donderdag 28 april 2016

Start To Blog

Ik ben al een tijdje gastblogster op Assistant Plus, de online community van uitzendbedrijf Secretary Plus (waar ik nog een jaartje gewerkt heb). Ik blogde al over mijn bijberoep en over superfoods. Deze maand schreef ik een blog over het bloggen zelf. Ik geef een aantal nuttige tips en do's en don'ts aan mensen die een blog willen starten. Je kan de blog hier nalezen, misschien heb je er zelf wel wat aan!

Ik ben een gepassioneerd blogster en startte Josie’s Little Things een kleine 3 jaar geleden op. Bloggen betekent ongetwijfeld een verrijking voor mijn leven. Ik merk dat steeds meer mensen een blog willen beginnen en dat ze met een aantal vragen of twijfels zitten. Daarom geef ik enkele tips en som ik de voordelen van bloggen voor jullie op!


DO THIS…
 • Neem je tijd om een leuke naam en concept te bedenken. Welke onderwerpen wil je aansnijden, ga je focussen op één bepaald thema, wie is je doelgroep? Wordt het een lifestyleblog, een fashion- en beautyblog, een persoonlijke blog, een mamablog, een kook- of naaiblog,…? Deze keuze is belangrijk omdat het je helpt om goeie content te schrijven. Het houdt jezelf gefocust en je lezers geboeid.
 • Neem de tijd om te kiezen op welk platform je gaat werken. Wordpress, Blogger, Weebly,… Er zijn tal van mogelijkheden en het is goed om je oor te luisteren te leggen bij bloggers om te horen wat hun ervaringen zijn.
 • Denk na over je layout. Ik moet toegeven dat ik indertijd te snel van start ben willen gaan en dat ik bij nader inzien liever met Wordpress had gewerkt dan met Blogger. Ook had ik misschien beter meer tijd genomen voor een deftig logo en layout, maar daar heb ik gaandeweg aan gewerkt.
 • Wees kritisch als je een voorstel krijgt voor een samenwerking. Aanvaard niet zomaar elk voorstel en ga na of het bij je past. Ik ben al gecontacteerd door fabrikanten van autobanden en tuinmeubels – met alle respect, maar dat is écht mijn ding niet. Tenslotte is mijn blog mijn persoonlijke plekje waar ik schrijf over onderwerpen die mij (en mijn lezers) interesseren. Je hoeft je niet verplicht te voelen om in te gaan op ieder voorstel!
 • Wees je ervan bewust dat bloggen tijd vergt en dat een blog onderhouden een zekere vorm van planning vereist. Leuke teksten schrijven, mooie foto’s maken, lezersreacties beantwoorden: daar kruipt tijd in maar het is tijd die ik supergraag maak omdat het zoveel voldoening geeft.
 • Zorg voor leuke foto’s, liefst eigen beeldmateriaal. Ik doe daar mijn best voor en ik merk dat het werkt. Je hoeftgeen professionele fotograaf te zijn of te beschikken over een state-of-the-art camera. Ik neem mijn foto’s met mijnsmartphone en bewerk ze met Instagram. Ik hamer op het belang van foto’s omdat ik merk van mezelf dat ik liever blogs lees met persoonlijk beeldmateriaal in plaats van persfoto’s. Met een persoonlijke insteek scoor je meer.
 • Maak duidelijke afspraken met je omgeving: wie komt er op de foto’s, wie wordt bij naam genoemd, hoeveel geef je prijs over je privéleven? Ik ben vaak openhartig op mijn blog maar over bepaalde onderwerpen schrijf ik niet. Niet omdat ik ze taboe vind maar omdat er ook nog zoiets bestaat als privésfeer. Baken duidelijk je grenzen af.

BUT DON’T DO THAT…
 • Samenwerkingen zijn een leuk "neveneffect" van bloggen. Verwacht echter niet dat de grote merken en PR-bureaus je vanaf dag één zullen bestoken met goodies en invites. Je mag dat zelfs niet verwachten tijdens het eerste jaar dat je aan het bloggen bent. Ik heb vandaag veel leuke samenwerkingen maar dat is pas op gang gekomen na ongeveer anderhalf jaar bloggen. Wees geduldig. Trouwens, wie enkel blogt “om dingen gratis te krijgen” is eraan voor de moeite want zo werkt het ab-so-luut niet. Tenzij je een personage bent in Pink Ambition natuurlijk ;-)
 • Reproduceer niet zonder meer persberichten en -foto’s. Dat vraagt weinig moeite maar ik lees niet graag zo’n blogposts en ik merk van collega-blogsters dat ze er ook niet van houden. De persoonlijke insteek die ik eerder al vermeldde is heel belangrijk.

JOEPIE…
 • Bloggen levert leuke, inspirerende en verrijkende sociale contacten op. Ik heb al een aantal superfijne mensen leren kennen dankzij mijn blog. Het leuke is dat bloggers veel gemeen hebben, bv. constant foto’s nemen van alles en iedereen :-)
 • Bloggen geeft tonnen inspiratie: outfits, interieur, koken, reizen, opvoeding,… Vroeger las ik veel magazines, vandaag lees ik meestal blogs om ideeën op te doen. Het is ook fijn als mensen positieve feedback geven en laten weten dat jij hen hebt geïnspireerd met je blog. Ik heb bijvoorbeeld al veel berichtjes gekregen van mensen die door mijn blog opnieuw de motivatie hebben gevonden om te beginnen lopen.
 • Bloggen maakt je leven rijker en doet je bewust stilstaan bij zaken. Zo zorgt het ervoor dat ik op reis meer moeite ga doen om leuke plekjes te vinden om er nadien over te bloggen, of dat ik feestjes leuker ga inkleden met hetzelfde doel. Dat is niet fake maar gewoon moeite doen om iets extra leuk te maken. Als dat achteraf mooie foto’s en leuke blogs oplevert, dan hebben anderen er ook baat bij. Win-win dus :-)
 • Bloggen levert leuke samenwerkingen op en je leert merken en producten kennen die je voordien niet kende/gebruikte. Je mag als eerste nieuwe dingen uittesten en af en toe events bijwonen. Dat dat plezant is, spreekt voor zich :-)

JAMMER MAAR HELAAS…
 • Bloggen is een intensieve hobby die veel tijd vergt, toch als je het goed wilt doen. Daarom is het goed om met een planning te werken. Niemand verplicht je om wekelijks 5 posts online te gooien, mijn gemiddelde is 2 à 3. Ik publiceer liever wat minder dan dat ik dagelijks blogs post waarvan de kwaliteit op niks trekt.
 • Weet dat je veel positieve, maar ook negatieve kritiek zal krijgen. Ik kan alleen maar adviseren om je daar niet te veel/niks van aan te trekken. Haters gonna hate, probeer zeker niet in de tegenaanval te gaan. Trek je op aan de vele andere positieve commentaren die je krijgt. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind!

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen als blogster. Voor nog meer nuttige informatie kan ik Het Blogboek van Kelly Deriemaeker en How Blogs Work van Stephanie Duval aanraden. Stuk voor stuk interessante naslagwerken voor beginnende én ervaren bloggers!
Heb jij zelf een blog? Wil je er één starten en heb je nog vragen voor mij? Laat het gerust weten in de comments!
Love, Josie xo

Deze blog verscheen oorspronkelijk op Assistant Plus.

13 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik niet zo straf bezig met een planning, ik blog op 'de ruttel' (op den bots noemen ze dat zeker?) maar voor de laatste reeks over mijn relatie heb ik wel eens op voorhand dingen uitgewerkt, ik blijf het heel graag doen eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik plan ook niet altijd alles, maar meestal toch wel. Anders komt het er gewoon niet van bij mij.
   Ik doe het ook supergraag!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

   Verwijderen
 2. Bedankt Josie :-).
  Ik blog ook sinds een tijdje en gebruik geen foto's. Heb er over nagedacht maar wilde geen foto's uit mijn privé-leven gebruiken; en stock-beelden vind ik niet passend bij mijn onderwerp (burn-out). Ik weet dat dat meer moeite vergt van de lezer, maar merk wel dat mensen die op mijn blog terecht komen vooral op zoek zijn naar herkenning in hun verhaal.
  Voor de rest volg ik je lijstje helemaal!
  En ik volg je blog ook graag :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik hoor, het is je eigen keuze hé. Mijn lijstje is zeker ook niet "heilig".
   Dank je, blijf m'n blog zeker volgen, ik ga de jouwe ook volgen :-)
   x

   Verwijderen
 3. Hele mooie blogpost die ongetwijfeld heel wat mensen op weg zal helpen! Ik kan alleen maar akkoord gaan met zowat alle stellingen die ik hier lees en raad ook iedereen de twee naslagwerken aan die je hier reeds vermeld hebt. Toplectuur voor bloggers!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik blog al jaren met wisselend succes, maar ik vind het vervelend dat er weinig gereageerd wordt hoewel ik dagelijks best wel wat unieke bezoekers heb. Ik weet dat ik lezers zou kunnen lokken door te reageren op andere blogs, maar ik heb helaas geen tijd om veel blogs te volgen. Andere tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey, ik merk toch wel veel respons door te sharen op facebook en instagram (twitter in mindere mate). Misschien dit eens proberen?

   Verwijderen
 5. Zeer interessant leesvoer voor bloggers. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeer interessant leesvoer voor bloggers. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke blog! En op zich misschien niks nieuws maar altijd nog eens handig om alles nog eens in lijstje te zien. Ik blog voor m'n plezier en ik ben al gelukkig als ik eens een paar keer per jaar iets in de schoot geworpen krijg.

  BeantwoordenVerwijderen