dinsdag 15 maart 2016

Running // Loop niet in de val!

Lopen is wat mij betreft de ideale sport: er is geen ellenlange lijst met benodigdheden, je kan het doen waar en wanneer je wil, en je kan het perfect in je eentje doen. Probeer wél een aantal veelgemaakte loopfouten te vermijden, want ik merk regelmatig dat veel mensen ze begaan…


Fout nummer 1: de verkeerde schoenen
Je hebt niet veel materiaal nodig maar een paar goeie loopschoenen is essentieel. Het is verstandig om langs te gaan in de sportwinkel. Vaak kan je daar een (gratis) loopanalyse laten uitvoeren en geven ze je advies over de juiste schoenen voor jouw voet en loophouding. Misschien ben je een vurige fan van Nike en wijst de loopanalyse op een ideaal paar van Asics of Brooks… Dat is jammer en in the end ben je vrij om je zin te doen, maar ik raad aan om het advies van de sportwinkel te volgen. Op die manier vermijd je blessures. Bovendien hebben alle merken tegenwoordig leuke schoenen in hun collecties zitten. Oude sportschoenen zijn aan vervanging toe na zo’n 1000K. Bij mij is dat na één jaar, het hangt er uiteraard van af hoeveel je loopt.

Fout nummer 2: onrealistische doelstellingen
De verleiding om de lat hoog te leggen bij het lopen is hoog. Er worden immers veel leuke loopevents georganiseerd en ik kan me inbeelden dat sommige (niet zo getrainde) mensen denken: ach ja, waarom niet? Velen maken echter de fout om te snel vooruit te willen. Ze zijn net beginnen lopen, 5K lukt vlotjes, en in plaats van rustig te blijven opbouwen, stellen ze zichzelf meteen een halve marathon als doel. Het gevolg: ze houden het niet vol of blesseren zich, waardoor ze al even snel moeten afhaken als ze begonnen zijn. Mijn tip: luister naar je lichaam, gun het af en toe een rustdag en wees blij met de vooruitgang die je maakt. Het heeft geen zin om je te vergelijken met anderen, want ieder lichaam is anders. Ik ben pas halve marathons beginnen lopen na eerst jaren aan een stuk deel te nemen aan 10K en 15K runs. Pas toen ik deze afstanden voldoende comfortabel en met veel zelfvertrouwen kon lopen, heb ik de lat voor mezelf hoger gelegd. Mijn ultieme droom is en blijft een marathon en ik ga mijn dit zeker ooit verwezenlijken. Maar eerst wil ik nog een tijdje halve marathons blijven lopen totdat ik me zeker genoeg voel om weer een versnelling hoger te schakelen.

Fout nummer 3: de foute loophouding
Hoewel lopen iets heel natuurlijks is en vanzelf gaat, hebben veel mensen een verkeerde loophouding. Sommigen houden hun handen te hoog, anderen zwieren lustig met de armen van de ene naar de andere kant. De beste manier? Je handen op heupniveau, je armen in een hoek van 90 graden en je ellebogen naast je zij. Zwaai zeker niet te veel met je armen en hou je rug mooi recht. En het voornaamste: loop zo ontspannen mogelijk want als je krampachtig loopt, ben je sneller uitgeput. Toegegeven: ik heb er lang over gedaan om de juiste loophouding onder de knie te krijgen, het is echt niet evident. Maar ik kan zeggen dat ik nu “mooi loop” en ik voel dat het beter gaat zo. Een fout die ik vroeger maakte, was dat ik mijn vuisten balde omdat ik geloofde dat ik minder snel last zou krijgen van mijn milt. Dat is een fabel want sinds ik het niet meer doe, loop ik veel meer relaxed en ik heb in de verste verten geen pijn aan mijn milt! Ik doe ook wekelijks een aantal core stability oefeningen ter versterking van mijn heup- en buikspieren, en ik merk dat die mijn loophouding én uithoudingsvermogen ten goede komen.

Fout nummer 4: de opwarming of cooldown overslaan
Een goeie opwarming en cooldown zijn minstens even belangrijk als de loopsessie zelf. Ik moet toegeven dat ik de opwarming meestal oversla, omdat ik dat beschouw als “verloren tijd”… Nochtans is het goed om je looptoer te starten met een stevige wandeling van een paar minuten. Achteraf zijn stretchoefeningen essentieel maar die sla ik sowieso nooit over. Zelfs na een wedstrijd stel ik me in al mijn euforie en adrenalineroes even langs de kant om een paar minuutjes te stretchen, omdat ik het me anders dubbel en dik beklaag de dag nadien.

Fout nummer 5: onvoldoende drinken
Het is belangrijk dat je goed drinkt voor, tijdens en na je inspanning. Ik drink sowieso de hele dag door water, dus ik begin goed gehydrateerd aan mijn sportsessie, die meestal ’s avonds doorgaat. Ook tijdens het lopen kan het geen kwaad te drinken, maar persoonlijk doe ik dat zelden, tenzij ik meer dan 12 à 13K loop. Ook energierepen en “gellekes” gebruik ik momenteel niet. Tijdens een marathon zou ik het wel doen, maar voor een halve vind ik het niet nodig. Ik heb het al een paar keer gedaan en telkens kreeg ik last van vervelende oprispingen. Na het sporten drink ik altijd veel ter compensatie. De regel is: als je urine donkergeel is na het sporten, heb je niet genoeg gedronken.

Fout nummer 6: verkeerde kledingkeuze
Het is soms moeilijk om in te schatten hoeveel kleren je best draagt tijdens het lopen. Je wil geen kou lijden, maar je hebt ook geen zin om te zweten als een rund onder een dikke laag kleren. De truc is je te kleden in laagjes die je makkelijk kan uitspelen wanneer je het te warm hebt. Ik zorg altijd voor een vochtabsorberende sportbeha en eerste laag (dus zeker geen katoen). In de winter draag ik 2 laagjes (lange mouwen) en een lange looplegging. Van zodra het ook maar een klein beetje lente is, loop ik in korte broek en T-shirt. Fris om te vertrekken, maar eens ik op gang ben, heb ik snel lekker warm. Ik zie in de lente vaak mensen lopen met een lange joggingbroek en kaptrui (niet eens in ademende stof!) en dat kan zelfs ik, een van de grootste koukleumen van het westelijk halfrond, écht niet begrijpen :-)

Als je op je hoede bent voor deze 6 valkuilen, dan ben je écht vertrokken met lopen… Op naar die runners’ high! :-)

Lots of love, Josie xo

Deze post verscheen oorspronkelijk op Ladies Fun Sports.

3 opmerkingen:

 1. Nuttig lijstje! Ik kreeg ooit kniepijn na een looptoertje (dat heel vlot ging omdat ik veel was afgevallen en precies kon blijven gaan, maar eigenlijk echt niets voorstelde). Ik heb daar echt lang last van gehad, ik denk dat het aan de verkeerde schoenen lag. Momenteel ben ik meer een fietser en een zwemmer, maar als ik ooit opnieuw ga lopen, ga ik inderdaad eerst een analyse laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een analyse is echt supernuttig. Het lijkt misschien iets banaals, maar je kan er veel blessureleed mee vermijden.
   Veel plezier met het zwemmen en het lopen!

   Verwijderen
 2. Nu ik terug gestart ben investeerde ik inderdaad in aangepaste schoenen en wat een verschil... dat van die kleding, dat vind ik nog wat zoeken... ik heb ook snel te warm, maar ik liep al een paar keer in weer dat wisselt en dan blijk ik toch te koud hebben dus in die overgangen van seizoen naar seizoen is het toch niet altijd makkelijk... en dat van die houding, ik ga daar eens op letten :-)

  BeantwoordenVerwijderen