maandag 16 november 2015

#MusicForParis

Na de tragische gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Parijs was het vandaag #MusicForParis op de radio. Muziek heelt wonden en brengt mensen samen: daar ben ik rotsvast van overtuigd en daarom was ik de hele dag aan mijn radio gekluisterd. Ik koos ook mijn eigen #MusicForParis nummer: Everybody's Free To Wear Sunscreen van Baz Luhrmann
Dit is een positief nummer, gebaseerd op een column van Mary Schmich van de Chicago Tribune. Het is al jaren een van mijn lievelingsnummers omdat ik vind dat het boordevol levenswijsheid zit. Het is een enorm inspirerende tekst die ik in de mate van het mogelijke als basis probeer te gebruiken voor m'n hele levenswandel. 

Het is een nummer dat voor mij in essentie hierom draait: peace, love & understanding. En dat vind ik dezer dagen een heel belangrijke boodschap. Vooral deze passage is vandaag relevanter dan ooit:

"Don’t worry about the future
or worry, but know that worrying is as effective
as trying to solve an algebra equation
by chewing bubblegum.
The real troubles in your life
are apt to be things that never crossed
your worried mind."


Ik denk dat dit niet meer uitleg nodig heeft in het licht van 13/11...

Dit nummer, en de bovenstaande passage in 't bijzonder, heb ik ook heel vaak beluisterd toen ik zelf zeer recent geconfronteerd werd met een persoonlijke tegenslag. Ik heb het toen grijs gedraaid en het lied en de wijsheden die het bevat, hebben me geholpen om de tegenslag te verwerken. 

In vergelijking met de gebeurtenissen in Parijs verdwijnt mijn persoonlijk verdriet in het niets. Maar het is niet toevallig dat hetzelfde nummer mij veel troost en steun biedt om deze afschuwelijke gebeurtenissen, waardoor ik enorm was aangedaan, een plaats te geven. Daarom vind ik dit een gepaste #MusicForParis plaat. Ze is tegelijkertijd ook een #MusicForLife plaat, omdat ze eraan herinnert om toch altijd positief te blijven ondanks alles wat er gebeurt.

Het is een nummer dat ik zeker ook aan Emil wil doorgeven. Ik was dat sowieso al van plan van, en na 13/11 des te meer. Uiteraard heeft hij nu nog geen benul van wat er aan het gebeuren is in de wereld. Dat hoeft ook niet, hij is nog zo klein. Ik zal het hem later wel vertellen... Ondanks mijn eeuwig positivisme denk ik eerlijk gezegd niet dat de wereld er nog veel op zal verbeteren, maar we kunnen wel ons best doen, al is het maar voor alle jonge mensen die er nog moeten mogen in opgroeien. Ondanks het feit dat ik erg bang werd toen ik het nieuws vernam, weiger ik mijn kind op te voeden in een sfeer van bekrompenheid en angst. Ondanks het feit dat er veel mensen rondlopen met slechte bedoelingen, wil ik mijn kleine man leren om zelf goed te zijn en het goede te proberen zien in elke mens. Ondanks het feit dat ik hem liefst zo zorgeloos mogelijk wil zien leven, ben ik zeker dat ook hij tegenslagen zal kennen. Van dichtbij of van veraf, dat kan niemand vertellen. Hopelijk vindt hij dan ook steun in muziek, misschien wel in mijn eigen levensplaat. 

Momenteel hoop ik vooral dat we nooit meer geconfronteerd worden met zo'n vreselijk onmenselijk onrecht als afgelopen vrijdag. En dat we met z'n allen vooral dit niet vergeten: open your heart, keep spreading love & don't give into fear...

Luisteren jullie ook vaak naar muziek als jullie het moeilijk hebben? Welke platen helpen jullie om verdriet een plaats te geven?

Love, Josie xo


14 opmerkingen:

 1. Ik gebruik muziek vaak om mijn humeur op te krikken, zo een goeie beat kan soms wonderen doen. Treurige muziek probeer ik bijna altijd te vermijden. Als ik goedgezind ben wil ik mezelf dan niet treurig maken, en als ik al treurig ben wil ik het niet verergeren ... Ik had het dan ook wat lastig met zo een dag op StuBru zoals gisteren, die continue confrontatie... Maar ik snap wel waarom en vind het dus goed dat ze dit doen uit solidariteit en als steun. En sowieso ook voor jou een warme knuffel, als ik lees dat je zelf ook een moeilijke periode doormaakt ... Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik probeer echt "depri" muziek ook te vermijden. nummers met een positieve boodschap helpen mij echt, zowel bij leuke als bij moeilijke momenten.
   maar inderdaad, één dag op stubru was wel voldoende, ik had er ook genoeg van 's avonds. ik vod het wel een goed initiatief en je merkte dat er heel wat respons was.
   merci voor de knuffel, alles gaat goed met mij hoor. what doesn't kill you makes you stronger, zeggen ze altijd, en na vrijdag ben ik daar nog veel meer van overtuigd!
   x

   Verwijderen
 2. Muziek raakt me soms meer dan ik wel zou willen. Want je kiest niet altijd wat er op de radio wordt gespeeld en sommige liedjes brengen emoties teweeg. Soms ook heel positief hé, dan word ik instant content!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zeker, het hoeft niet altijd verdrietig te zijn, ik heb zelfs veel meer liedjes waarvan ik superhappy word! de max vind ik dat :-)

   Verwijderen
 3. Ik vond MusicForParis gisteren enerzijds zeer goed. Ik begrijp dat veel mensen dit een plaats kunnen geven adhv muziek. Sommige van die nummers raakten me ook echt. Maar tegen de avond, toen ik op weg was naar het zwembad, wou ik wat meer happy muziek en dan was die MusicForParis er wat teveel aan.
  Er zijn niet veel nummers die veel met mij doen, maar soms gaat er eentje recht naar mijn hart (happy of droef). Baz Luhrman associeerde ik teveel met een slecht dansoptreden dat ik ooit zag en dat maakt dat ik het lied nu weer opnieuw moet ontdekken. Heel toevallig ook dat het in het supermooie optreden van mijn dansgroep van 2 weken geleden zat. Dat helpt wel in de appreciatie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei, dat is jammer want het is een supermooi nummer... hopelijk kan je het nu wat meer appreciëren :-)

   Verwijderen
 4. Super dat je ook een #MusicForParis nummer hebt uitgezocht! Jouw nummer ken ik niet, moet ik eens beluisteren.
  De gebeurtenissen waren echt onbegrijpelijk. Het was de eerste keer dat ik iets had van dat had ik kunnen zijn, wat het zoveelste enger maakte. Ik denk iedereen het een plaatsje moeten geven en StuBru heeft er alleszins bij geholpen. Ik heb ook geluisterd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zeker eens naar luisteren, het is een heel goed nummer.
   ik was er ook enorm door aangedaan, en ik ben er nog altijd erg mee bezig...

   Verwijderen
 5. Hele mooi post. Ligt een beetje in de lijn van ééntje die in mijn Evernote onder 'ideetjes voor de blog' staat.

  Muziek helpt ook mij wel degelijk. Bovendien kan ik aan quasi elke gebeurtenis of periode in mijn leven wel een nummer linken. Natuurlijk zorgt dat bij sommige nummers voor de nodige tranen, maar tegelijkertijd kan het ook voor een gelukzalig gevoel zorgen.

  Dikke knuffel voor jou wanneer ik hier lees dat je een moeilijke periode achter de rug hebt, maar tegelijkertijd ook blij dat muziek je kon helpen om de wonde te helen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik las ook jouw post over parijs en ik vond het heel mooi geschreven!
   ik heb meer nummers waarvan ik superhappy word dan triestig, gelukkig maar :-)
   alles is ok met mij hoor. tegenslagen horen bij het leven, ik word daar alleen maar sterker door!
   x

   Verwijderen
 6. Mooi ! Ik heb veel liedjes van verschillende genres waar ik wel iets mee heb, er is 1 speciaaltje al van als ik 17 was, 'welgemeende' van Flip Kowlier, deze is vooral voor als het op medisch vlak tegen zit, eens goed mee zingen en ik kan er weer tegen aan :o), chapeau hoe je tegenover tegenslagen staat, je word er idd sterker door! Van mij ook een warme knuffel voor jou <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kan me voorstellen dat flip kowlier je enorm helpt als het eens tegenzit met je gezondheid, dat je dan eens goed "fuck you!" kan schreeuwen. als jou dat helpt, dan mag dat! :-)
   x

   Verwijderen
 7. Waanzinnig is het wat in Parijs is gebeurd. Het moet niet gemakkelijk zijn om dit aan kinderen uit te leggen... Toevallig herinnerde facebook er me vandaag aan dat ik 4 jaar geleden deze song postte als ‘Song for November’. Hij klinkt nu actueler dan ooit (“Alone again in Paris”) en jammer genoeg nu ook een beetje een manifest van mijn persoonlijk verdriet...

  https://www.youtube.com/watch?v=ZLJIRhWEHlE

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kende het nummer nog niet, bedankt voor de tip. zo mooi!

   Verwijderen