te bewaren. Onder het motto harder, better, faster, stronger blijf ik mezelf telkens nieuwe uitdagingen en doelen stellen. Halve marathon gelopen? Top, maar het kan altijd beter, sneller en verder. Ik heb die drive nodig, want het helpt mij om gelukkig te worden. Dus misschien is dat laatste voordeel misschien nog wel het allerbelangrijkste…

Zijn er voor jullie nog meer voordelen verbonden aan lopen? Of vinden jullie dat er toch eigenlijk wel meer nadelen zijn? Laat het me zeker weten!

Love, Josie xo

Deze blog verscheen op Ladies Fun Sports.

10 opmerkingen:

 1. Amai, ik krijg al bijna goesting.
  Maar ik vind het zo dood en doodsaai.
  Ik zou graag lopen, en ik ben ook al 70 keer gestart, maar ik geraak er echt niet over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er zijn veel mensen die lopen saai vinden, dus ik kan je ergens wel volgen.
   maar ik ben wél blij dat ik je al bijna goesting deed krijgen :-)

   Verwijderen
 2. Klinkt heel leuk, maar helaas heb ik een te hoge hartslag bij het lopen. Ik heb ooit eens een conditietest gedaan en ben daarna met een 12-wekenplan aan de slag gegaan, maar de hartslag bleef te hoog (onmiddellijk naar de 200 toe..).
  Dus is het fietsen geworden (wel iets duurder helaas!).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat ik mezelf er ooit kan toebrengen er eens aan te beginnen. Maar ik doe het gewoon ook niet graag, misschien komt daar verandering in eens je wat meer getraind raakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker en vast! Hoe beter het gaat, hoe minder moeite het kost om te trainen en hoe leuker je het gaat vinden. probeer maar eens :-)

   Verwijderen
 4. Ik was altijd zo iemand die 'ik kan niet lopen' verkondigde. Nog liever spijbelen dan op school moeten gaan lopen, je kent het soort. Een paar jaar geleden wou ik meer sporten en zag ik idd het praktische en goedkope in van lopen. Dus totaal zonder druk eens gaan joggen en zien hoe ver ik kwam. Dan Runkeeper geïnstalleerd en er zowaar plezier in gevonden. Maar dan...door omstandigheden meer dan een jaar niet gelopen en het is echt niet fijn om terug van nul te moeten beginnen!! Ik kan me niet of slecht motiveren voor de kleine afstand die lukt omdat ik ooit zoveel beter kon. Geen tips om daar komaf mee te maken? Chapeau trouwens hoor, een halve marathon is superchic!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het nadeel van lopen is dat je het heel goed moet onderhouden, daar heb je een punt. Als je een bepaald niveau opbouwt en je loopt een tijdje niet, dan ben je het helaas kwijt... Ik had dat frustrerende gevoel na mijn zwangerschap, toen ik 6 maand niet gelopen had.
   Maar ik ben opnieuw vol goede moed begonnen en na een paar weken kon ik alweer vlot 10K lopen. Ik heb mezelf toen een doel gesteld namelijk een halve marathon op 6 maanden. En dat is gelukt. Jezelf "challengen" helpt echt wel. Maar je moet dan wel onder ogen zien dat je met korte afstanden moet starten. En elke keer je gaat lopen moet je een beetje verder/langer/sneller proberen gaan. Gewoon stap per stap, het lukt je wel!

   Verwijderen