woensdag 25 januari 2017

Running // Lopen met de Polar M200

Ik loop sinds begin 2014 met een GPS-loophorloge. Na bijna 3 jaar met mijn Garmin Forerunner, een ideaal instapmodel, was het tijd voor een sporthorloge met iets meer functionaliteiten. Zo komt het dat ik sinds december 2016 de trotse eigenares ben van de nieuwe Polar M200, een waterdicht GPS-sporthorloge met optische hartslagmeting en 24/7 activity tracker. Na 2 maand intensief gebruik (ongeveer 300K gelopen, not bad at all) laat ik jullie graag weten wat ik ervan vind!

De Polar M200 is wat mij betreft een op-en-top hardloophorloge. Het biedt mij de nodige functionaliteiten om mijn trainingen vlot te laten verlopen en om vooruitgang te boeken. Bovendien is het een mooi horloge dat erg comfortabel zit. De voornaaste voordelen op een rijtje!

Hartslagmeting aan de pols
Met mijn Garmin gebruikte ik een borstband voor hartslagmeting. Echt last had ik niet van die band maar soms voelde hij oncomfortabel aan of zakte hij naar beneden zodat hij bijna op mijn navel zat - niet echt de plaats bij uitstek om mijn hartslag te meten ;-) Bij warm weer kruipt er bovendien zweet onder zo'n borstband en dat leidde bij mij soms tot huidirritaties. Enfin, ik was al een tijdje aan het uitkijken naar een sporthorloge met hartslagmeting aan de pols. Daarover is al veel gezegd en geschreven, vooral dat het niet even nauwkeurig zou zijn als met een borstband... Polar staat - volgens wat ik al gelezen en gehoord heb - heel ver op vlak van hartslagmeting aan de pols dus ik had er veel vertrouwen in. Ik nam de proef op de soms en ging meermaals met mijn Polar én mijn Garmin lopen. Het verdict: ze meten allebei correct. Ik merk wel dat de Polar af en toe eens sneller stijgt of daalt, maar au fond komt het op hetzelfde neer. Ik denk dat ik het moeilijk zou hebben om nu opnieuw met borstband te gaan lopen... Let op, je moet het horloge correct rond je pols dragen voor een goede meting. Dat wil zeggen: net achter je polsbeentje (of hoe noem je dat?) en in constant contact met je huid maar je mag het bandje zeker niet té strak aanspannen zodat je bloedtoevoer niet belemmerd wordt. Een beetje wennen in het begin maar oefening baart kunst! Er zijn wellicht veel mensen die zich niet storen aan een borstband voor hartslagmeting maar ik verkies toch meting aan mijn pols.Trainen in hartslagzones
Na mijn conditietest bij Energy Lab train ik heel bewust in mijn hartslagzones. Het is dé manier om vooruitgang te boeken met het oog op de Great Breweries Marathon. Met de Polar M200 kan ik niet alleen mijn hartslag meten, ik zie op het display ook in welke hartslagzone ik aan het lopen ben. Zeer handig! 

Verschillende sportprofielen
Ik gebruik de M200 voornamelijk als hardloophorloge maar je kan kiezen uit wel 100 sportprofielen. Op die manier kan je elke sport die je beoefent correct registreren. Ik heb bijvoorbeeld ook een profiel voor "wandelen" omdat ik heel vaak stap. Ik kan in principe ook zwemmen met dit horloge maar dat heb ik nog niet gedaan. Het is waterdicht maar ik heb toch een beetje schrik dat er water in gaat komen... In de lente ga ik weer meer met de fiets rijden dus dan zal het sportprofiel "fietsen" ook veel gebruikt worden :-)Handige online community
Op het Polar webplatform (op mijn computer) en in de app (op mijn smartphone) kan ik elke training herbekijken en sharen met de Polar community. Ik kan mijn trainingsgegevens analyseren en ik zie welke vooruitgang ik maak. Heel handig met het oog op de GBM! In Polar Flow kan je ook je training plannen, routes opzoeken en nog zoveel meer. Je kan hier ook een eigen trainingsschema creëren met het oog op een bepaald doel. Dit lijkt me zeer interessant maar aangezien ik een Energy Lab schema volg, heb ik dit zelf nog niet gedaan.

Zeer goede GPS
De Polar M200 beschikt over een prima ingebouwde GPS die mijn tempo, afstand en hoogte volgt. De GPS vindt heel snel signaal, doorgaans na een 10-tal seconden buiten. Bij mijn Garmin moest ik soms minutenlang wachten, wat erg vervelend was... Na het lopen kan ik mijn route bekijken in Polar Flow; ik kan ze zelfs herbeleven met muziek en al. De max!Partner voor een gezond en fit leven
De Polar M200 is voor mij in de eerste plaats een hardloophorloge. Maar hij registreert ook 24/7 mijn stappen, activiteit en calorieën. Op die manier is hij een ideale partner om fit en actief te blijven. Als ik bijvoorbeeld te lang neerzit, krijg ik een melding op mijn display (incl. trilling). Zo weet ik dat het tijd is om te bewegen. Doe ik dat niet binnen de 5 minuten, dan krijg ik een inactivity stamp. Klinkt misschien stom maar het werkt wel ... Ik ben nogal een strever en ik wil kost wat kost die strafpunten vermijden in mijn daily activity overview ;-) Over die stappenteller en activity tracker schrijf ik binnenkort trouwens nog een apart blogje.

Smart notifications
Als ik wil, krijg ik op het display meldingen van inkomende telefoongesprekken en berichten (bv. Whatsapp, kalenderitems). Hier maak ik niet zoveel gebruik van (ik zet de meldingen dan eenvoudig uit) maar ik vind het soms wel makkelijk wanneer ik in de auto zit. Ik voel dan wanneer ik een whatsapp krijg en ik zie meteen van wie het is en of het belangrijk is. Bellen doe ik sowieso handsfree in de auto en wanneer ik loop hoef ik door niets of niemand gestoord te worden... Dan is 't gewoon me-time!


Stijlvol en persoonlijk
De polsband van de Polar M200 is makkelijk afneembaar én afwasbaar - dat is wel nodig als je ermee gaat lopen en veel zweet. Het leuke is dat het bandje beschikbaar is in veel kleurtjes. Ik heb een rood (gebruik ik meestal) en een zwart maar in de lente ga ik me een geel of wit bandje aanschaffen. Ik vind het gewoon een heel mooi horloge. Het is vrij groot - toch zeker bij mij, ik heb zeer fijne polsen - maar ik vind het echt stijlvol en het zit supergoed. Ik draag mijn M200 altijd, zelfs op een feestjurkje. Ik vind het contrast sporty vs. chic net heel leuk, het past echt bij mij!

Mijn oordeel na 2 maanden gebruik van de Polar M200 is dus heel lovend en positief. Er is echter ook een minpunt: bij heel koud weer (zoals de voorbije dagen) droeg ik vroeger mijn loophorloge boven mijn handschoenen (voor de warmte). Nu kan dit uiteraard niet omdat de hartslagmeting dan niet werkt. Het is dus wel wat fris aan de pols en voor een koukleum als ik is dat niet zo aangenaam. Maar soit, ik word daar hard en taai van, kan heus geen kwaad ;-)Het prijskaartje van de Polar M200 valt heel goed mee: voor 149€ is dit jouw trainingsmaatje. Ik vind dit een uitermate geschikt horloge voor beginnende lopers of voor doorwinterde lopers - zoals mezelf - die duidelijke, gebruiksvriendelijke data willen en op zoek zijn naar een comfortabel, draagbaar horloge. Ik draag het elke dag en dan is de investering van 149€ snel terugverdiend.

Alle informatie over dit sporthorloge vinden jullie op de website van Polar.

Hebben jullie nog vragen over dit toestel? Just ask en dan probeer ik ze zo goed mogelijk te beantwoorden!
Met welk loophorloge gaan jullie op pad? 

Love, Josie xo

8 opmerkingen:

 1. Oh dat is een aantrekkelijke prijs! Goede review! Ik vind 'm er supertof uitzien. Heb zelf de Polar A360, een activity tracker zonder gps waar ik ook heel tevreden van ben. Ook met hartslag in de pols en goed overzicht in de app. Wel jammer dat hij geen gps bevat. Ik heb de Nike running watch met gps maar niet zo tevreden van... En sinds de knieblessure eigenlijk niet meer gebruikt omdat ik gewoon voor 't plezier, op 't gemakje loop... Mss toch maar eens nadenken over deze Polar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prijs-kwaliteit is dit horloge echt top. Voor mij is dit het perfecte toestel: met veel functionaliteiten en toch niet te ingewikkeld.
   En echt heel leuk om te dragen, een sportieve eyecatcher rond je pols. Zou bij jou ook goed passen denk ik :-)
   X

   Verwijderen
 2. Ik heb een heel eenvoudig uit de Decathlon. Enkel om snelheid en afstand te meten. Niet om snel te lopen maar om mezelf te leren intomen en te voorkomen dat ik me vergalloppeer. Ik word heel onrustig als ik constant m'n hartslag zie, iets psychologisch waarschijnlijk maar ik kan daar dus niet goed tegen en ik loop dus zonder hartslag. Dit ziet er wel een leuk en toch betaalbaar sporthorloge uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ik heb mezelf pas ook de polar M200 aangeschaft en ben heel tevreden. Alleen zit mijn stappenteller na 2 dagen gebruik elkens rond de 20.000 stappen. Kan dit wel kloppen? of moet je deze nog ergens instellen ?1van de twee dagen ben ik wel gaan joggen maar de andere dag een feest gehad thuis en eigenlijk niet buiten geweest, alleen veel op en neer moeten lopen voor eten en drinken. Alvast bedankt en een hele leuke blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Delaere tarkild22 april 2018 om 12:24

  Ik ben ook tevreden van mijn polar M200
  De blog uitleg van jou Josie vind ik goed geschreven en duidelijk . Ik heb wel wat moet zoeken hoe ik die map ( kaart ) kon zien na het lopen of wandelen . Maar vond het in mijn pilar flow onder training...
  Alvast voor mij een super horloge
  Tarkild Delaere Herentals

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan je ook een wandeldoel instellen? Voorbeeld: ik wil op jaarbasis 1000 km wandelen.

  Bedankt,
  Ludo

  BeantwoordenVerwijderen