donderdag 16 februari 2017

Waarom iedereen baat kan hebben bij een stappenteller

Zoals jullie wellicht weten, ben ik sinds december de trotse eigenares van een Polar M200 sporthorloge. Ik schreef er vorige maand al over. Naast een hardloophorloge is de Polar M200 ook een activity tracker, die zorgt dat ik actief ben en blijf - de ideale partner voor een fitte en actieve levensstijl. Ik beloofde nog een aparte post over deze functionaliteit van de M200 en bij deze is het zover! Ik ga jullie proberen te overtuigen van de vele voordelen van een stappenteller want volgens mij kan iedereen hier wel baat bij hebben.


JE WORDT FITTER & GEZONDER
Van zodra je hem rond je pols hebt, volgt de Polar M200 je overal, zelfs in het water. Ik heb hem onlangs getest in het zwembad en hij is perfect waterbestendig. En ook tegen afwaswater is hij bestand hoor ;-) Mijn stappen worden gemeten en totaal tegen mijn verwachtingen in wil ik écht wel aan die 10.000 stappen per dag geraken. Op dagen dat ik ga lopen (4 keer per week) zit ik uiteraard heel snel aan 100% activity level (al na amper 45 minuten lopen) maar op de andere dagen vergt het iets meer inspanning om er te geraken. Ik vind het eigenlijk wel confronterend hoeveel ik moet bewegen om een "actieve dag" te hebben, zelfs al ben ik een enorm bezige bij die nauwelijks stilzit. Ik doe dan echt mijn best om actief te zijn zodat ik toch mijn dagelijks fitheidsniveau behaal en ik die 100% op mijn scherm zie verschijnen - altijd zo'n leuk moment! Hoe ik voor meer beweging zorg, vertel ik verder in deze post. Ik kan mijn stappenteller echt niet meer missen. Niet om te zien hoeveel calorieën ik verbrand heb want daar hou ik me echt niet mee bezig. Ik vind het gewoon leuk om een soort "partner" te hebben die mij helpt om actief te blijven. Of ik hier echt fitter en gezonder door word, kan ik moeilijk zeggen omdat ik al een hele goeie conditie had voor ik de Polar M200 in gebruik nam. Maar ik heb wel de indruk dat ik me nog beter in form voel dan anders. Misschien beeld ik het me in maar het kan toch niet anders dan dat wat extra beweging, hoe klein ook, leidt tot een fitter gevoel?JE ONTSPANT BEWUSTER
Omdat ik mijn dagelijks "fitheidsdoel" wil halen, las ik heel bewust (korte) beweegmomenten in. Voor mij staat bewegen gelijk aan ontspannen. Op "loopdagen" heb ik uiteraard voldoende beweging, op andere dagen zorg ik voor actieve ontspanning:
 • Een brief op de post doen? Dan stap ik gewoon naar de postbus op het dorpsplein, heen en terug een klein half uurtje stappen en ideaal om een frisse neus te halen tijdens het werken.
 • Wanneer het mooi weer is (en nog niet te donker), ga ik Emil te voet halen in de naschoolse opvang. Dat is op 10 meter van de postbus dus ook een half uurtje wandelen. Ook Emil heeft deugd van de buitenlucht als hij van de opvang komt!
 • Een afspraak in de stad, bij de tandarts of een klant? In plaats van mijn auto zo dicht mogelijk te parkeren (been there done that), zet ik hem nu bewust een eindje verder zodat ik nog eventjes kan stappen. Ik geniet daar echt van en ik merk dat mijn lichaam en geest er wel bij varen. Op voorwaarde dat het niet regent natuurlijk want daar word ik behoorlijk pissed off van ;-)
 • Nu het stilaan lente wordt, ben ik van plan om weer meer de fiets te nemen. Ik ben niet zo'n fervent fietser maar soms schaam ik mezelf dat ik de auto neem voor belachelijk korte afstanden... Ik voel me dan en beetje lui en echt milieuvriendelijk is het ook niet (zie verder).
De Polar M200 is een slimme activity tracker die me laat weten wanneer ik te lang stilzit. Hij begint dan te trillen en er verschijnt een melding op het display. Als ik binnen de 5 minuten niet beweeg, krijg ik een "strafpunt". Strever als ik ben, wil ik dat kost wat kost vermijden. Dat zorgt ervoor dat ik ook tijdens het werken geregeld korte ontspanningsmomenten inbouw. Vaak maar een paar minuutjes hoor, maar ik ga dan eens naar toilet, leg de was in de kasten of breng boven een paar spullen op orde. Het zijn allemaal kleine beetjes maar zoals jullie weten helpen die wel!

JE ZIET MEER
Dit voordeel hangt samen met hetgeen ik hierboven schreef. Doordat ik bewuster beweegmomenten inlas, kom ik (nog) meer buiten. Wanneer ik mijn auto een eindje verder parkeer in de stad en hierdoor eventjes naar mijn bestemming moet stappen, zie ik onderweg soms leuke dingen die mijn aandacht trekken (ik let vooral op grappige nummerplaten en reclameslogans, misschien een beetje beroepsmisvorming). Ik zie ook welke nieuwe hotspots er zijn (zéér belangrijk om op de hoogte te blijven hé!) en soms kom ik eens een bekende tegen. Maar het leukste van die momenten vind ik eigenlijk nog dat ik tijd heb om wat na te denken en inspiratie op te doen - iets wat ik vaak nodig heb als copywriter. Of gewoon eens aan niks denken, dat kan ook zo'n deugd doen, al is dat voor mij wel heel moeilijk want er zit altijd wel iéts in mijn hoofd. Ik probeer tijdens mijn wandelingetjes mijn telefoon in mijn zak te laten zitten - héél moeilijk! - omdat ik anders eigenlijk niet echt ontspan. Kortom: meer bewegen doet je meer zien en helpt je om tot rust te komen.HET IS ECOLOGISCHER
Doordat ik meer stap en mijn auto wat vaker laat staan, draag ik mijn steentje bij aan het milieu. Een kleintje weliswaar maar wie het kleine niet eert... Ik rij niet meer tevergeefs rond in het stadscentrum om een parkeerplekje te vinden; ik bol nu meteen naar de rand van de stad waar ik altijd makkelijk parking vind. Het bespaart mij ook brandstof ;-) 

CONCLUSIE
Toen ik mijn Polar M200 in gebruik nam, was ik vooral excited over het sporthorloge. Daarvoor hebruik ik het toestel nog steeds het meest, maar een beetje tegen mijn verwachtingen in ben ik ook enorm gehecht geraakt aan de activity tracker. Ik vind het leuk om een hulpmiddel te hebben om voldoende te bewegen. Ik vind het confronterend hoelang ik soms stilzit en hoeveel beweging ik nodig heb op dagen dat ik niet ga lopen. En ik ben dan nog een heel actief iemand die veel sport. Ik besef dat ik zeker niet de maatstaf ben op dat vlak en dat er veel mensen zijn die minder actief/sportief zijn dan ik. Daarom denk ik dat iedereen voordelen kan halen uit een stappenteller.

Voor de prijs moet je 't alleszins niet laten. Er zijn veel modellen van diverse merken op de markt en voor 100€ heb je al een degelijk toestel. Het hangt er natuurlijk van af hoe gesofisticeerd je je stappenteller wil. De mijne is dus de Polar M200. Ik vind het een toptoestel en kan het iedereen aanraden. Alle informatie erover vind je op de website van Polar.

Hebben jullie zelf een stappenteller/activity tracker? Heb ik jullie kunnen overtuigen van de vele voordelen?

Love, Josie xo

8 opmerkingen:

 1. Op zich vind ik het wel een leuk iets. Maar voorlopig laat ik het even voor wat het is omdat het weer zo'n extra feature is waar ik dan rekening mee moet houden en die mij verplicht om dingen te doen. Het klinkt negatiever dan ik het bedoel :). Al probeer ik de laatste tijd op het werk wel regelmatig eens op te staan en een kort uitje te maken. Mijn rug vaart er wel bij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik hoor!
   Goed dat je alvast de beweegreflex maakt en je er goed bij voelt. Da's het voornaamste!

   Verwijderen
 2. Thx voor de feedback! Ik heb al een eindje interesse, vooral omdat ik van mijn hartslagband af wil bij het lopen en heb het wel voor de activitytracker. Fan van statistieken, lijstjes,... Kreeg al bij je eerste blog zin in de Polar M200 (nu ook polar hartslagmeter), maar de Fitbit trekt me ook aan.
  Wat me tegenhoudt van de M200 is de grootte, dat lijkt zo onhandig. Of valt dit nog mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je want ik had ook schrik voor de grootte. Ik heb zelf hele fijne polsen en ik geef toe dat het horloge opvalt, maar dat vind ik net leuk. Het is zeker niet té en ik vind het een mooie, sportieve eyecatcher.
   Eerlijk gezegd vind ik het eerder een vrouwelijk dan een mannelijk horloge, voor een man vind ik het iets te fijn.
   Dus ik zou zeggen: niet twijfelen :-)

   Verwijderen
 3. Je vindt een bijdrage over activity trackers, stappentellers en apps op de website van VIGeZ:
  http://www.vigez.be/projecten/10.000-stappen/stappen-tellen.-hoe-doen-we-dit-best/activity-trackers

  Succes verder. En elke stap telt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Top review! Ik heb zelf een polar a360 en ben er ook aan verslaafd geraakt. Sinds kort ook beginnen lopen maar deze heeft geen gps functie jammer ��! Daarom op zoek naar iets nieuw deze sporthorloge spreekt mee aan. Ik fiets ook vaak, is dit ook een optie op deze horloge? En dan nog een vraagje heb al gelezen dat ze te groot is voor vrouwen wat vind jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Lynn, ik ben zelf geen fietser maar je kan met de M200 wel fietsen hoor.
  Het formaat is niet klein maar zeker ook niet te groot. Hangt van je eigen stijl af, persoonlijk heb ik wel graag een eyecatcher rond mijn pols. Het is geen mastodontisch horloge hoor, ik vind het eigenlijk ideaal voor vrouwen. Voor een man zou het wat mini uitvallen, denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen