maandag 12 december 2016

Food // Healthy @ Work

Uit een studie van Tempo-Team blijkt dat heel wat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van het belang van een gezonde levensstijl, maar dat weinigen onder hen ook écht de koe bij de horens vatten op vlak van gezonde voeding en beweging. Bij Tempo-Team willen ze hun medewerkers wél het goede voorbeeld geven door middel van infosessies en kookworkshops. Vorige week dinsdag mocht ik zo'n Healthy@Work event bijwonen, inclusief raw vegan kookworkshop van Julie Van den Kerchove van Julie's Lifestyle. Het was een leerrijke en superlekkere avond!
Aan het begin van de avond kregen we een aantal cijfers en feiten voorgeschoteld uit het onderzoek van Tempo-Team. Eén op 3 werkgevers vinden aandacht voor gezondheid erg belangrijk om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers langer aan het werk te houden. Slechts 1 op 10 werknemers en werkgevers erkennen echter dat hun bedrijf actief investeert in de gezondheid van medewerkers. De meeste aandacht gaat naar de inrichting van de werkomgeving, de werksfeer en het aanpakken van roken. Gezonde voeding als wapen tegen ziekteverzuim wordt vandaag nog steeds stiefmoederlijk behandeld. Zo jammer!

Werknemers die hun gezondheid op peil willen houden door een evenwichtige voeding hebben het moeilijk om dat ook op de werkvloer waar te maken. Amper 1 op 10 bedrijven geeft voedingsadvies aan medewerkers. Ook in de cafetaria en coffee corners is het zoeken naar gezonde voeding. Zo zegt slechts 15% van de ondervraagde werknemers en bijna 1 op 5 werkgevers dat in hun bedrijf het aanbod aan gezond eten, gezonde snacks en ongesuikerde dranken toeneemt. Slechts 10% ziet het aanbod van ongezonde voeding en dranken in hun werkomgeving afnemen. Dat zijn toch wel confronterende cijfers. Als zelfstandige werk ik niet meer "in een bedrijf" maar ik herinner me nog van vroeger hoe moeilijk tot onmogelijk het was om gezonde snacks te vinden op het werk, en hoe het als de normaalste zaak ter wereld werd beschouwd om een wit, rijkelijk belegd broodje als lunch te eten (en een uur erna opnieuw honger te hebben).

Het is duidelijk: gezonde voeding is een efficiënt wapen tegen ziekteverzuim. Daar kruipt wat tijd in, dat ga ik niet ontkennen. Maar als je het slim aanpakt en voorbereidt, is het heus geen lastig karwei om elke dag een gezonde lunch mee te nemen naar het werk! Om ons wat ideeën te geven, waren raw vegan chefs Julie en Simon van Julie's Lifestyle aanwezig voor een gezonde en inspirerende kookworkshop. Op het menu stonden 2 gezonde lunches en 2 healthy tussendoortjes. Alles vegan, gluten- en lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en snel en makkelijk klaar te maken. Geef toe, klinkt goed hé? :-)

Eerst maakten we een snelle pad thai op basis van onder andere gespiralizeerde wortel en courgette met een dressing gemaakt van amandelpasta, tamari, citroensap, ahornsiroop, gember en look. Ik vond dit gerechtje meteen een schot in de roos en ik genoot van elke hap en van de pure smaken.
Daarna maakten we een quinoasalade met geroosterde pompoen en munt-erwtenpesto. Ik maakte kennis met het ingrediënt shiro miso als zoute, hartige basis voor sauzen, en ik ontdekte dat edelgistvlokken perfect kunnen dienen als vervanger voor kaas. Opnieuw een superlekker gerecht!
Ten slotte mochten we zelf marsepein- en speculaasballetjes rollen als dessert. We voelden ons weer even kinds :-) Ook hier enkel natuurlijke, gezonde ingrediënten. Overheerlijke snoepjes om echt van te genieten, wat mij betreft veel lekkerder dan het snoepgoed dat je in de supermarkt vindt!
Ik ging naar huis met een goed gevulde maag, een leuke goodie bag én boordevol inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het kookboek Julie Natuurlijk en de producten van AllGood. Ik maakte onder andere een wortel-quinoasalade en een energiesmoothie van rode bessen, banaan en spinazie. De komende dagen zal ik de receptjes hier delen met jullie!
Ik vond het een zeer aangename kennismaking met de raw vegan kitchen. Je hebt er wat basisingrediënten voor nodig en ook wel een aantal keukentools (blender, spiralizer, bij voorkeur keukenmachine) maar voor de rest is het een eenvoudige, leuke manier van koken waarmee je meteen een pak dichter bent bij een gezonde levensstijl!
Bedankt Tempo-Team dat ik erbij mocht zijn, en dikke merci aan Julie & Simon voor de interessante workshop waar het enthousiasme vanaf straalde! :-)
Vinden jullie het moeilijk om gezond te eten op het werk? Hebben jullie al ervaring met de raw vegan cuisine?
Love, Josie xo

5 opmerkingen:

 1. De workshop zag er de moeite uit! Ik had Julie's kookboek al in huis, dus had al wel eens wat klaargemaakt. De groene curry (saus/dressing) uit het boek is een aanrader ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, dan zal ik die binnenkort eens maken :-)
   Het boek is echt goed, zeer duidelijk en de recepten zijn echt wel "maakbaar".

   Verwijderen
 2. op het werk koken we zelf voor de bewoners maar dat is toch nog altijd basis met hier en daar een extra twist!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt interessant en lijkt een beetje op wat we klaarmaken in de Biovita kookworkshops. Meestal zorg ik wel voor een (gezonde!) variant want ik eet niet vegan en gluten staan hier soms wel op het menu. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We krijgen elke dag superveel vers (gesneden) fruit en vers geperst fruitsap, verse magere soep enz. Maar aangezien we klein bedrijf zijn hebben we geen eigen restaurant en kunnen we bij dichtbijgelegen sandwhicherie zaken bestellen en laten leveren ofwel zelf iets klaar maken in onze grote gemeenschappelijke keuken. 'k vind dat prima zo.

  'k vind het dus wel goed dat je keuze hebt in gezonde dingen, maar echt advies of commentaar op mijn voeding zou ik toch niet wensen van mijn werkgever. Zijn rol is mij werk geven, niet om mij te betuttelen of advies te geven buiten zijn domein. Advies is sturender dan informatie beschikbaar maken. Want als je dit doet voor voeding, waarom dan niet advies over hoeveelheid sport, over hoeveelheid schermgebruik privé enz enz. Laat ons aub de vrijheid eigen keuzes te maken.

  BeantwoordenVerwijderen