zaterdag 14 januari 2017

Running // Je weet dat je een running junkie bent als...

Wanneer ik met de auto aan het rijden ben en onderweg lopers tegenkom, kan het al eens gebeuren dat er een vleugje jaloezie de kop opsteekt omdat ik zo graag in hun plaats wil zijn en ook wil lopen. Ik weet dat veel mensen mij zot verklaren bij zo'n gedachte, maar zij die even graag lopen als ik herkennen misschien het gevoel. Op die momenten weet ik dat ik "een echte loper" ben, als ik dat zo mag noemen, een running junkie zeg maar. Er zijn nog zo'n aantal dingen waardoor ik echt besef dat lopen mijn lang leven is...
Ik ga normaal 4 keer per week gaan lopen, tijdens drukke weken 3 keer. Als dat niet lukt en ik dus niet iedere twee dagen mijn loopschoenen kan aantrekken, word ik een vervelend kreng. Een ambetant wijf dat met zichzelf geen weg meer weet. Ik heb mijn sport nodig om te ontspannen, om tot rust te komen, om inspiratie op te doen. Running keeps me sane. Pak mij mijn lopen af en ik word zot.

Het gevolg van het vorige puntje is dat lopen bij mij echt in mijn agenda genoteerd staat, net als andere afspraken. 't Is gewoon een deel van mijn leven. Er zijn trouwens ook een aantal jaarlijks terugkerende loopevents die met stip op mijn kalender aangeduid staan. Dit jaar zijn dat alvast Dwars door Brugge, Great Breweries Marathon en de Belfius Brussels Half Marathon. Er zullen er nog wel een aantal bij komen, maar al wie mij op deze 3 data voor iets uitnodigt, zal bot vangen... De Nacht van West-Vlaanderen, intussen uitgegroeid tot een klassieker op mijn loopkalender, loop ik dit jaar uitzonderlijk niét... Met spijt in het hart maar het is 2 dagen voor de Great Breweries en dan hou ik me beter een beetje gedeisd. Ik zal die avond wél luidkeels supporteren voor (en proberen mee te fietsen met) mijn wederhelft, die er zijn eerste arathon zal lopen!

Nog een gevolg van het eerste puntje: op reis gaan mijn loopschoenen altijd mee (behalve op skivakantie). Op zomerreis ga ik meestal 's morgens vroeg lopen, voor het te warm wordt. Ik vind dat een leuke manier om de streek te verkennen (je ziet de locals wakker worden en naar hun werk vertrekken) en om de vakantiedag energiek te starten! Een tip: stippel je route op voorhand goed uit zodat je niet verdwaalt, of neem je GSM mee voor het geval dat... Ik spreek niet uit ervaring maar ik heb wel al veel verhalen gehoord van andere lopers :-)Ik hou absoluut niet van de koude en ik kan er niet goed tegen. Ik ben zonder twijfel een van de grootste koukleumen van het westelijk halfrond... Maar in de ijzige vrieskou gaan lopen? Geen enkel probleem! Meer zelfs: ik doe dat zo graag! Lekker warme loopoutfit aan en rennen maar, bewegen om warm te krijgen. En dan daarna een heerlijk warme douche, za-lig! Als het glad ligt, hou ik me natuurlijk een beetje in, maar eerlijk gezegd ben ik nog maar een keer of 2 niet kunnen gaan lopen omdat er te veel uitsliergevaar was. 

Hetzelfde geldt trouwens voor regen. Ik kan daar enorm kregelig van worden maar gaan lopen in de regen vind ik absoluut geen opgave. OK, het is leuker in het zonnetje (want alles is gewoon leuker in de zon) maar het maakt mij niet zoveel uit dat ik nat word want dan doet mijn doucheke achteraf nog zoveel deugd. En ik heb ook niet voor niets geïnvesteerd in een blits regenjasje om mee te gaan lopen hé ;-)Een nieuw paar loopschoenen kiezen en kopen maakt mij even blij als andere vormen van shoe shopping. En de eerste vuile modderspatten op mijn nieuwe running buddies doen mij altijd een klein beetje wenen. Ik verzorg mijn loopschoentjes als een voorbeeldige huismoeder! Dat geldt trouwens voor al mijn loopmateriaal. Sommige loopkleren zou ik elke dag wel willen dragen omdat ze zo gemakkelijk zitten en zo mooi zijn. Mijn Polar M200 GPS-hardloophorloge draag ik dagelijks, omdat het naast een loophorloge ook een activity tracker/smartwatch is. Binnenkort trouwens een review op deze blog!Als ik een nieuw nummer hoor op de radio, vel ik er vaak onbewust een oordeel over op basis van de "loopgeschiktheid" ervan. Trage nummers, bijvoorbeeld, vind ik niet per definitie slecht. Maar ik kan er niet op lopen en dus geef ik er minder de voorkeur aan. Moest ik geen loopster zijn, dan was ik misschien niet zo'n fan van Galantis, wie weet... En Netsky vind ik eigenlijk niet zo'n topartiest (sorry aan alle fans, don't kill me) maar zijn muziek is wel keigoed om op te lopen, vooral de huidige single met Paije! Ideaal om een versnellingske te zetten :-)

Ik loop al meer dan 10 jaar maar sinds mijn bevalling (volgende maand 4 jaar geleden) ondervind ik dat ik altijd meer wil. Ik wil verder lopen, beter lopen, sneller lopen. Ik ben realistisch en hou rekening met de grenzen van mijn lichaam, maar ik wil wél vooruitgang blijven boeken. Dat hoeft niet per sé in aantal kilometers te zijn; het kan evengoed qua snelheid zijn. Ik liep vorig jaar 25K, dat is mijn voorlopige limiet. Dit jaar doe ik dat opnieuw tijdens de Great Breweries, maar ik wil het sneller en beter doen. Uiteraard wil en zal ik ooit een marathon lopen maar ik heb nog veel tijd daarvoor en ik voel me er nu nog niet klaar voor. Dat komt nog wel! En als ik me er nooit klaar voor voel, dan zal ik geen mindere loopster zijn. Want blijven lopen zal ik sowieso. Harder, better, faster, stronger.

Last but not least ben ik vooral heel trots op het feit dat ik loop. Vroeger zei ik tegen mensen "ik loop af en toe", later werd dat "ik loop wel graag". Nu zeg ik "Ik ben Josefien en ik ben een loopster". Want het is gewoon zo. Zoals ik al schreef, lopen is een deel van mijn leven en het bepaalt wie ik ben. Mijn looptoertjes hebben mij al tal van luminueze ideeën of verhelderende inzichten opgeleverd. Dus ik mag wel zeggen dat ik echt een loopster ben, denk ik dan.

Lopen jullie ook? Is dit allemaal herkenbaar voor jullie?

Love, Josie xo

7 opmerkingen:

 1. Ik ben veel minder fanatiek. Een goed-weer-loper, vrees ik. Ik kan daar echt van genieten maar voor regen en gladheid pas ik. Ik haal m'n ontspanning voorlopig uit de verfwerken haha. Ik kweek voor de moment spieren die ik nooit gehad heb ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, huishoudelijk werk en klusjes zijn topsport op zich! :-)

   Verwijderen
 2. Ik zit duidelijk meer in de "ik loop af en toe en vind het soms ook leuk"-categorie :-) Eerder een salonloper dus, die op momenten van grote hitte of gladheid met evenveel plezier een wandelingetje maakt. Maar dat lopen rust brengt in je hoofd en tonnen inspiratie levert: helemaal akkoord!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Salonloper of niet, je loopt wel hé, en dat is wat telt.
   Ieder doet wat hij/zij graag doet. De één is fanatiek, de ander al wat minder.
   Als je doet wat je doet met passie en plezier, dan ben je goed bezig :-)

   Verwijderen
 3. Tussen 'af en toe' en 'loopster'. Momenteel in rugrust, hopelijk niet al te lang want ik word al een beetje triest als ik een loper zie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop zo dat je snel weer mag lopen! Ik begrijp het gevoel...
   X

   Verwijderen
 4. ZOO Herkenbaar :-D; Ik train voor mijn eerste marathon en ben altijd zo jaloers als ik andere mensen zie lopen, zelfs als ik zelf nog maar net binnen ben na een koude training ofzo :-D

  BeantwoordenVerwijderen