donderdag 26 oktober 2017

Josie's Rome Highlights

Eerder deze maand ging ik citytrippen in Rome. Zoals beloofd deel ik graag mijn leukste tips voor La Città Eterna
FOOD & DRINKS

Ik hou enorm van de Italiaanse keuken. Het eten is eenvoudig, puur en gewoon superlekker. Thuis zet ik niet vaak pasta of pizza op het menu but when in Rome... dan moet je natuurlijk proeven van de overheerlijke lokale gerechten! Op restaurant gaan is er echt niet duur, dat is ook mooi meegenomen.

Ai Balestrari
Deze typische Italiaanse 'ristorante', waar men al in de potten roert sinds 1862, werd ons aangeraden door Andrea, de sympathieke eigenaar van ons Airbnb appartement. Tips van locals, daar vertrouw ik graag op. En Ai Balestrari stelde zeker niet teleur! Het restaurantje ligt vlak bij de Campo dei Fiori, een sfeervol en levendig plein. Verwacht hier geen strak en modern interieur maar wel een gezellige plek met Italiaanse filmposters aan de muren en hier en daar een vleugje kitsch. Ik hou daar wel van, het hoeft toch niet altijd afgelikt en instagramproof te zijn hé :-) Wij gingen er dineren op onze eerste avond en we zaten echt op ons gemak. Ik at een zalige bruschetta al pomodoro bij het apperitief en vervolgens een spaghetti all'arrabiata waar ik nu nog steeds met water in de mond aan terugdenk. Lekker, eenvoudig, gezellig, betaalbaar: topadresje in hartje Rome!
Via dei Balestrari 41, www.aibalestrari.com

La Fraschetta
Nog zo'n topadresje dat ons werd ingefluisterd door Andrea. La Fraschetta ligt in Trastevere, een superleuke buurt met smalle straatjes die een eindje buiten het centrum ligt ('Tras-Tevere' = 'aan de overkant van de Tiber'). Er is een bruisend nachtleven en je vindt er superveel toffe restaurants en bars. In La Fraschetta hoorden we rond ons veel Italiaans spreken en dat beschouwden we als een goed teken. Ook hier een typisch Italiaanse inrichting en overheerlijk eten. Ik smulde opnieuw van een bruschetta, gevolgd door een spaghetti frutti di mare waar ik werkelijk niks op aan te merken had. Als dessert nam ik nog verse aardbeien. Eigenlijk had ik geen honger meer maar het was er zo leuk zitten dat we nog niet naar buiten wilden... We raakten bovendien aan de praat met een Duitse vader en zijn zoon aan het tafeltje naast ons. Pieterjan haalde zijn beste Duits boven en dat was een plezier om naar te luisteren - sorry PJ ;-)
Via di S. Francesco a Ripa 134, www.lafraschetta.comRistorante Santa Lucia
Dit mooie restaurant, op een boogscheut van de bekende Piazza Navona, ontdekten we zelf. Het was vooral het sfeervolle terras dat onze aandacht trok. We gingen er eten op zondagavond op onze 12de 'verjaardag'. Het was iets prijziger dan de andere plekjes waar we al gegeten hadden maar het eten was voortreffelijk en we werden supergoed bediend. En we zijn maar één keer 12 jaar samen hé! We namen allebei de pasta met kreeft, een goede keuze! Binnen leek het me minder gezellig maar als je op terras kan zitten zoals ons, is Ristorante Santa Lucia zeker een aanrader.
Largo Febo 12, www.ristorantesantaluciaroma.itEtabli
In Rome vind je ook ietwat hippere eettentjes hoor. Etabli is er één van! Creatief en huiselijk ingericht met veel leuke details: I love it! De kaart is ruim en je kan er terecht voor brunch, lunch, dinner en drinks. Er staan ook heel wat veggie/vegan opties op het menu en dat vind ik uiteraard een pluspunt. Het is eens iets anders dan al die Italiaanse pasta en pizza (die uiteraard megalekker zijn, dat ga je me niet horen beweren!). Voor een zondags lunchke was Etabli echt ideaal.
Viccolo delle Vacche 9, www.etabli.itCaffè di Marzio
Leuk café-restaurant in Trastevere, gelegen op het centrale plein waar altijd wel iets te beleven valt (straatmuzikanten en zo). Het was er heerlijk zitten (comfortabele stoelen met zachte kussens en zelfs dekentjes!) met een mooi zicht op de piazza. Ideaal om mensen te observeren terwijl je van een drankje nipt. Wij hebben er onze laatste uren in Rome doorgebracht, een mooie manier om onze vierdaagse af te sluiten!
Piazza di Santa Maria in Trastevere 15Taba Cafè
Nog zo'n plek waar je naartoe gaat voor het leuke zicht, is het Taba Cafè op de Campo dei Fiori. Het is er elke ochtend markt, behalve op zondag. Het is niet de goedkoopste markt van Rome maar waarschijnlijk wel de mooiste! Wij gingen lunchen bij Taba Cafè en intussen konden we de markttaferelen gadeslaan. Het eten was eenvoudig maar lekker. Ik nam een slaatje en Pieterjan een bord met charcuterie en kaas. De focaccia die we erbij kregen was heerlijk! Meer moet dat als lunch eigenlijk niet zijn, vind ik.
Campo dei Fiori 13/14, www.facebook.com/tabacafecampo
GELATO, PER FAVORE!

Wie 'Italië' zegt, denkt spontaan aan pizza, pasta en... ijsjes natuurlijk! Ik overdrijf niet als ik zeg dat er in bijna elke straat een gelateria gevestigd is. Ik ben zelf niet zo'n ijsfanaat en door mijn lactose-intoleratie eet ik enkel sorbet of plantaardig ijs. In Rome is er alleszins keuze genoeg voor mensen zoals ik want er zijn veel plekjes waar ze ook vegan ijs hebben (daar kunnen ze bij ons in België nog iets van leren). Bij Gelateria del Teatro (Via dei Coronari 65/66) at ik het lekkerste potje appel-met-kaneel sorbet ooit. Door de vitrine zie je er het ijs artisanaal bereid worden, wijs! Gelateria Fatamorgana (verschillende vestigingen in Rome) is ook een aanrader. Ik at er zelf geen ijsje aangezien ik net een grote fruitbeker had gekocht op de markt (yum!) maar Pieterjan wel en hij was zeer lovend. Ze hebben er zelfs verschillende soorten plantaardig ijs!RUN BABY RUN!

Aangezien wij allebei lopers zijn, was het nogal logisch dat we in Rome onze loopschoenen zouden aantrekken om al hardlopend (een deel van) de stad te verkennen. We hadden op voorhand opgezocht waar het leuk lopen is in Rome en het park rond Villa Borghese bleek een uitstekende loopplek. Toevallig lag dit op een 10-tal minuutjes lopen van ons appartement. We gingen zowel op zaterdag- als op zondagochtend lopen in dit mooie park, telkens een toer van een 40-tal minuten. In combinatie met de weg van en naar ons appartement kwam dat op net geen 10K, wat mij betreft een ideale morning run! Het was af en toe wat klimmen en dat deed pijn aan de beentjes, zeker op zondag toen we al 2 dagen citytrippen achter de rug hadden. Maar het was het perfecte begin van de dag en het blijft zalig om in het buitenland te lopen... en ondertussen wat reclame te maken voor Text Fairy! :-)Het Borghese park is trouwens ook gewoon een tof park om te wandelen, rond te hangen, te genieten... Het is er lekker rustig en moesten we meer tijd gehad hebben, dan waren we zeker eens een middagje naar daar geweest met een boek en een drankje. Er ligt trouwens ook een mooie zoo dus wie in Rome is met kids, moet beslist eens naar daar gaan :-)VENI, VIDI, BICI

Naast onze ochtendloopjes en massa's kilometers stappen (zo gaat dat hé op citytrip, elke dag stapten we bijna een halve marathon denk ik) hebben we ook gefietst in Rome! Ik had al eens een fietstoer gedaan met Baja Bikes in Lissabon en ik vond dat toen heel leuk. Dus in Rome deden we het opnieuw, op onze eerste dag. Onze Nederlandstalige gids fietste met ons langs de voornaamste toeristische trekpleisters van de stad (Colosseum, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Trevi-fontein, Spaanse Trappen, Pantheon...), waar we telkens even stopten en de gids wat uitleg gaf. Het was ideaal op onze eerste dag want zo leerden we de stad kennen en vonden we de dagen erna makkelijk onze weg. En zo hadden we alle 'niet te missen' bezienswaardigheden (waar het bulkte van de toeristen, niet zo aangenaam als je 't mij vraagt...) al eens gezien, waardoor we de rest van onze trip een zee van tijd hadden om rustig door te stad te kuieren, andere buurten te verkennen, terrasjes te doen, leuke winkeltjes binnen te gaan... 

Ter info: Rome is gebouwd op 7 heuvels dus het gaat af en toe eens op en neer. Maar je hoeft zeker geen getrainde fietser te zijn hoor, een basisconditie volstaat :-) De Italiaanse chauffeurs hebben nogal een 'sportieve rijstijl' maar gelukkig was er een gids mee waardoor ik me wel erg veilig voelde - al zou je dat misschien niet zeggen als je de foto hieronder ziet ;-)
LEUKE BUURTEN & BEZIENSWAARDIGHEDEN

Monti
Rome heeft uiteraard heel wat toeristische trekpleisters die het bezoeken waard zijn. Maar wij hadden allebei de stad al uitgebreid bezocht met de middelbare school waardoor we nu eigenlijk meer genoten van op het gemak de stad te verkennen en de 'andere' buurten op te zoeken. We waren er tenslotte ook om uit te rusten hé... Monti is een leuke buurt met kleine, schaduwrijke straatjes waar je veel boetieks, resto's en terrasjes vindt. Daar hou ik van en ik vind dat eigenlijk leuker dan het drukke centrum. In Monti hangt een gezellig bohémien sfeertje, zeker de moeite om eens tot daar te gaan. De wijk ligt in de buurt van het Colosseum.Trastevere
Ik had het eerder al over Trastevere, een sfeervolle volkswijk die wel een klein dorpje lijkt buiten Rome. Vanaf ons appartement was het een klein half uurtje stappen langs het water, een mooie wandeling! Overdag hangt er een slaperige sfeer over deze buurt en is het erg rustig. 's Avonds komen de smalle straatjes tot leven en krioelt het er van het volk. Er zijn eindeloos veel terrasjes, bars en restaurants. Een toffe buurt om 's avond rond te slenteren tussen het volk. Ook overdag vond ik het er aangenaam, lekker relaxed!Campo dei Fiori markt
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar als ik ergens op vakantie ben, wil ik altijd minstens één lokale markt bezoeken. Op de Campo dei Fiori is er een mooie markt van maandag tot zaterdag (van 8u tot 14u). Het is naar het schijnt niet de goedkoopste van Rome maar je vindt er tal van lekkere, verse producten en het is een waar schouwspel om de luidruchtige, opdringerige verkopers bezig te zien. De kleurenpracht van al die groenten en fruit, ik word daar zo blij van :-) Ik kocht er een lekkere fruitbeker, way too overpriced maar het heeft enorm gesmaakt en dat is toch het voornaamste!Sint-Pietersbasiliek
Ik ben niet gelovig en ik had de Sint-Pietersbasiliek al bezocht tijdens de Italiëreis met school als zesdejaars. Maar ik wilde hem graag toch eens opnieuw bezoeken want het blijft toch een magnifieke en indrukwekkende kerk. En het is niet omdat ik niet geloof dat ik het christendom en al dat geheimzinnig en hoogdravend 'pauselijk gedoe' niet fascinerend vind... Om de ellenlange wachtrij te vermijden kocht ik tickets vooraf. Zo mochten we meteen binnen en ik kan iedereen aanraden om dat ook te doen want anders sta je uren aan te schuiven... We kregen een audiogids en bezochten de kerk op ons eigen tempo. Na een uurtje begon het te kriebelen bij mij om onnozele semi-godsvruchtige selfies te maken... Pieterjan deed gewillig mee dus ik wist dat hij ook genoeg gezien had. Een teken dat het tijd was om naar buiten te gaan, richting het 'goddeloze' Trastevere ;-) Conclusie: een uur in de basiliek was lang genoeg maar ik ben wel heel blij dat ik er nog eens geweest ben!ONZE SLAAPPLAATS

Ik boekte een leuk appartement via Airbnb in Vaticaanstad. Het lag op 5 minuten stappen van het Castel Sant' Angelo en de beroemde Engelenbrug van Bernini over de Tiber. Daarna ben je direct in het centrum en ligt alles op wandelafstand. Zeer goede ligging dus en het appartement beschikte over alles wat we nodig hadden. De eigenaar was heel sympathiek en gaf ons veel goeie tips. Hij regelde zelfs transport van en naar de luchthaven. Bovendien is de buurt heel rustig waardoor we 's nachts konden slapen als roosjes. Al kan het ook gelegen hebben aan het feit dat we zodanig moe waren 's avonds van al dat citytrippen overdag ;-)Conclusie: het was een mooie citytrip! Rome heeft een rijk en indrukwekkend verleden dat de moeite is om te ontdekken. Ik heb klassieke talen gestudeerd dus ik vond het fijn om nog eens alle Latijnse teksten te proberen ontcijferen, en tot mijn grote verbazing lukte het nog goed :-) Er zijn heel wat 'tourist traps' in de stad maar als je een beetje vooronderzoek doet en tips vraagt aan locals, ontdek je veel rustigere plekjes en 'andere' buurten en zie je de stad op een andere manier... en dan steelt ze echt wel je hart!

Ben jij al in Rome geweest? Wat vond je ervan? 

Love, Josie xo

4 opmerkingen:

 1. Oh, zo lang geleden! En het enige dat ik me er écht van herinner is dat we bestolen zijn op de bus van de luchthaven naar onze verblijfplaats. Op dag 1 dus al meteen naar de Carabinieri - in een Italiaanse taxi, tussen het Italiaanse verkeer :) Uiteraard herinner ik me ook de Trevi-fontein, Forum Romanum en andere grote bezienswaardigheden, maar ik wil zeker nog eens teruggaan om de stad op een andere manier te leren kennen en appreciëren. Ik ben sowieso een grote Italië-fan, dus Rome staat zeker nog op mijn bucket list. Ik hou je postje dus bij voor als het er ooit van komt ;) P.S.: zalige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, niet zo'n fijne herinnering...
   Het loont inderdaad de moeite om 'de andere kant van Rome' eens te ontdekken, weg van alle toeristische bezienswaardigheden.
   Dus zeker nog eens teruggaan, zou ik zeggen :)

   Verwijderen
 2. Rome staat nog steeds op mijn to-do lijstje. Een topper als ik het hier zo lees! :-) Ik weet nu wie ik om inspiratie moet vragen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen