dinsdag 24 november 2015

Move Your Body (Every Day)

Sporten is mijn lang leven. Ik heb een fulltime job, een bijberoep, een gezin, een vriendenkring en tal van hobby’s. Toch maak ik met veel plezier tijd om wekelijks een drietal sportsessies in te lassen. De laatste maanden is dat meestal 2 x lopen en 1 x zwemmen (omdat het nu wat kalmer is qua loopevents), en anders is het 3 x lopen. Dat is een kwestie van plannen en afspraken maken, zo moeilijk vind ik dat niet. Vandaar dat ik vaak een beetje moedeloos en zelfs kwaad word van flauwe excuses als “bij jou lukt dat, maar ik heb daar écht geen tijd voor hoor”. Maar bon, ieder zijn ding, en wie geen tijd wil maken die hoeft het voor mij zeker niet te doen. Daar heb ik mij als onvermoeibare sportfreak niet mee te moeien. Toch wil ik graag een paar tips geven aan mensen die er niet in slagen om een paar keer per week te gaan sporten...

Wist je dat je heel gemakkelijk wat beweging kan integreren in je dagelijkse routine? Tijdens periodes dat ik minder tijd heb om frequent te sporten, doe ik dit om toch mijn dosis beweging gehad te hebben. Dus onder het motto alle kleine beetjes helpen som ik hier een aantal lifehacks op om elke dag een beetje te bewegen!
 • Neem de trap in plaats van de lift naar je kantoor, klaslokaal of appartement. Ik herinner me nog dat ik tijdens mijn verhuis dagelijks tientallen keren de trap op en af liep (mét zware dozen) en dat voelde ik achteraf toch wel in mijn billen!
 • Parkeer je auto een eindje verder dan waar je eigenlijk moet zijn, zodat je nog een stukje zelf moet/kan stappen. Uiteraard doe ik dit niet wanneer het keihard waait of regent, maar bij mooi weer is het ronduit zalig en ideaal om tot rust te komen.
 • Probeer op je werk een draadloze telefoon te bemachtigen. Wanneer je lange phonecalls moet doen, kan je intussen een beetje rondlopen. Zo blijf je in beweging.
 • Op je bureaustoel kan je makkelijk je bilspieren trainen. Zet je mooi recht en span je spieren goed op gedurende 5 à 10 seconden. Daarna ontspan je, en je doet het een aantal keer na elkaar. Probeer hier een dagelijkse gewoonte van te maken, want het helpt echt. Ik doe dat enkel als er geen collega’s in de buurt zijn, omdat het wellicht een grappig zicht is als ik daar zo zit…
 • Maak tijdens je middagpauze een korte wandeling. Dat hoeft niet spectaculair te zijn naar een idyllisch bos of zo, gewoon eens het blokje rond is voldoende om je spieren aan het werk te zetten en te ontspannen. Het is zo ongezond om de hele dag achter je bureau en aan je scherm gekluisterd te zitten! Ik heb het geluk dat er veel winkels en supermarkten op wandelfstand zijn van mijn werk. Dat maakt een korte wandeling des te motiverender! :-)
 • Als je de mogelijkheid hebt om te sporten tijdens je middagpauze, aarzel dan niet! Zo hoef je ’s avonds geen tijd meer vrij te maken, want het is meestal daar dat het schoentje wringt voor veel mensen die pas na zessen thuis zijn van het werk en dan geen zin meer hebben om nog in actie te schieten. Is er een zwembad in de buurt? Kan je lopen over de middag en daarna douchen op het werk? Bekijk wat de mogelijkheden zijn, want zelfs een half uurtje sporten is al doeltreffend. Ik ga soms lopen op de atletiekpiste die op 2 minuten van het werk ligt, ik kan me daar achteraf ook douchen. Er is een zwembad vlakbij waar ik ’s morgens tussen 7u en 8u baantjes kan gaan trekken, of ’s middags tussen 12u en 13u. Op dat vlak is mijn werk supergoed gelegen en kan ik niet klagen!
 • Probeer wanneer je thuiskomt van het werk nog eventjes naar buiten te gaan, als het weer het toelaat. Ik doe dat vaak in de lente en de zomer met Emil, of op mooie najaarsdagen: gewoon nog een wandelingetje maken langs de koeien en paarden in de buurt, even de fiets op, of een beetje spelen in de tuin. Alles beter dan onmiddellijk in die zetel neer te ploffen!
 • Thuis kan je makkelijk een korte “home workout” doen. Ik lees bij verschillende blogsters dat ze yoga doen met Adriene. Dat is niet echt mijn ding, maar ik las wel minstens 1 x per week een sessie buikspieroefeningen in. Ik doe dat op mijn gym-matje, gedurende een kwartiertje. Het duurt niet lang maar heeft zoveel effect! Uiteraard krijg je geen platte buik als je niet gezond eet en veel water drinkt, maar deze buikspieroefeningen zijn alvast een stap in de goeie richting!
 • Tot slot nog een laatste tip voor stevigere armspieren: Emil dragen! Hij weegt intussen 15 kilo maar wordt toch o zo graag nog eens gedragen door zijn mama. Ik heb niet veel armspieren, mijn vriend noemt mijn armen “lucifers”. Dus wanneer ik Emil ophef, voel ik het toch wel… Ik beschouw het dan ook als een mini-workout voor mooie armen! :-)
Vanaf nu heb je dus geen excuses meer om niet te bewegen! Stap voor stap naar die killer body!

Heb je zelf nog easy tips? Laat ze zeker weten in de comments!

Love, Josie xo


Deze blog verscheen oorspronkelijk op Ladies Fun Sports.

25 opmerkingen:

 1. ik had deze middag een loopsessie gepland tussen 11u en 12u30. Maar ik vind het nu ècht geen loopweer. Flauw excuus....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh ja, 't is ook echt wel kakweer!
   Mezelf kennende zou ik er wel doorgaan, maar dat is omdat ik echt wel een freak ben denk ik ;-)
   Zoals ik aangeef: ik moei me niet met wat anderen doen, ik kan alleen maar wat tips geven om te helpen :-)
   Enjoy your day! x

   Verwijderen
 2. Ik heb die Adriene ook al zien passeren, zal haar toch eens checken. Alleen dan een moment vinden waarop ik alleen ben om eens zen te zijn :-). Of ik laat de kinderen meedoen, mss is dat ook een optie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is dat tevergeefs, yoga... Ik ben daar gewoon te "gejaagd" voor, ik doe liever een sport waarvan mijn hartslag stevig de hoogte in gaat.
   Maar ieder zijn/haar ding hé, ik kan me voorstellen dat yoga echt wel ontspannend is, als je ervoor openstaat :-)

   Verwijderen
 3. Lang leve home workouts! En lang leve Adriene! Ik doe de laatste dagen 's morgens en 's avonds wat yoga, 's morgens omdat ik de laatste dagen opsta met een licht 'vastgeroeste' bovenrug en de yoga echt enorm deugd doet, 's avonds voor de sport.
  Voor mij helpt het trouwens om een doel te hebben. Bij yoga bijvoorbeeld is het mijn doel om 'inverted yoga poses' te beheersen, hoofdstand, handstand, schouderstand ... Ooit :) Als ik eens een dipje heb (wat zelden gebeurt in het geval van yoga), moet ik maar aan mijn doel denken en kan ik die excuses zo van me afschudden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, ik ben echt jaloers op jou dat jij zo intens kan genieten van yoga. Door mijn gejaagdheid en mijn voortdurende drang naar "actie" is dat iets wat mij niet lukt... Ik moet het misschien toch nog maar eens proberen, want als ik jou zo bezig hoor is het echt wel iets waar je enorm veel deugd van hebt. E het gemakkelijke is dat je het gewoon thuis kan doen hé.
   Zoals zo vaak ben je een inspiratiebron :-)

   Verwijderen
  2. Goh ja, als het niets voor jou is op dit moment in je leven, dan is dat toch niets om jaloers op te zijn? Tenzij je er nood aan zou hebben, maar je levensstijl je tegenhoudt. Ik heb er de laatste tijd enorm deugd van ja, maar dat is zeker niet altijd zo geweest (ik had hetzelfde negatieve beeld over yoga als zovele anderen, haha). Bon, ik wil dus maar zeggen: je moet het proberen als je het wil proberen, maar anders moet je gewoon blijven doen wat je nu doet :)

   Verwijderen
  3. Je hebt gelijk. Ik voel me goed bij wat ik doe nu. Maar moest ik ooit niet meer kunnen/mogen lopen (ik mag er niet aan denken!), dan zal ik met veel overgave yoga beginnen doen :-)

   Verwijderen
 4. ik ben in onderhandeling over een softfoon op 't werk. zou testpersoon mogen zijn ;-) dan kan 'k meteen je tips nog meer toepassen.
  drie extra sportsessies zitten er hier voorlopig niet in, en middagpauze is net te kort om constructief goed te sporten...
  maar er wordt aan gewerkt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ohja (niets nieuws denk' k): k bewonder je dat jij het wel praktisch georganiseerd krijgt! dikke chapeau

   Verwijderen
  2. ik hoop voor jou dat je binnenkort opnieuw meer tijd hebt om te sporten!
   het vergt voor mij heel wat organisatie, maar het lukt wonderwel. ik ben mijn vriend en familie zeer dankbaar, want zij zijn een grote hulp!

   Verwijderen
 5. Nog een tip: neem een hond! :-) Dan maak je elke dag dat extra wandelingetje, door weer en wind. Vertrekken is soms lastig, maar het doet elke keer opnieuw weer deugd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. inderdaad, een goeie tip! ik ben geen hondenliefhebster maar het is een uitstekende manier om te bewegen zonder dat je het echt doorhebt.

   Verwijderen
 6. Ik probeer ook zoveel mogelijk tijd vrij te maken om te sporten. Maar met kinderen die je moet helpen met huiswerk, toetsen opvragen enzo. verlies je toch ook weer een (paar) uur per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik. Mijn zoon is nog een kleuter, huiswerk is niet aan de orde. Toch hoop ik dat mijn vriend en ik ons ritme kunnen aanhouden als hij groter wordt, we zijn hele goeie planners dus het zal ons wel lukken denk ik :-)

   Verwijderen
 7. Ik zou wel eens je buikspier-routine willen kennen. Welke oefeningen doe je precies? Tx!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, ik ken de naam niet echt... Ik doe een poging:
   - sit ups (in reeksen van 10)
   - crunches, zowel rechte als schuine (ook in reeksen van 10)
   - planking, zowel steunend op beide ellebogen als zijdelings steunend op 1 elleboog (in reeksen van 30 tellen)
   - helemaal uitgestrekt op de grond liggen, je bovenlichaam naar boven brengen en met je vingers je tenen raken, dan terug naar beneden en herbeginnen (reeksen van 10)
   - op de grond liggen met je benen in een hoek van 90 graden. je linkerbeen 10 keer naar beneden brengen en weer naar boven, en dan 10 keer met je rechterbeen.

   Dat is het zo'n beetje. Ik doe dit elke donderdagavond gedurende een kwartiertje. Echt niet lang, maar met enorm veel resultaat. Ik heb geen sixpack en ik wil dat ook niet, maar ik heb wel een superstrakke en stevige buik, en ik ben er toch wel trots op :-)

   Verwijderen
 8. Ik ben het volledig met je eens: alle beetjes helpen! Op het werk neem ik zoveel mogelijk de trap en loop ik een paar keer meer op en af naar collega's.
  Zelf plan ik mijn workouts op zondagavond voor de volgende week en hou ik op voorhand rekening met afspraken en drukke momenten. Dat werkt het best voor mij. Vroeger sportte ik altijd voor mijn werk, dat vond ik de beste moment, want zo zit je workout er op en kan de dag je ook niet moe maken. Helaas begin ik nu te vroeg met werken, maar ben ik wel op tijd thuis om voor het avondeten nog te sporten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak ook een sportplanning op zondagavond en ik wijk daar niet van af, tenzij in noodgevallen uiteraard.
   In de zomer ga ik ook vaak 's morgens vroeg lopen. In de winter vind ik dat minder aangenaam omdat er dan echt geen kat op straat is en ik toch liever wat volk rond mij heb. Zwemmen doe ik sowieso wel voor ik ga werken om 7u 's morgens.
   Het is een kwestie van wat plannen, dat lukt allemaal wel! Of je nu kinderloos bent of kinderen hebt, het komt op hetzelfde neer.

   Verwijderen
 9. Super om bewegen nog eens onder iedereen zijn neus te wrijven.
  Ik sta op en doe elke dag een half uur yoga.
  Ik kan je verzekeren dat je hartslag in de hoogte gaat als je het geconcentreerd doet.
  Maar ik ken het gevoel van snelle sport wel, ook heel fijn. Ikzelf heb alleen meer baat bij yoga voor rug en nek.

  Zwemmen is ook heel fijn!

  Grtjs, Camilla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof best dat yoga een erg intensieve workout is. Alleen is het niks voor mij. Maar alle respect en bewondering voor mensen als jij die daar helemaal in op kunnen gaan en er volledig door ontspannen. Doe zo voort :-)

   Verwijderen
 10. Ik begrijp je wel. Ik heb het echter niet met lopen, want voor mijn gewrichten is dat niet goed. Zwemmen is ideaal en yoga heeft ook al zijn nut bewezen. Ik dacht ook dat yoga te zweverig zou zijn voor mij, maar het is zodanig gevarieerd dat je er toch een echte workout van kan maken. Ik ben fan van Adriene �� Maar ieder zijn ding uiteraard! Ik doe ook af en toe nog de buikspieroefeningen die ik kreeg in de postnatale kine. Een beetje in de lijn van wat jij doet. Dans is minder goed voor mijn gewrichten en rug, maar daar trek ik me niets van aan, dat doe ik te graag!
  Jouw idee van op zondag een sportplanning te maken, zoals je ergens in een reactie zegt, vind ik wel interessant. Daar moet ik mss eens werk van maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die planning is echt een aanrader. zeker omdat mijn vriend ook veel sport en wij allebei nog veel andere afspraken hebben. dat duurt maar 5 minuutjes en zo heb je wel een houvast en zekerheid dat je voldoende kan bewegen. ik heb dat echt wel nodig of ik voel me niet goed!

   Verwijderen
 11. Goeie tips! Vooral die planning is cruciaal. Met twee kids, veel avondwerk (zowel bij mezelf als bij de subster) en, toegegeven, soms bijzonder weinig zin/motivatie, hebben we uiteindelijk een loopband aangeschaft. Zo kunnen we ook lopen als de ander niet thuis is om op de kindjes te passen. Niet zo leuk en verfrissend als buiten gaan lopen, maar goed, beter dan in de zetel liggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad niet zo leuk als het "echte" lopen, maar toch een goeie beslissing! Ik denk het soms ook hoor, als het thuis en op het werk heel druk is en de sportplanning wat moeilijker verloopt, dat het wel makkelijk zou zijn om ook thuis te kunnen lopen. Mijn vriend heeft alleszins al "rollen" waarop hij thuis kan fietsen.

   Verwijderen