vrijdag 2 oktober 2015

#boostyourpositivity // My Morning Rituals

Ik hou van de ochtend. "De morgenstond heeft goud in de mond" is zo'n spreekwoord waar ik echt volmondig mee akkoord ga. In tegenstelling tot veel andere mensen, die in hun bed liggen te snoozen vooraleer ze zich eruit slepen (my boyfriend is one of them), ben ik een echte ochtendprinses die graag vroeg en vrolijk aan de dag begint. 

De Boostyourpositivity-campagne van Activia staat deze week volledig in het teken van ochtendrituelen. Jullie zagen misschien al geregeld de hashtags #showyourmorning en #mybedhead passeren op Instagram eerder deze week. Ik deel daarom graag mijn ochtendspitsgeheimen met jullie, inclusief mijn persoonlijke tips om het hele gebeuren vlot en aangenaam te laten verlopen.


RISE & SHINE, DARLING!
 • Hier thuis lopen de ochtenden op rolletjes. Het feit dat ik ruimschoots op tijd opsta, om 6u20 op weekdagen, zit daar zeker voor iets tussen. Ik ga nochtans niet vroeg slapen, ik sluit zelden mijn ogen voor 23u. Een ochtendmens ben je of ben je niet denk ik, en ik heb gewoon ook niet superveel slaap nodig.
 • Dat vroege opstaan is verduiveld handig omdat ik op die manier tijd heb om me lekker rustig te wassen en klaar te maken voor mijn 2 huisgenoten ontwaken. Ik neem elke ochtend een douche - dat is misschien niet zo bijster goed voor huid en haar, maar anders voel ik me gewoon niet fris om aan de dag te beginnen. 
 • Mijn badkamersessie neemt een half uur in beslag en is vrij strak getimed. Dat houdt in: douchen, body lotion smeren (doe ik ook elke dag van kop tot teen), haar drogen, make-uppen (ik voel me toch beter met een beetje BB crème, mascara en blush), kleren kiezen. Dat valt goed mee vind ik, ik sta daar met plezier vroeg voor op. Liever zo dan dat ik last-minute uit mijn bed rol en alles in zeven haasten moet doen (en ongetwijfeld vanalles vergeet). 
 • Kleren leg ik nooit klaar op voorhand. Ik kies graag op het moment zelf wat ik wil dragen. Ik vind het nooit moeilijk om een outfit samen te stellen, want ik heb een aantal makkelijk combineerbare basisstukken in mijn garderobe waarmee ik er altijd wel in slaag om presentabel voor de dag te komen. 
Als ik wakker wordt om 6u20, is er nog wat opknapwerk aan mij... I'm only human after all :-)

PREPARATION IS KEY
 • De avond voordien maak ik steevast mijn ontbijt en lunch klaar. Mijn ontbijt is ofwel chiapudding (sojamelk of -yoghurt + chiazaad + een beetje honing of agavesiroop) of overnight oats (havermout + sojamelk, amandelmelk of rijstmelk + een toefje kaneel), perfect op voorhand klaar te preppen. Ik hoef maar mijn potje uit de ijskast te nemen 's morgens en ik heb een overheerlijk en licht ontbijt achter de kiezen, dat mij bovendien energie geeft tot de middag. Zeker eens proberen! Ik eet er altijd een kiwi bij, en ik slurp een kop zwarte thee om goed wakker te worden (no coffee for me). 
 • Ook mijn lunch voor op het werk staat altijd klaar in de frigo. Dat is meestal een slaatje, dat ik de avond voordien samenstel met random ingrediënten uit de ijs- en voorraadkast. Sla, quinoa, avocado, feta, halloumi, zalm, kipfilet, tomaatjes, wortel, komkommer, pijnboompitjes - ik heb altijd wel een aantal ingrediënten in huis waarmee ik in no time een gezonde lunch tevoorschijn tover. Daar moet je echt geen keukenprinses voor zijn. 
 • Wat ook altijd netjes klaarstaat sinds september is Emils boekentas. Daar moet een koek in, voldoende drankjes, reservekleertjes, zijn heen-en-weer-schriftje - allemaal dingen die ik op voorhand klaarzet. 's Morgens moet ik enkel nog zijn boterhammen smeren (hij eet op school stuutjes met soep) en zijn stukje fruit snijden. Als ik me er makkelijk vanaf wil maken, geef ik gewoon een banaan of druifjes mee. Daar heb ik geen snijwerk aan ;-) 
Chiapudding: lekker, gezond en zeer voedzaam! En klaar in een paar minuutjes...

THE LITTLE MAN
 • Emil wordt gewoonlijk wakker rond 7u. Soms is hij vroeger wakker en ligt hij in stilte nog wat te soezen, en als hij écht te vroeg wakker is dan nemen we hem bij ons in bed of geven we hem een boek.
 • Sinds hij naar school gaat, moeten we hem vaak wekken om 7u10. Ik doe dat niet graag, maar meestal is hij goed gezind van zodra hij zijn ogen opent. Dat heeft hij van mij, denk ik. Er zijn uiteraard dagen dat het kind opstaat met een rothumeur, maar dat valt hier heel goed mee.
 • Emil ontbijt terwijl ik de boterhammen smeer voor zijn lunch en voor Pieterjans ontbijt. Want ja, ik maak chocobokes voor mijn lieve vriend. Veel mensen vinden dat raar, ik vind het een kleine moeite. Anders ontbijt hij niet of koopt hij koffiekoeken bij de bakker, dus dan smeer ik liever boterhammen voor hem. 
 • We hebben een zeer open keuken waardoor ik Emil zie van aan het kookeiland, en ik met hem kan praten. Ik weet dat het beter zou zijn om samen met hem aan tafel te ontbijten, maar het moet nu eenmaal vaak snel gaan... Het plan is om barkrukken te kopen voor aan het eiland, zodat we daar 's morgens kunnen ontbijten. Maar daar moeten we dringend eens werk van maken...
 • Emil eet een boterham en een kiwi met een beker melk. Ik vind dat toch een serieus gemak buiten vroeger, met die flessen 's morgens... Lang leve de zelfstandige peuters! 
 • Bij het ontbijt is tv of ipad verboden. Emil weet dat, maar dat belet hem (uiteraard) niet om te proberen zijn goesting te krijgen bij zijn doorgaans makkelijk beïnvloedbare en veel te gewillige moeder - behalve 's morgens vroeg. Soms leidt dat tot ruzies en in de hoek staan van 's morgens vroeg, maar het is even snel weer voorbij. En het gaat mij om het principe: geen tv van 's morgens vroeg, punt. Al zou het vaak sneller gaan als ik op alles wat hij me vroeg ja zei ;-)
 • Pieterjan is een notoir snoozer en vergezelt ons tussen 7u en 7u15. Ik vind het hoegenaamd niet erg dat hij wat langer in bed blijft liggen. Hij doet op andere momenten meer dan genoeg! Na het ontbijt, bijvoorbeeld, neemt hij Emil mee met hem in de douche. Dat is altijd dolle pret met die twee.
 • Wij hebben het "voordeel" dat we met 2 zijn voor 1 kind, en dat er altijd 1 iemand is die het een beetje rustiger aan kan doen. Met 2 of meer kinderen is het wellicht minder evident, al ben ik er rotsvast van overtuigd dat dat bij ons ook zou lukken.
In het weekend mag hij al eens ontbijten aan de salontafel. Het is weekend voor iets hé :-)

WORK THAT BODY
 • Soms maak ik in mijn strakke ochtendschema tijd om te gaan sporten. Dat is handig op dagen dat mij dat 's avonds niet lukt, en ook op hete zomerdagen ga ik liever 's morgens vroeg lopen voor het te warm is. Lopen 's morgens vroeg in de winter is niet zo aangenaam omdat het koud en donker is, maar ik kan voldoende discipline aan de dag leggen om het toch te doen. Ik weet immers: wanneer ik terug ben, ga ik mij zo goed voelen!
 • Sinds september probeer ik om wekelijks op woensdagochtend te gaan zwemmen. Het zwembad in Brugge is een kwartiertje rijden van bij ons thuis en op maandag en woensdag is het al open om 6u30. Ideaal voor de sportieve werkmens! :-) Dat betekent vroeg opstaan maar ik vind dat niet erg. Ik zwem van 7u tot 7u45, dat zijn 60 à 70 lengtes. Not that bad at all! Daarna voel ik me supergoed. Ik douche me in het zwembad en zo geraak ik tegen 8u30 mooi op tijd op het werk. Pieterjan gaat meestal op maandagochtend zijn baantjes trekken. Je ziet, bij ons thuis geloven we heel erg in het spreekwoord "Mens sana in corpore sano"!
 • 's Morgens een sportsessie inplannen betekent een beetje geregel met de wederhelft, die dan all by himself voor Emil zorgt. Maar dat is heus geen grote opgave, want het is niet dat het een moeilijk kind is dat voortdurend tegenwerkt. 
Een zwembad dat open is 's morgens in de vroegte: ik vind dat een echt godsgeschenk!

OFF TO WORK!
 • Rond 7u45 vertrek ik met de auto naar mijn werk of naar school. De school is vlakbij. Soms breng ik Emil, soms doet Pieterjan het. Wij beslissen dat de avond voordien, er is geen vaste regeling. Het hangt er een beetje van af in wiens agenda het best past.
 • Emil gaat naar de voorschoolse opvang. In het begin was het telkens een moeilijk afscheid (ook voor mij), maar sinds enkele weken gaat hij er met plezier naartoe. Dat is heel fijn :-) Op dagen dat ik een afspraak heb bij een klant probeer ik hem soms eens op de speelplaats af te zetten bij het belsignaal om 8u30 en dan rij ik rechtstreeks door naar mijn afspraak. Dat is voor Emil ook eens leuk, en hij toont mij dan met heel veel trots zijn klas.
 • Afhankelijk van of ik Emil naar school gebracht heb of niet, zit ik achter mijn bureau om 8u15 of 8u30. Mijn bazen zijn daar flexibel in.
 • De autorit naar het werk is voor mij een absoluut relaxmoment. De drukke ochtendspits is dan gepasseerd, ik zet de radio aan (StuBru! luid!) en ik geniet ervan om in de wagen te zitten. Ik heb een (meestal) filevrij traject en ik eet mijn ontbijt op in de auto. Ik weet dat dat niet ideaal is, maar het is een vast ritueel en ik geniet daarvan. Ik ben zeer getraind dus het gebeurt zelden dat ik mijn chiapudding of havermoutpap mors op mijn kleren :-)
Meestal is mijn woon-werktraject filevrij. Maar als er dan toch een, zoals eerder deze week, een vrachtwagen een gigantische lading zand verliest, dan entertain ik mezelf door selfies te nemen :-)

GESTRUCTUREERDE RUSH
Kortom, mijn ochtendritueel is zeer gestructureerd en gepland (ik ben nu eenmaal een geboren planner, ook in mijn job als project manager doe ik het fulltime en met veel plezier). Maar het blijft toch telkens een rush. Tijd om rustig een boekje of de krant te lezen is er niet, maar dat hoeft ook niet voor mij. In het weekend lukt dat wel, en dan is het des te leuker. De ochtenden verlopen nu veel gemakkelijker dan vroeger, toen Emil nog een baby was. Toen moest hij nog een fles krijgen, wat heel moeizaam verliep. Plus een baby is gewoon veel onvoorspelbaarder. Vandaag kan ik aan Emil uitleggen dat hij moet wachten omdat ik mijn haar nog aan het drogen ben. Hij heeft alle begrip voor moeder haar dierbare ochtendrituelen :-)

Hoe verlopen de ochtenden bij jullie? Even gestructureerd als bij mij, of net niet? Ik ben benieuwd!

Lots of love, Josie xo

17 opmerkingen:

 1. Hihi, het had bijna zomaar gekund dat ik tijdens die zelfde selfie jou voorbij reed... aan de overkant weliswaar, richting Brugge! Die file heb ik gezien! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, 't was de moeite! Ik heb van 7u45 tot 9u30 gereden van Torhout tot Kortrijk. Maar ach, het zonnetje scheen en er was goeie muziek op de radio, dus mij hoorde je niet klagen :-)

   Verwijderen
 2. een zwembad dat zo vroeg opent is inderdaad een zege. Toen ik nog in Antwerpen werkte ging ik soms zwemmen in de wezenberg om 7u. Maar helaas nu geen vroeg openende zwembaden meer in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zwembad is recent gerenoveerd, en sinds april is het open van 's morgens vroeg. Ik vind het echt de max en ik kan de avond ervoor zo enorm uitkijken naar mijn zwemsessie.
   Maar inderdaad, er zijn niet veel zwembaden open op dat uur, jammer! Voor werkende mensen die graag sportief bezig zijn is dat nochtans een echte zege.

   Verwijderen
 3. Jij bent zo inspirerend! Fijn ook dat je als mama toch de tijd neemt voor jezelf. Ik zou dat ook liever doen, want ik voel mezelf ook gewoon beter met wat make-up, maar dat is hier vooralsnog geen deel van de werkochtendroutine :)
  Ik kan ook zo genieten van mijn ochtend, ook al ben ik eerder een avondmens, in die zin dat ik 's avonds vaak NOG meer energie heb en mijn hoofd overloopt van ideeën en projecten en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, zo lief :-)
   Ik maak het voor mezelf heel druk door zoveel te willen doen en door alles perfect te willen doen. Maar ik doe dat wel allemaal graag, dus ik klaag er niet over.
   Het is perfect mogelijk om als mama tijd voor jezelf te nemen. Per slot van rekening zijn we met 2 hé, en me time is superbelangrijk!
   's Avonds kan ik ook een boost hebben, net als jij. Meestal ben ik dan bezig met mijn bijberoep of mijn blog, en dan heb ik het moeilijk om die laptop dicht te doen en te stoppen omdat ik zodanig gedreven bezig ben :-)
   Leve de bezige bijtjes!

   Verwijderen
 4. Zo herkenbaar :-) mijn blogpost zal bijna een copy paste worden ;) qua voorbereiding e.d. Maar zonder het sporten, dat zie ik niet zitten voor het werk, dus chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, ik kijk ernaar uit!
   Het sporten is meestal maar 1 keer per week voor het werk hoor, dus dat valt nog mee. Ik ben wel blij dat ik het in mijn schema ingepland krijg, want ik geniet er altijd van zo 's morgens in de vroegte.
   Fijn weekend!

   Verwijderen
 5. Ik ben echt benieuwd naar die chiapudding. Koop je dat eigenlijk gewoon in de supermarkt? Ik heb mijn eerste week gezond ontbijt achter de rug, granola, ik dacht dat ik superveel honger ging hebben, maar integendeel! En veel meer energie dan bij mijn bokes met choco :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chiapudding maak je makkelijk zelf. Je koopt chiazaad en amandelmelk (of sojamelk, rijstmelk,...). Dit vind je in de meeste winkels. Goed mengen en een nachtje laten opstijven in de frigo. De volgende ochtend kan je er wat fruit bij doen. Heel fris, lekker, gezond en geeft bakken energie. Op internet vind je heel veel receptjes. Smakelijk! :-)

   Verwijderen
 6. Heerlijke structuur, een beetje jaloers :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou van structuur en ben goed in plannen. Maar té veel plannen is ook niet goed, soms moeten dingen ook spontaan gebeuren!

   Verwijderen
 7. je hebt je zaakjes goed op een rijtje Josie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vind ik ook... Loopt van een leien dakje en 's morgens vind ik dat wel essentieel.

   Verwijderen
 8. Hier en daar wat herkenning gevonden in jouw zaligheid der structuur :) Mocht ik een zwembad in de buurt hebben, ik deed hetzelfde! Dat klinkt echt super! Leuk om weten ook dat het betert als de baby een peuter/kleuter wordt, dan krijg ik extra tijd om ook wat yogaoefeningen of zo in te plannen in mijn ochtendroutine.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hoor, dat betert enorm! Toen Emil nog een baby was vond ik de ochtenden veel moeilijker. Want als een baby wakker is, dan kan je niet gewoon zeggen "blijf nog een beetje liggen kindje, hier is een boekje, mama moet zich nog wat klaarmaken". Enfin, bij die van mij ging dat niet ;-) Een peuter begrijpt dat wel al, plus die kan zich ook al zelf bezighouden. Komt allemaal wel goed!

   Verwijderen
 9. Klinkt heel relaxed daar!
  Bij ons is er weinig structuur, maar doorgaans ook weinig stress 's morgens.
  Met kleine kinderen zou dat hier wat moeilijker zijn denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen