woensdag 6 januari 2016

Less Is More

Iets aan mezelf veranderen: ik vind dat niet nodig. Ik voel me goed zoals ik ben, dat kon je al lezen hier en hier. Het is echter wel zo dat ik onbewust verander. Als ik het vergelijk met het begin van 2015, merk ik dat ik er vandaag een veel minimalistischere ingesteldheid op nahoud. Ik weet het, minimalisme is hip & trending worldwide, dus misschien ben ik onbewust wel beïnvloed door de strakke en sobere trends in fashion, interieur en lifestyle heden ten dage. Whatever the reason, ik vind tegenwoordig dat het allemaal wel wat minder mag...


Terwijl ik vroeger praktisch altijd gekleed ging in jurkjes in felle kleuren met opvallende juweeltjes en af en toe een dosis blingbling (omdat ik mij daar toen supergoed in voelde) loop je tegenwoordig meer kans om me te spotten in een skinny jeans met een leuke sweater of hemdje en mijn enkellaarsjes of sneakers (respectievelijk uit Barcelona en Lissabon, tweemaal liefde op het eerste gezicht). Heb ik op een mooie dag in 2015 besloten om me anders te gaan kleden? Helemaal niet, dat is "organisch gegroeid" :-) Feit is dat ik me gewoon gelukkig voel in wat ik vandaag draag. 

Pas op, ik draag zeker nog kleedjes en rokjes (ik vind dat ik mooie benen heb die mogen gezien worden *wink wink*) maar het is allemaal wat ingetogener. Daarom niet minder stijlvol, of saaier, of slonziger - integendeel. Er zullen wel mensen zijn die mijn kledingstijl van vroeger mooier vonden, maar ik heb het gevoel dat ik nu echt mijn eigen stijl gevonden heb, waarbij ik me laat inspireren door de trends maar ze zeker niet klakkeloos kopieer. Ik draag enkel wat bij me past. Zo sta ik totaal niet met van die losse printed "pyjamabroeken", ook al waren die erg in afgelopen zomer. Bij mij zien die er namelijk écht uit als een pyjamabroek, en voor moest je het niet weten: dat is dus niet de bedoeling ;-) Ik ben geen kuddedier, ook al draag ik witte sneakers net zoals de helft van de wereld en zoals wellicht elke inwoner van Antwerpen... Ik hou gewoon van die eenvoudige, smart casual outfits!
Met make-up heb ik nooit overdreven omdat ik vind dat ik er naturel wel OK uitzie - mits wat CC cream om de rode vlekjes op mijn huid te verdoezelen en wat mascara en oogpotlood voor een frisse look. Wat ik sinds een paar maanden echter niét meer gebruik, is nagellak. Ik doe dat vooral omdat ik al vaak gelezen heb dat dat niet goed is voor de gezondheid (het kan je hormonen ontregelen, not so good). Bovendien vind ik het niet-meer-lakken tijdsbesparend, want die lakjes brokkelden bij mij altijd snel af zodat er om de paar dagen duchtig moest "herlakt" worden. Als ik nu foto's terugzie van mijn gelakte vingers vroeger, dan vind ik ze nu toch mooier au naturel...

Het is niet alleen mijn kledingstijl die strakker en ingetogener geworden is. Ook in mijn huis mag het allemaal vrij "clean" zijn. Daarmee verwijs ik niet naar die vreselijke kuisfreak die ik ben, want dat heeft niks met minimalisme te maken - dat is gewoon een curieuze krak in mijn hoofd ;-) Ik bedoel hiermee dat ik mijn huis graag sober inricht met niet te veel tierlantijntjes. Dat creëert rust in huis, wat niet slecht is voor iemand als ik die moeilijk rust kan vinden :-) Toen ik hier kwam wonen, bijna anderhalf jaar geleden, heb ik bewust niet veel ingericht omdat iedereen zei dat je dat "een beetje moest laten rijpen". Dat bleek inderdaad het geval en ik ben blij dat ik toen niet veel nieuwe interieurspulletjes en meubels gekocht heb (laat staan dat er daar toen geld voor was, haha). Ik doe veel inspiratie op in boekjes en op blogs, Instagram en Pinterest. Ik koop (of krijg) af en toe iets leuks en Pieterjan en ik sparen bewust voor een aantal duurdere (en duurzame) items die we willen, bijvoorbeeld design barkrukken op korte termijn en nieuwe stoelen en salontafeltje op iets langere termijn. Dit leuke textboard van Dots Lifestyle kreeg ik bijvoorbeeld van mijn mama en het past heel goed in ons interieur:Zo beland ik naadloos bij een ander punt waarop ik veel minimalistischer geworden ben: budget. Ik heb de voorbije maanden geleerd om minder geld uit te geven en ben dus minimalistischer gaan leven. Dat is voor een groot deel "van moeten" omdat we een heel mooi huis gebouwd hebben en dat nu eenmaal geld kost. Je moet weten, Pieterjan en ik waren vroeger een beetje big spenders. We hebben heel mooie reizen gemaakt (2 keer naar Amerika, memories of a lifetime), gingen vaak op restaurant en deden veel impulsaankopen. Een simpel voorbeeld: we kochten heel veel series op DVD. Nieuw seizoen van desperate Housewives op DVD? Kopen maar! De hele box van Bond in luxe-editie? Hebben! Nu kijken we nog even graag naar series, maar het verschil is dat we wachten tot ze op TV worden uitgezonden :-) Dat was wennen in het begin, maar ik moet zeggen dat ik het nu perfect haalbaar vind om een beetje minder kwistig om te gaan met mijn geld. Meer nog: ik begin het stiekem leuk te vinden om in de promogazetjes te kijken en koopjes op de kop te tikken. Al zal ik nooit een gierige pin of soldenjager worden, daar ben ik niet fanatiek genoeg voor en ik geef gewoon ook graag geld uit aan leuke dingen :-)

Ook op vlak van kleren is het heel wat geminderd, en in mijn geval kon dat zeker geen kwaad. Vroeger kocht ik heel veel kleren. Te veel, ik durf dat gerust toe te geven. Vaak waren het moeilijk combineerbare stuks, zoals een bontgekleurde gilet met glittertjes of een bloesje met speciale knoopjes waar gewoonweg niks bij past (behalve dat ene vestje in de winkel waar ik geen geld meer voor had). Vandaag zweer ik bij basics die ik makkelijk kan combineren tot leuke outfits. Mijn kleerkast ziet er dus heel wat overzichtelijker uit, en dat bespaart me veel tijd 's morgens bij het kiezen van een outfit! 

Ook voor Emil koop ik veel minder kleren. Vroeger liet ik me soms gaan in de H&M - de jongen kon gerust vijfmaal daags van outfit wisselen. Ik ben daarmee gestopt, om de simpele reden dat dat mega-onnozel is én omdat Emil enorm kieskeurig geworden is wat kleding betreft. Hij heeft een aantal truien waaraan hij verknocht is. De ene dag weigert hij abrupt "de piratentrui" aan te trekken, de andere dag is het spel en miserie omdat "de piratentrui" in de was zit. Om maar te zeggen: het hangt er een beetje vanaf hoe meneer zijn hoed staat (a.k.a. peuterpubergedrag). Het komt erop neer dat ik niet te veel zotte kledingaankopen moet voorschotelen, want in 90% van de gevallen toon ik hem met trots wat ik gekocht heb en krijg ik een "maar néé mama, ik vind niet da mooi" als antwoord. En dan antwoord ik daarop met een beetje minimalisme in zijn garderobe... 

Het jeanshemd is zo'n eeuwige twistappel hier ten huize. Ik vind dat keicool, maar hij dus niet... "Niet de knopjes, mamaaah!" jammert hij dan als een varken dat gaat geslacht worden. Soms win ik echter the battle, en dan moet ik dat zo snel mogelijk vereeuwigen op foto want meestal moet ik het onderspit delven...Conclusie: ik hou van de eenvoud (en dat doet mij denken aan dit liedje) omdat het mij gelukkig maakt. Het mag soms allemaal een beetje minder zijn. Ook op vlak van eten bijvoorbeeld: ik hou van pure voeding, en al die overdaad hoeft niet voor mij (daarom ben ik stiekem blij dat de feestdagen gepasseerd zijn). Maar dat is een ander verhaal, waar ik nog een hele blogpost aan zou kunnen wijden... een andere keer!

Voor alle duidelijkheid: een beetje minder wil niet zeggen dat ik mij minder ga smijten in alles wat ik graag doe. Die 25K blijft op de planning staan dit jaar en ik blijf de ambitie koesteren om een marathon te lopen binnen dit en 3 jaar. En er staan een ski- en zomervakantie in de agenda van 2016, waar ik liefst van al nog één of twee citytripjes tegenaan wil smijten zoals in 2015. Want dat minimalisme maakt me gelukkig, maar trop is zoals altijd te veel. Of moet ik zeggen: trop peu is te weinig, ;-)

Hoe zit dat bij jullie? Zweren jullie ook steeds meer bij soberheid, of mag het toch allemaal lekker uitbundig zijn? 

Love, Josie xo

17 opmerkingen:

 1. Goh ik denk daar niet zo over na. Ik doe wat goed voelt en wat "natuurlijk" aanvoelt voor mij. Meestal is dat de gulden middenweg. Ik ben geen big spender maar ga mij ook niet alles ontzeggen. Kleren kopen voor mezelf doe ik echt niet vaak meer sinds we kindjes hebben. En ook voor hen probeer ik mij in te houden ;-) Idem op vlak van kledingstijl, interieur,...: niet te veel, niet te weinig. Noem mij doorsnee ;-) Nog nooit bij stilgestaan eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ook niet tot voor kort, maar mijn blog doet me net stilstaan bij zaken waar ik anders niet zou bij stilstaan ;-)

   Verwijderen
 2. Van mij mag het ook allemaal wat minder. Dat zal liggen aan het feit dat we in een verbouwing wonen, maar was daarvoor ook al bezig. Door die verbouwing zijn we ook al twee jaar niet meer op vakantie geweest (behalve een weekendje Ieper vorig jaar), maar dat vind ik geen ramp. Al zou ik dit jaar toch even (een dag of vier) willen weggaan. Op een ding besparen wij niet: uit eten gaan. Wij hebben geen fatsoenlijke keuken, dus dat maakt het allemaal iets draaglijker. En wij gaan niet naar zotte restaurants, dus dat is allemaal geen ramp. Voor Kerstmis heb ik dit jaar consumeerbare cadeautjes gevraagd en gelukkig ook gekregen: sokken van Braintree, bier, een bon voor een doe-het-zelfzaak, een bon voor de sauna, een bon voor een restaurant in de buurt ... Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je niet naar de duurste restaurants gaat, dan moet je daar inderdaad niet op besparen. wij gaan nu 1 keer per maand een avond goed gaan eten, niet in een sterrenzaak maar wel een menuutje met wijn en zo. ik vind dat dik ok, gewoon omdat onze weekends anders toch meestal bomvol zitten en ik ben al heel blij met die ene avond. vroeger was dat wel meer, maar het is ook logisch dat je met een kind een beetje meer thuis bent, en dat is niet erg.
   ik geef ook altijd cadeautips, veel leuker dan pakjes te krijgen die in een kast belanden en daar jaren liggen te beschimmelen en stof te vergaren!

   Verwijderen
 3. minder, dat is soms meer, beter en goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toffe handtas! Mag ik weten waar je die gekocht hebt? :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je! ik heb ze in lissabon gekocht in een vintage winkeltje. je zal ze hier moeilijk vinden denk ik... het was love at first sight en ik ben er zo blij mee!

   Verwijderen
 5. Die witte schoenen! Zo mooi! Eigenlijk ben ik wat kledij en schoenen betreft ook wel wat minimalistisch ingesteld, ik wil misschien wel iets meer, maar maak er de tijd niet voor (zo van die heuse shoppingtrips, nee bedankt)... Voor de rest ben ik wel graag 'mee', maar ik denk wel goed na voor ik mijn geld uitgeef. Tripjes doen wij eigenlijk niet zo vaak, sowieso een zomer- en winterreis, maar een jaarlijkse citytrip is meerder een last minutje dicht bij huis ofzo. Hey, ik ben precies minimalistischer dan ik denk nu ik het opschrijf! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ze zijn van le coq sportif. ik kocht ze in lissabon maar je vindt ze hier ook hoor :-)
   ze passen bij praktisch elke outfit en ze zitten supergemakkelijk, precies savatten :-p
   in tegenstelling tot wat ik dacht, blijven ze heel mooi wit. ik ga er natuurlijk niet mee in het bos wandelen of naar vuile cafés hé ;-)

   wij doen ook niet superveel tripjes, maar die ski- en zomervakantie zijn we toch gewoon en het zou moeilijk zijn om dat niét meer te doen. dat zijn 2 momenten in het jaar waar we telkens enorm naar uitkijken! ik ben in 2015 met mijn vriendin 5 dagen op citytrip geweest en ook met mijn vriend, en ik heb van beide tripjes veel deugd gehad. eens volledig weg van alles, in een toffe stad... dus misschien dat ik wel spaar om dat in 2016 opnieuw te kunnen doen.

   Verwijderen
 6. "Less is more" is zowat mijn levensmotto. ;)
  Ik heb niet veel kleren, ons interieur is minimalistisch,... Wij zijn ook wel big spenders, maar dan eerder: ik koop eens een duurdere trui, want ik koop er toch niet zo veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat merkte ik op je blog al een beetje, ik lees die trouwens heel graag!
   blij te merken in alle comments dat er veel mensen dezelfde "ingesteldheid" delen :-)
   liefs x

   Verwijderen
 7. ik ben ook geen big spender. Deels ook door onze zware verbouwingen van twee jaar geleden. Waar we trouwens nog steeds aan het werken zijn in ons huis, dat is een 10-jaren-plan ;-) maar ook omdat ik gewoon niet veel dingen vind die ik de moeite waard vind om veel geld aan te spenderen. Ik koop soms merkkledij maar dan in solden, belange niet van alle merken, enkel de merken waarvan ik weet dat ik ze meerdere jaren zal kunnen dragen (basics zoals jeansbroek, topjes en t-shirts).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop bijna geen merkkledij, nooit eigenlijk... Om een of andere duistere reden sta ik niet goed met merken ;-)
   De kleren van H&M, Vero Moda, Only en een paar Scandinavische merkjes uit mijn favo winkel Het Paleis in Gent zitten mij altijd als gegoten en kosten niet veel geld. Dus dat geluk heb ik wel :-)

   Verwijderen
 8. Less is more, zeggen ze, hé. Ik denk trouwens niet dat onder invloed van de huidige trend is, heeft veel te maken met ouder worden, of dat is toch zo bij mij.
  Ik zit nu veel beter in mijn vel dan pakweg vijf jaar geleden en dat uit zich ook in mijn stijl. Voor mij ook meer neutrale kleuren en ik investeer wel al eens in een duurder stuk dat ik veel langer kan dragen dan vijf stuks bij H&M (bij wijze van spreken). Ik merk ook dat ik daar deugd van heb en mijn kleerkast zit niet propvol.
  Ik leer ook veel meer loslaten: vroeger wou ik alles (onmiddellijk) hebben en ik verzamelde echt alles. Dit kan zo niet verder dus ben ik beginnen opruimen. Bij het shoppen heb ik ook een strategie: vind ik iest leuk, dan wandel ik nog een rondje om het blokje en ben ik dan nog 100% overtuigd, dan koop ik het misschien.
  Ik voel ook dat ik veel minder nodig heb: ik kan gerust nog wel wachten op dat nieuwste boek en zet het op mijn wish list, beter een praktisch cadeau dat ik leuk vind dan iets dat in de kast blijft staan of naar zolder verhuist.
  Ik ben wel de big spender van de twee. Ik zou alweer op city trip willen en als het even kan ook twee maal per jaar op reis. Daar moet Steven mij wel in remmen. Ik ben wel blij dat we twee jaar geleden onze USA-reis gemaakt hebben: we zijn er toen echt voor gegaan en hebben ter plaatse ook niet echt rekening gehouden met het budget. Dat kan natuurlijk niet jaarlijks het geval zijn: onze boven willen we wat opfrissen en het wagenpark is ook aan vervanging toe.
  Ondertussen zijn we aan de slag met YNAB: zorgt voor rust in mijn hoofd en ik heb een zicht waar de uitgaven (of mijn uitgaven) naar toe gaan. Aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het met de leeftijd te maken heeft, al voel ik mij echt wel een ouwe doos als ik dit schrijf, haha :-)
   Ik droom ook al van een nieuwe citytrip! Ik ben wel heel blij dat wij Amerika en canada al gedaan hebben, wij letten toen ook echt niet op ons budget en dat was maar goed ook. We hebben er echt héél mooie herinneringen aan die niemand ons nog afpakt. Jullie wellicht ook :-)
   Vertel mij maar eens over YNAB als we gaan brunchen binnenkort, ik kijk er al naar uit! X

   Verwijderen